Niemedyczne forum zdrowia
19-09-2019, 11:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Czwarty tom "Zdrowia na własne życzenie" --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dieta podczas karmienia piersią - przepisy  (Przeczytany 49655 razy)
Kwiatuszek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1 lipca 2011
Wiedza:
Wiadomości: 336

« : 02-09-2012, 23:30 »

Większość posiłków w okresie karmienia piersią powinna być ciepła, gotowana i podawana regularnie. Zapotrzebowanie w tym czasie na słodkie jest naturalne, ponieważ to smak słodki wpływa pozytywnie na laktację oraz jest sygnałem wzywającym nas do wzmocnienia naszej śledziony i żołądka. Oczywiście należy wzmacniać nasz organizm po ciąży i porodzie przez naturalną słodycz pochodzącą z warzyw, owoców (jabłka, gruszki), delikatnych kasz (np. jaglanej), nasion (słonecznik, siemię lniane, obrane migdały), owoców suszonych, głównie rodzynek, słodzików (cukru trzcinowego nieoczyszczonego, w niewielkich ilościach syropu klonowego, miodu), olei tłoczonych na zimno.
Odpowiednia kompozycja potraw zaspokaja zapotrzebowanie na słodkie, wzmacnia nasz organizm i pozwala oseskowi na swobodne dojrzewanie układu pokarmowego (bez wzdęć i kolek).
Należy unikać surowych warzyw i owoców (dotyczy okresu połogu), produktów zawierających gluten, białego cukru, białego ryżu, nabiału (szczególnie tego przetworzonego!!!), przypraw zawierających glutaminian sodu, wszelkich sztucznych dodatków smakowych.
Można stosować naturalne świeże i suszone zioła, przyprawy takie jak kardamon, goździki, majeranek, tymianek, kolendra, kurkuma, cynamon (ostrożnie), kminek, pieprz, imbir, kozieradka (ostrożnie), koperek, anyż. Należy uważać na produkty fermentowane ze względu na ich ściągające działanie, mogące ograniczyć ilość matczynego pokarmu. Można używać masła sprawdzonego pochodzenia oraz jaj, jednak w niewielkich ilościach.

W wolnej chwili umieszczę kilka przepisów wzmacniających układ pokarmowy mamy i maluszka.




« Ostatnia zmiana: 03-09-2012, 09:10 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Gdy brakuje łatwych rozwiązań, przychodzą rozwiązania właściwe.
Kwiatuszek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1 lipca 2011
Wiedza:
Wiadomości: 336

« Odpowiedz #1 : 03-09-2012, 23:32 »

Bezglutenowe ciasto marchewkowe (uwaga zawiera jajka w związku z czym wprowadzamy je ostrożnie):

Mieszamy: 250g utartej drobno marchwi, 5 żółtek, 4-5 łyżek syropu klonowego lub trzcinowego (uzyskanego z gotowania cukru trzcinowego), około 150g zmielonych obranych migdałów wraz z cukrem trzcinowym (ilość cukru trzcinowego wg uznania), dodajemy szczyptę zmielonych goździków, utartego imbiru, odrobinkę soli, troszeczkę gniecionych w moździerzu suszonych malin lub odrobinę startego kwaśnego jabłka (w zależności od wieku karmionego piersią dziecka), szczyptę kakao, 150g zmielonych obranych migdałów, jeżeli ciasto wydaje się być zbyt suche troszeczkę wody, całość wyrabiamy na jednolitą masę. Pieczemy około godziny (termoobieg 160 stopni).


Kotlety z brokuła z kremem marchwiowym
(po upływie minimum miesiąca od porodu)

Ugotowaną z solą i pieprzem kaszę jaglaną mieszamy ze zgniecionym widelcem, wcześniej podduszonym brokułem. dodajemy 2 łyżki skrobi kukurydzianej. Formujemy małe kotleciki i smażymy na oliwie z oliwek w głębokim tłuszczu.

Sos: Drobno krojoną marchew lekko podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek następnie zalewamy ciepłą wodą i krótko gotujemy. Miksujemy na krem.

Kotleciki podajemy polane sosem marchewkowym.


Pralinki (wprowadzamy ostrożnie i niewielki ilości)

- 1 kubek suszonych daktyli mielimy na krem
- 1/2 kubka zmielonych obranych migdałów
- 1/2 kubka zmielonych nerkowców
- 1/3 kubka zmielonych wiórków kokosowych (uwaga naturalnych)
- 1/3 kubka kakao
Składniki łączymy ugniatając ręką następnie rozgniatamy płaski cienki placek z którego wyciskamy pralinki (kształty wg upodobań).


Wzmacniająca zupa


- 250 gram marchwi
- 250 gram korzenia pietruszki
- 1 seler
- kawałek dyni
- 2-3 ziemniaki
- kawałek imbiru
- 2-3 goździki
- liść laurowy
- lubczyk
- natka pietruszki
- olej tłoczony na zimno

Leciutko rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy kawałek imbiru, liść laurowy, goździki, pokrojone marchewkę, pietruszkę, seler, dynię, ziemniaki. Energicznie mieszamy. Zalewamy zimną wodą, dodajemy szczyptę soli, siekaną natkę pietruszki, lubczyk lub odrobinę kurkumy. Gotujemy.


Pieczone jabłka

Jabłka powinny być twarde. Wydrążamy nasienie (uwaga pozostawiając dno, czyli nie na wylot) wkładamy do środka zmielone obrane migdały wymieszane z namoczonymi wcześniej rodzynkami, szczyptą kakao oraz syropem klonowym lub syropem z cukru trzcinowego. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze około 200 stopni (termoobieg). Jabłka wyjmujemy z piekarnika nim zaczną pękać.


Marchew z pestkami dyni

Drobno pokrojoną marchew podsmażamy na oleju, dodajemy pestki dyni, mielony anyżek lub koperek, trochę soli, posiekaną natkę pietruszki i gorącą wodę. Całość dusimy pod przykryciem. Podajemy z kaszą gryczaną.

Przygotowanie kaszy: w garnku podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, dodajemy kaszę i prażymy energicznie mieszając, rozgrzaną kaszę zalewamy gorącą wodą (poziom wody powinien być wyższy od poziomu kaszy o jej wysokość), dodajemy szczyptę soli, gotujemy bez przykrycia na dużym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.


Kasza jaglana z jabłkiem i prażonymi nasionami

Gotujemy kaszę jaglaną, w osobnym garnku dusimy skrojone w kostkę jabłko (najlepiej rubinola) do uzyskania miękkich kawałków, zdejmujemy z ognia nim całkowicie się rozpadną. Na patelni prażymy migdały obrane ze skorki, słonecznik, siemię lniane (każde nasiona prażymy oddzielnie). W miseczce moczymy rodzynki.

Kaszę podajemy z jabłkiem posypując prażonymi nasionami, jeżeli potrzeba zalewając syropem z cukru trzcinowego lub syropem klonowym (miodem). Słodzik w zależności od reakcji oseska.

UWAGA:
Nie zastępujemy cukru trzcinowego białym cukrem.
Używamy owoców suszonych na słońcu.
Sami blanszujemy migdały (blanszowane chemicznie są nic nie warte).
Używamy sprawdzonych i pewnych składników.

cdn... a w nim między innymi przepisy na barszcz czerwony z koperkiem i kluseczkami z mielonych pestek słonecznika i dyni zaprawiany sokiem z kiszonych buraków oraz pyszne gruszki w sosie waniliowym
« Ostatnia zmiana: 20-01-2014, 14:24 wysłane przez Whena » Zapisane

Gdy brakuje łatwych rozwiązań, przychodzą rozwiązania właściwe.
Kwiatuszek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1 lipca 2011
Wiedza:
Wiadomości: 336

« Odpowiedz #2 : 06-09-2012, 23:00 »

Barszcz czerwony z koperkiem i kluseczkami z mielonych pestek słonecznika i dyni zaprawiany sokiem z kiszonych buraków

- około 8-10 buraczków obieramy kroimy w talarki
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 ziemniaki (niekoniecznie)
Obrane i pokrojone warzywa skrapiamy w dużym garnku oliwą z oliwek i energicznie mieszając lekko podsmażamy. Następnie dodajemy drobno siekany pęczek koperku i 1-2 ząbki czosnku (czosnek tylko wówczas, gdy od porodu minęło kilka tygodni lub miesięcy, a układ pokarmowy naszego malucha jest dość sprawny, by z nim sobie poradzić). Zalewamy zimną wodą i solimy wg uznania. Dodajemy niewielką ilość natki pietruszki, owoców jałowca, odrobinę cukru trzcinowego, liść laurowy, majeranek i gotujemy, aż buraczki będą miękkie. Po ugotowaniu dodajemy sok z kiszonych buraków w ilości wg uznania (jeżeli mamy podejrzenie, że nasz osesek zareaguje w niewłaściwy sposób na produkty kiszone dodajemy niewielkie ilość lub rezygnujemy z zakwaszania na jakiś czas).

Podajemy z kluseczkami.

Kluseczki z mielonych pestek słonecznika i dyni


Kluski komponujemy wg potrzeb z następujących składników:
- świeżo zmielone nasiona słonecznika lub/i dyni
- mąka gryczana (stosunkowo niewielka ilość, ponieważ zaletą klusek jest to, że zrobione są z nasion mąka jest tylko niewielkim dodatkiem)
- 1-2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki kukurydzianej)
- niewielka ilość wody (tak aby uzyskać konsystencję nadającą się nałożenia i gotowania w wodzie).
Wyrabiamy na ciasto i formujemy kluseczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia kluseczek.


Gruszki w sosie waniliowym

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki lekko gotujemy w wodzie z cynamonem i goździkami (możemy dodać cukier trzcinowy).
Przygotowujemy około 2 szklanek mleka migdałowego (szklankę wcześniej namoczonych obranych migdałów gotujemy w 2-3 szklankach wody, blendujemy i przecedzamy przez sito).
W połowie szklanki mleka migdałowego rozprowadzamy 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej. Pozostałe mleko gotujemy z przeciętą laską wanilii. Do wrzącego mleka wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę ze skrobią i energicznie, dokładnie rozprowadzamy dając sosowi zgęstnieć. Jeżeli mamy ochotę i spożywamy jajka możemy 1 żółtko wymieszać z 2 łyżeczkami miodu i niewielką ilością sosu i dobrze wymieszane wlać do całości, zamieszać. Klarownym sosem zalewamy wyjęte z wody lekko podgotowane gruszki. Możemy posypać prażonymi migdałami smile


Kompot z jabłek


10-15 smacznych jabłek np. rubinoli kroimy na ćwiartki (jeżeli od porodu minęło więcej niż 5-6 tygodni możemy pozostawić skórki), zalewamy w dużym garnku wodą. Dodajemy 2-3 całe goździki, 4-5 kardamonów, cukier trzcinowy wg uznania. Gotujemy, następnie zdejmujemy z ognia nim jabłka się rozpadną.


cdn... a w nim między innymi:
Naleśniki z mąki gryczanej z nadzieniem z tartych buraków
Ryż brązowy z jabłkiem i migdałami.
Sos dyniowy z nasionami, natką pietruszki i kaszą gryczaną.
Sos marchwiowo - pomidorowy z ciecierzycą, koperkiem i sezamem (po 5-6 miesiącu).
Zupa z czerwonej fasoli podawana z kaszą gryczaną, natką pietruszki i prażonym słonecznikiem (dobra w ciąży i po 6 miesiącu karmienia piersią oraz u dzieci z dobrze rozwiniętym układem pokarmowym).  
Brokuły pieczone w sosie słonecznikowym.
Ziemniaki zapiekane w mundurkach z przyprawami.
Sos dnia dzisiejszego.
Placki gryczane z masłem sezamowym.
Kuleczki kokosowe.




« Ostatnia zmiana: 27-10-2012, 21:17 wysłane przez Agnieszka » Zapisane

Gdy brakuje łatwych rozwiązań, przychodzą rozwiązania właściwe.
Poszukująca
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 35
MO: 15.02.2011-z przerwami, 04-07.2012; 01.01.2013, ostateczna rezygnacja ze względu na ciągle pogarszający się stan zdrowia
Wiedza:
Skąd: Ruda Śląska
Wiadomości: 546

« Odpowiedz #3 : 19-03-2013, 22:11 »

Budyń z kaszy jaglanej o smaku pieczonego jabłka

Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z wodą do uzyskania konsystencji mleka.
Osobno na odrobinie oliwy z oliwek lub oleju kokosowego (dosłownie odrobinę) podpiec drobno pokrojone jabłka z cynamonem, szczyptą imbiru.
Gdy czujemy już ładny zapach pieczonego jabłka (uważamy, żeby się nie przypaliły, cały czas mieszamy) miksujemy z "kaszo-mlekiem".
Odlewamy niewielką część, resztę zagotowujemy.
Do odlanej porcji dodajemy 2 żółtka (nie są konieczne), łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę cukru brązowego bądź miodu (jeśli jabłka są słodkie dosładzanie nie będzie konieczne). Miksujemy i wlewamy do gotującej części, mieszamy, wyłączamy gdy się zagotuje i zgęstnieje.
Rozlewamy do miseczek.
Posypujemy posiekanymi migdałami (najlepiej obranymi).
Im więcej będzie jabłek w stosunku do kaszy tym smak będzie bardziej wyrazisty.

Jest to też świetny smakołyk dla małych dzieci.
« Ostatnia zmiana: 11-01-2014, 22:13 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane

Poszukująca
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!