Ernestem
Online
Płeć:
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169
|
|
« Odpowiedz #40 : 12-02-2013, 23:28 » |
|
Taka śmietana od "chłopa" ile dni może stać w lodówce? Zakładając, że "chłop" twierdzi, że jest świeża?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #41 : 12-02-2013, 23:52 » |
|
U mnie niestety 3-4 dni i nabiera specyficznego zapachu. Jest słodka ale ten zapach. Masło z niej zrobione to samo. Pytałem "mleczarki" o zdrowie krowy ale wiem, że jest zdrowa. Może inni mają lepsze wieści co do świeżości śmietany.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #42 : 13-02-2013, 07:34 » |
|
Taka śmietana od "chłopa" ile dni może stać w lodówce? Zakładając, że "chłop" twierdzi, że jest świeża?
Mnie bez problemu wytrzymuje tydzień.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Poulet
|
|
« Odpowiedz #43 : 13-02-2013, 16:48 » |
|
U mnie też prawie tydzień.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #44 : 13-02-2013, 19:41 » |
|
Wytrzyma i dwa tygodnie, ale codziennie zdejmuję do czegoś pierwszą warstwę. Za dwa, trzy dni pierwsza warstwa przyjmuje żółtawy kolor i nabiera intensywnego zapachu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #45 : 01-05-2013, 13:30 » |
|
Od kiedy spróbowałam po raz pierwszy prawdziwą wiejską śmietanę, to już tych sklepowych się nie tknę.
Mam jednak pytanie - jak taka wiejska śmietana powinna smakować? Zauważyłam, że każda smakuje inaczej (w większości przypadków jest świeża i pyszna), ale wątpliwości moje wzbudza taka, która ma kwaśny smak/posmak. Czy to oznacza, że śmietana jest bardziej ukwaszona czy że za bardzo sfermentowała, ew. nie jest świeża? Czasem kwaśny smak jest od samego początku, a czasem pojawia się po kilku dniach i nie jestem pewna czy taka śmietana nadaje się jeszcze do spożycia. A może problemem jest przechowywanie? W końcu sprzedające panie nie mają lodówek, a stoją niekiedy po 10 godzin w temperaturze 20-30 stopni...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #46 : 01-05-2013, 13:33 » |
|
Dlatego najlepiej kupować śmietankę, czyli śmietanę słodką i samodzielnie ją ukwasić stawiając na kilka godzin w cieple w otwartym słoiku. Po zgęstnieniu wstawiamy ją do lodówki. Taka śmietana ma najlepszy smak pod słońcem. Można ją jeść łychami.
|
|
« Ostatnia zmiana: 01-05-2013, 13:35 wysłane przez Asia61 »
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #47 : 01-05-2013, 14:14 » |
|
Wszystko w normie, chyba że cię pogoni po niej a jeżeli nie smakuje to zawsze można masło sporządzić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Domi5
Offline
Płeć:
MO: 16-06-2011
Wiedza:
Wiadomości: 1.414
|
|
« Odpowiedz #48 : 01-05-2013, 14:18 » |
|
Problemem jest jedynie kupienie śmietanki bez dodatków typu karagen itp. Trzeba się nieźle nachodzić, żeby kupić śmietankę 30%, pasteryzowaną bez sztuczności. Może latem będzie łatwiej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #49 : 01-05-2013, 14:23 » |
|
Jak jest lekko kwaskowa to wykorzystuję ją do zup i sałatek, bo do KB z bananem absolutnie się nie nadaje.
Muszę zrobić nowe rozeznanie gdzie w Krakowie kupić sprawdzoną słodką śmietankę. Póki co, znalazłam tylko 2 miejsca, w których sprzedają wiejską śmietanę i to jest największy problem, bo nie zawsze mi tam po drodze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Denver
Offline
Płeć:
Wiek: 37
MO: 1.01.2013
Skąd: Łódzkie
Wiadomości: 285
|
|
« Odpowiedz #50 : 01-05-2013, 14:59 » |
|
Ja kupuję śmietanę 18% z "KOŁO". Pyszna śmietana i bez niepotrzebnych konserwantów czy barwników. Kosztuje 2,49zł.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #51 : 01-05-2013, 15:10 » |
|
Homogenizowana jest.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rif
|
|
« Odpowiedz #52 : 01-05-2013, 16:34 » |
|
Ja kupuję śmietanę 18% z "KOŁO". Pyszna śmietana i bez niepotrzebnych konserwantów czy barwników. Kosztuje 2,49zł.
Umieszczanie składu śmietany na opakowaniach w wielu krajach jest dobrowolne, a w Polsce stosowane jest tylko przez niektórych producentów. http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9AmietanaKup od baby ze wsi, wtedy zrozumiesz co znaczy pyszna śmietana. Jeden litr kosztuje 7-10zł.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Denver
Offline
Płeć:
Wiek: 37
MO: 1.01.2013
Skąd: Łódzkie
Wiadomości: 285
|
|
« Odpowiedz #53 : 01-05-2013, 19:16 » |
|
A ja się cieszyłem, że znalazłem dobrą śmietanę. Nie wiedziałem, że jest homogenizowana, bowiem nie było takiej informacji na opakowaniu. O dodatkach też nic nie wspominali. Chyba trzeba iść na hale targową do baby. Chociaż te baby u mnie w mieście, co sprzedają mleko czy śmietanę to obleśne świntuchy. Siostra widziała jak kobita znalazła butelkę po coli na ulicy wylała resztę jej zawartości i napełniła ją mlekiem w celu sprzedaży...
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-05-2013, 10:01 wysłane przez Kamil Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #54 : 01-05-2013, 19:44 » |
|
Denver, porozglądaj się dobrze. Masz rację, że są to proste wiejskie kobiciny, ale nie każda jest aż takim niechlujem. Możesz metodą prób i błędów wybrać osobę, do której będziesz mieć większe zaufanie. U mnie na targu praktycznie każdego dnia jest inny skład, bo baby przyjeżdzają ze wsi tylko raz albo dwa razy w tygodniu. Po krótkiej praktyce, zdążyłam się już z niektórymi 'zaprzyjaźnić' i teraz regularnie u nich kupuję.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rif
|
|
« Odpowiedz #55 : 01-05-2013, 21:47 » |
|
Ja zanoszę na targ swoje szklane butelki i odbieram za trzy dni wiejską śmietanę i mleko.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Denver
Offline
Płeć:
Wiek: 37
MO: 1.01.2013
Skąd: Łódzkie
Wiadomości: 285
|
|
« Odpowiedz #56 : 01-05-2013, 21:56 » |
|
Ja zanoszę na targ swoje szklane butelki i odbieram za trzy dni wiejską śmietanę i mleko. Nie głupie rozwiązanie Rif...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Manialub
Offline
Płeć:
MO: 15.02.2013 1.04.2013 dieta bezglutenowa
Skąd: Kraków
Wiadomości: 81
|
|
« Odpowiedz #57 : 02-05-2013, 10:00 » |
|
Jak jest lekko kwaskowa to wykorzystuję ją do zup i sałatek, bo do KB z bananem absolutnie się nie nadaje.
Muszę zrobić nowe rozeznanie gdzie w Krakowie kupić sprawdzoną słodką śmietankę. Póki co, znalazłam tylko 2 miejsca, w których sprzedają wiejską śmietanę i to jest największy problem, bo nie zawsze mi tam po drodze.
W Krakowie na starym kleparzu w poniedziałki jest pani która sprzedaje wyśmienitą śmietanę, biały serek, jajka, mleko. Dużo tam tych bab jest, ale ta ma stanowisko na skraju, po prawej stronie dużej lady gdzie sprzedają nabiał patrząc od centrum kleparza, plecami do rynku, może Ci się uda trafić.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-05-2013, 04:07 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #58 : 02-05-2013, 10:14 » |
|
Manialub, skorzystam z informacji. Bywałam tam zazwyczaj we wtorki, bo w inne dni nie bardzo mi pasuje. Orientujesz się może do której godziny te panie tam sprzedają?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dandi
|
|
« Odpowiedz #59 : 13-05-2013, 17:33 » |
|
A ja się cieszyłem, że znalazłem dobrą śmietanę. Nie wiedziałem, że jest homogenizowana, bowiem nie było takiej informacji na opakowaniu. O dodatkach też nic nie wspominali Jak wynika z moich jak i wcześniejszych ustaleń, nie ma możliwości kupić porządnej i prawdziwej śmietany w żadnym ze sklepów! Tylko i wyłącznie od znanego gospodarstwa rolnego u samego źródła. Tak że nie ma co szukać i kombinować na siłę.
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-05-2013, 13:49 wysłane przez Whena »
|
Zapisane
|
|
|
|
|