Przywracamy naturalne piękno zębów od środka za pomocą pożywienia:
1. Truskawki zawierają duże ilości kwasu jabłkowego, przez co usuwają przebarwienia powstałe na zębach. Dlatego w sezonie, warto przekrojoną truskawką pocierać zęby.
2. Jabłka, gruszki, seler czy marchewka zwiększają produkcję śliny, dzięki czemu bakterie są trzymane na dystans, a ponadto trzy ostatnie mają delikatne właściwości wybielające.
3. Orzechy i nasiona (np. dyni czy sezamu), ze względu na swoją teksturę delikatnie ścierają plamy powstałe na powierzchni szkliwa.
4. Niepasteryzowany ser, mleko czy maślanka stanowią świetne źródło wapnia. Mocne zęby to zdrowe zęby.
5. Ananas, to naturalny owocowy wybielacz, podobnie jak truskawki. Dodatkowo zawiera bromelainę, która walczy z próchnicą, plamami na zębach oraz ubytkami.
6. Jeśli masz problemy ze spożywaniem produktów, które bardzo barwią zęby nie zapominaj o wodzie. Pij duże ilości, aby usunąć substancje koloryzujące z pożywienia.
Aby mieć białe zęby, rutyna:
- szczotkuj regularnie zęby, do tego celu możesz użyć mieszaniny sody oczyszczonej wymieszanej w równej proporcji z olejem kokosowym. Soda jest delikatnym środkiem ścierającym a równocześnie wybielającym. Olejk kokosowy, jest ponoć bardzo skutecznym środkiem w walce z próchnicą, ponieważ atakuje bakterie ją wywołujące.
- płukaj je regularnie wodą z solą, najlepiej po każdym posiłku
-skórka banana zawiera pełno minerałów takich jak magnez, potas czy mangan, które podczas wcierania dostają się do porów zęba. Po wtarciu skórki banana, wewnętrznej strony, w zęby pozostaw je na około 5 do 30 minut przed wypłukaniem ust.
- jeśli chcesz uniknąć przebarwień związanych z kawą czy herbatą, pij je przez rurkę.
Preparaty do pielęgnacji jamy ustnej znane są co najmniej od 4000 lat. Chińczycy używali sproszkowanych kości małych zwierząt, Egipcjanie w różnych ilościach kadzidło, zielony ołów i grynszpan, jednak to Arabowie byli przeciwni mocnym środkom, które mogły ścierać szkliwo zębów. Dało się naturalnie przez 4000 lat? Jasne, że dało! Jednak pamiętajmy, że to nie pasta do zębów, a sam proces szczotkowania zębów jest dla nas zbawienny. Można mówić, że reminalizacja w sposób chemiczny jest nie do zastąpienia, ale Nagel (2010) w swojej książce na temat dbania o zęby mówi, że mineralizacja zachodzi naturalnie, w bezpośrednim kontakcie, podczas spożywania, żucia posiłku oraz poprzez naszą krew. Wiele badań które przeprowadził Weston 1939 (darmowa książka, tylko po angielsku) wykazało, że najważniejsza w zachowaniu zdrowego uśmiechu jest dieta. Co więcej, społeczności, które w ogóle nie szczotkowały zębów, a odżywiały się prawidłowo nie miały żadnych problemów z próchnicą, dziąsłami i innymi problemami dentystycznymi. Nowoczesna pasta do zębów to wytrwór z 1940 roku, w całej litanii składników.
Zdrowe zęby, to piękne zęby. Jak naturalnie dbać o piękny uśmiech?
Higiena jamy ustnej ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, zaś zdrowie naszych zębów na nasz cały organizm. W ciągu minionych lat, pomimo iż częściej myjemy, nitkujemy i płukamy zęby coraz większa ilość zarówno dzieci, młodzieży jak i dorosłych cierpi na problemy z próchnicą czy chociażby paradontozą. Powszechnym stało się mniemanie, że wszystkie dzieci mają próchnicę. Ponadto, mało kto z nas, tak naprawdę wie co zawiera komercyjna pasta do zębów i że jest to po prostu trucizna dla naszego organizmu (dlaczego jest to trucizna?). Współczesny człowiek przyzwyczaił się do tego, że jakikolwiek środek doraźny (pasta, płyn do płukania jamy ustnej) jest najlepszym rozwiązaniem każdego problemu. Zapominając, że podstawą naszego zdrowia, jak i zdrowia naszych zębów jest odpowiednia dieta. Ogromne ilości cukrów oraz białego pieczywa (poza tymi powstałym ze starych gatunków zbóż jak chociażby orkisz) sprawiają, że nasze zęby nie należą do najzdrowszych. Efekt współczesnego pożywienia, na aktualny stan uzębienia człowieka został świetnie zilustrowany przez dentystę Westona Price?a, który badał stan uzębienia wielu różnych rdzennych społeczności na całym świecie. Wtedy też zauważył on, że zarówno Eskimosi, prawie wyłącznie żywiący się rybami, czy mieszkańcy tropikalnych wysp będący wegetarianami mają piękny uśmiech bez próchnicy czy ubytków. Jednak w momencie ich zetknięcia się z cywilizacją w formie fast food-ów i wszechobecnego cukru od razu pojawiają się problemy. Dlatego rozpocznijmy od diety:
Dieta w higienie zębów oraz wspomagająca leczenie próchnicy (fragment książki EKOnomiczne dziecko)
- unikaj podjadania, lepiej raz a dobrze zjeść, gdyż w przeciwnym razie, co chwila organizm będzie narażony na kwaśny odczyn śliny,
- po posiłku warto zjeść produkty zasadowe,
- jedz mięso i jajka pochodzące od naturalnie karmionych trawą zwierząt (dzięki czemu jest ono bogate w witaminę K2, niezbędną do przyswajania wapnia),
- staraj się bardzo często jeść prawdziwe zupy zrobione na kościach,
- nie unikaj tłuszczów nasyconych, gdyż to w nich rozpuszczają się niezbędne dla pięknego uśmiechu witaminy A, D i K2,
- jak ognia unikaj przetworzonych produktów żywnościowych oraz pasteryzowanego nabiału,
- staraj się jeść owoce i warzywa wraz ze skórkami (np. ziemniaki, czy jabłka), nie wyrzucaj zewnętrznych liści sałaty i szpinaku, bo to w nich znajduje się najwięcej witamin i minerałów,
- staraj się jeść łyżeczkę naturalnego tranu wymieszanego z jedną łyżeczką prawdziwego masła, przed każdym posiłkiem,
- nie unikaj słońca, gdyż to dzięki niemu produkuje się w naszym organizmie witamina D,
-spożywaj posiłki zgodne z Twoim uwarunkowaniem etnicznym, w naszym wypadku, sfermentowane warzywa lub nabiał (serwatka, kefir) oraz jedz kasze, warzywa i owoce, unikaj zaś cukrów i białej mąki ze współczesnych gatunków pszenicy (Price, 2006),
- jeśli już masz problemy z zębami, warto suplementować wapno, które wspomoże remineralizację zębów, jego świetnym źródłem oraz innych 26 minerałów są skorupy kurzych jaj, wystarczy do posiłku dodać pół łyżeczki bardzo dobrze zmielonych skorupek (najpierw wygotuj je przez 5 minut, następnie wysusz na słońcu i przechowuj w szczelnym pojemniku), nie zapomnij o naturalnym źródle fosforu, gdyż jest on niezbędny podczas suplementacji wapna (kasza jaglana, żółtka kurze, grzyby czy mleko).
- przed snem wypij szklankę wody, wypłukaj usta wodą z solą (przepis poniżej) lub też napij się mleka, aby w nocy środowisko Twojej jamy ustniej było zasadowe, a nie kwaśne.
Wiele tu Biosłonejskiej filozofii. Źródło:
http://zielonyzagonek.pl/