Zupa z dyni:Składniki:- miąższ z dyni
- cebula
- czosnek
- imbir (najlepiej świeży)
- curry lub kurkuma, jeśli ktoś lubi - dodaje się pod koniec gotowania
- pietruszka
- marchew
- por
- pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, goździki
- dobrej jakości oliwa lub olej
- jak ktoś może i lubi, to śmietana
Przygotowanie.Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Cebulkę podsmażyć w garnku. Dodać warzywa i dalej chwilkę smażyć. Dodać liść laurowy, pieprz, ziele, goździki. Po chwili zalać wszystko wrzątkiem. Zagotować. Dodać dynię i gotować do miękkości. Dodać wyciśnięty czosnek i starty imbir. Całość zmiksować. Dodać oliwę lub olej. Dobrze wymieszać. Nalać do talerza, posypać zieloną pietruszką. Można ozdobić, wlewając śmietanę.
To jest wersja lekko ostra i bardzo aromatyczna
. Smacznego
.