Niemedyczne forum zdrowia
16-06-2019, 17:54 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Radiobiosłone --> www.radiobioslone.pl
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZZO - przepisy  (Przeczytany 18992 razy)
Yuppie
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 33
MO: 15.04.2016
Wiedza:
Skąd: Mazowieckie
Wiadomości: 199

« Odpowiedz #20 : 09-02-2019, 23:21 »

ZAPIEKANKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI

Składniki:
- kasza gryczana 150 g,
- pierś z kurczaka 250 g (1 duża sztuka),
- por,
- 2 marchwie,
- cukinia,
- ćwiartka selera,
- czosnek 2 ząbki,
- 3 jajka,
- 1 łyżka zmielonego lnu,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżeczki liści pietruszki,
- 1 łyżeczka curry,
- sól i pieprz czarny do smaku.

Wykonanie:
Kaszę przepłukać i ugotować. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę, doprawić curry i usmażyć na połowie masła. Pora pokroić w półplasterki, marchew, cukinię i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić drugą połowę masła, wrzucić pora i czosnek, a po chwili marchew oraz selera. Po kilku minutach dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem. Warzywa trzymać na ogniu, aż do odparowania wody z cukinii. Warzywa, kurczaka, natkę, jajka oraz len wrzucić do garnka z kaszą, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 17 na 27 cm). Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

« Ostatnia zmiana: 09-02-2019, 23:22 wysłane przez Poziomek » Zapisane

''A we mnie samym wilki dwa,
Oblicze dobra, oblicze zła
Walczą ze sobą nieustannie
Wygrywa ten którego karmię.''
Yuppie
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 33
MO: 15.04.2016
Wiedza:
Skąd: Mazowieckie
Wiadomości: 199

« Odpowiedz #21 : 23-02-2019, 22:13 »

KACZY ROSÓŁ "MOCY"
(źródło: instagram "ziemniakizostaw")

Składniki:
- 4 kacze udka,
- 2 opakowania włoszczyzny,
- 3 łyżki smalcu,
- gałązki rozmarynu,
- 2 główki czosnku,
- pieprz ziarnisty,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
- lubczyk,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- 6 ziemniaków.

Wykonanie:
Mięso uzdatniam. Zmieniam wodę, gotuję ponownie. Dodaję (w zależności od smaku i pojemności garnka) pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy. Całą włoszczyznę myję, obieram, kroję w plastry, dodaję do zupy, Rosół zaczyna "pyrkać". Dodaję 3 łyżki smalcu, 2 obrane główki czosnku, gałązki rozmarynku, lubczyk i sól. Surowe ziemniaki, pokrojone w kostkę również wrzucam do garnka, doprawiam 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, gotuję jeszcze ok 25 minut. Całość trzymam na ogniu w sumie ok 3-4 h.

« Ostatnia zmiana: 02-03-2019, 18:29 wysłane przez Poziomek » Zapisane

''A we mnie samym wilki dwa,
Oblicze dobra, oblicze zła
Walczą ze sobą nieustannie
Wygrywa ten którego karmię.''
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 54
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.220

« Odpowiedz #22 : 25-02-2019, 11:03 »

Kasia zapiekanka wygląda smakowicie, a smalec do rosołu z kaczki  stosujesz z gęsi czy wieprzowy?
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Yuppie
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 33
MO: 15.04.2016
Wiedza:
Skąd: Mazowieckie
Wiadomości: 199

« Odpowiedz #23 : 26-02-2019, 12:36 »

Dziękuję. Ja stosuję zwykły, wieprzowy, jeśli masz dostęp, polecam gęsi.
« Ostatnia zmiana: 26-02-2019, 13:57 wysłane przez Yuppie » Zapisane

''A we mnie samym wilki dwa,
Oblicze dobra, oblicze zła
Walczą ze sobą nieustannie
Wygrywa ten którego karmię.''
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!