Niemedyczne forum zdrowia
05-12-2021, 07:03 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Czwarty tom "Zdrowia na własne życzenie" --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZZO - przepisy  (Przeczytany 24766 razy)
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 937

« : 16-08-2012, 17:31 »

FLAKI WOŁOWE/WIEPRZOWE
Składniki:
- flaki (około1 kg) kupuję takie: http://www.ergis.pl/oferta/10,4,flaki-wolowe-gotowane-krojone.html
- marchew
- pietruszka (korzeń)
- pietruszka (nać)
- seler (korzeń)
- sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
- gałka muszkatałowa 2/3 z jednej sztuki (w opakowaniu (kamis) są dwie, wystarczą na trzy porcje)

Sposób przyrządzenia:
Do 3-litrowego garnka wrzucamy flaki, zalewamy zimną wodą i powoli zagotowujemy (uzdatniamy). Po uzdatnieniu i wypłukaniu flaków, ponownie zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu (około 15 minut od zagotowania), następnie wylewamy wodę i płuczemy flaki. Znów zalewamy zimną wodą i gotujemy jak poprzednio. Ponownie płuczemy flaki (już nie powinno, tak mocno czuć w kuchni oborą msn-wink). Ostatni raz napełniamy garnek zimną wodą, dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do końca ( u mnie to trwa około 1 godzinę, chodzi o miękkość). Podczas gotowania, ścieramy na dużej tarce marchew, pietruszkę i seler. Ilość w/g uznania, ja ścieram po jednej sztuce średniej wielkości i pół średniego selera. Pod koniec gotowania (10/15 minut przed końcem), wsypujemy warzywa i ścieramy 2/3 gałki muszkatałowej. Sól i pieprz według własnego smaku. Opcjonalnie (czasami daję, czasami nie) zasmażka. Gotujemy aż warzywa zmiękną, czyli te 10/15 minut a przed podaniem na stół, sypiemy natkę. Smacznego.
« Ostatnia zmiana: 16-08-2012, 18:46 wysłane przez Klara27 » Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 60
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #1 : 01-09-2012, 13:12 »

DŻEM Z ARONII I JABŁEK

Składniki:
1 kg aronii
2 kg jabłek
0,5 kg cukru

Przygotowanie:
Aronię zalać 1 szkl. wrzątku i gotować 15 min. Dodać połowę jabłek, cukier i gotować wszystko 30 min. Pozostawić w garnku na 1 dzień. Następnie dodać resztę jabłek i gotować, aż masa masa nabierze szklistości. W czasie gotowania co jakiś czas zdejmować powstającą na powierzchni pianę . Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 15 min.

Taki dżem podaje się tak jak żurawinę, czy borówki - do zimnych mięs (drób, dziczyzna), ale można dodawać go również do kruchych, bezglutenowych ciast.
« Ostatnia zmiana: 02-09-2012, 09:55 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Martika33
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.05.2011
Wiadomości: 12

« Odpowiedz #2 : 11-09-2012, 07:06 »

MAKOWIEC

Składniki:
- 250g suchego maku
- 100g migdałów zmielonych młynkiem do orzechów
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki rumu
- 100g rodzynek
- 2 jajka
- 100g masła

Przygotowanie:
Mak zalać w rondelku wodą (ok. 0,7l) z odrobiną mleka lub śmietanki i gotować około 10 minut.
Pozostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć trzy razy w maszynce.
Masło roztopić w garnku (ale tak, aby nie było zbyt gorące). Zdjąć z ognia, dołożyć miód, a następnie pozostałe składniki, wymieszać i wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę (np. tortownicę o średnicy ok 25 cm). Piec  około 1 godz. w temperaturze 180 st.
« Ostatnia zmiana: 13-11-2013, 17:49 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane
Erato29
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
NIA: 22.03.2013
Wiadomości: 153

« Odpowiedz #3 : 11-09-2012, 07:21 »

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH

Składniki:
- 1/5 kg żołądków drobiowych
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 3 duże pieczarki
- sól, pieprz ( inne przyprawy wg uznania )
- kawałek masła

Wykonanie:
1. Żołądki dobrze oczyścić i pokroić na paseczki, zagotować i odlać wodę. Opłukać i gotować
2. Do żołądków  wrzucić pokrojone w paski cebulę i pieczarki ( można poddusić na smalcu lub maśle ), startą na tarce na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę.
3. Teraz przyprawiamy i wrzucamy kawałek masła.
4. Na koniec celem zagęszczenia rozrabiamy trochę skrobi ziemniaczanej w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego gulaszu.
5. Można posypać zieleninką smile
« Ostatnia zmiana: 13-11-2013, 17:50 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane
Scorpion
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 37
MO: 1.11.2011
Skąd: Zagłebie
Wiadomości: 144

« Odpowiedz #4 : 16-09-2012, 20:45 »

ŻÓŁTY SER DOMOWEJ ROBOTY

Składniki:
Składniki:
2 kg białego sera
2 l mleka
2 kostki masła
1 łyżeczka sody
garść kminku
sól
świeże zioła.
 
Wykonanie:
Mleko (koniecznie wiejskie) wlać do garnka, podgrzać prawie do wrzenia. Wrzucić ostrożnie mieszając, pokruszony ser (też wiejski). Gdy z mleka zacznie oddzielać się serwatka, przecedzić przez płótno i ser mocno odcisnąć. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić odciśnięty ser, delikatnie wymieszać, aby ser połączył się z masłem. Dodać sodę oczyszczoną, sól i dużo kminku. Można dodać trochę rozmarynu. Mieszać na ogniu ok. 5 minut aż ser będzie ciągnący się i szklisty. Foremkę „keksówkę” wyłożyć folią spożywczą. Dno posypać kminkiem i rozmarynem. Przełożyć ser do foremki i włożyć na kilkanaście godzin do lodówki. Wyłożyć ser z foremki, kroić w plastry.

Uwaga:
Kompozycja składników, które dodamy do sera może być dowolna: zioła, kminek, mocno wędzone wędliny, salami, czosnek. Każdy ser ma odmienny smak, zależy od fantazji, nastroju robiącego, a nawet pogody. Swojski ser można wędzić w zimnym dymie, wtedy zyska "oscypkowy smak".
« Ostatnia zmiana: 13-11-2013, 17:52 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane
Scorpion
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 37
MO: 1.11.2011
Skąd: Zagłebie
Wiadomości: 144

« Odpowiedz #5 : 16-09-2012, 21:07 »

ŻÓŁTY SER DOMOWEJ ROBOTY NA ŻÓŁTKACH I JAJKACH

Składniki:
2 kg twarogu
2 litry mleka pełnego
2 żółtka
2 jajka
2 łyżeczki sody

Wykonanie:
Twaróg włożyć do garnka i wlać mleko. Mieszając podgrzewać na małym ogniu 10- 15 min aż zrobi się serwatka. Odcedzić na durszlaku. Dodać żółtka i jajka,mieszając podgrzewać na małym ogniu. Dodać odrobinę soli,sodę i jeszcze chwilę mieszać. Przełożyć do pojemników,odstawić.

Uwagi:
Można dodawać różne przyprawy i dodatki jak wędliny i zioła w celu urozmaicenia smaku. Spore znaczenie w smaku sera ma tutaj czy użyjemy żółtek i jajek z marketu czy swojskich lub ewentualnie jedynki. To samo dotyczy reszty składników.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 60
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #6 : 22-09-2012, 18:14 »

FRITTITA WRZYWNA

Składniki:
2 jajka,
cebula pokrojona w kostkę,
papryka pokrojona w kostkę,
pomidor pokrojony w kostkę,
garść posiekanych ziół: pietruszka, szczypiorek,
łyżka oliwy,
przyprawy wg uznania

Przygotowanie.
Na patelni rozgrzać olej, następnie poddusić pokrojone warzywa. W osobnej misce rozbełtać jajka, przyprawić. Do miękkich warzyw dodać jajka, aby rozlały się na całej powierzchni patelni. Trzymamy 2 minuty, przykrywamy pokrywką i czekamy aż jajko się zetnie. Pod koniec dodajemy zioła i przyprawy.
« Ostatnia zmiana: 23-09-2012, 09:17 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
xxlilithxx
« Odpowiedz #7 : 11-01-2013, 14:48 »

ZIOŁOWA FRITTATA Z SOSEM Z POMIDORÓW

Składniki:

- 6 jaj
- łyżka startego parmezanu
- garść posiekanych świeżych ziół - bazylii i natki pietruszki
- puszka pomidorów pelatti
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- smalec do smażenia

Wykonanie:

Zioła opłukać, drobno posiekać. Jajka wbić do miski, dodać parmezan, posiekane zioła, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać trzepaczką. Na patelni rozgrzać smalec. Wlać masę jajeczną, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu aż masa się zetnie. Przygotować sos. Pomidory zmiksować w blenderze, aby miały jednolitą konsystencję. Na smalcu podsmażyć ząbek czosnku, dodać zmiksowane pomidory. Gotować, aż część wody wyparuje, a sos nabierze gęstej, kremowej konsystencji. Doprawić sos solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony: kuchnia.it
Zapisane
Erato29
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
NIA: 22.03.2013
Wiadomości: 153

« Odpowiedz #8 : 23-01-2013, 18:23 »

MARCHEW Z JABŁKAMI NA CIEPŁO

Składniki:
- 500g marchwi,
- 200g jabłek,
- 50g masła,
- skórka otarta z cytryny i pomarańczy ( do smaku ),
- sól,
- cukier,
- można dodać kieliszek wina msn-wink.

Wykonanie.
Marchew i jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy masło i dusimy. Przyprawiamy do smaku solą, cukrem i skórkami.
« Ostatnia zmiana: 24-01-2013, 12:38 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 60
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #9 : 30-01-2013, 21:32 »

BIGOS POLSKI

Składniki na garnek 5 litrowy:
- 2,5 kg kapusty kiszonej,
- 0,5 kg kiełbasy cienkiej,
- 0,5 kg boczku wędzonego,
- 0,5 kg wołowiny bez kości (np. pręgi),
- 0,5 kg -1 kg wieprzowiny lub cielęciny bez kości,
- 10 dag suszonych śliwek,
- po 10 ziaren pieprzu, jałowca, ziela angielskiego,
- suszone podgrzybki - około filiżanki,
- 0,2 litra wina czerwonego wytrawnego (najlepiej francuskiego) - wersja "exclusive" msn-wink

Wykonanie.

Kapustę kiszoną wypłukać raz lub dwa, w zależności od tego, czy lubimy bigos kwaśny, czy łagodny.
Pokroić, wrzucić do garnka razem uzdatnionym mięsem, wędzonką, namoczonymi grzybami i przyprawami. Zalać wodą, w której moczyły się grzyby (po odcedzeniu śmieci). Gotować do miękkości mięsa, na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. W tzw. międzyczasie pokroić kiełbasę w kostkę, lekko obsmażyć na smalcu. Wyjąć mięso, pokroić na małe kawałki, wrzucić z powrotem razem z kiełbasą do kapusty. Boczek również pokroić w kosteczkę, zrumienić na patelni, dorzucić do całości. Gotować jeszcze pół godziny dorzucając śliwki suszone. Razem czas gotowania powinien wynosić minimum 3 godziny. Na koniec, po wyłączeniu palnika, wlać szklankę wina. Nie gotować.   
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Erato29
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
NIA: 22.03.2013
Wiadomości: 153

« Odpowiedz #10 : 18-03-2013, 13:33 »

Wynalazłam w gazetce Przepis na zdrowie ciekawy przepis na placuszki, idealne dla ZZOwców msn-wink, troszkę go zmodyfikowałam- oto przepis:

ZDROWE PLACUSZKI Z LIŚĆMI JASNOTY:

Składniki:
3 jajka
30-40 liści jasnoty białej
2-3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru ( brązowy)
szczypta soli, pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia (niewiele tego masła potrzeba jak do naleśników)
woda

Wykonanie:

Liście jasnoty myjemy, osuszamy i siekamy. W misce roztrzepujemy jajka,dolewamy wodę (mniej więcej tyle wody ile tej masy jajecznej), wrzucamy posiekane liście, mieszając wsypujemy mąkę. Ciasto ma mieć gęstość jak na racuchy, jak mamy za gęste to dolewamy jeszcze trochę wody.
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy trochę masła (można roztopić i moczyć w nim papierowy ręcznik i dopiero smarować patelnię) i smażymy niewielkie placuszki. Dla zachęty fotka z PnZ msn-wink:


Zapisane
Barbarka15
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 11.04.2011
NIA: 23.XII.2012 - 23.VI.2013,drugi raz 01.IX.2016 - 11.XII.2016
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69

« Odpowiedz #11 : 15-08-2013, 01:48 »

Suszone pomidory w oleju rzepakowym lub z lnianki na zimno tłoczonym

Składniki:
- mięsiste pomidory
- suszone zioła: bazylia (dużo), oregano, sól, ,kawałeczki papryczki chili,
  kilkanaście ziaren pieprzu kolorowego
- czosnek, ocet balsamiczny

Wykonanie.
Pomidory myjemy,wykrawamy dupki, kroimy po długości na cztery części. Układamy na ruszcie lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia przekrojoną częścią do góry. Suszymy w uchylonym piekarniku w temp. ok 90 st. C z termoobiegiem ok 9 godzin. Należy uważać, aby nie wyschły na wiór, powinny mieć delikatną mięsistą warstewkę.
Wysuszone pomidory wsypujemy do miski, obficie posypujemy ziołami, solimy i dodajemy ocet balsamiczny. Wszystko delikatnie dobrze mieszamy. Zostawiamy na 2 godziny. Następnie układamy w słoiczkach, wkładając również ząbki czosnku i pieprz. Zalewamy oliwą na zimno tłoczoną i zakręcam mocno słoiki.
« Ostatnia zmiana: 27-02-2014, 15:37 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Barbara
Antaress
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 06.2013, cała rodzinka i wnusia
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 230

« Odpowiedz #12 : 22-02-2014, 22:14 »

Pasztet mięsny doskonały

Składniki:
1-1,3 kg karkówki wieprzowej
1 kg surowego boczku, nie chudego
0,5 kg wątróbki drobiowej
5 całych jajek
smalec
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
cząber ok. 1 łyżki
rozmaryn ok. 1 łyżeczki
majeranek ok. 2 łyżek

Wykonanie.
Karkówkę, boczek i wątróbkę wymoczyć kilka godzin w maślance lub mleku. Pokroić na kawałki i każdy rodzaj osobno, delikatnie podsmażyć i potem dusić na wolnym ogniu z solą, pieprzem, zielem ang. i liściem laurowym, oszczędnie podlewając wodą. Wątróbkę dusić najkrócej, resztę mięs na pół twardo. Usunąć liście laurowe. Następnie wszystko zmielić na maszynce na drobną masę.
Dodać 5 całych jajek, cząber, rozmaryn i majeranek, wyrobić rękami na gładką masę.
Na wyłożonej pergaminem foremce wyłożyć masę i piec do zrumienienia w piekarniku o temp. 150 stopni.
Tłuszcz wytopi się, a następnie wchłonie, pozostawiając pasztet soczystym. Podawać z warzywami na surowo lub kiszonkami po dokładnym schłodzeniu.
Jest pyszny, robiłam dzisiaj!
« Ostatnia zmiana: 27-02-2014, 15:38 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 937

« Odpowiedz #13 : 03-04-2014, 19:18 »

Wątroba wieprzowa

Składniki (porcja dla 4 osób):
- 0,5 kg wątroby
- 5 dużych cebul
- smalec
- przyprawy: pieprz, sól
- mąka (może być pszenna)

Sposób przyrządzenia:
Wątrobę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 0,5 do 1 godziny. Ilość wody taka, aby tylko przykryć ją w naczyniu, którym leży (miska, garnek). W tym czasie można raz wymienić wodę (wrzątek). Nie trzeba moczyć w mleku. Po tej czynności wątroba nie jest w
ogóle gorzka. Kiedy wątroba się moczy, obieramy cebulę, kroimy w talarki, krążki, półksiężyce. Podsmażamy na tłuszczu aby się zeszkliła i chwilę podduszamy pod przykryciem. Gotową cebulkę odkładamy do miski. Teraz bierzemy się za wątrobę. Wyciągamy ją z wody i kroimy na plastry o grubości 1-1,5cm. Bierzemy ręcznik papierowy i każdy kawałek z obu stron osuszamy. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Kiedy mamy rozgrzany, to przed samym smażeniem, kawałki wątroby obtaczamy w małej ilości mąki i na patelnię. Smażymy maksymalnie 5 minut na wysokim ogniu obracając kawałki wątroby. Po tym czasie zmniejszamy ogień, kładziemy na wierzch wcześniej przygotowaną cebulkę, pieprzymy do smaku, zalewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem około 7-8 minut. Nie za długo, bo będzie zbyt twarda. Dopiero na koniec solimy, chwilę mieszamy i podajemy. Najlepiej z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną. Smacznego.
« Ostatnia zmiana: 03-04-2014, 20:02 wysłane przez Dusiu70 » Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Antaress
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 06.2013, cała rodzinka i wnusia
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 230

« Odpowiedz #14 : 04-07-2015, 22:39 »

CHŁODNIK LITEWSKI

SKŁADNIKI:

1/2-3/4 l maślanki domowego wyrobu lub zsiadłego mleka
1 pęczek botwiny
1/2 ogórka zielonego ze skórką
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1/2 cytryny
pieprz, sól do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pokrojoną w kostkę botwinę zagotować krótko w niecałej szklance wody, wystudzić i dodać do pokrojonych w kostkę ogórków i rzodkiewek. Dolać maślankę, doprawić przyprawami i cytryną, na końcu zieleninę. Włożyć do schłodzenia do lodówki i nastepnie podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

W upalne dni smakuje wybornie!!! Smacznego!


Zapisane
Idusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.08.2015
Skąd: świętokrzyskie
Wiadomości: 38

« Odpowiedz #15 : 18-08-2015, 09:54 »

Prażynka z podrobami

Składniki:
70 dag ziemniaków,10 dag tłuszczu, podroby z 1 kurczaka, 10 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej , 5 dag cebuli, sól, 5 dag pieczarek.
Wykonanie:
Obrać 6 dużych ziemniaków, utrzeć na tarce i odcisnąć przez woreczek trochę soku. Przygotować żaroodporne naczynie. Podłożyć tłuszcz, wyłożyć lekko wyciśnięte kartofle, wrzucić szyjkę, nóżki, trochę wątróbki wieprzowej lub cielęcej. Osobno poddusić cebulę z pieczarkami, wrzucić do żaroodpornego naczynia. Szczelnie przykryte piec w nagrzanym dobrze piekarniku ponad godzinę.
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 56
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.237

« Odpowiedz #16 : 25-02-2019, 10:03 »

Kasia zapiekanka wygląda smakowicie, a smalec do rosołu z kaczki  stosujesz z gęsi czy wieprzowy?
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!