Pod tym adresem:
http://www.kipdip.org.pl/article/id/620 dostępne jest tłumaczenie angielskiego tekstu o badaniach nad jajkami i ich wartością odżywczą, którego oryginał znajduje się w tym miejscu:
http://www.poultryscience.org/pr081511.asp?autotry=true&ULnotkn=trueNapisano tam, że nie ma istotnej różnicy.
Cytuję:
significant nutritional advantage of eggs produced by chickens housed on range versus in cages could not be established
tłum:
Nie można stwierdzić znaczącej różnicy w wartościach odżywczych jajek z chowu klatkowego w stosunku do chowu kur trzymanych wolno w gospodarstwie domowym.
Natomiast w tym miejscu jest zupełnie co innego:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2007/11/08/what-are-the-best-type-of-eggs-to-get.aspxCzy to prawda?
Która to prawda?
Znalazłem jeszcze, że w tym drugim raporcie, a właściwie pierwszym, z mother earth z 2007 roku:
Czyli chodzi o to, że lepszy wynik mógł być zależny od innego pokarmu.
Wychodzi na to, że gdyby rzucić tym które są na wolności, tą samą paszę co tym które są w klatce, to wartości byłyby bardzo zbliżone.