Jako, ¿e nie widzê mo¿liwo¶ci rozpoczêcia nowego tematu, a widz±c, ¿e problem który mam jest tematycznie zbli¿ony pozwolê sobie napisaæ tu, najwy¿ej kto¶ go przeniesie do innego tematu albo niecnie skasuje:)
Mam problem z artyku³em na temat b³onnika:
http://portal.bioslone.pl/obalanie-mitow/Mit-blonnikaSzczególnie z kawa³kiem deprymuj±cym jedzenie ciemnego pieczywa:
" A no w³a¶nie! Wzrasta dlatego, ¿e skrobia jest szybko trawiona i w postaci jednocukrów trafia do krwiobiegu. A co siê dzieje z t± skrobi±, gdy po³±czymy j± z otrêbami? Zniknie w jaki¶ cudowny sposób? W naturze takie rzeczy siê nie zdarzaj±, a jedynie chyba w laboratoriach "naukowych". Otó¿ skrobia zintegrowana z b³onnikiem ma tê cechê, ¿e jest trudno dostêpna dla enzymów trawiennych, gdy¿ w obecno¶ci w przewodzie pokarmowym glutenu zbija siê w kluchê, przez co jako niestrawiona jest transportowana do jelita grubego. Tym podstêpem rzeczywi¶cie otrzymujemy fajny wynik IG produktu m±cznego, ale za to dostarczamy po¿ywkê dro¿d¿akom zasiedlaj±cym ¶rodowisko jelita grubego. "
By³bym siê w stanie z tym zgodziæ, gdyby pokarm przebywa³ w ¿o³±dku godzinê i w jelicie cienkim kolejn±, ale tak nie jest - pokarm wybywa z ¿o³±dka po 3-5 godzinach, a z jelita cienkiego po kolejnych kilku-kilkunastu. Bia³e pieczywo i bia³y ry¿ w zasadzie dostarcza cukier do krwi niemal¿e od chwili zjedzenia (sporo biegam po górach i w sumie zjedzenie 2 kajzerek bez ¿adnych dodatków daje mi tak samo szybko power co zjedzenie marsa b±d¼ snickersa). No ale powiedzmy, ¿e ¿eby przetrawiæ takie co¶ potrzebujemy 2 godzin. Br±zowy ry¿ wszystkie internetowe ¼ród³a jakie widzê podaj±, czas trawienia na poziomie 3-5 godzin. Nawet jakby¶my do³o¿yli jeszcze kontrolnie 3 godziny to jakikolwiek wêglowodan nawet siê nie zbli¿y do jelita grubego...
Bardzo proszê o wyt³umaczenie mi tej kwestii. Wzglêdem piramidy ogólnie siê zgodzê - sam jadam zgodnie z ni± od d³u¿szego czasu i mi zdecydowanie s³u¿y. Jeszcze mo¿e bêdê siê czepia³ ograniczania ryb, ale najpierw dokszta³cê siê w Waszych m±dro¶ciach:)
Wiadomo¶æ wydzielona z tematu o piramidzie zdrowego od¿ywiania. //Kamilhttp://forum.bioslone.pl/index.php?topic=25388.0