JoGa
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 23 sierpień 2008
Skąd: G.K.
Wiadomości: 50
|
|
« Odpowiedz #20 : 17-07-2009, 09:59 » |
|
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
-ćwierć główki kapusty -3 średnie pomidory -6 gruntowych ogórków -cebula -zielenina (koper, natka, szczypior)
Kapustę pokroić w kostkę. Posolić i skropić sokiem z cytryny. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i ogórki oraz posiekaną cebulę i zieleninę. Całość polewamy olejem, mieszamy i wstawiamy na 0,5 h do lodówki. Do surówki możemy dodać pokrojone w półplasterki rzodkiewki. Olej możemy zastąpić majonezem, bądź majonezem z kwaśną śmietaną (1:1)
SURÓWKA Z KAPUSTY I OGÓRKÓW.
- ćwierć główki białej kapusty - 7-10 gruntowych ogórków - cebula - 1-2 ząbki czosnku - koper - majonez
Kapustę kroimy w drobną kostkę, przesalamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone w kostkę (nieco grubszą) ogórki, posiekaną cebulkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koper. Łączymy składniki z majonezem. Odstawiamy do lodówki by suróweczka nabrała smaku.
Surówki są naprawdę bardzo smaczne i pasują do każdego rodzaju mięska (rybki równeż). Gorąco polecam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #21 : 17-07-2009, 16:11 » |
|
Zaciekawiło mnie to połączenie zielonych ogórków i kapusty. Ja lubię takie nietypowe sprawy !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JoGa
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 23 sierpień 2008
Skąd: G.K.
Wiadomości: 50
|
|
« Odpowiedz #22 : 17-07-2009, 20:01 » |
|
Zaciekawiło mnie to połączenie zielonych ogórków i kapusty. Ja lubię takie nietypowe sprawy ! Dla mnie również to połączenie było bardzo abstrakcyjne. Jednak, gdy zrobiłam i spróbowałam, byłam mile zaskoczona. Proste i smaczne. Jeszcze raz polecam.
|
|
« Ostatnia zmiana: 17-07-2009, 20:03 wysłane przez JoGa »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mayko
Offline
Płeć:
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196
|
|
« Odpowiedz #23 : 27-08-2009, 10:36 » |
|
Moje ostatnie odkrycie to SURÓWKA Z DYNIĄ
- dynia - ogórek kiszony - jabłko - marchew - cebula - 1 Ł. soku z cytryny oraz 3-4 Ł. oliwy z oliwek (lub własny sos vinegret)
Doprawić solą i pieprzem. Słodzę to rodzynkami, dodaję też koperku lub natki pietruszki.
|
|
|
Zapisane
|
"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #24 : 27-08-2009, 15:48 » |
|
Ale co z tą dynią? Kroimy, siekamy, trzemy? Jakoś nie widzę tego. To ja podam ten sam zestaw ale zamiast dyni, tarte drobno na wiórki surowe buraczki. Zamiast oliwy - śmietana.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mayko
Offline
Płeć:
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196
|
|
« Odpowiedz #25 : 27-08-2009, 18:17 » |
|
Jak kto lubi. Trzeć nie polecam, bo szybko robi się papka. Ja kroić nie lubię, więc wrzucam wszystko do malaksera i mam drobno zmieloną (nie na papkę, miksujemy z wyczuciem), wielokolorową surówkę. Ale jak ktoś lubi kroić – niech kroi
|
|
|
Zapisane
|
"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
|
|
|
Misia
|
|
« Odpowiedz #26 : 27-08-2009, 19:05 » |
|
Grażynko, od wielu lat uczono mnie, no i czytałam też, że nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem. Może więc wyeliminować go lub zastąpić kiszonym? (z kiszonym można łączyć - tak czytałam)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zuza
Offline
Płeć:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683
|
|
« Odpowiedz #27 : 28-08-2009, 13:56 » |
|
że nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem Dlaczego? Bardzo lubię takie połączenie: ogórek, pomidor, cebula, śmietana i przyprawy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
|
« Odpowiedz #28 : 28-08-2009, 20:18 » |
|
Czytałam, że takie połączenie niszczzy wit. C
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tela
Offline
Płeć:
MO: 20.07.2008
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wiadomości: 9
|
|
« Odpowiedz #29 : 28-08-2009, 21:25 » |
|
Kto z Was jadł grejfruta to wie jaki jest kwaśny -proszę odrobinę posolić pycha.Truskawka z pieprzem to dopiero coś.Smacznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zuza
Offline
Płeć:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683
|
|
« Odpowiedz #30 : 26-11-2009, 11:41 » |
|
Utarta na drobnej tarce marchewka, czarna rzepa, odrobina cukru (albo bez cukru) i garść posiekanych (nie za drobno) orzechów włoskich. Orzechy najlepiej prosto z zamrażarki, są pyszne, chrupiące i nie czuć goryczy skórki. Do tego wszystkiego śmietana.
Chyba mi czegoś brakuje z tych orzechów, bo już mi dawno tak nie smakowały.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JoGa
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 23 sierpień 2008
Skąd: G.K.
Wiadomości: 50
|
|
« Odpowiedz #31 : 29-11-2009, 17:47 » |
|
Surówka z kiszonych ogórków
- kilka kiszonych ogórków - jabłko kwaśne /dla mnie najlepsza szara bądź złota reneta/ - cebula - majonez - pieprz - sól
Ogórki pokroić w dość cienkie plasterki i lekko odcisnąć by surówka nie zrobiła się zbyt wodnista. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i lekko posolić. Wszystkie składniki połączyć majonezem i doprawić pieprzem. Zamiast majonezu możemy użyć oleju.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Skarabeusz2005
|
|
« Odpowiedz #32 : 29-11-2009, 19:08 » |
|
Surowe pieczarki pokrojone w plasterki, skropione cytryną, oliwą i dużo natki pietruszki. Posolić i mocno popieprzyć.
Sałata z tuńczykiem, dobrze doprawiona oliwą i cytryną, sól i pieprz.
Kiszona kapusta z olejem lnianką i natką pietruszki.
Proste i bez roboty.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
martynus
|
|
« Odpowiedz #33 : 11-12-2009, 13:18 » |
|
1. Marchewka z majonezem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zoska_ka
Offline
Płeć:
Wiek: 62
MO: 02-07-2008
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 78
|
|
« Odpowiedz #34 : 11-12-2009, 14:54 » |
|
Proszę o poradę- może ktoś ma sprawdzony sposób na surówkę z czerwonej kapusty. Kupiłam kiedyś gotową w CARRFURZE , producent Grześkowiak. Po prostu niebo w gębie. Niestety nie mam pojęcia jak osiągnąć tą kolorystykę i przede wszystkim smak.
|
|
|
Zapisane
|
MO pije też mąż, starsza córka i moja mała sznaucerka i od 06.2010 młodsza córka.
|
|
|
JoGa
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 23 sierpień 2008
Skąd: G.K.
Wiadomości: 50
|
|
« Odpowiedz #35 : 11-12-2009, 20:22 » |
|
Nie wiem jaką robi Grześkowiak, ja mogę polecić takie:
Surówka z czerwonej kapusty I
- 1/2 główki czerwonej kapusty - 1/4 główki białej kapusty - 25g rodzynek - cebula - natka pietruszki - sól, pieprz - majonez
Kapustę poszatkować, przesolić i odstawić na ok 20 minut. Odcisnąć sok, dodać sparzone rodzynki, posiekaną bądź pokrojona w piórka cebulę. Doprawić pieprzem i połączyć majonezem.
Surówka z czerwonej kapusty II
- 1/2 główki czerwonej kapusty - kilka kiszonych ogórków - jabłko kwaśne / np. szara reneta/ - cebula - sól, pieprz - oliwa
Kapustę poszatkować. Sparzyć wrzątkiem z sokiem z cytryny. Wrzątek by zmiękła, cytryna by zachowała kolor. Jeśli ktoś lubi taką "żywą" i chrupiącą nie musi sparzyć, wystarczy, że przesoli. Dodać posiekaną cebulę, starte na tarce o grubych oczkach jabłko oraz ogórki /ogórki należy delikatnie odcisnąć, aby surówka nie zrobiła się zbyt wodnista/. Doprawić do smaku. Połączyć oliwą lub majonezem.
I jeszcze jedna propozycja. Tym razem nie czerwona kapusta w roli głównej lecz Pan Por. Jest bardzo pożywna, bardzo ją lubię i tym samym gorąco polecam.
Surówka z pora.
- por - 5 jaj - jabłko - majonez
Pora przekrawamy w poprzek na pół i kroimy na wąskie wstążki. Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Warto go odstawić na jakieś 1/2h by trochę zmiękł i pozbył się swojej mocy. Dodać jaja pokrojone w kostkę i starte na grubej tarce jabłko. Połączyć majonezem. Jeśli dla kogoś jest zbyt ostra można dodać jeszcze jajko, starte jabłko bądź startą na drobnej tarce marchew. Suróweczka jest na prawdę mniam ... mniam... Spróbujcie sami.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-12-2009, 20:44 wysłane przez JoGa »
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
|
« Odpowiedz #36 : 11-12-2009, 22:14 » |
|
A ja robię tak: kapustę czerwoną szatkuję i obgotowuję. Odcedzam. Jak jest zimna dodaję startą marchew, jabłko, cebulkę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Mieszam i zajadam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
JoGa
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 23 sierpień 2008
Skąd: G.K.
Wiadomości: 50
|
|
« Odpowiedz #37 : 13-12-2009, 13:52 » |
|
Zoska_ka, chyba znalazłam Twojego Grześkowiaka Na poniższej stronie cały bukiet propozycji. Pewnie sama skorzystam, bo kończą mi się pomysły... sprawdzony sposób na surówkę z czerwonej kapusty... niebo w gębie....
Surówka Firmowa Grześkowiaka jest z czerwonej kapusty. Mam nadzieję, że to ta surówka i ten Grześkowiak www.surowki.pl/index.php?lang=1&ID=58
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rysiek
Offline
Płeć:
MO: 31-05-2008
Skąd: Stąd
Wiadomości: 1.810
|
|
« Odpowiedz #38 : 26-12-2009, 16:12 » |
|
Czerwona kapusta, śliwki w occie, jabłko, cebula, przyprawy: sól, pieprz, oliwa. Kapustę drobno poszatkować, włożyć do durszlaka i przelać wrzątkiem - kapusta musi pozostać chrupiąca. Śliwki pokroić w cienkie paseczki, tak jak kapustę. Jabłko w kostkę, podobnie cebulę. Wrzucić do miski, wymieszać, dodać do smaku soli i pieprzu, polać oliwą i gotowe. Nie podaję ilości poszczególnych składników. W efekcie końcowym powinno być najwięcej kapusty, trochę mniej śliwek i jabłka, i niedużo cebuli - ocet ze śliwek daje ostrość i kwaskowość. Surówka powinna wyglądać mniej więcej tak
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Fasolka
Częsty gość
Offline
Płeć:
MO: 03-11-2008, mąż: 09-02-2009, koktajl: 12-2008
Wiadomości: 142
|
|
« Odpowiedz #39 : 21-04-2010, 08:29 » |
|
Jakie surówki jecie o tej porze roku? Warzywa zimowe są już nieświeże, a nowalijki wiadomo. Nie wiem jednak czy nie lepiej skusić się na pomidora czy ogórka niż nie zjeść w ogóle nic.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|