Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 18:58 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 11   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Życie bez glutenu - czyli co mam jeść?  (Przeczytany 189527 razy)
Jagutka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 41
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
Wiadomości: 107

« : 31-10-2012, 20:51 »

Żegnajcie smile Moja droga do zdrowia dopiero się rozpoczyna. Od jutra planuję wprowadzić w życie DP + KB. Niestety żywienie bezglutenowe wcale nie wydaje mi się takie proste. Dlatego bardzo Was proszę o przykładowe przepisy na śniadania i kolacje, bo te kojarzą mi się głównie (o zgrozo) z kanapkami. Owszem bardzo lubie gotowanego na parze kalafiora bądz brokuła z masełkiem czy jajko na miękko, ale nie wyobrażam sobie jeść tego w kółko. Pomóżcie, prosze smile
« Ostatnia zmiana: 26-06-2016, 18:02 wysłane przez ArtComp » Zapisane
Domi5
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16-06-2011
Wiedza:
Wiadomości: 1.414

« Odpowiedz #1 : 31-10-2012, 21:02 »

http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=22042.0

Musisz trochę poszperać na forum, ponieważ problem był już omawiany wielokrotnie, więc lepiej poszukać niż dublować wątek. Szkoda czasu, a też może być tak, że nikt nie odpowie na takie pytanie.

http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=5633.0
« Ostatnia zmiana: 31-10-2012, 21:09 wysłane przez Domi5 » Zapisane
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #2 : 31-10-2012, 21:19 »

Ja odpowiem... a co mi tam smile

- biała kiełbasa na gorąco + surówka,
- zwyczajna kiełbasa pieczona na patelni + ogórki,
- jajecznica na bekonie + tarta marchewka,
- schabowy w jajeczno-sezamowej panierce + czerwone buraki,
- duszony karczek + kapusta kiszona,
- jajka gotowane na twardo z majonezem i zieloną papryką.

Jak przerobisz to menu to daj znać, podrzucę ci więcej pomysłów. A tak poważniej to są jakieś działy z żywieniem w poszczególnych etapach, poszukaj.
Od siebie napiszę Ci droga koleżanko, że na początku mej drogi wizja bezchlebowego odżywiania nieco przerażała. Dziś mam 9-miesięczny staż bezglutenowy i nie stanowi to dla mnie dużego problemu. Oczywiście, łatwo jest sięgnąć do chlebaka i już jest śniadanko. Ale jaka satysfakcja gdy zorganizujesz sobie coś mądrzejszego. Jeśli mogę ci doradzić, to pilnuj, aby zawsze w lodówce były jajka i kiełbasa.
« Ostatnia zmiana: 01-11-2012, 21:30 wysłane przez Agnieszka » Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Jagutka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 41
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
Wiadomości: 107

« Odpowiedz #3 : 31-10-2012, 21:44 »

He he he, a myślałam że utworzyłam taaaki mądry wątek. Ale cóż skoro była już o "tym" mowa, to poczytam linki, za które bardzo Ci dziękuję Domi msn-wink
Savage, Tobie również jestem bardzo wdzięczna za pomoc. Oczywiście od jutra wprowadzam Twoje przepisy śniadaniowo-kolacyjne w życie.
Ps. Gratuluję 9-miesięcznego stażu, mógłbyś już dzidziusia urodzić, to sporo czasu msn-wink
« Ostatnia zmiana: 01-11-2012, 21:31 wysłane przez Agnieszka » Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #4 : 31-10-2012, 22:17 »

Cytat
Ps. Gratuluję 9-miesięcznego stażu, mógłbyś już dzidziusia urodzić, to sporo czasu.
 

Ja to nawet słonia, a zjadam tylko mięso, jajka, kartofle i kapustę. Człowiek wydziwia z jedzeniem jak pomylony. Zobacz na takiego lwa, całe życie zżera antylopy i zadowolony.
« Ostatnia zmiana: 01-11-2012, 21:32 wysłane przez Agnieszka » Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #5 : 01-11-2012, 08:19 »

Scorupionuś, a koń?
Zapisane

scorupion
« Odpowiedz #6 : 01-11-2012, 10:10 »

No koń w postaci zebry może być zeżarty przez lwa. Ale nie wiem czy o to chodziło.
Zapisane
Irek
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 18
MO: 10.01.2012
Skąd: Bawaria, kiedyś Strzelce Opolskie
Wiadomości: 576

« Odpowiedz #7 : 01-11-2012, 10:48 »

Scorupionuś, a koń?
Zapytaj Dusiu. smile

Ja pochłaniam górę kaszy, która nie jest polecana w zbyt dużej ilości, ale mnie akurat służy.
Zapisane

Uwaga! Bywam szczery, aż do bólu i głupi jak but. Oj, raz zapomniało mi się, ze pan Szemeszteyn ma zawsze racje! Stad taki samokrytyczny podpis mam,  zasłużyłem. smile
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #8 : 01-11-2012, 11:11 »

Zapytaj Dusiu. smile
Właśnie... smile
A koń by się uśmiał. msn-wink
Zapisane

brajan30
« Odpowiedz #9 : 01-11-2012, 22:37 »

Od siebie tylko dodam, że wykluczenie tej lektyny jaką jest gluten jest podstawą w zdrowym odżywianiu się, dawniej bawiłem się w dietę optymalną, gdzie słowem nie wspomina się o lektynach, teraz jadam po prostu zdrowo i wiem jak organizm czuje się super bez glutenu. Jakbyście jakiemuś dietetykowi powiedzieli o lektynach to 9 na 10 nie ma o nich żadnego pojęcia, zalecają koniecznie pieczywo z pełnego ziarna, nie wiedząc nic o glutenie.
Zapisane
Irek
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 18
MO: 10.01.2012
Skąd: Bawaria, kiedyś Strzelce Opolskie
Wiadomości: 576

« Odpowiedz #10 : 01-11-2012, 22:51 »

Ja się nigdy w nic innego niż Bioslone nie bawiłem, bo nic mnie nie przekonywało. Zgodzę się, że wykluczenie glutenu to jeden ze najważniejszych składników sukcesu. W edukację programową już w ogóle nie wierzę, wcześniej myślałem, że jednak więcej dobrego niż złego przynosi kształcenie w obecnym systemie, bo przynajmniej pozwala się bujnąć przez życie bez wysiłku. Teraz wiem, że to jedno z największych zagrożeń dla człowieka (np. dietetycy).

Irku, prosimy o "ogonki i kropki nad literami". smile //Agnieszka
« Ostatnia zmiana: 02-11-2012, 12:02 wysłane przez Agnieszka » Zapisane

Uwaga! Bywam szczery, aż do bólu i głupi jak but. Oj, raz zapomniało mi się, ze pan Szemeszteyn ma zawsze racje! Stad taki samokrytyczny podpis mam,  zasłużyłem. smile
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #11 : 01-11-2012, 22:53 »

Zgadzam się z Tobą. Fatalny ten system.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Zosia_
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049

« Odpowiedz #12 : 02-11-2012, 01:09 »

Jagutka, na śniadania i kolacje polecam zupy. Różne, różniste. Jarzynowe, rosoły, pomidorówki, kapuśniaki, krupniki, grochówki, fasolówki, miksowane kremy, latem wszelkie chłodniki itd. To są rewelacyjne dania, szczególnie na śniadanie. Rano wystarczy odgrzać i po prostu zjeść. Nie ma nic szybszego i pożywniejszego. Szczególnie teraz. Budzisz się, na dworze jeszcze ciemno, zimno, deszcz pada, wiatr. A Ty co? Pałaszujesz ciepłą, sytą zupkę na mięsie i spokojnie wychodzisz na tę zawieruchę. msn-wink
Wystarczy przy gotowaniu nie używać żadnych glutenowych zasmażek, nie dodawać makaronów, zabielać też nie trzeba. Dużo warzyw, mięso, nagotowane na kościach. Nic więcej nie trzeba. smile

Emotikon nie zastępuje kropki. Kropkę stawiamy przed nim. //Agnieszka
« Ostatnia zmiana: 02-11-2012, 12:05 wysłane przez Agnieszka » Zapisane
Liwia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 38
MO: IV.2010-XII.2012 z przerwami
Wiedza:
Skąd: Gdańsk
Wiadomości: 237

« Odpowiedz #13 : 02-11-2012, 17:27 »

Na śniadanie lub kolację dobrze sprawdza się Koktajl błonnikowy. Rano jest źródłem energii, wieczorem - nie obciąża organizmu na noc. Składniki KB dobieramy indywidualnie. Oczywiście najlepiej kierować się apetytem. U mnie takie menu zdaje egzamin.
« Ostatnia zmiana: 02-11-2012, 17:43 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Zmiany na lepsze.
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #14 : 02-11-2012, 17:35 »

U mnie w domu w pierwszym, trudnym etapie odstawienia glutenu świetnie sprawdziły się omlety. W dziale kulinarnym masz sporo przepisów. Można je jeść na słodko (z dobrą konfiturą z borówek, żurawin lub przesmażonymi jabłkami), lub na słono, z ulubionymi warzywami.
W moim domu rodzinnym często na śniadanie jadało się cebulę duszoną z jajkiem (jajkami).
Obecnie najczęściej jadamy jajecznice z różnymi wkładkami i przyprawami.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #15 : 02-11-2012, 20:37 »

Przepis na cebulę duszoną z jajkami.

Składniki:
2 duże cebule
masło klarowane lub smalec do smażenia
2 jajka od szczęśliwych kurek
pieprz, sól

Wykonanie:
Cebule pokroić na dość cienkie plastry, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić na średnim ogniu nie dopuszczając do zrumienienia. Dodać odrobinę wody, dusić pod przykryciem ok. 10 min. Po uduszeniu do miękkości (w smaku powinna być słodziutka) wbijamy jaja i energicznie mieszamy, aby dobrze się rozprowadziły w cebuli. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe. Pychota. smile
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Jagutka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 41
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
Wiadomości: 107

« Odpowiedz #16 : 05-11-2012, 21:18 »

Baraardzo dziekuję Wam wszystkim za pomoc, naprawdę. Dla mnie, jeszcze zielonej w temacie, Wasze rady są niesamowicie istotne. Oprócz tego że nareszcie wiem co mogę zjeść, to dzięki Wam mam rownież ogromny zapał do działania na korzyść mojego organizmu smile a przede wszystkim do nie szkodzenia mu. DZIĘKUJĘ. biggrin
Zapisane
Agnieszka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690

« Odpowiedz #17 : 05-11-2012, 21:38 »

Teraz mamy nadzieję, że w miarę możliwości będziesz uzupełniała dział kulinarny - DPI o swoje innowacyjne przepisy. Zapraszamy! smile
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Dandi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 333

« Odpowiedz #18 : 06-11-2012, 12:24 »

- biała kiełbasa na gorąco + surówka,
- zwyczajna kiełbasa pieczona na patelni + ogórki

Te kiełby muszą być jakieś konkretno-specjalne? Czy każde są zdrowe? No więc właśnie; jaką kupować? (Nie; sam swojej nie zrobie, nie mam czasu ani warunków)KROPKA smile

A prosiłam, żeby kropki stawiać na końcu zdania, przed emotikonem, nieprawdaż? //Agnieszka
« Ostatnia zmiana: 06-11-2012, 14:56 wysłane przez Agnieszka » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #19 : 06-11-2012, 19:10 »

Kiełbaski najlepsze od małych lokalnych masarzy, surowe lub wędzone i parzone. Grubomielone mięso, aby było widać z czego są wykonane.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Strony: [1] 2 3 ... 11   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!