Niemedyczne forum zdrowia
20-04-2024, 17:20 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 11   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Życie bez glutenu - czyli co mam jeść?  (Przeczytany 191645 razy)
Ailon85
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16.10.2012r.
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 12

« Odpowiedz #80 : 19-11-2012, 00:14 »

Mam pytanko. Czy w DP można jeść chlebek bezglutenowy własnego wypieku? smile
« Ostatnia zmiana: 19-11-2012, 00:24 wysłane przez Agata » Zapisane
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #81 : 19-11-2012, 11:27 »

Mam pytanko. Czy w DP można jeść chlebek bezglutenowy własnego wypieku? smile

Jeżeli zrobisz go z produktów dozwolonych w tym etapie DP - w co wątpię - to tak.
Zapisane
Jagutka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 41
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
Wiadomości: 107

« Odpowiedz #82 : 20-11-2012, 14:39 »

Ailon, spróbuj upichcić sobie chlebek z kaszy gryczanej smile.
« Ostatnia zmiana: 20-11-2012, 19:31 wysłane przez Agata » Zapisane
Ailon85
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16.10.2012r.
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 12

« Odpowiedz #83 : 20-11-2012, 16:33 »

Jagutka, możesz mi napisać, jak robisz ten chlebek? Bo ja robię z mąki jaglanej, gryczanej i ryżowej, no ale to chyba kiepski pomysł? Zwłaszcza dla I etapu. Dziękuję.
« Ostatnia zmiana: 20-11-2012, 19:31 wysłane przez Agata » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #84 : 20-11-2012, 17:07 »

Jagutka możesz mi napisać jak robisz ten chlebek? bo ja robię z mąki jaglanej,gryczanej i ryżowej,no ale to chyba kiepski pomysł? zwłaszcza dla I etapu.Dziękuję.
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=21543.20
Ten chlebek wg Gibbona już się sprawdził.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Jagutka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 41
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
Wiadomości: 107

« Odpowiedz #85 : 20-11-2012, 19:23 »

Asia mnie uprzedziła smile. Ailon, jak upieczesz już chlebek, to podziel się wrażeniami. Ja jeszcze go nie piekłam, ciągle brakuje mi czasu. Szkoda, bo mam wielką na niego ochotę.
« Ostatnia zmiana: 20-11-2012, 19:32 wysłane przez Agata » Zapisane
Helusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: obecnie nie stosuję
Wiedza:
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 749

« Odpowiedz #86 : 20-11-2012, 19:48 »

Robicie go na zakwasie czy drożdżach?
Zapisane

Najcenniejsze, co możesz podarować innym, to mądrość
Ailon85
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16.10.2012r.
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 12

« Odpowiedz #87 : 20-11-2012, 20:54 »

Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi. A swoją drogą, to jak przeżyć I etap DP? Na samą myśl jestem głodna smile . Jutro robię chlebek.
« Ostatnia zmiana: 20-11-2012, 20:57 wysłane przez Ailon85 » Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #88 : 20-11-2012, 20:55 »

Cytat
Robicie go na zakwasie czy drożdżach?
Na drożdżach.
Zapisane
Filutek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 25.02.2005
Wiedza:
Wiadomości: 262

« Odpowiedz #89 : 20-11-2012, 21:31 »

Na zakwasie naturalnym.
Zapisane
Ailon85
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16.10.2012r.
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 12

« Odpowiedz #90 : 20-11-2012, 21:51 »

Może zadam dziwne pytanie, ale jak już zrobię ten zakwas, to co dalej z nim, bo do upieczenia chleba to jeszcze długa droga. Interesuje mnie jakie są potrzebne jeszcze składniki, w jakich proporcjach i ile musi się piec.

Po przecinku i kropce stawia się spację. //S.
« Ostatnia zmiana: 20-11-2012, 22:04 wysłane przez Solan » Zapisane
Filutek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 25.02.2005
Wiedza:
Wiadomości: 262

« Odpowiedz #91 : 20-11-2012, 21:57 »

Zakwas do chleba otrzymuje się z ilości ciasta aktualnie przygotowywanej. Ja mam zakwas kilkuletni. Przygotowując ciasto na chleb po prostu odkładam część ciasta do słoiczka i to jest ten zakwas. Mam kilku znajomych, którym podałam mój przepis na chleb i oni go wypiekają. Jedna z tych osób już robi to na poważnie.
« Ostatnia zmiana: 20-11-2012, 22:04 wysłane przez Agata » Zapisane
Ailon85
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16.10.2012r.
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 12

« Odpowiedz #92 : 20-11-2012, 22:59 »

Jest mi głupio, że przez mój pośpiech i nieuwagę dołożyłam Wam dodatkowej pracy. Przepraszam.


Najważniejsze, że nie będziesz już powielać tych błędów w przyszłości msn-wink. Każdemu się może zdarzyć. Grunt, żeby nie być piśmienniczym ignorantem... //S.
« Ostatnia zmiana: 20-11-2012, 23:21 wysłane przez Solan » Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #93 : 28-01-2013, 21:48 »

http://blogrysunkowy.nowyekran.pl/post/86961,slodki-zdrajca
"No ale co jeść w takim razie?"


"Kopiaste góry ryżu, klusek lub ziemniaków na talerzu powinny zostać zastąpione takimi kopami warzyw czy surówek, do tego porządna porcja mięsa i duża ilość zbawiennego tłuszczu. Najlepiej pochodzenia zwierzęcego czyli masło i smalec. Tłuszcz powoduje, że nie zatykamy się zbyt suchym jedzeniem ale ma też wielorakie, zbawienne działanie na organizm jako świetne, wydajne paliwo, składnik wielu ważnych reakcji w organizmie i nośnik witamin. Jako paliwo lepsze od węglowodanów sprawia, że człowiek zaspakaja głód dużo mniejszą ilością pokarmu w którym jest duża zawartość tłuszczu wobec tej, w której tego tłuszczu nie ma lub jest znikoma ilość. Czyli można jeść o wiele mniej objętościowo i odżywiać lepiej organizm. Oprócz mięsa jako treści naszego jedzenia i źródła białka można jeść ryby (też mięso zresztą), podroby, jaja w dużych ilościach i na różne sposoby. Chemiczne, „sklepowe” wędliny lepiej odpuścić, ale mając dostęp do pewnych, tradycyjnie przyrządzanych oczywiście można jeść. Warte polecenia są wszelkie orzechy i nasiona typu słonecznik (byle nie GMO), a owoce w ilościach umiarkowanych. Z nabiału najlepsza jest pełnotłusta śmietana, tłusty ser ale z prawdziwego, krowiego mleka. Z takiego mleka naturalny kefir lub jogurt. Dość szybko słodkiego nie będzie brakowało a nowe jedzenie zasmakuje w zupełnie nowy, naturalny sposób".
Zapisane
Jagutka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 41
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
Wiadomości: 107

« Odpowiedz #94 : 29-01-2013, 10:30 »

"Na obiad ziemniaki lub ryż albo kluski, kasza a może pizza? Nie słodkie w smaku ale to też skrobia - czyli węglowodany, czyli? … cukier, cukier, cukier, cukier, cukier, cukier, cukier…"

Kozaczku bardzo dziękuję Ci za ten link smile Mimo, że osobiście nie zajadam się batonikami i nie popijam ich coca colą, tą muszę przyznać, że nie do końca zdawałam sobie sprawę, jak bardzo ten cholerny cukier wtargnął w nasze życie, w menu! Czytając artykuł można się przerazić w jakich czasach żyjemy.

"W ustach słodko, receptory przyjemności aktywne, w organizmie zamieszanie i spustoszenie. Nawarstwiane kończą się różnymi choróbskami.
 Nie da się inaczej? Nie da! To jest nałóg, obyczaj, tradycja, odruch. Ciężko się wyłamać z zaklętego kręgu, ciężko przełamać swoje przyzwyczajenia i zmienić odruchy. Zwłaszcza, że w zaklętym kręgu są niemal wszyscy."
Zapisane
Lagopio
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 41
MO: 2013-01-22
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 16

« Odpowiedz #95 : 29-01-2013, 12:16 »

Ja ostatnio w ogóle nie mam ochoty nic jeść. A już najmniej mam ochotę na mięsa i tłuszcze. Czy to normalne? I co robić w takich sytuacjach? Zmuszać się do jedzenia, czy poczekać, aż ochota sama przyjdzie?
Zapisane
Jagutka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 41
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
Wiadomości: 107

« Odpowiedz #96 : 29-01-2013, 14:30 »

Ja ostatnio w ogóle nie mam ochoty nic jeść. A już najmniej mam ochotę na mięsa i tłuszcze. Czy to normalne? I co robić w takich sytuacjach? Zmuszać się do jedzenia, czy poczekać, aż ochota sama przyjdzie?

Lagopio, a czy odpowiednio równoważysz mięso surówkami? To podstawa smile
Zapisane
Pola53
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 70
MO: 30.01.2013
Skąd: zachodniopomorskie
Wiadomości: 172

« Odpowiedz #97 : 29-01-2013, 14:46 »

Zakwas do chleba otrzymuje się z ilości ciasta aktualnie przygotowywanej. Ja mam zakwas kilkuletni. Przygotowując ciasto na chleb po prostu odkładam część ciasta do słoiczka i to jest ten zakwas. Mam kilku znajomych, którym podałam mój przepis na chleb i oni go wypiekają. Jedna z tych osób już robi to na poważnie.

Ja pamiętam, że moja babcia tak robiła wiele lat temu. Mieszkałam wtedy w górach. A działało to w ten sposób, że była taka wielka drewniana 'niecka', która krążyła po wiosce z zakwasem. Gospodyni, która robiła chleb, miała obowiazek pozostawić trochę ciasta (była to wielkość dwóch pięści), nakrywając je ściereczką i przekazując dalej.
Zapisane

kocham dzieci i zwierzęta smile Staram się pomagać jednym i drugim
Lusiak75
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 18.11.12
Skąd: Niemcy
Wiadomości: 52

« Odpowiedz #98 : 08-02-2013, 09:44 »

http://fakty.interia.pl/new-york-times/news/dieta-bezglutenowa-budzi-coraz-wiecej-kontrowersji,1890924,6806
Zapisane
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #99 : 08-02-2013, 10:25 »

cytat: "Definicja tej przypadłości to bardziej opis niż diagnoza - cierpi na nią osobą, która nie ma celiakii, ale jej stan zdrowia poprawia się gdy jest na diecie bezglutenowej, a pogarsza, gdy ponownie zaczyna spożywać gluten. Może być to nawet więcej niż jedna choroba.
- W tym momencie nic więcej nie możemy na ten temat powiedzieć - przyznaje dr Stefano Guandalini, dyrektor medyczny Centrum Celiakii Uniwersytetu w Chicago."

Hehe to zapraszamy dr Guanalini do dr Słoneckiego, może coś się wtedy wyjaśni w tej kwestii.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 11   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!