Niemedyczne forum zdrowia
16-09-2021, 23:48 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Radiobiosłone --> www.radiobioslone.pl
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wasza ulubiona surówka  (Przeczytany 100055 razy)
monisia
« Odpowiedz #60 : 15-06-2011, 13:01 »

A moją ulubioną surówką jest jabłko z marchewką i do tego trochę cukru i gotowe smile
Zapisane
Misia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.02.2007
Wiadomości: 115

« Odpowiedz #61 : 15-06-2011, 22:06 »

A ja ostatnio zajadam trzy razy dziennie: sałatę zieloną targam na kawałki, rzodkiewkę i kalarepkę trę na tarce, pomidor w kostkę; pieprz, sól, czerwona papryka i oliwa z oliwek. Pycha. smile
« Ostatnia zmiana: 19-06-2011, 07:45 wysłane przez Apollo » Zapisane
jo74
« Odpowiedz #62 : 27-07-2011, 10:25 »

Wiem, że to nie ta pora roku, ale zimą ja robię następującą "surówkę" smile:
- ogórki kiszone pokrojone w grubszą kostkę
- cebula (drobna kosteczka)
- własnej roboty przecier pomidorowy (zamiast świeżych pomidorów, które zimą są sztuczne)
- sól, pieprz i oliwa do smaku.
Smakuje właściwie tak samo, jak taka ze świeżymi pomodorami smile
Zapisane
Barbarka15
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 11.04.2011
NIA: 23.XII.2012 - 23.VI.2013,drugi raz 01.IX.2016 - 11.XII.2016
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69

« Odpowiedz #63 : 08-10-2011, 22:10 »

Dziś poznałam smak wspaniałej i zdrowej surówki z selera.
- seler ścieramy na drobnej tarce lekko solimy z pozostawiamy na pół godziny
- następnie dodajemy pieprz ziołowy i majonez
Zapisane

Barbara
Albert75
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 10.09.2009
Skąd: Wa-wa
Wiadomości: 105

« Odpowiedz #64 : 11-10-2011, 16:59 »

Masz na myśli ten naciowy?
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.160

« Odpowiedz #65 : 11-10-2011, 17:06 »

Jeżeli ścieramy na tarce, to na 100%  korzeń.
Zapisane
Barbarka15
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 11.04.2011
NIA: 23.XII.2012 - 23.VI.2013,drugi raz 01.IX.2016 - 11.XII.2016
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69

« Odpowiedz #66 : 11-10-2011, 21:57 »

No pewnie, że korzeń... Biały, duży, okrągły.
« Ostatnia zmiana: 12-10-2011, 16:56 wysłane przez Solan » Zapisane

Barbara
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 60
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.358

« Odpowiedz #67 : 17-11-2012, 18:13 »

SAŁATKA Z CZARNEJ RZEPY, JABŁEK I ORZECHÓW
Autor: Tesco

Składniki:
   2 czarne rzepy
   1 jabłko
   30 g orzechów włoskich
   20 g rodzynek
   50 ml śmietanki

Sposób przyrządzenia.
Rzepę umyj dokładnie. Przy pomocy nożyka do obierania warzyw zetnij cienko skórę. Rzepę zetrzyj na tarce do miski, przypraw solą i wymieszaj. Odstaw na ok. 20–25 min, aby rzepa puściła sok.

Do szklanej miski wlej jogurt i śmietankę. Przypraw sokiem z połówki cytryny oraz cukrem lub miodem. Jeśli lubisz słodką wersję, dodaj 2 łyżki cukru lub miodu. Do tak przygotowanego sosu zetrzyj bezpośrednio jabłko. Odciśnij z soku rzepę (wraz z nim pozbędziesz się specyficznej ostrości) i dodaj do jabłka z jogurtem. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Rodzynki zalej w kubeczku wrzątkiem, aby zmiękły przez ok. 2–3 minuty. Odlej z wody i dodaj do sałatki. Sałatkę przełóż do dekoracyjnej miseczki, posyp orzechami i listkami natki pietruszki.

Do sałatki z rzepy możesz dodać również cząstki pomarańczy, wtedy nabierze ona cytrusowego smaku.
« Ostatnia zmiana: 18-11-2012, 17:00 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.160

« Odpowiedz #68 : 20-11-2012, 12:20 »

SURÓWKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW

- ogórki kiszone.
- papryka świeża,
- szczypior,
- oliwa z oliwek,
- pieprz.
Warzywa pokroić w kosteczkę, popieprzyć, skropić oliwką i gotowa.
Zapisane
Erato29
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
NIA: 22.03.2013
Wiadomości: 153

« Odpowiedz #69 : 23-01-2013, 16:40 »

Polecam przepisy na surówki i sałatki z książeczki pt. "Nie tylko sałatki siostry Leonili", np. ten:

SURÓWKA Z MARCHWI, SUSZONYCH ŚLIWEK I JABŁEK

3 marchewki, 2 jabłka, 50-100g suszonych śliwek, 1/2 szkl. śmietany, sól, cukier, sok z cytryny. Wystarczy drobno starkować marchewki, jabłka na tarce zacierkowej, dodać pokrojone drobno śliwki i resztę składników. Pyszota msn-wink.
« Ostatnia zmiana: 23-01-2013, 17:50 wysłane przez Agata » Zapisane
Erato29
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
NIA: 22.03.2013
Wiadomości: 153

« Odpowiedz #70 : 23-01-2013, 18:11 »

Dobrze jest mieć w lodówce zapas ugotowanej białej drobnej fasoli ( nie popsuje się). Ugo­towana może stać w lodówce jako półfabrykat i w każdej chwili można jej użyć do takiej choćby sałatki:

SAŁATKA Z BURAKÓW I FASOLI

1/2kg buraków, 100g drobnej fasoli, 1 łyżka chrzanu, 2 łyżki majonezu, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier.

Ugotowane buraczki kroimy drobno np. w paski, dodajemy resztę składników, doprawiamy i wcinamy msn-wink proste, a jakie dobre!
Zapisane
Erato29
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
NIA: 22.03.2013
Wiadomości: 153

« Odpowiedz #71 : 23-01-2013, 18:17 »

... a tu wersja z kapustą czerwoną:

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I FASOLI

500g czerwonej kapusty, 100g drobnej fasoli, 1-2 duże jabłka, 1 spora cebula, 3-4 łyżki majonezu, sól, cukier, sok z cytryny, pieprz.

Kapustę drobno szatkujemy (ewentualnie można przelać wrzątkiem jak ktoś woli), jabłka i cebulkę drobno kroimy, dodajemy fasolkę i majonez, doprawiamy. Smacznego.
« Ostatnia zmiana: 23-01-2013, 19:31 wysłane przez Agata » Zapisane
Erato29
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
NIA: 22.03.2013
Wiadomości: 153

« Odpowiedz #72 : 24-01-2013, 18:58 »

Do podania przepisu na tą surówkę zainspirował mnie Scorupion, a konkretnie jego wyznanie:

Cytat
Normalnie, odłamuje liście , bo mi się nie chce paprać z surówkami.
biggrin

Zatem dla tych którzy zwykle nie mają czasu (a chcą smacznie i zdrowo zjeść) polecam taką oto surówkę:

EKSPRESOWA KISZONA SURÓWKA

Składniki:
500g białej kapusty
1kg porów
2,5kg jabłek
1,5kg marchewki
pęczek koperku
150g soli
słoiki smile

Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy, posypujemy solą i odstawiamy na jedną dobę. Po tym czasie odciskamy kapustę z nadmiaru soku. Jabłka i marchewki obieramy i ścieramy na tarce zacierkowej. Pory kroimy w półplasterki, koperek drobno siekamy. Mieszamy wszystko razem. Surówkę wkładamy do słoików, mocno ubijamy i odstawiamy w chłodne miejsce do ukiszenia.

Uwagi:
Choć przy wykonaniu jest trochę obierania i tarcia, naprawdę warto ją zrobić, bo potem mamy naprawdę ekspresowy i zdrowy dodatek do jedzenia - wystarczy wyjąć ze słoika i ewentualnie skropić oliwą z oliwek.
« Ostatnia zmiana: 01-02-2013, 19:30 wysłane przez K'lara » Zapisane
Erato29
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
NIA: 22.03.2013
Wiadomości: 153

« Odpowiedz #73 : 25-01-2013, 10:08 »

Wariacje z kiszonej kapusty - nieco inne, ale pycha:

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z MAJONEZEM

Składniki:

kapusta kiszona
marchewka
jabłko
cebula
sól, pieprz
majonez (na 0,5kg kapusty ok. 2-3 łyżki)

Wykonanie:

Dokładnie takie jak w przypadku tradycyjnej surówki z kapusty kiszonej, tyle, że zamiast oliwy czy oleju dodajemy majonez.

Uwagi:

W ramach wzbogacenia smaku można dodać kilka składników, np. śliwki suszone czy orzechy.

Wersja z koncentratem:

POMIDOROWA SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ msn-wink

Składniki:

kapusta kiszona ok. 500g
cebulka
natka pietruszki
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz, sól, szczypta cukru, ewentualnie kminek.

Wykonanie:

Tradycyjne, jak w przepisie powyższym, tyle, że zamiast majonezu dajemy koncentrat.
« Ostatnia zmiana: 25-01-2013, 20:58 wysłane przez Agata » Zapisane
Kornelia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 6.09.2012r
Wiadomości: 25

« Odpowiedz #74 : 23-02-2013, 13:38 »

Dla eksperymentu dobry miesiąc temu zmieliłam orzechy laskowe i połączyłam je ze startą marchewką i do teraz służy mi jako "słodycz".
Zapisane
Barbarka15
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 11.04.2011
NIA: 23.XII.2012 - 23.VI.2013,drugi raz 01.IX.2016 - 11.XII.2016
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69

« Odpowiedz #75 : 03-03-2013, 15:48 »

SURÓWKA Z KAPUSTY

Składniki:
   - biała kapusta
   - marchew
   - pietruszka korzeń
   - pietruszka zielona
   - pora
   - suszone pomidory (z własnej spiżarni)
   - miód, ocet jabłkowy, olej z lnianki tłoczony na zimno.

Sposób przyrządzenia
Wszystkie skłaniki zetrzeć na grubej tarce, pomidory i zieloną pietruszkę pokroić. Przyprawić miodem octem i olejem. Odstawić na ok. 20min.



 
« Ostatnia zmiana: 03-03-2013, 16:04 wysłane przez Barbarka15 » Zapisane

Barbara
Cykoria
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: X 2010 - VI 2014; X 2019 -?
Wiadomości: 23

« Odpowiedz #76 : 21-04-2013, 21:29 »

Surówka  z kapusty pekińskiej:

Kapustę kroimy w cienkie paski, wrzucamy do miski, posypujemy lekko solą i ugniatamy mocno rękoma tak, aby puściła sok. Dorzucamy startą na średnich oczkach marchew i starte jabłko (jabłko warto skropić lekko sokiem z cytryny, zapobiegnie to jego czernieniu). Surówkę polewamy niewielką ilością wody osłodzonej miodem (ilość miodu wedle uznania, jeśli mamy bardzo słodkie jabłka to możemy zrezygnować z miodu). Całość skrapiamy olejem (ja używam oleju z pestek winogron), mieszamy i gotowe.
Surówka idealnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania.
Zapisane

"Szlachetne zdrowie,
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz,
Aż się zepsujesz." JK
Agnieszka_13
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.10.2012
Wiadomości: 18

« Odpowiedz #77 : 02-05-2013, 17:33 »

To ja też dorzucę swoje surówki:

1. marchew utarta na grubych oczkach, por pokrojony w cienkie półplasterki - można pokropić go sokiem z cytryny, trochę majonezu wymieszanego ze śmietaną,

2. seler i ogórek kiszony utarte na grubych oczkach, sos j.w.,

3. burak ugotowany w skórkach i utarty ogórek kiszony, ta surówka nie potrzebuje żadnego sosu,

4. utarta na grubych oczkach marchew, czarne oliwki i vinaigrette.
Zapisane
Kornelia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 6.09.2012r
Wiadomości: 25

« Odpowiedz #78 : 12-05-2013, 21:33 »

SAŁATKA POMIDOROWA

Składniki:
- 40 dag pomidorów
- 150 ml śmietanki (można mniej, zależy od gustu)
- 10 dag rzodkiewek
- szczypiorek
- sól, pieprz

Przyrządzenie:
Warzywa przemyć, pokroić drobno i wszystko połączyć.
Zapisane
Kornelia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 6.09.2012r
Wiadomości: 25

« Odpowiedz #79 : 12-05-2013, 21:39 »

SAŁATKA PIECZARKOWA

Składniki:
- 40 dag pieczarek
- trzy nieduże ogórki konserwowe
- cebula
- 3-4 łyżki majonezu
- jedna łyżka soku z cytryny
- pół pęczka szczypiorku
- ząbek czosnku
- sól

Sposób przyrządzenia:
Pieczarki wyparzyć i następnie gotować trzy minuty. Odcedzone poszatkować i połączyć z pokrojoną w
kostki cebulą i pokrojonymi w kostki ogórkami. Dodać sok z cytryny, majonez, rozgnieciony czosnek i sól. Na koniec posypać cienko posiekanym szczypiorkiem i wymieszać.
Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!