Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 17:26 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Śmietana  (Przeczytany 113457 razy)
Dandi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 333

« : 29-01-2013, 17:25 »

Jaką, najlepszą i najzdrowszą śmietanę poleca nurt Biosłone? Taką, która można kupić w sklepie i taką, którą można zrobić samemu.
Zapisane
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #1 : 29-01-2013, 17:38 »

Zadałeś pytanie i sam na nie sobie odpowiedziałeś. W dodatku założyłeś nowy wątek.
Czy ja to rozumiem? Nie rozumiem.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Travis
« Odpowiedz #2 : 29-01-2013, 17:44 »

Ja jestem zwolennikiem gęstej, dobrze ukwaszonej, wiejskiej śmietany ~30%. W smaku i konsystencji tak wspaniałej, że można bez problemu zjeść pół litra za pomocą łyżeczki. Odnośnie dostępności takowej - prywatne dostawy od zaprzyjaźnionych ludzi ze wsi, lub rynek.

PS. Ktoś z Trójmiasta ma prywatne źródło?

Dodano:

Pierwszy post rzeczywiście jest bzdurny, świadczy braku zrozumienia najistotniejszych rzeczy. Przecież nurt Bosłonejski nie jest od polecania "najzdrowszej" śmietany, wiadomo za to, jaki w ogóle produkt można śmietaną nazwać. Dlatego też, poszukiwanie pewnych produktów na sklepowych półkach jest stratą czasu, gdyż to jedna wielka hochsztaplerka. Tyczy się to szczególnie nabiału, który hodowany jest w probówkach.
« Ostatnia zmiana: 29-01-2013, 18:22 wysłane przez Travis » Zapisane
Trubadur
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
Wiedza:
Wiadomości: 891

« Odpowiedz #3 : 29-01-2013, 18:22 »

Można by zapytać: czy w sklepie w ogóle można dostać dobrą śmietanę?
Zapisane
Dandi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 333

« Odpowiedz #4 : 29-01-2013, 18:31 »

Temat nie uważam za bzdurny. Przecież można podyskutować na temat śmietany, nie ma takiego otwartego wątku. Jaką ją dobrze zrobić? Jaka jest najlepsza? I czy rzeczywiście można w ogóle kupić dobrą śmietanę w sklepach? Jeżeli tak to, jaką? Taki był zamysł tematu.
« Ostatnia zmiana: 29-01-2013, 18:35 wysłane przez Dandi » Zapisane
Lavenda22
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 34
MO: 9.07.2011, z przerwami
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 375

« Odpowiedz #5 : 29-01-2013, 19:58 »

Ja niestety kupuję w sklepie: http://społem24.pl/kategorie/supermarket/0/0/produkt/110/maluta_smietana_18__400_g

Wydaje mi się, że jak na sklepową jest całkiem niezła - przynajmniej jeśli chodzi o smak.                                                                                                                                                                                                                                           
Zapisane
Bunia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331

« Odpowiedz #6 : 29-01-2013, 20:10 »

Jaka jest najlepsza? I czy rzeczywiście można w ogóle kupić dobrą śmietanę w sklepach? Jeżeli tak to, jaką?
Nie ma jednej prawdziwej odpowiedzi. Regionalne mleczarnie mają nieduży zasięg, więc co ci po naszych radach. Ja kupuję śmietanę butelkowaną 30%. Nie mam pojęcia, czy gdzie indziej można jeszcze taką nabyć. Szukaj, testuj i daj znać, jak ci idzie:-)
Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #7 : 29-01-2013, 21:23 »

Muszę Cię zmartwić, Maluta jest homogenizowana.
Zapisane
Poszukująca
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 15.02.2011-z przerwami, 04-07.2012; 01.01.2013, ostateczna rezygnacja ze względu na ciągle pogarszający się stan zdrowia
Wiedza:
Skąd: Ruda Śląska
Wiadomości: 546

« Odpowiedz #8 : 29-01-2013, 21:32 »

Ja też kupuję w szklanych butelkach i nie mam do niej żadnych zastrzeżeń, kiedyś kupiłam prawdziwą ze wsi i smakiem ta druga się nie różniła, była tylko ciut tłuściejsza. Dla porównania pasteryzowana z kubeczka ma całkiem inny smak, jest mdła i robiło mi się niedobrze po jednym łyku. Poza tym ta w szklanej butelce jak kupimy świeżą jest ze dwa dni słodka, a potem gęstnieje coraz bardziej i z każdym dniem jest coraz smaczniejsza (-: Tak więc najpierw do kawy czy deseru, a później do zupy lub surówki.
Zapisane

Poszukująca
Whena
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254

« Odpowiedz #9 : 29-01-2013, 22:06 »

Ja kupuję śmietanę firmy Klimeko. Jest 36%, 18% i 12%. Na górze ma takie masło jak wiejska. W smaku przypomina mi śmietanę od cioci ze wsi.
http://www.klimeko.pl/pr1.html
Zapisane
Grawo
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526

« Odpowiedz #10 : 30-01-2013, 10:41 »

Muszę Cię zmartwić, Maluta jest homogenizowana.

Ja kupuję produkty Maluty, nie pisze, że są homogenizowane.
Zapisane
Denver
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 37
MO: 1.01.2013
Skąd: Łódzkie
Wiadomości: 285

« Odpowiedz #11 : 30-01-2013, 11:05 »

Ja kupuję śmietanę firmy Klimeko. Jest 36%, 18% i 12%. Na górze ma takie masło jak wiejska. W smaku przypomina mi śmietanę od cioci ze wsi.
http://www.klimeko.pl/pr1.html

Whena a gdzie kupujesz tą śmietanę? Sklep naziemny czy internet?
« Ostatnia zmiana: 02-02-2013, 10:59 wysłane przez Agata » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #12 : 30-01-2013, 11:25 »

Muszę Cię zmartwić, Maluta jest homogenizowana.

Ja kupuję produkty Maluty, nie pisze, że są homogenizowane.

Prowadziłam na ten temat korespondencję z producentem. To jest z całą pewnością śmietana homogenizowana, nie ma obowiązku umieszczania takiego oznaczenia na opakowaniu.
Zapisane
Whena
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254

« Odpowiedz #13 : 30-01-2013, 12:11 »

Cytat
Cytat od: Whena  Wczoraj o 22:06
Ja kupuję śmietanę firmy Klimeko. Jest 36%, 18% i 12%. Na górze ma takie masło jak wiejska. W smaku przypomina mi śmietanę od cioci ze wsi.
http://www.klimeko.pl/pr1.html

Whena a gdzie kupujesz tą śmietanę?. Sklep naziemny czy internet?

Kupuję w Piotrze i Pawle, albo w kilku innych sklepikach w Łodzi, które mają produkty Klimeko. Można je kupić np. w Manufakturze w Organic Farma Zdrowia, albo na Placu Barlickiego w sklepie ze zdrową żywnością, lub na Zielonej w podobnym sklepie.
Przykładowe linki:
https://www.e-piotripawel.pl/zakupywroclaw/towar/smietana-18/228084/?marka=Klimeko
http://jedzmyzdrowo.pl/show/545,%C5%9Amietanka-18
« Ostatnia zmiana: 30-01-2013, 12:20 wysłane przez Whena » Zapisane
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #14 : 30-01-2013, 12:20 »

Muszę Cię zmartwić, Maluta jest homogenizowana.

Ja kupuję produkty Maluty, nie pisze, że są homogenizowane.

Prowadziłam na ten temat korespondencję z producentem. To jest z całą pewnością śmietana homogenizowana, nie ma obowiązku umieszczania takiego oznaczenia na opakowaniu.
Pięknie Smutny
Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #15 : 30-01-2013, 12:53 »

Na pocieszenie dodam fragment owej korespondencji z Malutą: "nie homogenizujemy mleka kierowanego do produkcji na sery, twarogi, serki homogenizowane, śmietanki kremowej 30% tł i oczywiście śmietanki do produkcji masła".
Zapisane
Whena
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254

« Odpowiedz #16 : 30-01-2013, 13:20 »

Cytat
Wyroby firmy Klimeko są robione z niepasteryzowanego mleka i są godne polecenia, ale ta cena.

Z tańszych produktów kupuję czasem śmietanę JOGO z łódzkiej mleczarni. Ona jest pasteryzowana, ale nie ma żadnych innych nieciekawych dodatków.
http://www.jogo.com.pl/pl/produkty/Smietana
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #17 : 30-01-2013, 19:45 »

A jednak Klimeko jest pasteryzowana, jak informuje producent. Nie wiedziałam, w sklepie w Brwinowie poinformowano mnie, że jest z niepasteryzowanego.
Bo to takie przekręty dla frajerów - śmietanę robią z niepasteryzowanego mleka (o czym piszą), a potem ją pasteryzują (o czym nie wspominają). Niemniej jednak śmietana może być pasteryzowana, jako mniejsze zło, byleby nie była homogenizowana, bo to patologia.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992

« Odpowiedz #18 : 30-01-2013, 21:00 »

Czasami kupuję masło i śmietanę w małej mleczarni, kiedyś zapytałam czy twaróg jest robiony z mleka pasteryzowanego, i usłyszałam, że całe skupowane mleko jest najpierw pasteryzowane i odgazowywane, dopiero później trafia na produkcję.

Bez pasteryzacji i odgazowania śmietana, mleko, ser miałyby okropny zapach, dlatego że rolnicy karmią krowy kiszonkami. Jeśli w małej mleczarni najpierw jest pasteryzacja, to w dużych tym bardziej.
Zapisane
Gosia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 118

« Odpowiedz #19 : 06-02-2013, 20:31 »

Ja używam śmietany 22% z Piątnicy, piszą, że jest bez żadnych dodatków.
Zapisane
Strony: [1] 2 3 ... 6   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!