Bunia
 
Offline
Płeć: 
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza: 
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331
|
 |
« Odpowiedz #40 : 03-12-2014, 21:45 » |
|
Nie musi. Zupy przygotowuj na bazie wywaru, jakie ci się tylko zamarzą. Jeżeli marchwi nie zjadasz, to na moje oko możesz ją dodawać do zup.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomwarek
 
Offline
Płeć: 
Wiek: 44
MO: 01.01.2008 DP.01.01.14
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 129
Pozytywny myśliciel!
|
 |
« Odpowiedz #41 : 04-12-2014, 17:23 » |
|
Kiedy dodawać ten wywar do zupy? Już na początku? Zupę na indyku gotuję jakieś dwie i pół godziny na małym gazie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć: 
MO: 9.01.2011
Wiedza: 
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.160
|
 |
« Odpowiedz #42 : 04-12-2014, 18:15 » |
|
Kiedy dodawać ten wywar do zupy? Już na początku Tak.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agusia
 
Offline
Płeć: 
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat również
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wiadomości: 121
|
 |
« Odpowiedz #43 : 25-02-2015, 13:28 » |
|
Dzisiaj ugotowałam ten barszczyk po staropolsku wg przepisu Mistrza. Wyszedł przepyszny. Wreszcie zjadłam coś z wielkim apetytem (po grypie nie miałam apetytu i jedzenie "rosło" w ustach). Rozumiem, że wygotowanych warzyw nie zjadamy tylko wyrzucamy do kosza - nie mają już żadnych wartości?
|
|
« Ostatnia zmiana: 27-02-2015, 23:32 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
Agata
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć: 
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza: 
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 478
|
 |
« Odpowiedz #44 : 25-02-2015, 15:11 » |
|
wygotowane warzywa nie zjadamy tylko wyrzucamy do kosza - nie mają już żadnych wartości? Ja zjadam, może bez wartości ale dobrze wpływają na formowanie stolca.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agusia
 
Offline
Płeć: 
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat również
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wiadomości: 121
|
 |
« Odpowiedz #45 : 26-02-2015, 10:49 » |
|
Ja zjadam, może bez wartości ale dobrze wpływają na formowanie stolca.
To może i ja spróbuję, zobaczę jak się po nich będę czuła.
|
|
|
Zapisane
|
Agata
|
|
|
Antaress
 
Offline
Płeć: 
MO: 06.2013
Wiedza: 
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 230
|
 |
« Odpowiedz #46 : 27-02-2015, 21:33 » |
|
Nie zjadać warzyw z zupy??????? Czego to ludzie nie wymyślą!? 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ArtComp
Offline
Płeć: 
Wiek: 57
MO: 23.01.2017
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 152
|
 |
« Odpowiedz #47 : 08-06-2016, 20:21 » |
|
Czytając forum dział po dziale (zaczynając rzecz jasna od wątków dla początkujących), co "chwilę" czytałem, że gluten to nic dobrego, że najlepszy chleb to ten nie zjedzony; kilka całkiem obszernych wątków ( Życie bez glutenu - czyli co mam jeść?Co się zmieniło po wykluczeniu z diety glutenu.) jest tylko o nim. Patrząc natomiast na dostępny na Portalu skład Zupy kolagenowej widzę: Składniki [...] 3 kopiate łyżki pszennej mąki Mam więc pytanie: czym różni się gluten w zupie kolagenowej od tego, który jest np. w domowym cieście?A jeżeli niczym, to jaki jest sens wykluczać go z jednych posiłków a dodawać do innych?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Poziomek
Offline
Płeć: 
Wiek: 37
MO: 24.09.2011
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 651
|
 |
« Odpowiedz #48 : 08-06-2016, 20:40 » |
|
To jest przepis dla ludzi zdrowych, którym gluten w takich ilościach nie szkodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć: 
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza: 
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.259
|
 |
« Odpowiedz #49 : 24-11-2016, 08:47 » |
|
Ugotowałam po raz pierwszy zupę kolagenową, wcześniej robiłam tylko galarety. Miałam 2 kg kości szpikowych i 2 nóżki wieprzowe. Wyszła bardzo dobrze, na jej bazie już ugotowałam pomidorówkę i fasolówkę, a resztę zawekowałam w słoiki i wstawiłam do lodówki. Teraz zimowy czas i warto sięgnąć po przepis. Tylko zauważyłam, że z tych kości szpikowych takie białe chrząstki mi się nie rozgotowały i były twarde, pomimo iż gotowałam ponad 3 godz. na małym ogniu. Czy macie doświadczenie w tym temacie? ArtComp, ja do żadnej zupy nie dodaję mąki, bo nie lubię gęstych zup i sosów też, także spokojnie można gotować wszystkie zupy bez mąki. Jedynie do żurku potrzebny jest zakwas na bazie mąki żytniej.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Luciano
Offline
Płeć: 
Wiek: 34
MO: Listopad 2013
Wiedza: 
Wiadomości: 768
|
 |
« Odpowiedz #50 : 24-11-2016, 09:38 » |
|
Z żonką zupy kolagenowe gotujemy regularnie, najczęściej wychodzą ze 2-3 razy w tygodniu. Ja robię wywary, żona zupy. Na drugi dzień zawsze zostaje, więc odgrzewamy je i choć nie jest to optymalne rozwiązanie to właśnie tak to u nas wygląda.
Z tymi chrząstkami jest tak, że nigdy nie zdarzyło mi się, aby rozgotowały się do miękkości, aczkolwiek bywało i tak, że dodawałem ich niewielką ilość i miksowałem wywar. Najczęściej jednak zbieram skórę i miękkie chrząstki z nóżek i to miksuję, ponieważ żona tak woli.
|
|
|
Zapisane
|
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
|
|
|
Udana
Offline
Płeć: 
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza: 
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.259
|
 |
« Odpowiedz #51 : 29-12-2016, 10:43 » |
|
Moja nowa wersja zupy pomidorowej: -wywar kolagenowy+ woda -warzywa + grzybki suszone+lubczyk -przecier pomidorowy domowy -kasza jaglana ugotowana osobno na sypko. Wyszła super!
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
KazeK
 
Offline
Płeć: 
Wiek: 42
MO: 06-11-2011
Skąd: Łódź
Wiadomości: 23
|
 |
« Odpowiedz #52 : 16-11-2017, 11:05 » |
|
Czy można zastosować wywar bezpośrednio na skórę?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Luciano
Offline
Płeć: 
Wiek: 34
MO: Listopad 2013
Wiedza: 
Wiadomości: 768
|
 |
« Odpowiedz #53 : 16-11-2017, 16:06 » |
|
A po co?
|
|
|
Zapisane
|
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
|
|
|
Dyczkin
 
Offline
Płeć: 
Wiek: 48
MO: 7.04.17 KB: 20.4.17
Skąd: Polkowice
Wiadomości: 57
|
 |
« Odpowiedz #54 : 16-11-2017, 21:08 » |
|
Uzupełnić kolagen 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Shadow
Offline
Płeć: 
Wiek: 33
MO: 23.02.2015
Wiedza: 
Skąd: Wrocław/Radomsko
Wiadomości: 559
|
 |
« Odpowiedz #55 : 17-11-2017, 09:38 » |
|
He he - a to dobre  . Trochę na opak, no ale jak ktoś tak woli. % jakiejkolwiek wchłanialności jeśli w ogóle jest będzie praktycznie niezauważalny przez skórę.
|
|
« Ostatnia zmiana: 17-11-2017, 18:18 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
|