Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 13:22 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dla fanów frytek (przepis)  (Przeczytany 6484 razy)
Beza
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 43
MO: przerwa
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 559

« : 24-09-2012, 10:22 »

http://czymchatabogata.bloog.pl/id,332041206,title,frytki-z-kaszy-kukurydzianej-i-edamame-podbily-serce-mojej-corki,index.html?ticaid=5f39b


    250 g kaszki kukurydzianej
    40 g startego parmezanu
    4 szklanki wody
    1 pierś z indyka
    200 g edamame (zielona młoda soja)
    2 papryki czerwone
    1 cebula
    2 duże pomidory
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    100 g mielonych migdałów
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz, papryka słodka, tymianek

Cztery szklanki osolonej wody zagotować. Zmniejszyć płomień i wsypywać porcjami kaszkę cały czas mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewać mieszając 20 min. Dodać w trakcie podgrzewania parmezan i 2 łyżki oliwy z oliwek a następnie przełożyć masę do niskiego naczynia i poczekać aż ostygnie. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w długie paski, przyprawić solą, pieprzem i papryką, polać 2 łyżkami oliwy. Każdy kawałek mięsa panierować w mielonych migdałach, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.
Edamame umyć, odciąć końce, gotować w osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Cebulę obrać i umyć, pomidory i papryki również umyć, paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić warzywa w kostkę. Na patelni rozgrzać małą ilość oliwy, zeszklić cebulę, dodać pomidory i paprykę, dusić przez 10 minut, aż zawartość patelni zgęstnieje. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem, zagotować, zmiksować, przyprawić tymiankiem masę. Kaszki pokroić w cienkie paski, smażyć na małej ilości rozgrzanej oliwy z każdej strony do zrumienienia, podawać w małych naczyniach frytki, pałeczki indyka  i edamame, sos przelać osobno i podawać razem.
Zapisane

"Niewolnicy wszędzie i zawsze niewolnikami będą - daj im skrzydła u ramion, a zamiatać pójdą ulice skrzydłami." C.K.Norwid
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #1 : 16-11-2014, 22:33 »

Omijamy szerokim łukiem te z McDonalda! Większość myśli, frytki to ziemniaki, tłuszcz, sól.
Nie, to 17 składników chemicznych:

-Ziemniaki (Uff! Cieszę się, że jest to pierwszy składnik) -Olej rzepakowy –większość olei rzepakowych jest modyfikowana genetycznie.

-Uwodorniony olej sojowy-podobnie jak olej rzepakowy, olej sojowy jest produkowany z genetycznie modyfikowanych nasion soi. Proces uwodornienia oleju sprawia, że zawiera więcej niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych.

-Olej słonecznikowy – zdrowy olej jadalny, ale podgrzewany do wysokiej temperatury na długo zanim zostanie zastosowany do gotowania, jest chemicznie zmieniony i jest źródłem stanów zapalnych ciała.

– „Naturalny smak” – naturalny aromat McDonalda jest najwyraźniej uzyskany ze źródła roślinnego, ale określenie „naturalny” nie oznacza nic, ponieważ może zawierać nawet glutaminian sodu – toksynę nerwów i mózgu (MSG).

 -Dekstroza – Rodzaj cukru.

-Pirofosforan sodu- składnik jest najwyraźniej wykorzystywany do utrzymania koloru frytek. W dokumentacji przemysłu chemicznego jest wymieniony jako niebezpieczny w przypadku spożycia.

 -Kwasu cytrynowy – stosuje się jako środek konserwujący.

 -Dimetylopolisiloksan – wykorzystywany jako anty-pieniący środek. Ten chemiczny środek jest zazwyczaj stosowany w przemyśle jako uszczelniacz.

– Olej roślinny do smażenia, który jest mieszanką 7 składników, w tym: olej rzepakowy, olej kukurydziany, olej sojowy, utwardzony olej sojowy zawierający tert-butylohydrochinon (TBHQ), kwas cytrynowy i dimetylopolisiloksan.

 Omówiliśmy większość z tych składników powyżej. Olej kukurydziany, podobnie jak jego koledzy z soi i rzepaku, jest teraz głównie z genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy.

 TBHQ jest to składnik na bazie ropy naftowej, podobny do butanu, stosowany jako środek konserwujący. Ten składnik ma związek z astmą, chorobami skóry, zaburzeniami hormonalnymi oraz w długoterminowych badaniach na zwierzętach – z rakiem i uszkodzeniami DNA.

 - http://wolna-polska.pl/wiadomosci/szokujace-skladniki-frytkach-mcdonalda-2014-11
Zapisane
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476

« Odpowiedz #2 : 17-11-2014, 13:31 »

Beza, podoba mi się ten przepis ale co to, napisz dokładniej, to edamame. Gdzie to można kupić? A może w zastępstwie fasolka szparagowa albo jakieś inne długie warzywo?
« Ostatnia zmiana: 17-11-2014, 19:09 wysłane przez Agata » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!