xxlilithxx
|
|
« Odpowiedz #80 : 03-11-2014, 09:30 » |
|
SURÓWKA COLESLAW
Składniki: - pół małej główki białej kapusty, - jedna - dwie marchewki, - 2 łyżki soku z cytryny, - 2 łyżki octu jabłkowego, - pół małej cebuli, - sól, pieprz, cukier do smaku - pół szklanki majonezu, - 2 łyżki tartego chrzanu
Wykonanie. Kapustę i cebulę posiekać bardzo drobno, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sól, pieprz cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Całość wymieszać, po czym dodać majonez i chrzan. Odczekać około 15 minut, by surówka się "przegryzła".
Uwaga:
Polecam każdemu tą surówkę do spróbowania, dla mnie jest naprawdę najlepsza! Smacznego.
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-01-2015, 18:20 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka_B
|
|
« Odpowiedz #81 : 22-01-2015, 11:02 » |
|
Moje wczorajsze odkrycie, surówka z surowym burakiem.
Składniki: * burak, * ogórek kiszony, * marchew, * odrobina soku z cytryny, * sól, * łyżeczka majonezu
Wykonanie. Warzywa trzemy na tarce /duże oczka/, doprawiamy i gotowe. Pycha:)
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-01-2015, 18:22 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
Bitwoman
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomości: 191
|
|
« Odpowiedz #82 : 23-01-2015, 12:05 » |
|
Moje zimowe sałatki do pracy: Porowa
Składniki: -kilka porów -kukurydza -5 jajek ugotowanych -jabłko -majonez
Wykonanie. Pory pokroić, zasypać solą, zalać wrzątkiem, po godzinie przepłukać.
2.
- tuńczyk z puszki/łosoś - kukurydza - kilka jajek ugotowanych - duża cebula - majonez
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-01-2015, 18:23 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
|
|
|
Poziomka
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 04.12.2015
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 3
|
|
« Odpowiedz #83 : 02-12-2015, 20:51 » |
|
Muszę się pochwalić moją autorską surówką, dziś wymyśloną: Skład: - starte surowe buraczki, - taka sama ilość startego selera, - natka pietruszki, - oliwa z oliwek, - odrobina cytryny.
|
|
« Ostatnia zmiana: 25-07-2016, 17:47 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.252
|
|
« Odpowiedz #84 : 03-12-2015, 12:25 » |
|
A ja ostatnio zajadam się takim nietypowym zestawem, który zjadłam w jakimś barze i teraz robię sama: -2 buraki ugotowane w łupinach, obrane i pokrojone w talarki -garść pestek dyni łuskanej -łyżka natki pietruszki -sos vinegret - ja robię taki: łyżeczka musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego, łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno, szczypta soli i pół łyżeczki miodu. Wymieszać wszystko, schłodzić, lub podawać po 15 minutach, bo musi "przejść".
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #85 : 23-01-2016, 20:59 » |
|
Sałatka z fasoli
1, 5 szklanki fasoli (gatunek obojętny, ja miałam blado zieloną odmianę, z ogródka), ugotowana i odsączona 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki posiekanego czosnku kawałek żółtego sera pokrojonego w drobną kostkę natka pietruszki sos vinaigrette własnej roboty
Składniki wymieszać i pozostawić na jakiś czas w lodówce. Dobry dodatek do np. pieczonej białej kiełbasy lub do samodzielnego spożycia. Smacznego!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rafalsen
|
|
« Odpowiedz #86 : 25-07-2016, 17:35 » |
|
Tarta marchewka zawsze i wszędzie!
|
|
« Ostatnia zmiana: 25-07-2016, 17:45 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Tachikoma
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 79
|
|
« Odpowiedz #87 : 26-07-2016, 07:53 » |
|
A jadłeś taką merchewkę razem z dodatkiem tartej pietruszki? Pychota.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|