Niemedyczne forum zdrowia
19-04-2024, 03:44 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Wesprzyj Fundacjê Bios³one --> kliknij
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Mit b³onnika  (Przeczytany 8611 razy)
Bestyj
***

Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 39
MO: nie stosujê
Sk±d: kraków
Wiadomo¶ci: 4

« : 04-04-2013, 21:43 »

Jako, ¿e nie widzê mo¿liwo¶ci rozpoczêcia nowego tematu, a widz±c, ¿e problem który mam jest tematycznie zbli¿ony pozwolê sobie napisaæ tu, najwy¿ej kto¶ go przeniesie do innego tematu albo niecnie skasuje:)

Mam problem z artyku³em na temat b³onnika: http://portal.bioslone.pl/obalanie-mitow/Mit-blonnika

Szczególnie z kawa³kiem deprymuj±cym jedzenie ciemnego pieczywa:
" A no w³a¶nie! Wzrasta dlatego, ¿e skrobia jest szybko trawiona i w postaci jednocukrów trafia do krwiobiegu. A co siê dzieje z t± skrobi±, gdy po³±czymy j± z otrêbami? Zniknie w jaki¶ cudowny sposób? W naturze takie rzeczy siê nie zdarzaj±, a jedynie chyba w laboratoriach "naukowych". Otó¿ skrobia zintegrowana z b³onnikiem ma tê cechê, ¿e jest trudno dostêpna dla enzymów trawiennych, gdy¿ w obecno¶ci  w przewodzie pokarmowym glutenu zbija siê w kluchê, przez co jako niestrawiona jest transportowana do jelita grubego. Tym podstêpem rzeczywi¶cie otrzymujemy fajny wynik IG produktu m±cznego, ale za to dostarczamy po¿ywkê dro¿d¿akom zasiedlaj±cym ¶rodowisko jelita grubego. "

By³bym siê w stanie z tym zgodziæ, gdyby pokarm przebywa³ w ¿o³±dku godzinê i w jelicie cienkim kolejn±, ale tak nie jest - pokarm wybywa z ¿o³±dka po 3-5 godzinach, a z jelita cienkiego po kolejnych kilku-kilkunastu. Bia³e pieczywo i bia³y ry¿ w zasadzie dostarcza cukier do krwi niemal¿e od chwili zjedzenia (sporo biegam po górach i w sumie zjedzenie 2 kajzerek bez ¿adnych dodatków daje mi tak samo szybko power co zjedzenie marsa b±d¼ snickersa). No ale powiedzmy, ¿e ¿eby przetrawiæ takie co¶ potrzebujemy 2 godzin. Br±zowy ry¿ wszystkie internetowe ¼ród³a jakie widzê podaj±, czas trawienia na poziomie 3-5 godzin. Nawet jakby¶my do³o¿yli jeszcze kontrolnie 3 godziny to jakikolwiek wêglowodan nawet siê nie zbli¿y do jelita grubego...

Bardzo proszê o wyt³umaczenie mi tej kwestii. Wzglêdem piramidy ogólnie siê zgodzê - sam jadam zgodnie z ni± od d³u¿szego czasu i mi zdecydowanie s³u¿y. Jeszcze mo¿e bêdê siê czepia³ ograniczania ryb, ale najpierw dokszta³cê siê w Waszych m±dro¶ciach:)

Wiadomo¶æ wydzielona z tematu o piramidzie zdrowego od¿ywiania. //Kamil
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=25388.0
« Ostatnia zmiana: 02-07-2016, 18:25 wys³ane przez Gloria » Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 1.280

« Odpowiedz #1 : 04-04-2013, 22:00 »

Posi³ek w ¿o³±dku jest od 15 minut do 8 godzin. Zale¿nie od tego co jesz, ile zjesz, czy s± to t³uszcze i bia³ka, które trawi± siê d³u¿ej i wch³ani±j± te¿, czy niektóre wêglowodany które s± trawione i wch³aniane ju¿ w jamie ustnej. Równie¿ istotn± rzecz± jest kwestia trawienia. Gdy¿ ¿o³±dek nie trawi wszystkiego, wiele jest trawione poza ¿o³±dkiem, w dwunastnicy. Spekulujesz dalej?


Cytat
Jeszcze moze bêdzie siê czepia³ ograniczania ryb, ale najpierw dokszta³ce siê w Waszych m±dro¶ciach:)
Radzê przeczytaæ ksi±¿ki (albo portal) b±d¼ artyku³y, bo na setki akurat Twoich pytañ, tam s± na pewno odpowiedzi. Na forum te¿ je znajdziesz.
http://portal.bioslone.pl/
http://portal.bioslone.pl/mieso_czerwone_mieso_biale_ryby
« Ostatnia zmiana: 04-04-2013, 22:36 wys³ane przez Kamil Niemcewicz » Zapisane

Bestyj
***

Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 39
MO: nie stosujê
Sk±d: kraków
Wiadomo¶ci: 4

« Odpowiedz #2 : 04-04-2013, 22:36 »

Zbiłeś mój jeden argument (owszem najprawdopodobniej masz racje), ale nie odpowiedziałeś mi na podstawowe pytanie jakie zadałem - czy zjedzona skrobia+błonnik stosunkowo odporne na enzymy trawienne są w stanie dotrzeć do jelita grubego? Bo jeśli nie, to zagrożenia dla flory bakteryjnej nie ma, a węglowodany są tak samo trawione jak w białym, tylko że wolniej.

Tak jak napisałem wcześniej, czytam i dokształcam się przed napisaniem czegoś. Dokształcam się także przez pisanie (co zamierzam praktykować na tym forum). Dokształciłem się z linka który mi podesłałeś
http://portal.bioslone.pl/mieso_czerwone_mieso_biale_ryby i mam kolejny problem. W artykule piszecie o nienasyconych kwasach tłuszczowych jedynie w kontekście ryb. Prawda jest taka, że zwykły smalec zawiera około 55% kwasów tłuszczowych nienasyconych. Każde mieso czerwone zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe chociażby z racji tego, że są one niezbędne - np. wytwarza się z nich hormony tkankowe-eikozanoidy regulujące powstawanie i przebieg stanów zapalnych w organizmie czy tez budują błony komórkowe. Oglądając Wasza propozycję piramidy żywnościowej sugerujecie dość spore spożywanie takich kwasów co stoi w sprzeczności z treścią artykułu.

Odnośnie histaminy nie potrafię sie wypowiedziec. Jadam przynajmniej kilogram ryb tygodniowo od lat i nigdy nie miałem negatywnych przygód po nich. Dodatkowo społeczności odżywiające się sporą ilością ryb zawsze należą do najbardziej długowiecznych i najzdrowszych na świecie.

Z góry dziękuję za odpowiedź
« Ostatnia zmiana: 04-04-2013, 22:41 wys³ane przez Kamil Niemcewicz » Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 1.280

« Odpowiedz #3 : 04-04-2013, 22:49 »

Cytat
Dodatkowo spo³eczno¶ci od¿ywiaj±ce siê spor± ilo¶ci± ryb zawsze nale¿± do najbardziej d³ugowiecznych i najzdrowszych na ¶wiecie.
S± ryby i ryby. Zale¿y jakie ryby siê je. Np. pangi. Po drugie nie wrzucaj wszystkich do jednego wora, bo wcale nie s± najzdrowsi. I tu dobre pytanie. Bo zdrowie, to nie brak chorób.

A co do drugiego akapitu to nie rozumiem o co Ci chodzi i co to ma z czym wspólnego. Artyku³ jest o tym, jakie miêso najlepiej je¶æ i wychodzi ewidentnie, ¿e rybie nie jest najwarto¶ciowsze.

Zapisane

Bestyj
***

Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 39
MO: nie stosujê
Sk±d: kraków
Wiadomo¶ci: 4

« Odpowiedz #4 : 04-04-2013, 23:04 »

Dziêkujê za odpowied¼.
We¼my na przyk³ad eskimosów na naturalnej diecie (_tylko "rybne" po¿ywienie, zero przypadków nowotworów i chorób serca, zero alergii*spacja*[wzglêdem histaminy]).
Z dalsz± dyskusj± siê wstrzymam, poniewa¿ poproszono mnie o uprzednie zapoznanie siê z artyku³ami dostêpnymi na stronie. smile

Ps. Panga to nie ryba tylko zbiornik chemikaliów toksyn i antybiotyków.


W³a¶nie o to mi chodzi³o z t± pang±. Druga sprawa, proszê pisaæ poprawniej i przeczytaæ regulamin. //Kamil
« Ostatnia zmiana: 04-04-2013, 23:28 wys³ane przez Kamil Niemcewicz » Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Sk±d: Szczecin
Wiadomo¶ci: 2.159

« Odpowiedz #5 : 05-04-2013, 09:48 »

Cytat
We¼my na przyk³ad eskimosów
Oni nie wzoruj± siê na nas, nie wzorujmy siê na nich.
Eskimosi mieszkaj± w Grenladii, w kanadyjskiej Arktyce, Syberii, a my w Polsce.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!