Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Miejsce pobytu: Hogwart
wiadomości: 10.596
|
|
« : 18-02-2013, 08:33 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-11-2013, 20:03 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Bitwoman
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
wiadomości: 191
|
|
« Odpowiedz #1 : 18-02-2013, 09:27 » |
|
Z pewnością skorzystam z tego przepisu. Mam małe pytanie, czy wywar z łapek kurzych (tzw. galareta) też jest zaliczany do wywarów kolagenowych?
|
|
« Ostatnia zmiana: 18-02-2013, 12:36 wysłane przez Whena »
|
Zapisane
|
"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Miejsce pobytu: Hogwart
wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #2 : 18-02-2013, 09:46 » |
|
Tak. Wywar z łapek kurzych jest zaliczany do wywarów kolagenowych. Brakuje w nim tylko szpiku kostnego, który jest ważnym i łatwo przyswajalnym białkiem.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #3 : 18-02-2013, 09:57 » |
|
Czy taki wywar można przygotować w szybkowarze i skrócić tym samym czas przygotowania do jednej godziny?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Miejsce pobytu: Hogwart
wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #4 : 18-02-2013, 10:02 » |
|
Nie sądzę, żeby szybkowar przyśpieszył wypłukiwanie kolagenu.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Gloria
Offline
Płeć:
MO: luty 2012
Wiedza:
wiadomości: 394
|
|
« Odpowiedz #5 : 18-02-2013, 10:12 » |
|
Czy kości, nóżki, skóry do wywaru też trzeba uzdatniać?
|
|
|
Zapisane
|
takie mam konie narowiste, jakie sam wybrałem...
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Miejsce pobytu: Hogwart
wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #6 : 18-02-2013, 10:16 » |
|
Jeśli są z niepewnego źródła, to tak.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Dusiu70
|
|
« Odpowiedz #7 : 18-02-2013, 10:39 » |
|
Wystudzony wywar kolagenowy, ze względu na dużą zawartość żelatyny, ma konsystencję galarety. W chłodnym miejscu lub lodówce można przechowywać go przez tydzień. Czy można również taką galaretkę zamrozić, np.: w porcjach jak w tym przepisie? Dobrze byłoby do artykułu dodać informację o tym, że do syntezy kolagenu, organizm zużywa witaminę C, dlatego podczas spożywania zup z wywaru kolagenowego, warto zadbać o dostarczenia tej witaminy np.: dodając natkę pietruszki czy robiąc kapuśniak albo lepiej góralską kwaśnicę na wywarze.
|
|
|
Zapisane
|
(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
|
|
|
Bitwoman
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
wiadomości: 191
|
|
« Odpowiedz #8 : 18-02-2013, 11:09 » |
|
Czy można również taką galaretkę zamrozić, np.: w porcjach jak w tym przepisie? Generalnie mrożę wszystko co przyda się w innym czasie a jest tego za dużo. Rosoły/wywary również.
|
|
« Ostatnia zmiana: 18-02-2013, 11:15 wysłane przez Rysiek »
|
Zapisane
|
"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
|
|
|
Jagutka
Offline
Płeć:
Wiek: 41
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
wiadomości: 107
|
|
« Odpowiedz #9 : 18-02-2013, 11:52 » |
|
Dusiu, jeżeli możesz to podaj przepis na tą góralską kwaśnicę. Uwielbiam kwaśny smak. Eh, narobiłeś mi smaku.
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-02-2013, 19:16 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Dusiu70
|
|
« Odpowiedz #10 : 18-02-2013, 12:08 » |
|
Kwaśnica ? tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kiszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest "przegryziony" przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą. Natomiast kapuśniak już nie jest tak kwaśny, bo kapusta kiszona zanim zostanie wrzucona do wywaru, jest wcześniej podgotowana i płukana właśnie po to, by straciła trochę kwasu i co za tym idzie witaminy C.
|
|
« Ostatnia zmiana: 18-02-2013, 12:11 wysłane przez Dusiu70 »
|
Zapisane
|
(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Miejsce pobytu: Hogwart
wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #11 : 18-02-2013, 12:11 » |
|
Kapuście kwaśność nadaje kwas mlekowy. Witamina C nie ma z tym nic wspólnego.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Dusiu70
|
|
« Odpowiedz #12 : 18-02-2013, 12:15 » |
|
Ups, a wiecznie słyszałem teksty, że podgotowywanie i odcedzanie kapusty, aby np.: bigos nie był zbyt kwaśny, powoduje utratę właśnie witaminy C.
|
|
|
Zapisane
|
(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
|
|
|
Jagutka
Offline
Płeć:
Wiek: 41
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
wiadomości: 107
|
|
« Odpowiedz #13 : 18-02-2013, 12:55 » |
|
Dziękuję, Dusiu za odpowiedź. PS. Też sądziłam, że chodzi o utratę witaminy C.
|
|
« Ostatnia zmiana: 18-02-2013, 19:54 wysłane przez K'lara »
|
Zapisane
|
|
|
|
Łukasz
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 05.2008
wiadomości: 69
|
|
« Odpowiedz #14 : 19-02-2013, 15:24 » |
|
W jakich kościach z wieprzowiny znajduje się ten szpik kolagenowy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Miejsce pobytu: Hogwart
wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #15 : 19-02-2013, 16:36 » |
|
Jaki szpik kolagenowy?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Jagutka
Offline
Płeć:
Wiek: 41
MO: 01.07.2012, KB: 01.12.2012
wiadomości: 107
|
|
« Odpowiedz #16 : 19-02-2013, 17:02 » |
|
W jakich kościach z wieprzowiny znajduje się ten szpik kolagenowy?
Chyba miało być szpik KOSTNY. Na chłopski rozum wydaje mi się, że im grubsza kość, tym więcej w niej szpiku.
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-02-2013, 17:03 wysłane przez Jagutka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Machos
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2007
Miejsce pobytu: Skierniewice
wiadomości: 2.302
|
|
« Odpowiedz #17 : 19-02-2013, 17:45 » |
|
Owszem, jak każde białko poddane działaniu wysokiej temperatury, ulega on denaturacji, czyli rozpada się na krótsze łańcuchy polipeptydowe. Identyczny proces zachodzi w żołądku, gdzie białko pokarmowe poddane jest działaniu pepsyny. Tak więc gotowanie białek ułatwia ich trawienie. Wyjątek stanowią jajka, w których aminokwasy nie tworzą struktur białkowych, zaś poddane działaniu wysokiej temperatury ścinają się, co utrudnia ich trawienie. Gotowanie białek ułatwia ich trawienie z powodu denaturacji, więc ich trawienie jest łatwiejsze. Jajka nie tworzą struktur białkowych, więc ich trawienie jest utrudnione po przegotowaniu, smażeniu, bo się ścinają. Z artykułu wynika więc, że denaturacja i ścinanie białek to nie to samo. Denaturacja jest rozpadem na krótsze łańcuchy polipeptydowe, to co się dzieje ze strukturami białka kurzego? Potocznie mówi się o denaturacji, że to "ścinanie" białka.
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-02-2013, 17:55 wysłane przez Machos »
|
Zapisane
|
Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Miejsce pobytu: Szczecin
wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #18 : 19-02-2013, 20:44 » |
|
Kości wieprzowe zawierające szpik kostny znaleźć można w biodrówce, łopatce, golonce.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Miejsce pobytu: Hogwart
wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #19 : 19-02-2013, 20:48 » |
|
Można też kupić albo (częściej) dostać za darmo jako kości kulinarne.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
|