Niemedyczne forum zdrowia
19-04-2024, 21:44 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Poprawny ocet jabłkowy?  (Przeczytany 34713 razy)
Defragmentor
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 02-04-2012
Wiadomości: 118

« : 08-11-2012, 20:37 »

Mistrz pisze o robieniu octu jabłkowego z obierek jabłek a poprane wykonanie octu jest z całych jabłek.
 Jeśli chodzi o obierki to nie powinien być robiony z samych obierek ponieważ bardzo istotną rolę w całym procesie odgrywa sok jabłkowy zawarty w miąższu oraz pestki jabłek, dlatego ocet powinien być robiony z całych jabłek.Może ktoś się wypowiedzieć na ten temat?
« Ostatnia zmiana: 09-11-2012, 08:31 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Mia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271

« Odpowiedz #1 : 08-11-2012, 20:53 »

Robiłam z całych jabłek i nie był tak dobry jak z obierek. Poza tym pod skórką jabłko ma dużo witamin i pewnie o to w tym chodzi.
Zapisane
Defragmentor
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 02-04-2012
Wiadomości: 118

« Odpowiedz #2 : 08-11-2012, 21:15 »

Dobry nie znaczy bardziej zdrowy.
« Ostatnia zmiana: 10-11-2012, 01:41 wysłane przez Agata » Zapisane
Mia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271

« Odpowiedz #3 : 09-11-2012, 12:40 »

Sam przetestuj to się przekonasz.
Zapisane
Baird
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 15-03-2007
Wiedza:
Wiadomości: 459

« Odpowiedz #4 : 10-11-2012, 10:33 »

Cytat
Dobry nie znaczy bardziej zdrowy.

A skąd wiesz, że z całych jabłek jest bardziej zdrowy?
Zapisane

Prawda czyni wolnym
Defragmentor
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 02-04-2012
Wiadomości: 118

« Odpowiedz #5 : 10-11-2012, 15:34 »

Ze względu na pektyny, najwięcej pektyn zawartych jest w skórce i gnieździe nasiennym
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #6 : 10-11-2012, 17:00 »

Mistrz napisał:

Ocet z obierek jabłek nie jest zwykłym octem, a nawet octem jabłkowym wykonywanym z całych jabłek. Jest on maceratem obierek jabłek, czyli skórek jabłek, w których nagromadzone są wszystkie wartościowsze substancje zawarte w jabłku. Są tam przeciwutleniacze oraz inne substancje czynne, chroniące miąższ przed negatywnym wpływem środowiska, a także garbniki, mikro- i makroelementy, witaminy i substancje witaminopodobne oraz rozmaite, nie do końca zidentyfikowane związki chemiczne sprzyjające szybkiej regeneracji komórek. Inaczej mówiąc: octu jabłkowego z obierek jabłek nie można zastąpić czymkolwiek innym, a nawet porównać z czymkolwiek innym. Dlatego nie można nie mieć go w domowej apteczce jako środek pierwszej pomocy.
http://www.bioslone.pl/nieoceniony_i_niedoceniony_ocet_jablkowy
Zapisane

Defragmentor
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 02-04-2012
Wiadomości: 118

« Odpowiedz #7 : 15-11-2012, 19:39 »

Mam jeszcze jedno pytanko, czy powerdrinka można pic 30 minut po MO?
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #8 : 15-11-2012, 21:57 »

Mam jeszcze jedno pytanko, czy powerdrinka można pic 30 minut po MO?
Można, można.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Lucy
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299

« Odpowiedz #9 : 15-11-2013, 11:51 »

Od przyjaciół dostałam ocet jabłkowy robiony wg poniższego przepisu, jest znakomity. Spróbuję taki zrobić sama. Problemem tylko dla mnie jest utrzymanie soku w niskiej temperaturze, ponieważ nie mam chłodnej piwnicy.
http://zielonyzagonek.pl/prawdziwy-i-pelen-zdrowia-ocet-jablkowy/
« Ostatnia zmiana: 15-11-2013, 11:53 wysłane przez Ania‬ » Zapisane

Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #10 : 15-11-2013, 12:29 »

Cytat
Problemem tylko dla mnie jest utrzymanie soku w niskiej temperaturze, ponieważ nie mam chłodnej piwnicy.
Cały czas stoi u mnie w szafce, w kuchni. Zapewniam Cię, nic mu nie jest.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #11 : 15-11-2013, 13:36 »

Przecież już bardziej nie sfermentuje. W przechowywaniu ważny jest bardziej brak światła.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Lucy
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299

« Odpowiedz #12 : 17-11-2013, 10:04 »

Miałam na myśli dość niską temperaturę potrzebną  w okresie fermentacji 7-15 stopni.
Wiem, że później już ocet może być przechowywany w temp. pokojowej.
Czy ktoś próbował już otrzymywania octu wg receptury, którą zamieściłam powyżej. Zastanawia mnie w tym przepisie kompletny brak cukru lub miodu do fermentacji.
Zapisane

Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
scorupion
« Odpowiedz #13 : 17-11-2013, 11:31 »

Od przyjaciół dostałam ocet jabłkowy robiony wg poniższego przepisu, jest znakomity. Spróbuję taki zrobić sama. Problemem tylko dla mnie jest utrzymanie soku w niskiej temperaturze, ponieważ nie mam chłodnej piwnicy.
http://zielonyzagonek.pl/prawdziwy-i-pelen-zdrowia-ocet-jablkowy/
A po co takie głupoty? Na portalu jest przepis na idealny ocet jabłkowy, wychodzi szybko, sprawnie i za każdym razem.
Zapisane
Bunia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331

« Odpowiedz #14 : 19-11-2013, 20:18 »

Wyszedł mi ocet o konsystencji gęstego bardzo kisielu. Nawet przez sito z dużymi okami nie chciał przelecieć. Stał około 18 dni w ciemnej szafce z innymi nastawami. Tylko ten jeden jakiś wyrodzony. Myślicie, że dobry jest?
Zapisane
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #15 : 19-11-2013, 20:29 »

Zwyrodnialców bym nie ryzykował. Cholera wie co się tam porobiło. Ocet to ma być ocet, smak i aromat... no i w twoim przypadku konsystencja.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Lucy
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299

« Odpowiedz #16 : 20-11-2013, 11:38 »

Dlaczego zaraz głupoty.
 Przecież można poszukiwać nowych sposobów. Ocet, który otrzymałam od przyjaciół jednak różni się smakowo, od sporządzanego przeze mnie dotychczas. Stąd moje pytanie.
Zapisane

Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
Bunia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331

« Odpowiedz #17 : 20-11-2013, 21:43 »

Zwyrodnialców bym nie ryzykował. Cholera wie co się tam porobiło. Ocet to ma być ocet, smak i aromat... no i w twoim przypadku konsystencja.

No tak, smak i aromat ma, konsystencja niepoprawna, czyli wylewam.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #18 : 20-11-2013, 21:54 »

Najpierw sprawdź. Też taki miałem i był super. Mnie ocet o śluzowatej konsystencji nie zaszkodził. Sprawdziłem, spożywając go smile.
« Ostatnia zmiana: 21-11-2013, 13:45 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane

I'm going through changes
KasikKa
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 19.11.2012
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 81

« Odpowiedz #19 : 21-11-2013, 09:20 »

Być może gęstość płynu zależy m.in. od grubości obierek i proporcji tychże do wody. Zauważyłam to w occie moim i mojej siostry. U mnie obierki są cieniusieńkie, prawie nie zawierają warstwy jabłka spod skórki. Mój ocet jest normalnie wodnisty.
Natomiast w occie siostry obierki są grube z widoczną warstwą jabłka. Owoce były w dodatku z tych "sypkich" i jej ocet ma inną konsystencję, bardziej zolu (płyn z drobinkami owoców). Smak i zapach są jednak bez zarzutu.
Zapisane
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!