Niemedyczne forum zdrowia
20-04-2024, 09:08 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy ocet jabłkowy Enerbio z Rossmana również jest tak kiepskiej jakości?  (Przeczytany 32603 razy)
Kropka
Początkujący
*

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.10.2012
Wiadomości: 42

sky is the limit

« : 16-10-2012, 09:56 »

Zaznaczam, nie chodzi o mnie, ja z produkcją kiszonek, octów, win a także wielu innych rzeczy, nie mam problemu.

Natomiast zauważyłam, że bardzo wielu ludzi, jest przekonanych, że produkcja żywności wymaga tak skomplikowanych procesów technologicznych, że na pewno im się to nie uda w domu.
Znajomi wiedząc, że od dawna popijam ocet jabłkowy, często o to pytają, szczególnie od kiedy w mediach zrobiło się o tym głośno, ale o produkcji własnego słyszeć nie chcą, więc polecam im właśnie ten ocet, a na forum znalazłam tylko jedno zdanie na jego temat.

Kilkukrotnie kupowałam ten ocet i miałam pozytywne wrażenia, jest w ciemnej szklanej butelce, jest mętny, ma ładny kolor, pachnie jabłkami, ma ostrzejszy smak od tego domowego (przynajmniej mojego), na opakowaniu nie ma dokładnego składu, jest tylko napisane:
Cytat
"Ocet enerBio uzyskuje się z soku całych, dojrzałych i świeżo zebranych jabłek (...) nie pasteryzowany, przechowywany w beczce przez 6 miesięcy, ze świeżego soku"

Stąd moje pytanie właśnie o jego jakość, polecać, nie polecać? jest to jakaś alternatywa, czy też nie?
 ...nie chcę nikomu szkodzić, ani wprowadzać w błąd.
Zapisane
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #1 : 16-10-2012, 10:01 »

A może by tak napisać do producenta z prośbą o podanie całego składu i procesu technologicznego?
Zapisane
Kropka
Początkujący
*

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.10.2012
Wiadomości: 42

sky is the limit

« Odpowiedz #2 : 16-10-2012, 11:51 »

Można by, ale na butelce jest tylko adres dystrybutora, jak to w dużych koncernach: "Wyprodukowano dla XXX w UE".

Aha, jeśli ktoś ma sprawdzony inny kupny, to też poproszę o info.
« Ostatnia zmiana: 17-10-2012, 08:36 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Margoled
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 66
MO: 01.01.2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 170

« Odpowiedz #3 : 16-10-2012, 13:24 »

Zużyłam całą butelkę tego octu do MO i uważam, że jest dobry.
Zapisane
Baird
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 15-03-2007
Wiedza:
Wiadomości: 459

« Odpowiedz #4 : 16-10-2012, 18:31 »

Wygląda na przyzwoity ale jest bardzo mocny. Jak dla mnie zbyt mocny i trzeba go rozcieńczać 1:2. Używam octu własnej roboty ale był czas, że posiłkowałem się tym z Rossmana.
« Ostatnia zmiana: 02-03-2013, 18:25 wysłane przez Whena » Zapisane

Prawda czyni wolnym
Mia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271

« Odpowiedz #5 : 16-10-2012, 20:25 »

Używałam tego octu, bo wydawał mi się najlepszy z dostępnych na rynku. Teraz mam już swojej produkcji.
Zapisane
Domi5
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16-06-2011
Wiedza:
Wiadomości: 1.414

« Odpowiedz #6 : 16-10-2012, 20:33 »

Ja też go używam, ponieważ nie znalazłam siły na zrobienie swojego. Ostatnio ten ocet znacznie podrożał z 6 do 11 złotych.
Zapisane
Kropka
Początkujący
*

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.10.2012
Wiadomości: 42

sky is the limit

« Odpowiedz #7 : 17-10-2012, 09:17 »

Wygląda na przyzwoity ale jest bardzo mocny.
Mam podobne wrażenie, w domu wychodzi łagodniejszy. Ciekawe czy to dlatego, że on jest z soku, a nie z owoców?
« Ostatnia zmiana: 17-10-2012, 16:50 wysłane przez Agata » Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992

« Odpowiedz #8 : 17-10-2012, 16:44 »

Wygląda na przyzwoity ale jest bardzo mocny.
mam podobne wrażenie, w domu wychodzi łagodniejszy.... ciekawe czy to dlatego, że on jest z soku, a nie z owoców?
na opakowaniu nie ma dokładnego składu, jest tylko napisane:
Cytat
"Ocet enerBio uzyskuje się z soku całych, dojrzałych i świeżo zebranych jabłek (...) nie pasteryzowany, przechowywany w beczce przez 6 miesięcy, ze świeżego soku"
Kiedy robiłam ocet z całych jabłek, i była podwójna fermentacja, to był też bardzo ostry, użyłam 2 razy do MO i więcej nie próbowałam.
Ponadto nawet domowy ocet jabłkowy, z samych skórek, po 6 miesiącach od zlania, będzie dużo kwaśniejszy. U mnie ocet, który używam, jest w małej butelce, bo zauważyłam, że im więcej jest otwierany, tym jest kwaśniejszy.
« Ostatnia zmiana: 17-10-2012, 17:58 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Helpme
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Skąd: Texa's
Wiadomości: 110

« Odpowiedz #9 : 27-02-2013, 01:48 »

Wychodzi na to że ten z rossmana będzie dobry do MO?
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #10 : 27-02-2013, 21:52 »

Cytat
Wychodzi na to że ten z rossmana będzie dobry do MO?
Nie.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!