Niemedyczne forum zdrowia
28-04-2024, 23:47 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Potrawy z dodatkiem dyni.  (Przeczytany 7803 razy)
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« : 20-08-2012, 10:24 »

Za namową Klary proponuję wątek z potrawami wykorzystującymi miąższ dyni.

Dynia to jesienne warzywo nie tylko imponujące swoim kolorem, wielkością oraz smakiem, ale również posiadające cenne walory odżywcze.
Miąższ dojrzałej dyni jest bogaty w prowitaminę A (beta karoten) oraz mniejsze ilości witaminy E, witamin z grupy B, witaminy C. Dostarcza również cennych składników mineralnych: potasu, wapnia, fosforu, magnezu oraz żelaza. Dodatkowo miąższ dyni cechuje niska kaloryczność ok. 28 kcal/100g produktu.
Miąższ dyni stosowany jest również jako środek uspokajający i łagodzący przy zapaleniu jelita cienkiego i krwawej biegunce. Kompot z dyni wypity na pusty żołądek redukuje zaparcia.

Zauważyłam, że dynia ma smak neutralny i delikatny. Z tego powodu można ją dodawać do różnego typu potraw na słono i słodko, z wszelkiego rodzaju przyprawami. Łatwo przyjmuje nowe aromaty i smaczki.
Z całą pewnością jest niedoceniona i nieoceniona.

Przygotowując mięso duszone uzyskujemy sporo sosu mięsnego, w którym można dusić również dynię pokrojoną w kostkę. Dodaje się ją w ostatnim etapie duszenia, jakieś 15 minut przed wyłączeniem potrawy. Pięknie urozmaica talerz i świetnie smakuje.

Zamieszczajcie tu swoje sprawdzone przepisy i uwagi.
« Ostatnia zmiana: 20-08-2012, 10:51 wysłane przez Asia61 » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #1 : 20-08-2012, 11:03 »

ZUPA Z DYNI (może być mrożona)

Składniki:
500g miąższu dyni
Por
Marchewka
Seler
2 ziemniaki
1,5l bulionu- patrz "wywary"
Łyżka oliwy
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
Czarny pieprz
Sól
Garść listków szałwii (niekoniecznie)
Gęsty jogurt naturalny

Przygotowanie.
Pora i marchewkę po obraniu kroimy w kostkę, pora po dokładnym umyciu kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na oliwie w garnku z grubym dnem. Następnie zalewamy bulionem, a jak się zagotuje dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki (również obrane i pokrojone w kostkę). Gotujemy na średnim ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiamy posiekanymi listkami szałwii lub inną zieleniną, pieprzem ziołowym, solą i czarnym pieprzem do smaku. Podajemy z  gęstym jogurtem naturalnym w postaci kleksa na powierzchni zupy. Oczywiście już na talerzu.
« Ostatnia zmiana: 14-10-2012, 10:58 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Zosia_
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049

« Odpowiedz #2 : 20-08-2012, 21:14 »

Zupa z dyni:

Składniki:
- miąższ z dyni
- cebula
- czosnek
- imbir (najlepiej świeży)
- curry lub kurkuma, jeśli ktoś lubi - dodaje się pod koniec gotowania
- pietruszka
- marchew
- por
- pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, goździki
- dobrej jakości oliwa lub olej
- jak ktoś może i lubi, to śmietana

Przygotowanie.
Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Cebulkę podsmażyć w garnku. Dodać warzywa i dalej chwilkę smażyć. Dodać liść laurowy, pieprz, ziele, goździki. Po chwili zalać wszystko wrzątkiem. Zagotować. Dodać dynię i gotować do miękkości. Dodać wyciśnięty czosnek i starty imbir. Całość zmiksować. Dodać oliwę lub olej. Dobrze wymieszać. Nalać do talerza, posypać zieloną pietruszką. Można ozdobić, wlewając śmietanę.
To jest wersja lekko ostra i bardzo aromatyczna smile. Smacznego smile.
« Ostatnia zmiana: 14-10-2012, 10:59 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Bart-ender
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 03.2010
Skąd: Kujawy
Wiadomości: 142

« Odpowiedz #3 : 21-08-2012, 08:06 »

Dynia jako dodatek do szkockiej potrawy HAGGIS.

HAGGIS jest ciężko przygotować w polskich warunkach ale na podobę można zrobić to z białej kaszanki.

Składniki:
- biała kaszanka,
- dynia,
- masło,
- sól, pieprz ziołowy

Pzygotowanie.
Kaszankę podpiec na patelni (bądź na grillu).
Dynię pokroić na małe kawałki i ugotować. Jak będzie miękka to odlać wodę, rozgnieść na pure i dodać masło, sól i pieprz wg uznania.
Taka papka z dyni jest wspaniałym dodatkiem do białej kaszanki.
« Ostatnia zmiana: 14-10-2012, 11:00 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Ci, którzy wiedzą najmniej, są najbardziej posłuszni.
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #4 : 21-08-2012, 10:06 »

http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=8468.20#top

Tu także możecie znaleźć fajne przepisy na surówki z dodatkiem dyni.

Dziś otwieram moją dyńkę, jak tylko zrobię dynię w occie, taką do mięs, natychmiast podam przepis.
« Ostatnia zmiana: 21-08-2012, 10:09 wysłane przez Asia61 » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #5 : 22-09-2012, 21:09 »

DYNIA W OCCIE

Składniki:
- dynia
- 4 litry wody
- 1 szkl. octu jabłkowego
- łyżeczka soli

Wykonanie.
4 litry wody i 1 szkl. octu jabłkowego plus łyżeczka soli - zagotować i wrzucić pokrojoną dynię - zagotować.

Syrop:
1 kg cukru na litr wody z goździkami plus 2/3 szklanki octu jabłkowego.
Odcedzone kawałki dyni zagotować krótko w syropie, na gorąco zamknąć w słoje.

Do ciast:
Odcedzone z syropu zapiec w piekarniku ( wysuszyć ), po wysuszeniu przesypać cukrem i włożyć do słoików.

« Ostatnia zmiana: 14-10-2012, 11:03 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Asia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 38
MO: 02.06.2011
Skąd: dolnośląskie
Wiadomości: 11

« Odpowiedz #6 : 14-10-2012, 10:51 »

SURÓWKA Z DYNI

Składniki:
- 0,5 kg miąższu dyni,
- 2 jabłka winne,
- kilka łyżek posiekanego koperku,
- sok z połowy cytryny,
- kilka łyżek majonezu.

Przygotowanie.
Surową dynię oraz jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, koperek oraz majonez. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Można dodać szczyptę cukru i soli według własnego uznania (ja nie dodaję żadnych przypraw).

Smacznego.
« Ostatnia zmiana: 14-10-2012, 11:01 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Gosia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 118

« Odpowiedz #7 : 15-10-2012, 15:58 »

POWIDŁA DYNIOWO - POMARŃCZOWE

Sładniki:
- 2 kg miąższu dyni
- 2 pomarańcze
- 25 dag cukru
- sok z 2 cytryn
- 1 łyżeczka startego imbiru

Wykonanie.
Dynię kroimy w małą kostkę. Z umytych i sparzonych pomarańczy ścieramy skórkę, a same owoce po obraniu rozdrabniamy i razem z dynią i 4-5 łyżkami wody dajemy do garnka i dusimy pod przykryciem mieszając, aż będzie jednolita masa. Wtedy przecieramy ją przez sito, dodajemy cukier, sok z cytryn, imbir oraz skórkę z pomarańczy. Smażymy do żądanej gęstości i nakładamy do słoików. 2-3 tyg. może stać w lodówce, do dłuższego przechowywania trzeba pasteryzować.
« Ostatnia zmiana: 15-10-2012, 16:02 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!