Dziękuję Agna za miłe przywitanie,
pozwół ,że w ramach wdzięczności
zaprezentuję Ci mniej ortodoksyjny sposób na degustację :(DIETA)
Porcja idealnie zrównoważonych protein, łatwo przyswajalna i w pełni satysfakcjonująca (sycąca). Dobra na każdą porę roku ale szczególnie polecana na okres zimowy.
Składniki na cztery porcje
4 ½ szklanki (1,25 l) wody
½ szklanki (125 ml) fasolki mung
½ szklanki (125 ml) ryżu basmat
¼ szklanki korzenia imbiru (drobno posiekanego)
1 posiekana cebula
3 ząbki czosnku (posiekane)
3 szklanki pokrojonych jarzyn (marchew, brokuły, zielone łodygi selera, cukinia)
2 łyżki stołowe (40 ml) ghee (masło klarowane) lub olej roślinny
2/4 łyżeczki do herbaty kurkumy
¼ łyżeczki do herbaty zmiażdżonych czerwonych papryczek
¼ łyżeczki do herbaty zmielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki do herbaty zmielonych ziarenek koleandru
½ łyżeczki do herbaty garam – masala
½ łyżeczki do herbaty zmielonego kminku
¼ łyżeczki do herbaty nasionek kardamonu (2-3 strączki)
1 łyżka stołowa posiekanej słodkiej bazylii
1 liść bobkowy
Opłucz fasolkę i ryż Zagotuj wodę i dodaj fasolkę mung i gotuj aż fasolka zacznie pękać – nastepnie dodaj ryż i gotuj około 15 minut (od czasu do czasu mieszając). Teraz dodaj jarzyny (jarzyny można dodać też razem z ryżem). W trakcie gotowania potrawa zacznie gęstnieć.
Podgrzej ghee (lub olej roślinny) na patelni - dodaj cebulę, czosnek i imbir – smaż na średnim ogniu aż zacznie brązowieć. Dodaj przyprawy (oprócz soli i ziół) i smaż jeszcze 5 minut mieszając. Dodaj trochę wody jeśli jest to potrzebne.
Połącz z ryżem i fasolką i dodaj zioła – kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu często mieszając. Konsystencja powinna być gęsta – składniki powinny być nierozróżnialne. Czas gotowania około 1,5 godziny. Dodaj sól (himalajską lub celtycką) do smaku – podawać z jogurtem. Smacznego.
Fasolka Mung z ryżem i jarzynami – monodieta
jedz tylko fasolkę mung z ryżem przez 30 dni - dodając do niej dużo świeżych jarzyn gotowanych razem.
dobra dieta oczyszczająca – jednocześnie bardzo odżywcza
dobra dla nerek, jelit i całego układu trawiennego (zalecana w szczególności gdy mamy kłopoty z trawieniem – jedzenie nie jest całkowicie trawione)
bardzo dobra na zimowa porę
można jeść owoce pomiędzy posiłkami jako przekąskę
UFFFF.
POZDRO :papa2: