Niemedyczne forum zdrowia
19-06-2019, 11:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Ramówka Radiabiosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Piramida zdrowego odżywiania  (Przeczytany 108825 razy)
Pola53
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 65
MO: 30.01.2013
Skąd: zachodniopomorskie
Wiadomości: 172

« Odpowiedz #180 : 02-07-2013, 08:48 »

Nie ma się co wyrychlač (pchać się, gorączkoe poczekaćwać) z klejeniem na lodówce. Na chlebie wykrzyknik zamiast znaku.zym jeszcz

A dlaczego nie? Spojrzę na piramidkę i już wiem, co powinnam kupić a z czego zregnować, co mi wolno jeść, a co jest dozwolone w ograniczonych ilościach.
Zapisane

kocham dzieci i zwierzęta smile Staram się pomagać jednym i drugim
Lutka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 27.08.2012
NIA: 16.02.2013
Skąd: Kraków
Wiadomości: 22

« Odpowiedz #181 : 02-07-2013, 21:23 »

Bardzo mylące w opisie jest zdanie o owocach. Niemal na początku dowiadujemy się, że najbardziej pożądane są owoce. I nie pomogą żadne tłumaczenia i dodatkowe opisy, informacja poszła i przepadło.
Może lepiej napisać: Tylko owoce krajowe, wiadomego pochodzenia, hodowane bez chemii są polecane.
« Ostatnia zmiana: 03-07-2013, 00:26 wysłane przez Ania​ » Zapisane

Świat jest taki jak sądzisz, że jest.
Whena
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.253

« Odpowiedz #182 : 06-03-2014, 20:00 »

Dziś na głównej w Onecie: http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/dieta-oparta-na-weglowodanach-winna-otylosci-i-cukrzycy/tn8dk

Cytat
Ale przecież obowiązująca w Polsce tzw. piramida żywienia ma podstawę zbudowaną właśnie z węglowodanów, natomiast białka i tłuszcze ograniczono do minimum. Zalecana jest nam dieta, która nie sprzyja kondycji i zdrowiu?

Nie tylko nie sprzyja zdrowiu, ale zwiększa prawdopodobieństwo otyłości i cukrzycy typu 2. Gdybyśmy rzeczywiście "zaliczali" codziennie 6–12 porcji węglowodanów (pieczywo, makaron, ryż, kasze, ziemniaki, ale też pizza, ciasta, drożdżówki, pączki), to w ciągu kilku miesięcy otyłość jest zapewniona. Węglowodany zwiększają apetyt; przy diecie wysokowęglowodanowej bez przerwy jest się głodnym (zachodzi tzw. zjawisko reaktywnej hipoglikemii). Przemysł spożywczy ma interes w tym, abyśmy jedli ich jak najwięcej, zwłaszcza że węglowodany są najtańszym składnikiem żywności. Natomiast najdroższym jest białko, stąd różne (całkowicie nieprawdziwe) teorie o jego rzekomo szkodliwym działaniu i zalecane ograniczanie spożycia. Zapewniam, że nie ma to nic wspólnego z naszym zdrowiem.

Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 54
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.220

« Odpowiedz #183 : 07-03-2014, 16:22 »

Whena ale tam też jest niestety taki wpis:

Cytat
Nadmiar wielonienasyconych kwasów omega-6 zwiększa ryzyko nowotworów i schorzeń neurologicznych, dlatego olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z pestek winogron najlepiej wyeliminować z diety.

 
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.162

« Odpowiedz #184 : 07-03-2014, 16:32 »

Dlaczego niestety?
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 54
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.220

« Odpowiedz #185 : 07-03-2014, 16:43 »

Bo my te oleje pijemy w MO?
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Kamil
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.295

« Odpowiedz #186 : 07-03-2014, 16:44 »

W dodatku rafinowane. A co na ten temat napisane jest na portalu?
Zapisane

Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.162

« Odpowiedz #187 : 07-03-2014, 17:19 »

Bo my te oleje pijemy w MO?
Co to ma do diety?
Zapisane
Fazibazi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 12.2008
Wiedza:
Skąd: Gdynia
Wiadomości: 224

« Odpowiedz #188 : 07-03-2014, 17:51 »

Cytat
dlatego olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, z pestek winogron najlepiej wyeliminować z diety.
Cytat
Bo my te oleje pijemy w MO?

W MO to tylko nośniki (te omegi już utleniły w procesie rafinacji) + z pestek winogron do kąpieli, słonecznikowy do ssania itp. msn-wink Można też łańcuch w rowerze nasmarować... chociaż nie próbowałem jeszcze.
« Ostatnia zmiana: 10-03-2014, 15:22 wysłane przez Whena » Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.152

« Odpowiedz #189 : 07-03-2014, 19:19 »

Prof. Cichosz = optymalna.
Zapisane
Generał
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 135

WWW
« Odpowiedz #190 : 07-03-2014, 21:39 »

Jak z tymi olejami w końcu? Bo zastanawiałem się nad zakupem nierafinowanego rzepakowego do majonezu i nie wiem czy go kupić czy lepiej zwykły sklepowy rafinowany tylko w szklanej  butelce?
Zapisane

Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.344

« Odpowiedz #191 : 08-03-2014, 00:08 »

Do majonezu może być nierafinowany rzepakowy, albo oliwa extra virgine, lub lniany budwigowy. Ocet do majonezu koniecznie jabłkowy.
Tłuszcze nierafinowane, tłoczone na zimno i świeże są najlepsze do surówek i sałatek. Do smażenia, gotowania - smalec i masło klarowane. Może być również olej kokosowy.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 953

« Odpowiedz #192 : 08-03-2014, 15:27 »

Do smażenia, gotowania - smalec i masło klarowane. Może być również olej kokosowy.
Czy olej kokosowy nie zmienia smaku potraw?
Zapisane
Helusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: obecnie nie stosuję
Wiedza:
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 749

« Odpowiedz #193 : 08-03-2014, 16:24 »

Cytat
Czy olej kokosowy nie zmienia smaku potraw?
Nie, nie zmienia, jest zupełnie bez zapachu. Dużo na nim podsmażam i myślę, że nie jest zły.
Zapisane

Najcenniejsze, co możesz podarować innym, to mądrość
Fazibazi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 12.2008
Wiedza:
Skąd: Gdynia
Wiadomości: 224

« Odpowiedz #194 : 08-03-2014, 19:52 »

Cytat
Czy olej kokosowy nie zmienia smaku potraw?

Cytat
Nie, nie zmienia, jest zupełnie bez zapachu.

Rafinowany, tak jest bez zapachu i pewnie nie zmienia smaku - nie próbowałem. Nierafinowany ma zapach kokosu i nieznacznie zmienia smak ale daje właśnie ten fajny aromacik "bounty" - wiem, próbowałem ale to kosztuje (litrowy słoik około 60zł).

« Ostatnia zmiana: 09-03-2014, 12:10 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 40
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 357

Emigrant

« Odpowiedz #195 : 09-03-2014, 12:10 »

Do powyższego tylko dodam, że nierafinowany wypełnia całą kuchnię miłym zapachem.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 54
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.220

« Odpowiedz #196 : 10-03-2014, 09:34 »

Bo my te oleje pijemy w MO?
Co to ma do diety?

Nic. Tylko  tyle, że taki wpis poddaje w wątpliwość wiarygodność treści artykułu. To napisałam do Wheny w formie dyskusji. Nic wiecej nie miałam na myśli.

Cytat
W dodatku rafinowane. A co na ten temat napisane jest na portalu?

Kamil być może niewiele jeszcze wiem, ale o olejach na Portalu czytałam.
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Whena
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.253

« Odpowiedz #197 : 10-03-2014, 15:27 »

Udana po pierwsze należy myśleć jak się czyta jakiś artykuł i jeśli jest w nim jakieś zdanie niezgodne z naszymi założeniami z Biosłone to odpowiednio do tego podejść. Tak robimy zawsze, bo czasem fragmenty artykułów jednak nie są do końca zgodne z Biosłone.
Co do Twojego pytania, to przecież wiele razy było mówione, że do MO możemy dodawać jaki chcemy olej, bo to nie jest dieta, tylko nośnik, więc to zdanie z tekstu nie ma odniesienia do olejów z MO. Poza tym wcześniej inni już to wytłumaczyli. Dodatkowo tam jest napisane, że "nadmiar" tych olejów jest szkodliwy, a w MO to raczej tych olejów sporo nie ma msn-wink.
Dla mnie ważne w tym artykule było to, że powszechnie znana i polecana piramida pokarmowa jest tam krytykowana, na korzyść naszej.
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 54
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.220

« Odpowiedz #198 : 11-03-2014, 08:50 »

Whena, no ja dokładnie tak zrobiłam, czyli pomyślałam i dlatego wkleiłam ten kawałek o olejach jako niezgodny z zasadami Biosłone, i tylko tyle. smile

Olej nośnik - zgoda, ale jednak parę litrów (co najmniej 3650 ml) oleju rocznie wypijamy z MO i dobrze się mamy i nawet zdrowiejemy. Czyli nie może być on aż tak szkodliwy, jak podają w artykule i tylko to chciałam napisać.
« Ostatnia zmiana: 11-03-2014, 19:59 wysłane przez Agata » Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Kamil
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.295

« Odpowiedz #199 : 11-03-2014, 14:03 »

Gdybyś codziennie spożywała po tycim, niemalże niewidocznym okruszku trutki na szczury przez rok i nic by Ci nie było, to też byś napisała, że nie jest aż tak szkodliwa, jak wszędzie podają?

Rafinowany olej, w dodatku na pewno zjełczały, nie robi nic innego prócz faktu, że szkodzi - kiedy dostanie się do organizmu. A w MO jest tylko nośnikiem, nie trawimy go, nie wchłaniamy.
« Ostatnia zmiana: 11-03-2014, 18:42 wysłane przez Nieboraczek » Zapisane

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!