Dr. Robert O. Young:
„ Moja fundamentalna teoria jest taka, że występuje tylko jedna choroba i jedna dolegliwość, a jest nią zbyt duże zakwaszenie krwi i tkanek.
Co jest tego przyczyną? Styl życia oraz nawyki żywieniowe, co oznacza, że choroba jest konsekwencją wyboru, tego co jemy, co pijemy i tego co myślimy.”
Czy to zakwaszenie organizmu nie jest tym samym, czym jest toksemia? Zanim znalazłam Biosłone, chcąc polepszyć stan swojego zdrowia wyrzuciłam z menu wszelkie świństwa (gazowane kolorowe napoje, chipsy, przetworzone, rafinowane pokarmy, mleko pasteryzowane, serki, jogurciki sklepowe itd itd, mocny alkohol, papierosy, nawet kawę), natomiast dodałam surówki warzywne, owoce (głownie jabłka, cytryny, czasem banany). Na początku ograniczyłam też spożywanie mięsa (prawie zupełnie) żeby po kilku miesiącach wrócić do niego.
Wracając do tematu, świństwa z mojego nawiasu są wymieniane jako produkty zakwaszające, a moim zdaniem również powodujące toksemię. Wystarczy je więc odstawić i wspomagać organizm, żeby mógł się pozbyć złogów magazynujących nadmiar toksyn.