Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #40 : 15-12-2012, 06:20 » |
|
http://www.surowo.pl/zdrowie-i-choroby/143-rownowaga-kwasowo-zasadowaCyt. " Nie myl jednak kwaśnego smaku z działaniem zakwaszającym. Przykładowo cytryna jest w smaku kwaśna i po nakropieniu soku z cytryny na papierek uniwersalny zobaczysz czerwony kolor, czyli kwaśne pH. Jednak kiedy w Twoim organizmie cytryna zostaje zmetabolizowana, de facto alkalizuje. Dlaczego? Owoc ten zawiera bardzo dużo pierwiastków takich jak: wapń, żelazo, magnez, potas etc. Jony te świetnie odkwaszają."
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Piotr
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję
Wiedza:
Wiadomości: 1.354
|
|
« Odpowiedz #41 : 15-12-2012, 09:40 » |
|
Od dwóch lat żyję w przekonaniu, że na tym forum propagowana jest idea diety niskowęglowodanowej: jak najmniej kasz, ziemniaków, mąki, nie mówiąc już o cukrze. Jak najwięcej mięsa, surówek, jajek, śmietany.. czyli białek i tłuszczów.
Nie, to na pewno nie u nas. My nie mamy nic przeciwko kaszom, ziemniakom, nie mówiąc już o cukrze. Tym białym, oczywiście, nie jakiejś tam idiotycznej stevi czy innym wynalazkom. Nie preferujemy też niczego jak najwięcej. Nacisk kładziemy tylko na hierarchię: 1. mięso wagowo zrównoważone surówkami 2. jajka 3. dodatki Wszystko najmniej udziwnione, i tyle. Czego tu można nie rozumieć? Zapomniał Pan o tłuszczach: mój tata niczym nie smaruje Jedzienie samego chleba jest bardzo niezdrowe. W naszych szerokościach geograficznych tłuszcze stałe powinny stanowić 50% zapotrzebowania energetycznego organizmu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #42 : 15-12-2012, 09:43 » |
|
W jakim sensie zapomniałem o tłuszczach, bo teraz ja nie rozumiem. A jajka na boczku to nie tłuszcze? A mięso to nie tłuszcze? Czy myślenie boli?
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-12-2012, 09:46 wysłane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Luki27
Offline
Płeć:
MO: maj 2011
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 292
|
|
« Odpowiedz #43 : 15-12-2012, 11:03 » |
|
Czy myślenie boli?
Nie boli. A jak to trafnie stwierdził Scorupion tłuszcz zamula umysł. Ja ostatnio do wszystkiego daje duże ilości masła klarowanego (przecież takie zdrowe). Jajecznicę smażę prawie na łyżce stołowej masła (całość wchłania jajko), do jajecznicy jem kaszę jaglaną, którą też podgrzewam na łyżce masła. O zgrozo na śniadanie zjadam 2 łyżki stołowe masła klarowanego. A coś ostatnio mam problemy w pracy z myśleniem i kojarzeniem... Coś widzę potrzebę poruszenia problemu tłuszczów w diecie w osobnym wątku (a może artykule)? (m. in. ich proporcji do innych składników, jak też proporcji poszczególnych tłuszczów). Kierując się tym, co wyczytuję na forum, zwiększam ilość tłuszczów w diecie - kosztem węglowodanów, nie obawiam się też tłuszczów nasyconych... A tu jednak się okazuje, że nie do końca to jest dobre, np. dla mózgu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-12-2012, 13:09 wysłane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #44 : 15-12-2012, 11:19 » |
|
tłuszcz zamula umysł. Dlaczego? Czy w podpunkcie z kwasicą mleczanową nie byłoby warto wspomnieć o sporcie? Co do jaj - czy ich powszechna sława jako wybitnie zakwaszających jest skutkiem propagandy?
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-12-2012, 12:19 wysłane przez K'lara »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #45 : 15-12-2012, 11:25 » |
|
Panie Luki27. Choroby biorą się z myślenia. Pan po prostu źle myśli. Nie ma w naturze niczego wściekle zdrowego, ani nasz organizm niczego takiego nie potrzebuje. Niech Pan je wg ZZO i dobrze Pan na tym wyjdzie. Niech Pan po prostu nie wydziwia.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #46 : 15-12-2012, 11:29 » |
|
Co do jaj - czy ich powszechna sława jako wybitnie zakwaszających jest skutkiem propagandy?
Jaja mają pH 6. To jest fakt, nie propaganda.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Agata
Offline
Płeć:
MO: 09.08.2008
Wiedza:
Wiadomości: 540
|
|
« Odpowiedz #47 : 15-12-2012, 11:46 » |
|
A coś ostatnio mam problemy w pracy z myśleniem i kojarzeniem... To jest mgła umysłowa, spowodowana oczyszczaniem organizmu, a nie jedzeniem dużej ilości masła.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Luki27
Offline
Płeć:
MO: maj 2011
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 292
|
|
« Odpowiedz #48 : 15-12-2012, 11:50 » |
|
Niech Pan je wg ZZO i dobrze Pan na tym wyjdzie. Niech Pan po prostu nie wydziwia. Tak właśnie staram się jeść. W artykule tym wszelkie węglowodany (za wyjątkiem kaszy i ziemniaków ugotowanych w mundurkach) przedstawione są jako bezwartościowe wypełniacze, z których najlepiej byłoby zrezygnować. Więc co robię? Ograniczam węgle w diecie. Wczoraj dowiaduję się, że takie postępowanie prowadzi do kwasicy. Pan by nie drążył tematu? P.S. W ZZO nie ma nic o tym, że jest ważny powód jedzenia węglowodanów - dostarczenie glukozy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #49 : 15-12-2012, 11:56 » |
|
Otóż tłuszcz jest kwasowo obojętny (pH 7), ale pod warunkiem, że zostanie całkowicie spalony, a do tego potrzeba, jak wiadomo, "podpałki", czyli odpowiedniej ilości glukozy. W przeciwnym razie wątroba przetwarza część tłuszczu na ciała ketonowe i wydziela je do krwiobiegu, w związku z czym następuje zakwaszenie krwi. Nie powinno zatem dziwić, że zbyt duża ilość tłuszczu, relatywnie do ilości węglowodanów prostych (jedno- i dwucukrów), wywołuje przyćmienie umysłu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-12-2012, 12:07 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Ania
Offline
Płeć:
MO: 18.08.2011
Wiedza:
Skąd: Mazowieckie
Wiadomości: 165
|
|
« Odpowiedz #50 : 15-12-2012, 11:56 » |
|
Widzę, że ja tez coś źle zrozumiałam. Podobnie jak Luki27 myślałam, że korzystna jest dieta niskowęglowodanowa z dużą ilością tłuszczów nasyconych. Ponieważ mam problem ze zrzuceniem nadwagi i ustabilizowaniem wagi, dostałam tu wskazówki, żeby wyeliminować cukier, kasze, ziemniaki, a dodawać do potraw więcej tłuszczu, żeby się najeść. Myślę, że ta kwestia, tzn. istotnej roli węglowodanów w codziennym jadłospisie powinna być mocniej podkreślana na forum. Tym bardziej, że dla mnie to odkrycie, że warzywa nie dostarczają dużej ich ilości, o czym napisał tu Mistrz. Skoro wśród uczestników forum są wątpliwości, to co powiedzieć o czytelnikach z krótkim stażem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #51 : 15-12-2012, 12:01 » |
|
P.S. W ZZO nie ma nic o tym, że jest ważny powód jedzenia węglowodanów - dostarczenie glukozy.
A glukoza nie jest węglowodanem?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #52 : 15-12-2012, 12:06 » |
|
Myślę, że ta kwestia, tzn. istotnej roli węglowodanów w codziennym jadłospisie powinna być mocniej podkreślana na forum. Tym bardziej, że dla mnie to odkrycie, że warzywa nie dostarczają dużej ich ilości, o czym napisał tu Mistrz. Skoro wśród uczestników forum są wątpliwości, to co powiedzieć o czytelnikach z krótkim stażem.
Na forum żadna kwestia nie powinna być podkreślana, bowiem nie taka jest jego istota. Wyraźnie o tym mówi punkt 2 regulaminu forum: http://forum.bioslone.pl/index.php?action=rules
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Piotr
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję
Wiedza:
Wiadomości: 1.354
|
|
« Odpowiedz #53 : 15-12-2012, 13:45 » |
|
W jakim sensie zapomniałem o tłuszczach, bo teraz ja nie rozumiem. A jajka na boczku to nie tłuszcze? A mięso to nie tłuszcze? Czy myślenie boli?
Za pomocą tłuszczów w mięsie i jajach będzie ciężko uzyskać 50% zapotrzebowania energetycznego.
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-12-2012, 14:32 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #54 : 15-12-2012, 14:15 » |
|
Jaja mają pH 6. To jest fakt, nie propaganda. Doprecyzuję. Z tego co mi (było) wiadomo, to pH 6 ma żółtko, białko jaja natomiast pH 8. Jako, że białko jaja stanowi około 60%, to pH całego jaja powinno wynosić nieco powyżej 7. W tym dopatrywałem się manipulacji wnioskami. Nie wiem tylko, czy dobrze kombinuję idąc po najkrótszej linii myślenia, czy też czegoś nie biorę pod uwagę. Za pomocą tłuszczów w mięsie i jajach będzie ciężko uzyskać 50% zapotrzebowania energetycznego. A to dlaczego? Bo tłuszcz jest ponad dwukrotnie kaloryczniejszy od węglowodanów?
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-12-2012, 14:34 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #55 : 15-12-2012, 14:50 » |
|
Kwasowość krwi nie podnosi sam produkt spożywczy, tylko jego metabolity, czyli produkty przemiany materii. Jajko głównie składa się z aminokwasów, a ich metabolitami są kwasy, a wiec jajko nie może być zasadowe. To po prostu nielogiczne.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Luki27
Offline
Płeć:
MO: maj 2011
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 292
|
|
« Odpowiedz #56 : 15-12-2012, 15:34 » |
|
P.S. W ZZO nie ma nic o tym, że jest ważny powód jedzenia węglowodanów - dostarczenie glukozy.
A glukoza nie jest węglowodanem? Staram się jak mogę, ale nie potrafię zrozumieć o co Panu chodziło w tej odpowiedzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #57 : 15-12-2012, 16:58 » |
|
Kwasowość krwi nie podnosi sam produkt spożywczy, tylko jego metabolity, czyli produkty przemiany materii. Jajko głównie składa się z aminokwasów, a ich metabolitami są kwasy, a wiec jajko nie może być zasadowe. To po prostu nielogiczne.
Zgadzam się. Kombinowałem jeszcze w ten sposób, że może zawierają w swoim składzie na tyle pierwiastków zasadotwórczych, że są one w stanie "przesunąć" pH, ku zasadowemu - zobojętnić metabolity.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #58 : 15-12-2012, 17:19 » |
|
Sprawdzałem w wielu źródłach. Wszędzie pH jaj jest 6, więc wnoszę, że nie jest to pomyłka. Choć zapewne pH żółtka i białka różnią się między sobą.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #59 : 17-12-2012, 06:33 » |
|
Przebudowałem ten artykuł: http://portal.bioslone.pl/kwasowosc_organizmu Mam nadzieję, że teraz wszystko jest już jasne jak słońce.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
|