Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2020, 06:38 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Hashimoto i "walka" z Candida albicans i Aspergillus Niger  (Przeczytany 5162 razy)
AdaA
Początkujący
*

Offline Offline

MO: nie stosuję
Wiadomości: 1

« : 12-11-2012, 14:16 »

Jestem tutaj nowa. 3 lata temu dowiedziałam się, że mam chorobę Hashimoto z niedoczynnością tarczycy. Endo przepisał mi Euthyrox, zaczynałam od 25 micgr, teraz zażywam 125 micr.
Dopiero na początku  tego roku zaczęłam naprawdę interesować się moją chorobą. Zaczęła mi trochę doskwierać, zwłaszcza zwiększenie wagi, zmęczenie, senność i brak energii. Podczytałam sobie inne forum, wprowadziłam suplementację (omega 3, selen, vit.C), ograniczyłam gluten i nabiał, zwłaszcza mleko i jego przetwory (a wcześniej moje główne źródło pożywienia).
W sierpniu tego roku zrobiłam test na nietolerancję pokarmową (na 46 produktów), wykluczyłam lub ograniczyłam składniki nietolerowalne. W sierpniu też byłam na dwutygodniowym turnusie z dietą warzywno-owocową pani dr D. Schudłam ponad 8 kg, czuję się dobrze, wróciła energia. Poziom TSH spadł do 0,85 (norma 0,35-4,94), co w przypadku Hashimotów, jest bardzo dobrym wynikiem. Niestety, wzrósł poziom p/ciał, co oznacza, że proces zapalny nie zmniejsza się i "zżera" mi tarczycę. I to mnie bardzo niepokoi, bo chciałabym podjąć konkretne kroki aby zastopować lub zmniejszyć stan zapalny i zachować choć odrobinę tarczycy. Pani dr zasugerowała test na nietolerancję pokarmową na więcej składników (270) i właśnie odebrałam wyniki.
Potwierdziła się nietolerancja na gluten, nabiał i parę innych składników i zamierzam je wyeliminować. W teście wyszedł też wynik pozytywny na Candida albicans (poziom 2 w skali 1-4) i pleśń Aspergillus Niger (poziom 2 w skali 1-4).
Czy MO zadziała na candida, od jakiej dawki mam zacząć? Z jakim olejem?
Czy MO też zadziała na pleśń Aspergillus Niger?
Czy mam na 3 tygodnie odstawić suplementację (omega 3, selen, vit.C) i pozostawić tylko hormon?

I jeszcze jedno pytanie. W tym roku prawie co miesiąc mam infekcję, katar i kaszel. Zazwyczaj idzie w parze z miesiączką, więc wyjątkowo uciążliwe, tydzień w miesiącu wyjęty z życiorysu msn-wink
Właśnie teraz przechodzę, n-tą w tym roku,  infekcję. I mam pytanie. Na innym forum otrzymałam odpowiedź, że to nic dziwnego, bo przy chorobie Hashimoto jest rozregulowany system odpornościowy, stąd te ciągłe infekcje. Na tym forum czytam, że to jest oznaka, że system odpornościowy działa dobrze, bo rozpoznaje infekcję i ją zwalcza i organizm oczyszcza się w ten sposób z toksyn. To jak to właściwie jest z tym moim układem odpornościowym?  smile  
« Ostatnia zmiana: 12-11-2012, 19:29 wysłane przez Agata » Zapisane
Dandi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
NIA: 18-04-2013 - 18-04-2014
Wiadomości: 333

« Odpowiedz #1 : 12-11-2012, 20:55 »

Poziom TSH spadł do 0,85 (norma 0,35-4,94), co w przypadku Hashimotów, jest bardzo dobrym wynikiem. Niestety, wzrósł poziom p/ciał, co oznacza, że proces zapalny nie zmniejsza się i "zżera" mi tarczycę. I to mnie bardzo niepokoi, bo chciałabym podjąć konkretne kroki aby zastopować lub zmniejszyć stan zapalny i zachować choć odrobinę tarczycy.

Ciekawe, też mam chorobę Hashimoto i wydaje mi się, że możemy się już nią (tarczycą) pożegnać. To raczej nie uniknie. Nie znam przypadków wyleczenia.
Zapisane
Domi5
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16-06-2011
NIA: 24-02-2013 - 20-08-2013
Wiedza:
Wiadomości: 1.435

« Odpowiedz #2 : 12-11-2012, 21:41 »

Ada, nie wiem ile masz lat, ale jeśli organizm jest młody, to przy odpowiednim wsparciu zacznie wracać do sił. Ja też miałam zdiagnozowaną chorobę autoimmunologiczną i według mojego endokrynologa, reumatologa powinnam brać sterydy (Metypred), ale ja nawet tego leku nie wykupiłam i żyję i czuję się coraz lepiej i nie chodzę nawet do lekarza, bo wiem tam mogę liczyć jedynie na wypisywanie recept i straszenie... Diagnoza mnie załamała i przeraziła, ale bardziej straszne były efekty uboczne sterydu, o których czytałam w internecie.
« Ostatnia zmiana: 12-11-2012, 22:17 wysłane przez Agata » Zapisane
Et
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.09.2010
Wiadomości: 393

« Odpowiedz #3 : 13-11-2012, 12:53 »

Miałam niedoczynność tarczycy przez parę lat i brałam leki. Ale choroba samoistnie ustąpiła (nie stosowałam wówczas MO).
Zapisane
Dandi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
NIA: 18-04-2013 - 18-04-2014
Wiadomości: 333

« Odpowiedz #4 : 13-11-2012, 17:42 »

Et; bez Hashimoto? Sama niedoczynność?
Zapisane
Et
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.09.2010
Wiadomości: 393

« Odpowiedz #5 : 13-11-2012, 17:47 »

Nic mi nie wiadomo było o Hashimoto. Brałam na nią przez 10 lat tabletki (diagnoza potwierdzona wielokrotnie, również za granicą). Mówiono mi, że tabletki będę brała do końca życia, ale przeszło samoistnie.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!