Niemedyczne forum zdrowia
21-04-2019, 22:33 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zupa kolagenowa  (Przeczytany 53603 razy)
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.548

WWW
« : 18-02-2013, 09:33 »

http://portal.bioslone.pl/zupa-kolagenowa
« Ostatnia zmiana: 13-11-2013, 21:03 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Bitwoman
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 37
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomości: 192

« Odpowiedz #1 : 18-02-2013, 10:27 »

Z pewnością skorzystam z tego przepisu. Mam małe pytanie, czy wywar z łapek kurzych (tzw. galareta) też jest zaliczany do wywarów kolagenowych?
« Ostatnia zmiana: 18-02-2013, 13:36 wysłane przez Whena » Zapisane

"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho
Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.548

WWW
« Odpowiedz #2 : 18-02-2013, 10:46 »

Tak. Wywar z łapek kurzych jest zaliczany do wywarów kolagenowych. Brakuje w nim tylko szpiku kostnego, który jest ważnym i łatwo przyswajalnym białkiem.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #3 : 18-02-2013, 10:57 »

Czy taki wywar można przygotować w szybkowarze i skrócić tym samym czas przygotowania do jednej godziny?
Zapisane

Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.548

WWW
« Odpowiedz #4 : 18-02-2013, 11:02 »

Nie sądzę, żeby szybkowar przyśpieszył wypłukiwanie kolagenu.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Gloria
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: luty 2012
Wiedza:
Wiadomości: 387

« Odpowiedz #5 : 18-02-2013, 11:12 »

Czy kości, nóżki, skóry do wywaru też trzeba uzdatniać?
Zapisane

takie mam konie narowiste, jakie sam wybrałem...
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.548

WWW
« Odpowiedz #6 : 18-02-2013, 11:16 »

Jeśli są z niepewnego źródła, to tak.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 940

« Odpowiedz #7 : 18-02-2013, 11:39 »

Cytat
Wystudzony wywar kolagenowy, ze względu na dużą zawartość żelatyny, ma konsystencję galarety. W chłodnym miejscu lub lodówce można przechowywać go przez tydzień.
Czy można również taką galaretkę zamrozić, np.: w porcjach jak w tym przepisie?
Dobrze byłoby do artykułu dodać informację o tym, że do syntezy kolagenu, organizm zużywa witaminę C, dlatego podczas spożywania zup z wywaru kolagenowego, warto zadbać o dostarczenia tej witaminy np.: dodając natkę pietruszki czy robiąc kapuśniak albo lepiej góralską kwaśnicę na wywarze.
Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Bitwoman
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 37
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomości: 192

« Odpowiedz #8 : 18-02-2013, 12:09 »

Cytat
Czy można również taką galaretkę zamrozić, np.: w porcjach jak w tym przepisie?
Generalnie mrożę wszystko co przyda się w innym czasie a jest tego za dużo. Rosoły/wywary również.
« Ostatnia zmiana: 18-02-2013, 12:15 wysłane przez Rysiek » Zapisane

"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho
Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
Jagutka
Częsty gość
**


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 36
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
Wiadomości: 107

« Odpowiedz #9 : 18-02-2013, 12:52 »

Dusiu, jeżeli możesz to podaj przepis na tą góralską kwaśnicę. Uwielbiam kwaśny smak. Eh, narobiłeś mi smaku. smile
« Ostatnia zmiana: 19-02-2013, 20:16 wysłane przez Agata » Zapisane
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 940

« Odpowiedz #10 : 18-02-2013, 13:08 »

Cytat
Kwaśnica – tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kiszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem.
Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty.
Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą.
Natomiast kapuśniak już nie jest tak kwaśny, bo kapusta kiszona zanim zostanie wrzucona do wywaru, jest wcześniej podgotowana i płukana właśnie po to, by straciła trochę kwasu i co za tym idzie witaminy C.
« Ostatnia zmiana: 18-02-2013, 13:11 wysłane przez Dusiu70 » Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.548

WWW
« Odpowiedz #11 : 18-02-2013, 13:11 »

Kapuście kwaśność nadaje kwas mlekowy. Witamina C nie ma z tym nic wspólnego.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 940

« Odpowiedz #12 : 18-02-2013, 13:15 »

Ups, a wiecznie słyszałem teksty, że podgotowywanie i odcedzanie kapusty, aby np.: bigos nie był zbyt kwaśny, powoduje utratę właśnie witaminy C.
Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Jagutka
Częsty gość
**


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 36
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
Wiadomości: 107

« Odpowiedz #13 : 18-02-2013, 13:55 »

Dziękuję, Dusiu za odpowiedź. smile
PS. Też sądziłam, że chodzi o utratę witaminy C.
« Ostatnia zmiana: 18-02-2013, 20:54 wysłane przez K'lara » Zapisane
Łukasz
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 38
MO: 05.2008
Wiadomości: 69

« Odpowiedz #14 : 19-02-2013, 16:24 »

W jakich kościach z wieprzowiny znajduje się ten szpik kolagenowy?
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.548

WWW
« Odpowiedz #15 : 19-02-2013, 17:36 »

Jaki szpik kolagenowy?
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Jagutka
Częsty gość
**


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 36
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
Wiadomości: 107

« Odpowiedz #16 : 19-02-2013, 18:02 »

W jakich kościach z wieprzowiny znajduje się ten szpik kolagenowy?

Chyba miało być szpik KOSTNY. msn-wink
Na chłopski rozum wydaje mi się, że im grubsza kość, tym więcej w niej szpiku.
« Ostatnia zmiana: 19-02-2013, 18:03 wysłane przez Jagutka » Zapisane
Machos
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.303

WWW
« Odpowiedz #17 : 19-02-2013, 18:45 »

Cytat
Owszem, jak każde białko poddane działaniu wysokiej temperatury, ulega on denaturacji, czyli rozpada się na krótsze łańcuchy polipeptydowe. Identyczny proces zachodzi w żołądku, gdzie białko pokarmowe poddane jest działaniu pepsyny. Tak więc gotowanie białek ułatwia ich trawienie. Wyjątek stanowią jajka, w których aminokwasy nie tworzą struktur białkowych, zaś poddane działaniu wysokiej temperatury ścinają się, co utrudnia ich trawienie.
Gotowanie białek ułatwia ich trawienie z powodu denaturacji, więc ich trawienie jest łatwiejsze.

Jajka nie tworzą struktur białkowych, więc ich trawienie jest utrudnione po przegotowaniu, smażeniu, bo się ścinają.

Z artykułu wynika więc, że denaturacja i ścinanie białek to nie to samo. Denaturacja jest rozpadem na krótsze łańcuchy polipeptydowe, to co się dzieje ze strukturami białka kurzego?

Potocznie mówi się o denaturacji, że to "ścinanie" białka.
« Ostatnia zmiana: 19-02-2013, 18:55 wysłane przez Machos » Zapisane

Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.150

« Odpowiedz #18 : 19-02-2013, 21:44 »

Kości wieprzowe zawierające szpik kostny znaleźć można w biodrówce, łopatce, golonce.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.548

WWW
« Odpowiedz #19 : 19-02-2013, 21:48 »

Można też kupić albo (częściej) dostać za darmo jako kości kulinarne.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!