Niemedyczne forum zdrowia
21-10-2019, 15:03 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wasza ulubiona surówka  (Przeczytany 84204 razy)
eryba
« Odpowiedz #40 : 21-04-2010, 11:51 »

Też mam ten problem. O tej porze nawet marchewki nie są już tak smaczne Smutny. Teraz najczęściej robię do obiadu surówkę z kiszonek kapusty z cebulą i marchewką. Szykuję też surówkę z pekińskiej kapusty z dodatkiem ogórka kiszonego i marchewki. A jakie warzywa są teraz najbardziej wartościowe?
« Ostatnia zmiana: 22-04-2010, 07:46 wysłane przez Szpilka » Zapisane
Jagoda47
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-12-2004
Skąd: opolskie
Wiadomości: 60

« Odpowiedz #41 : 23-04-2010, 08:19 »

A ja w niedzielę zrobiłam surówkę z surowych warzyw i bardzo wszystkim smakowała:
- seler, kawałek pora, jedno jabłko, marchewka, mała cebulka, kilka ogórków i pietruszka, wszystko wymieszałam i dodałam śmietanę z małą ilością majonezu czosnkowego (ale można bez) i była pyszna.
« Ostatnia zmiana: 23-04-2010, 10:19 wysłane przez Szpilka » Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #42 : 19-06-2010, 13:31 »

Zrobiłam dzisiaj surówkę z białej kapusty wg przepisu ze strony; www. joga-joga.pl.Wspaniała. Inne przepisy, tam zamieszczone, też interesujące:
http://www.joga-joga.pl/pl22/kuchniaGallery/8
Zajrzyjcie też do działu sałatek:
« Ostatnia zmiana: 19-06-2010, 14:27 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Misia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.02.2007
Wiadomości: 115

« Odpowiedz #43 : 19-06-2010, 14:19 »

Ja na razie jem to co zrobiłam jesienią do słoika: kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem;  buraczki; ogórki kiszone. Jem takie prosto ze słoika lub dodaję dodatki np. do buraków dodaję trochę chrzanu, jabłko i cebulkę pokrajaną w kostkę itp. Wszystko wg pomysłu smile
Zapisane
Myrna
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 47
MO: 02-02-2011, DP, KB
Wiadomości: 45

"W zdrowym ciele zdrowy duch"

« Odpowiedz #44 : 17-02-2011, 05:19 »

Moja ulubiona surowka jest z czarnej rzepy, brukwi i pora. Do tego sok z cytryny, oliwa z oliwek, sol i pieprz. Na drugim miejscu jest surowka z czerwonej kapusty z marchewka i cebula.
Zapisane

Przepraszam nie mam polskich znakow.
Mayko
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196

« Odpowiedz #45 : 13-04-2011, 19:11 »

BIAŁE SURÓWKI

- kalarepa lub surowy kalafior lub biała rzodkiewka (nie mylić z rzodkwią),
- koniecznie i nieodwołalnie świeży koperek,
- niepasteryzowana śmietanka (z olejem absolutnie nie smakuje tak dobrze),
- sól.

Uwielbiam smile
Zapisane

"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
Iza38K
« Odpowiedz #46 : 13-04-2011, 20:40 »

No, ale co Ty robisz z tym kalafiorem? Na tarce trzesz czy rozdzielasz różyczki?
Zapisane
Mayko
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196

« Odpowiedz #47 : 13-04-2011, 20:48 »

Same różyczki oddzielam palcami na mniejsze cząstki i wrzucam z pozostałymi składnikami do malaksera. Surówka jest mocno rozdrobniona - ale nie na papkę.


MARCHEW Z CHRZANEM

- kilka marchewek,
- łyżka chrzanu ze słoiczka,
- olej (jaki kto lubi),
- sól, pieprz i miód.

Wszystko wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy na najmniejszej prędkości przez ok. 1/2 min. Jeśli komuś zależy na niskim indeksie glikemicznym (w ramach oszczędzania trzustki): dodatek chrzanu obniża bardzo wysoki indeks marchewki i tworzy ciekawą kompozycję smakową. 
« Ostatnia zmiana: 13-04-2011, 20:59 wysłane przez Mayko » Zapisane

"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
Amelia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 590

« Odpowiedz #48 : 13-04-2011, 21:05 »

Mayko, czy malakser ( jaki polecasz?) dobrze rozdrobni marchewkę, czy lepiej ją starkować?
Zapisane
Mayko
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196

« Odpowiedz #49 : 13-04-2011, 21:10 »

Generalnie - rzecz gustu. Ja wolę malakser. Marchewkę po obraniu kroisz w kawałki ok 1-2 cm i wrzucasz do malaksera. W zależności od upodobań możesz rozdrobnić mniej lub bardziej. Pasków nie uzyskasz. Ja lubię konsystencję "kaszy jaglanej".

Co do malaksera - ja mam robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania:
http://www.123klik.pl/philips-robot-philips-hr-7775-00,id-118493
Ale na rynku jest taki wybór dobrej jakości sprzętu, że chyba nie ma to wielkiego znaczenia jaki model kupisz. Marzy mi się Thermomix ze względu na trwałość - ech... msn-wink
« Ostatnia zmiana: 13-04-2011, 21:14 wysłane przez Mayko » Zapisane

"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
Amelia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 590

« Odpowiedz #50 : 13-04-2011, 21:53 »

Zawsze jest to jakaś alternatywa dla nielubiących tarkować warzyw smile
Zapisane
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 40
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 357

Emigrant

« Odpowiedz #51 : 08-05-2011, 19:38 »

BIAŁE SURÓWKI
- kalarepa lub surowy kalafior lub biała rzodkiewka (nie mylić z rzodkwią),
- koniecznie i nieodwołalnie świeży koperek,
- niepasteryzowana śmietanka (z olejem absolutnie nie smakuje tak dobrze),
- sól.
Uwielbiam smile

Ja z kolei od kilku dni wpadłem w trans podobnej surówki:
- surowy kalafior
- czerwona cebula
- pomidor
- kiszony ogórek (ostatnio mi się skończyły - wiec czasem dodaje świeży zamiast pomidora)
- szczypiorek
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Amelia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 590

« Odpowiedz #52 : 08-05-2011, 20:04 »

Podaję sprawdzony przepis na pyszny sos do karkówki z grilla lub surówki:
- 1 serek pleśniowy typu brie - utrzeć na tarce
- 1 szklanka śmietany kwaśnej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz biały
- sól
- szczypta cukru
Składniki wymieszać, przyprawić, podawać sos w sosjerce, udekorować orzechami. Sos komponuje się dobrze z sałatą, ogórkiem, papryką, rzodkiewką i pomidorem.
« Ostatnia zmiana: 08-05-2011, 23:44 wysłane przez Solan » Zapisane
Mayko
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196

« Odpowiedz #53 : 10-05-2011, 16:07 »

- kiszony ogórek (ostatnio mi się skończyły - wiec czasem dodaje świeży zamiast pomidora)
Ciekawy przepis - też spróbuję. Świeżego ogórka bym jednak nie dawała - zabija witaminę C w zestawie, z którym go podajemy. Najlepiej zjeść go samego lub pod postacią mizerii.
Zapisane

"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
Alinka12
***


Offline Offline

MO: 04.03.2011, córka 7 lat- MO 26.02.2012
Wiadomości: 248

« Odpowiedz #54 : 11-05-2011, 08:19 »

Ja często do pracy robię sobie sałatkę według poniższego przepisu: kapusta pekińska, cebulka, ogórek kiszony, kukurydza, majonez, pieprz. Można rónież dodać podsmażoną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Pycha!
Zapisane
Timbuktu
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 12.02.2010
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 226

Oddajcie mi moje włosy wy złodzieje w fartuszkach!

« Odpowiedz #55 : 30-05-2011, 21:03 »

Czy całe liście sałaty zwykłej, sałaty lodowej i ogórek na jednym talerzu też można nazwać surówką? smile
Zapisane
Iza38K
« Odpowiedz #56 : 30-05-2011, 21:11 »

Można. Bo to surowizna  smile. Ogórek chyba nie z Hiszpanii? msn-wink
Zapisane
Timbuktu
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 12.02.2010
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 226

Oddajcie mi moje włosy wy złodzieje w fartuszkach!

« Odpowiedz #57 : 30-05-2011, 22:08 »

Chyba nie z Hiszpanii, jeszcze nie mam biegunkę z krwią smile
Zapisane
Alinka12
***


Offline Offline

MO: 04.03.2011, córka 7 lat- MO 26.02.2012
Wiadomości: 248

« Odpowiedz #58 : 31-05-2011, 10:31 »

Podaję przepis na pyszną sałtkę, super do grila i nie tylko: surowego kalafiora dzielimy  na bardzo drobne  różyczki, ogórek zielony w  kosteczkę, pomidory obrane  ze skórki w  kosteczkę, pieprz do smaku,  sporo papryki jaką kto lubi: ostra lub słodka,majonez  z ketchupem pół na pół. Smacznego!
Zapisane
Alinka12
***


Offline Offline

MO: 04.03.2011, córka 7 lat- MO 26.02.2012
Wiadomości: 248

« Odpowiedz #59 : 31-05-2011, 10:35 »

Ogóreczki oczywiście od sprawdzonego rolnika!
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 5   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!