Niemedyczne forum zdrowia
23-04-2024, 07:10 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zdrowy zamiennik vegety i kostek rosołowych  (Przeczytany 27174 razy)
Erato29
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
Wiadomości: 153

« : 06-04-2013, 11:48 »

Szukałam, ale nie znalazłam tu tych przepisów, jeśli jednak są to przepraszam za powtórkę i proszę o usunięcie.
Wiadomo ile wszelakiego paskudztwa i chemii jest w "polepszaczach smaku" typu Vegeta czy popularne kostki rosołowe, a znajdują się w wielu przepisach. W książeczce TM są fajne receptury na zdrowe zamienniki wyżej wymienionych produktów, co ważne z naturalnych składników i bez konserwantów, podaję, może ktoś skorzysta:

ZDROWE "KOSTKI" ROSOŁOWE:

Składniki:

400 g mięsa wołowego lub inne (cielęcina, wieprzowina, kurczak)
warzywa (według smaku, mogą być takie: np.120 selera, 50 g marchwi, 40 g cebuli, 40 g pietruszki,10 g lubczyku)
1 pomidor
1 ząbek czosnku
1 łyżka suszonego rozmarynu lub 3 gałązki świeżego
200 g soli morskiej gruboziarnistej
1/2 MT (lub szklanki) czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1 liść laurowy
1 goździk

Wykonanie:
Pokrojone mięso zmielić- czas 30s, poz.8, wyjąć.
Włożyć wszystkie warzywa i zmiksować - czas 10 s obr. poz.5
Dodać sól, mięso, przyprawy, gotować -30 min, temp. 100 s obr.poz. 5
Zmiksować - czas 1 min,poz.10
Przełożyć do słoiczka, zakręcić., przechowywać do 3mies. w lodówce.
Jedna pełna łyżeczka masy - odpowiada jednej kostce rosołowej.

Uwagi:

Ten przepis jest na wykonanie w TM, ale można w innym robocie zrobić, chodzi o to, żeby było dobrze zmiksowane.

DOMOWA "VEGETA":


Składniki:

250g suszonej włoszczyzny (gotowa mieszanka ze sklepu)
3 łyżki kurkumy(daję mniej bo za mocny kolor wychodzi)
2 łyżki czosnku granulowanego
5 łyżek soli jodowanej morskiej

Wykonanie:

Wszystko należy po prostu zmielić w malakserze, trzeba uważać, żeby za drobno nie wyszło. Można modyfikować wg. uznania dodając np. ulubione zioła.


Zapisane
Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

WWW
« Odpowiedz #1 : 06-04-2013, 16:29 »

Jest też Vegeta Natur bez żadnych chemicznych dodatków i polepszaczy smaku.
Zapisane
Erato29
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
Wiadomości: 153

« Odpowiedz #2 : 06-04-2013, 16:46 »

To jest "haczyk" ostatnio producenci widząc, że coraz więcej klientów szuka produktów bez glutaminianu, nazywa to świństwo "ekstraktem drożdżowym" - na opakowaniu dumnie pisząc "bez glutaminianu!".
Cytat
Glutaminian sodu (E621, MSG) - substancja wzmacniająca smak i zapach. Glutaminian sodu i ekstrakt drożdżowy to nie całkiem to samo, bo "ekstrakt drożdżowy jest przemysłowym źródłem glutaminianu sodu". Podobno glutaminian często jest "ukrywany pod nazwami takimi jak: ekstrakt drożdżowy, autolizowane drożdże, hydrolizowane białka roślinne, hydrolizowane białka
za: http://www.vege.pl/
« Ostatnia zmiana: 06-04-2013, 16:49 wysłane przez Erato29 » Zapisane
Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

WWW
« Odpowiedz #3 : 06-04-2013, 21:30 »

No proszę, nie wiedziałem że glutaminian sodu ukrywa się aż pod tyloma nazwami. Szok! Oszukują nas konsumentów na każdym kroku. Potwierdza się to, że przed zakupem trzeba każdy nieznany składnik dokładnie sprawdzić.
Zapisane
Mia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271

« Odpowiedz #4 : 06-04-2013, 21:35 »

Znacie jakiś przepis na zrobienie magi.


To jest pytanie, czy stwierdzenie? //Kamil
« Ostatnia zmiana: 08-04-2013, 18:14 wysłane przez Kamil Niemcewicz » Zapisane
Grześka
Początkujący
*

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 24.1.13
Skąd: PRA
Wiadomości: 32

« Odpowiedz #5 : 07-04-2013, 08:59 »

Jak masz cyfrę pooglądaj Jamiego Oliviera na kuchnia+ jest też na tubie. On nigdy nie dodawał takiej łatwizny i dziadostwa. Tylko wyłącznie przyprawy. Jak szukasz jakie przyprawy do jakich dań to kup sobie książkę Ciesielskiej Filozofia zdrowia albo smaku tam jest ich wuhta.
Zapisane
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 937

« Odpowiedz #6 : 07-04-2013, 11:59 »

Dla mnie ten temat jest co najmniej śmieszny. Kompletnie nie rozumiem tytułu wątku. Po co zamiennik jakiegoś gówna? Jak gotowali ludzie w czasach, kiedy tego wynalazku nie było w sklepach? Wszystko było bezsmakowe? Zastanawiam się, co takiego mają dzisiaj do roboty ludzie, którzy twierdzą, że nie mają czasu na gotowanie normalnych posiłków? Pracujemy oboje z żoną, mamy dwoje dzieci, a codziennie jest obiad, maksymalnie gotowany na dwa dni. Mamy czas na spacery z psem, rozmowy z dziećmi, pomoc przy lekcjach i różne inne sprawy. Owszem nie mamy czasu na oglądanie prostokątnego mózgojeba, a w nim takich wartościowych programów jak "Ukryta Prawda", "Kocham Enter", "Rodzinka P(ojebów)L" itp. Czy zamiast wydziwiania, nie można sobie zrobić raz na dwa dni wywaru warzywno-mięsnego, powszechnie zwanego rosołem?

Znacie jakiś przepis na zrobienie magi.
Mia słyszałaś o lubczyku?
 
Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Mia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271

« Odpowiedz #7 : 07-04-2013, 12:07 »

Cytat
Mia słyszałaś o lubczyku?

Tak, tak mam go w ogródku i tak się zastanawiam jak zrobić z niego magi.
« Ostatnia zmiana: 08-04-2013, 18:15 wysłane przez Kamil Niemcewicz » Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #8 : 07-04-2013, 15:53 »

Cytat
jak zrobić z niego magi.
Nic nie robisz. Wrzucasz parę lisków i pracują one jak magii.
Zapisane
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #9 : 08-04-2013, 15:36 »

Cytat
To jest "haczyk" ostatnio producenci widząc, że coraz więcej klientów szuka produktów bez glutaminianu, nazywa to świństwo "ekstraktem drożdżowym"
Ja zawsze kupowałem kostki rosołowe bio i nie miałem pojęcia, że pod nazwą "ekstrakt z drożdży" może kryć się coś innego niż zwykłe drożdże.
Chociaż dziwi mnie to, że produkt posiada w takim razie certyfikat ekologiczny.
Zapisane
Lucy
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299

« Odpowiedz #10 : 29-04-2013, 11:34 »

Poczytajcie ofertę tej firmy: www.przyprawowo.pl
Od dawna zamawiam u nich przyprawy.
« Ostatnia zmiana: 29-04-2013, 12:07 wysłane przez Rif » Zapisane

Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
Angela
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 21.05.2009,od maja 2015 nie piję
Wiadomości: 124

« Odpowiedz #11 : 09-05-2013, 12:55 »

Stosuję takie przyprawy do zup: ziele angielskie, liść laurowy, sól, a poza tym spieczona cebulka na ogniu surowa, przyprawa z ogródka zielona maga, czosnek to jest u mnie podstawa żeby smakowało lepiej niż vegeta.
Zapisane
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582

« Odpowiedz #12 : 31-01-2014, 16:46 »

Bardzo spodobał mi się ten pomysł:
http://www.chillibite.pl/2013/09/domowa-kostka-rosoowa-warzywna-lub.html

Jeszcze go nie testowałam, ale wkrótce zamierzam to zrobić.
Zapisane
Wito
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 15.09.09
Skąd: Kraków
Wiadomości: 29

« Odpowiedz #13 : 31-01-2014, 21:11 »

Czy ktoś stosował może Bulion Wegetariański firmy Drobdar.
Zapisane
Domi5
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16-06-2011
Wiedza:
Wiadomości: 1.414

« Odpowiedz #14 : 01-02-2014, 08:02 »

Uczestnicy Biosłone sami robią rosół i nie kupują żadnych podrób. A tak na marginesie wegetariańskie nie jest zalecane.
Zapisane
Wito
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 15.09.09
Skąd: Kraków
Wiadomości: 29

« Odpowiedz #15 : 01-02-2014, 08:24 »

Miałem na myśli stosowanie go jako przyprawy do potraw.
Zapisane
Domi5
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16-06-2011
Wiedza:
Wiadomości: 1.414

« Odpowiedz #16 : 01-02-2014, 09:47 »

Przyprawy można kupić oddzielnie i jest to bezpieczniejsze - w mieszankach często dodają sztuczne dodatki, które szkodzą.

W tym bulionie są przyprawy, warzywa i naturalne aromaty - ciekawe co to znaczy - przyprawy i warzywa nie potrzebują dodatkowych aromatów. Najlepsze są świeże warzywa i przyprawy.

http://www.medyk1.pl/bulion-wegetarianski-instant-drobdar.html
« Ostatnia zmiana: 02-02-2014, 01:18 wysłane przez Whena » Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #17 : 01-02-2014, 14:13 »

To jest i tak mało. Tutaj mamy naturalne aromaty, a w popularniejszych typu "warzywko" czy "kucharek" są gorsze rzeczy. Skład warzywka:

Skład: sól, warzywa suszone (15,1%) (marchew, pasternak, cebula, czosnek, liście selera, natka pietruszki, pomidor, papryka), (a tu się zaczyna robić fajnie) wzmacniacze smaku (glutaminiam monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy), cukier, maltodekstyrna, hyudrolizat białkowy, ekstrakt drożdżowy, przyprawy, barwnik.



To się w ogóle nadaje do spożycia?! Już nie mówiąc o stosunku ceny do ilości...
Zapisane

Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #18 : 01-02-2014, 14:27 »

W jednej z audycji Mistrz wspomina o swojej przygodzie z czymś podobnym.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #19 : 01-02-2014, 17:55 »

Zastanawiające, po co te chemikalia? Czy bez tego nie da się?
Zapisane

I'm going through changes
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!