Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 12:40 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wasza ulubiona surówka  (Przeczytany 118147 razy)
JoGa
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 45
MO: 23 sierpień 2008
Skąd: G.K.
Wiadomości: 50

« Odpowiedz #20 : 17-07-2009, 09:59 »

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

-ćwierć główki kapusty
-3 średnie pomidory
-6 gruntowych ogórków
-cebula
-zielenina (koper, natka, szczypior)

Kapustę pokroić w kostkę. Posolić i skropić sokiem z cytryny. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i ogórki oraz posiekaną cebulę i zieleninę. Całość polewamy olejem, mieszamy i wstawiamy na 0,5 h do lodówki.
Do surówki możemy dodać pokrojone w półplasterki rzodkiewki. Olej możemy zastąpić majonezem, bądź majonezem z kwaśną śmietaną (1:1)

SURÓWKA Z KAPUSTY I OGÓRKÓW.

- ćwierć główki białej kapusty
- 7-10 gruntowych ogórków
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- koper
- majonez

Kapustę kroimy w drobną kostkę, przesalamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Dodajemy pokrojone w kostkę (nieco grubszą) ogórki, posiekaną cebulkę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koper. Łączymy składniki z majonezem. Odstawiamy do lodówki by suróweczka nabrała smaku.

Surówki są naprawdę bardzo smaczne i pasują do każdego rodzaju mięska (rybki równeż).
Gorąco polecam.

 
Zapisane
Iza38K
« Odpowiedz #21 : 17-07-2009, 16:11 »

Zaciekawiło mnie to połączenie  zielonych ogórków i kapusty. Ja lubię takie nietypowe sprawy  biggrin !
Zapisane
JoGa
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 45
MO: 23 sierpień 2008
Skąd: G.K.
Wiadomości: 50

« Odpowiedz #22 : 17-07-2009, 20:01 »

Zaciekawiło mnie to połączenie  zielonych ogórków i kapusty. Ja lubię takie nietypowe sprawy  biggrin !


Dla mnie również to połączenie było bardzo abstrakcyjne.
Jednak, gdy zrobiłam i spróbowałam, byłam mile zaskoczona. Proste i smaczne.

Jeszcze raz polecam.
« Ostatnia zmiana: 17-07-2009, 20:03 wysłane przez JoGa » Zapisane
Mayko
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196

« Odpowiedz #23 : 27-08-2009, 10:36 »

Moje ostatnie odkrycie to SURÓWKA Z DYNIĄ

- dynia
- ogórek kiszony
- jabłko
- marchew
- cebula
- 1 Ł. soku z cytryny oraz 3-4 Ł. oliwy z oliwek (lub własny sos vinegret)

Doprawić solą i pieprzem. Słodzę to rodzynkami, dodaję też koperku lub natki pietruszki.
Zapisane

"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
Iza38K
« Odpowiedz #24 : 27-08-2009, 15:48 »

Ale co z tą dynią? Kroimy, siekamy, trzemy? Jakoś nie widzę tego. To ja podam ten sam zestaw ale zamiast dyni, tarte drobno na wiórki surowe buraczki. Zamiast oliwy - śmietana.
Zapisane
Mayko
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.07.2009
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 196

« Odpowiedz #25 : 27-08-2009, 18:17 »

Jak kto lubi. Trzeć nie polecam, bo szybko robi się papka. Ja kroić nie lubię, więc wrzucam wszystko do malaksera i mam drobno zmieloną (nie na papkę, miksujemy z wyczuciem), wielokolorową surówkę. Ale jak ktoś lubi kroić – niech kroi smile
Zapisane

"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
Misia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.02.2007
Wiadomości: 115

« Odpowiedz #26 : 27-08-2009, 19:05 »

Grażynko, od wielu lat uczono mnie, no i czytałam też, że nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem. Może więc wyeliminować go lub zastąpić kiszonym? (z kiszonym można łączyć - tak czytałam)smile
Zapisane
Zuza
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683

« Odpowiedz #27 : 28-08-2009, 13:56 »

Cytat
że nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem
Dlaczego? Bardzo lubię takie połączenie: ogórek, pomidor, cebula, śmietana i przyprawy.
Zapisane

Misia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.02.2007
Wiadomości: 115

« Odpowiedz #28 : 28-08-2009, 20:18 »

Czytałam, że takie połączenie niszczzy wit. C
Zapisane
Tela
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 20.07.2008
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wiadomości: 9

« Odpowiedz #29 : 28-08-2009, 21:25 »

Kto z Was jadł grejfruta to wie jaki jest kwaśny -proszę odrobinę posolić  pycha.Truskawka z pieprzem to dopiero coś.Smacznego.
Zapisane
Zuza
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683

« Odpowiedz #30 : 26-11-2009, 11:41 »

Utarta na drobnej tarce marchewka, czarna rzepa, odrobina cukru (albo bez cukru) i garść posiekanych (nie za drobno) orzechów włoskich. Orzechy najlepiej prosto z zamrażarki, są pyszne, chrupiące i nie czuć goryczy skórki. Do tego wszystkiego śmietana.

Chyba mi czegoś brakuje z tych orzechów, bo już mi dawno tak nie smakowały.
Zapisane

JoGa
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 45
MO: 23 sierpień 2008
Skąd: G.K.
Wiadomości: 50

« Odpowiedz #31 : 29-11-2009, 17:47 »

Surówka z kiszonych ogórków

- kilka kiszonych ogórków
- jabłko kwaśne /dla mnie najlepsza szara bądź złota reneta/
- cebula
- majonez
- pieprz
- sól

Ogórki pokroić w dość cienkie plasterki i lekko odcisnąć by surówka nie zrobiła się zbyt wodnista.
Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i lekko posolić.
Wszystkie składniki połączyć majonezem i doprawić pieprzem.
Zamiast majonezu możemy użyć oleju.
Zapisane
Skarabeusz2005
« Odpowiedz #32 : 29-11-2009, 19:08 »

Surowe pieczarki pokrojone w plasterki, skropione cytryną, oliwą i dużo natki pietruszki. Posolić i mocno popieprzyć.

Sałata z tuńczykiem, dobrze doprawiona oliwą i cytryną, sól i pieprz.

Kiszona kapusta z olejem lnianką i natką pietruszki.

Proste i bez roboty.

Zapisane
martynus
« Odpowiedz #33 : 11-12-2009, 13:18 »

1. Marchewka z majonezem.
Zapisane
Zoska_ka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 62
MO: 02-07-2008
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 78

« Odpowiedz #34 : 11-12-2009, 14:54 »

Proszę o poradę- może ktoś ma sprawdzony sposób na surówkę z czerwonej kapusty. Kupiłam kiedyś gotową w CARRFURZE , producent Grześkowiak. Po prostu niebo w gębie. Niestety nie mam pojęcia jak osiągnąć tą kolorystykę i przede wszystkim smak.
Zapisane

MO pije też mąż, starsza córka i moja mała sznaucerka i od 06.2010 młodsza córka.
JoGa
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 45
MO: 23 sierpień 2008
Skąd: G.K.
Wiadomości: 50

« Odpowiedz #35 : 11-12-2009, 20:22 »

Nie wiem jaką robi Grześkowiak, ja mogę polecić takie:

Surówka z czerwonej kapusty I

- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1/4 główki białej kapusty
- 25g rodzynek
- cebula
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- majonez


Kapustę poszatkować, przesolić i odstawić na ok 20 minut. Odcisnąć sok, dodać sparzone rodzynki, posiekaną bądź pokrojona w piórka cebulę. Doprawić pieprzem i połączyć majonezem.

Surówka z czerwonej kapusty II

- 1/2 główki czerwonej kapusty
- kilka kiszonych ogórków
- jabłko kwaśne / np. szara reneta/
- cebula
- sól, pieprz
- oliwa

Kapustę poszatkować. Sparzyć wrzątkiem z sokiem z cytryny. Wrzątek by zmiękła, cytryna by zachowała kolor. Jeśli ktoś lubi taką "żywą" i chrupiącą nie musi sparzyć, wystarczy, że przesoli. Dodać posiekaną cebulę, starte na tarce o grubych oczkach jabłko oraz ogórki /ogórki należy delikatnie odcisnąć, aby surówka nie zrobiła się zbyt wodnista/. Doprawić do smaku. Połączyć oliwą lub majonezem.


I jeszcze jedna propozycja. Tym razem nie czerwona kapusta w roli głównej lecz Pan Por.
Jest bardzo pożywna, bardzo ją lubię i tym samym gorąco polecam.

Surówka z pora.

- por
- 5 jaj
- jabłko
- majonez

Pora przekrawamy w poprzek na pół i kroimy na wąskie wstążki. Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Warto go odstawić na jakieś 1/2h by trochę zmiękł i pozbył się swojej mocy. Dodać jaja pokrojone w kostkę i starte na grubej tarce jabłko. Połączyć majonezem.
Jeśli dla kogoś jest zbyt ostra można dodać jeszcze jajko, starte jabłko bądź startą na drobnej tarce marchew.
Suróweczka jest na prawdę mniam ... mniam...
Spróbujcie sami.

« Ostatnia zmiana: 11-12-2009, 20:44 wysłane przez JoGa » Zapisane
Misia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.02.2007
Wiadomości: 115

« Odpowiedz #36 : 11-12-2009, 22:14 »

A ja robię tak: kapustę czerwoną szatkuję i obgotowuję. Odcedzam. Jak jest zimna dodaję startą marchew, jabłko, cebulkę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, oliwę z oliwek. Mieszam i zajadam smile
Zapisane
JoGa
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 45
MO: 23 sierpień 2008
Skąd: G.K.
Wiadomości: 50

« Odpowiedz #37 : 13-12-2009, 13:52 »

Zoska_ka, chyba znalazłam Twojego Grześkowiaka   smile
Na poniższej stronie cały bukiet propozycji. Pewnie sama skorzystam, bo kończą mi się pomysły...

Cytat
sprawdzony sposób na surówkę z czerwonej kapusty... niebo w gębie....

Surówka Firmowa Grześkowiaka jest z czerwonej kapusty. Mam nadzieję, że to ta surówka i ten Grześkowiak  msn-wink

www.surowki.pl/index.php?lang=1&ID=58
Zapisane
Rysiek
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 31-05-2008
Skąd: Stąd
Wiadomości: 1.810

« Odpowiedz #38 : 26-12-2009, 16:12 »

Czerwona kapusta,
śliwki w occie,
jabłko, cebula,
przyprawy: sól, pieprz, oliwa.

Kapustę drobno poszatkować, włożyć do durszlaka i przelać wrzątkiem - kapusta musi pozostać chrupiąca. Śliwki pokroić w cienkie paseczki, tak jak kapustę. Jabłko w kostkę, podobnie cebulę.
Wrzucić do miski, wymieszać, dodać do smaku soli i pieprzu, polać oliwą i gotowe.

Nie podaję ilości poszczególnych składników. W efekcie końcowym powinno być najwięcej kapusty, trochę mniej śliwek i jabłka, i niedużo cebuli - ocet ze śliwek daje ostrość i kwaskowość.

Surówka powinna wyglądać mniej więcej tak

Zapisane

Fasolka
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-11-2008, mąż: 09-02-2009, koktajl: 12-2008
Wiadomości: 142

« Odpowiedz #39 : 21-04-2010, 08:29 »

Jakie surówki jecie o tej porze roku? Warzywa zimowe są już nieświeże, a nowalijki wiadomo. Nie wiem jednak czy nie lepiej skusić się na pomidora czy ogórka niż nie zjeść w ogóle nic.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!