Defragmentor
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 02-04-2012
Wiadomości: 118
|
|
« : 08-11-2012, 20:37 » |
|
Mistrz pisze o robieniu octu jabłkowego z obierek jabłek a poprane wykonanie octu jest z całych jabłek. Jeśli chodzi o obierki to nie powinien być robiony z samych obierek ponieważ bardzo istotną rolę w całym procesie odgrywa sok jabłkowy zawarty w miąższu oraz pestki jabłek, dlatego ocet powinien być robiony z całych jabłek.Może ktoś się wypowiedzieć na ten temat?
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-11-2012, 08:31 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mia
Offline
Płeć:
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271
|
|
« Odpowiedz #1 : 08-11-2012, 20:53 » |
|
Robiłam z całych jabłek i nie był tak dobry jak z obierek. Poza tym pod skórką jabłko ma dużo witamin i pewnie o to w tym chodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Defragmentor
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 02-04-2012
Wiadomości: 118
|
|
« Odpowiedz #2 : 08-11-2012, 21:15 » |
|
Dobry nie znaczy bardziej zdrowy.
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-11-2012, 01:41 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mia
Offline
Płeć:
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271
|
|
« Odpowiedz #3 : 09-11-2012, 12:40 » |
|
Sam przetestuj to się przekonasz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Baird
Offline
Płeć:
MO: 15-03-2007
Wiedza:
Wiadomości: 459
|
|
« Odpowiedz #4 : 10-11-2012, 10:33 » |
|
Dobry nie znaczy bardziej zdrowy. A skąd wiesz, że z całych jabłek jest bardziej zdrowy?
|
|
|
Zapisane
|
Prawda czyni wolnym
|
|
|
Defragmentor
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 02-04-2012
Wiadomości: 118
|
|
« Odpowiedz #5 : 10-11-2012, 15:34 » |
|
Ze względu na pektyny, najwięcej pektyn zawartych jest w skórce i gnieździe nasiennym
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #6 : 10-11-2012, 17:00 » |
|
Mistrz napisał: Ocet z obierek jabłek nie jest zwykłym octem, a nawet octem jabłkowym wykonywanym z całych jabłek. Jest on maceratem obierek jabłek, czyli skórek jabłek, w których nagromadzone są wszystkie wartościowsze substancje zawarte w jabłku. Są tam przeciwutleniacze oraz inne substancje czynne, chroniące miąższ przed negatywnym wpływem środowiska, a także garbniki, mikro- i makroelementy, witaminy i substancje witaminopodobne oraz rozmaite, nie do końca zidentyfikowane związki chemiczne sprzyjające szybkiej regeneracji komórek. Inaczej mówiąc: octu jabłkowego z obierek jabłek nie można zastąpić czymkolwiek innym, a nawet porównać z czymkolwiek innym. Dlatego nie można nie mieć go w domowej apteczce jako środek pierwszej pomocy. http://www.bioslone.pl/nieoceniony_i_niedoceniony_ocet_jablkowy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Defragmentor
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 02-04-2012
Wiadomości: 118
|
|
« Odpowiedz #7 : 15-11-2012, 19:39 » |
|
Mam jeszcze jedno pytanko, czy powerdrinka można pic 30 minut po MO?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #8 : 15-11-2012, 21:57 » |
|
Mam jeszcze jedno pytanko, czy powerdrinka można pic 30 minut po MO?
Można, można.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Lucy
Offline
Płeć:
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299
|
|
« Odpowiedz #9 : 15-11-2013, 11:51 » |
|
Od przyjaciół dostałam ocet jabłkowy robiony wg poniższego przepisu, jest znakomity. Spróbuję taki zrobić sama. Problemem tylko dla mnie jest utrzymanie soku w niskiej temperaturze, ponieważ nie mam chłodnej piwnicy. http://zielonyzagonek.pl/prawdziwy-i-pelen-zdrowia-ocet-jablkowy/
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-11-2013, 11:53 wysłane przez Ania »
|
Zapisane
|
Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #10 : 15-11-2013, 12:29 » |
|
Problemem tylko dla mnie jest utrzymanie soku w niskiej temperaturze, ponieważ nie mam chłodnej piwnicy. Cały czas stoi u mnie w szafce, w kuchni. Zapewniam Cię, nic mu nie jest.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #11 : 15-11-2013, 13:36 » |
|
Przecież już bardziej nie sfermentuje. W przechowywaniu ważny jest bardziej brak światła.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Lucy
Offline
Płeć:
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299
|
|
« Odpowiedz #12 : 17-11-2013, 10:04 » |
|
Miałam na myśli dość niską temperaturę potrzebną w okresie fermentacji 7-15 stopni. Wiem, że później już ocet może być przechowywany w temp. pokojowej. Czy ktoś próbował już otrzymywania octu wg receptury, którą zamieściłam powyżej. Zastanawia mnie w tym przepisie kompletny brak cukru lub miodu do fermentacji.
|
|
|
Zapisane
|
Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #13 : 17-11-2013, 11:31 » |
|
A po co takie głupoty? Na portalu jest przepis na idealny ocet jabłkowy, wychodzi szybko, sprawnie i za każdym razem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bunia
Offline
Płeć:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331
|
|
« Odpowiedz #14 : 19-11-2013, 20:18 » |
|
Wyszedł mi ocet o konsystencji gęstego bardzo kisielu. Nawet przez sito z dużymi okami nie chciał przelecieć. Stał około 18 dni w ciemnej szafce z innymi nastawami. Tylko ten jeden jakiś wyrodzony. Myślicie, że dobry jest?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #15 : 19-11-2013, 20:29 » |
|
Zwyrodnialców bym nie ryzykował. Cholera wie co się tam porobiło. Ocet to ma być ocet, smak i aromat... no i w twoim przypadku konsystencja.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
Lucy
Offline
Płeć:
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299
|
|
« Odpowiedz #16 : 20-11-2013, 11:38 » |
|
Dlaczego zaraz głupoty. Przecież można poszukiwać nowych sposobów. Ocet, który otrzymałam od przyjaciół jednak różni się smakowo, od sporządzanego przeze mnie dotychczas. Stąd moje pytanie.
|
|
|
Zapisane
|
Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
|
|
|
Bunia
Offline
Płeć:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331
|
|
« Odpowiedz #17 : 20-11-2013, 21:43 » |
|
Zwyrodnialców bym nie ryzykował. Cholera wie co się tam porobiło. Ocet to ma być ocet, smak i aromat... no i w twoim przypadku konsystencja.
No tak, smak i aromat ma, konsystencja niepoprawna, czyli wylewam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #18 : 20-11-2013, 21:54 » |
|
Najpierw sprawdź. Też taki miałem i był super. Mnie ocet o śluzowatej konsystencji nie zaszkodził. Sprawdziłem, spożywając go .
|
|
« Ostatnia zmiana: 21-11-2013, 13:45 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
KasikKa
Offline
Płeć:
MO: 19.11.2012
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 81
|
|
« Odpowiedz #19 : 21-11-2013, 09:20 » |
|
Być może gęstość płynu zależy m.in. od grubości obierek i proporcji tychże do wody. Zauważyłam to w occie moim i mojej siostry. U mnie obierki są cieniusieńkie, prawie nie zawierają warstwy jabłka spod skórki. Mój ocet jest normalnie wodnisty. Natomiast w occie siostry obierki są grube z widoczną warstwą jabłka. Owoce były w dodatku z tych "sypkich" i jej ocet ma inną konsystencję, bardziej zolu (płyn z drobinkami owoców). Smak i zapach są jednak bez zarzutu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|