Erato29
Offline
Płeć:
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
Wiadomości: 153
|
|
« : 06-04-2013, 11:48 » |
|
Szukałam, ale nie znalazłam tu tych przepisów, jeśli jednak są to przepraszam za powtórkę i proszę o usunięcie. Wiadomo ile wszelakiego paskudztwa i chemii jest w "polepszaczach smaku" typu Vegeta czy popularne kostki rosołowe, a znajdują się w wielu przepisach. W książeczce TM są fajne receptury na zdrowe zamienniki wyżej wymienionych produktów, co ważne z naturalnych składników i bez konserwantów, podaję, może ktoś skorzysta:
ZDROWE "KOSTKI" ROSOŁOWE:
Składniki:
400 g mięsa wołowego lub inne (cielęcina, wieprzowina, kurczak) warzywa (według smaku, mogą być takie: np.120 selera, 50 g marchwi, 40 g cebuli, 40 g pietruszki,10 g lubczyku) 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1 łyżka suszonego rozmarynu lub 3 gałązki świeżego 200 g soli morskiej gruboziarnistej 1/2 MT (lub szklanki) czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 liść laurowy 1 goździk
Wykonanie: Pokrojone mięso zmielić- czas 30s, poz.8, wyjąć. Włożyć wszystkie warzywa i zmiksować - czas 10 s obr. poz.5 Dodać sól, mięso, przyprawy, gotować -30 min, temp. 100 s obr.poz. 5 Zmiksować - czas 1 min,poz.10 Przełożyć do słoiczka, zakręcić., przechowywać do 3mies. w lodówce. Jedna pełna łyżeczka masy - odpowiada jednej kostce rosołowej.
Uwagi: Ten przepis jest na wykonanie w TM, ale można w innym robocie zrobić, chodzi o to, żeby było dobrze zmiksowane.
DOMOWA "VEGETA":
Składniki:
250g suszonej włoszczyzny (gotowa mieszanka ze sklepu) 3 łyżki kurkumy(daję mniej bo za mocny kolor wychodzi) 2 łyżki czosnku granulowanego 5 łyżek soli jodowanej morskiej
Wykonanie:
Wszystko należy po prostu zmielić w malakserze, trzeba uważać, żeby za drobno nie wyszło. Można modyfikować wg. uznania dodając np. ulubione zioła.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ernestem
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169
|
|
« Odpowiedz #1 : 06-04-2013, 16:29 » |
|
Jest też Vegeta Natur bez żadnych chemicznych dodatków i polepszaczy smaku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Erato29
Offline
Płeć:
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
Wiadomości: 153
|
|
« Odpowiedz #2 : 06-04-2013, 16:46 » |
|
To jest "haczyk" ostatnio producenci widząc, że coraz więcej klientów szuka produktów bez glutaminianu, nazywa to świństwo "ekstraktem drożdżowym" - na opakowaniu dumnie pisząc "bez glutaminianu!". Glutaminian sodu (E621, MSG) - substancja wzmacniająca smak i zapach. Glutaminian sodu i ekstrakt drożdżowy to nie całkiem to samo, bo "ekstrakt drożdżowy jest przemysłowym źródłem glutaminianu sodu". Podobno glutaminian często jest "ukrywany pod nazwami takimi jak: ekstrakt drożdżowy, autolizowane drożdże, hydrolizowane białka roślinne, hydrolizowane białka za: http://www.vege.pl/
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-04-2013, 16:49 wysłane przez Erato29 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Ernestem
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169
|
|
« Odpowiedz #3 : 06-04-2013, 21:30 » |
|
No proszę, nie wiedziałem że glutaminian sodu ukrywa się aż pod tyloma nazwami. Szok! Oszukują nas konsumentów na każdym kroku. Potwierdza się to, że przed zakupem trzeba każdy nieznany składnik dokładnie sprawdzić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mia
Offline
Płeć:
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271
|
|
« Odpowiedz #4 : 06-04-2013, 21:35 » |
|
Znacie jakiś przepis na zrobienie magi.
To jest pytanie, czy stwierdzenie? //Kamil
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-04-2013, 18:14 wysłane przez Kamil Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Grześka
Początkujący
Offline
Płeć:
MO: 24.1.13
Skąd: PRA
Wiadomości: 32
|
|
« Odpowiedz #5 : 07-04-2013, 08:59 » |
|
Jak masz cyfrę pooglądaj Jamiego Oliviera na kuchnia+ jest też na tubie. On nigdy nie dodawał takiej łatwizny i dziadostwa. Tylko wyłącznie przyprawy. Jak szukasz jakie przyprawy do jakich dań to kup sobie książkę Ciesielskiej Filozofia zdrowia albo smaku tam jest ich wuhta.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dusiu70
|
|
« Odpowiedz #6 : 07-04-2013, 11:59 » |
|
Dla mnie ten temat jest co najmniej śmieszny. Kompletnie nie rozumiem tytułu wątku. Po co zamiennik jakiegoś gówna? Jak gotowali ludzie w czasach, kiedy tego wynalazku nie było w sklepach? Wszystko było bezsmakowe? Zastanawiam się, co takiego mają dzisiaj do roboty ludzie, którzy twierdzą, że nie mają czasu na gotowanie normalnych posiłków? Pracujemy oboje z żoną, mamy dwoje dzieci, a codziennie jest obiad, maksymalnie gotowany na dwa dni. Mamy czas na spacery z psem, rozmowy z dziećmi, pomoc przy lekcjach i różne inne sprawy. Owszem nie mamy czasu na oglądanie prostokątnego mózgojeba, a w nim takich wartościowych programów jak "Ukryta Prawda", "Kocham Enter", "Rodzinka P(ojebów)L" itp. Czy zamiast wydziwiania, nie można sobie zrobić raz na dwa dni wywaru warzywno-mięsnego, powszechnie zwanego rosołem? Znacie jakiś przepis na zrobienie magi.
Mia słyszałaś o lubczyku?
|
|
|
Zapisane
|
(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
|
|
|
Mia
Offline
Płeć:
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271
|
|
« Odpowiedz #7 : 07-04-2013, 12:07 » |
|
Mia słyszałaś o lubczyku? Tak, tak mam go w ogródku i tak się zastanawiam jak zrobić z niego magi.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-04-2013, 18:15 wysłane przez Kamil Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #8 : 07-04-2013, 15:53 » |
|
jak zrobić z niego magi. Nic nie robisz. Wrzucasz parę lisków i pracują one jak magii.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Marooned
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369
|
|
« Odpowiedz #9 : 08-04-2013, 15:36 » |
|
To jest "haczyk" ostatnio producenci widząc, że coraz więcej klientów szuka produktów bez glutaminianu, nazywa to świństwo "ekstraktem drożdżowym" Ja zawsze kupowałem kostki rosołowe bio i nie miałem pojęcia, że pod nazwą "ekstrakt z drożdży" może kryć się coś innego niż zwykłe drożdże. Chociaż dziwi mnie to, że produkt posiada w takim razie certyfikat ekologiczny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lucy
Offline
Płeć:
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299
|
|
« Odpowiedz #10 : 29-04-2013, 11:34 » |
|
Poczytajcie ofertę tej firmy: www.przyprawowo.pl Od dawna zamawiam u nich przyprawy.
|
|
« Ostatnia zmiana: 29-04-2013, 12:07 wysłane przez Rif »
|
Zapisane
|
Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
|
|
|
Angela
|
|
« Odpowiedz #11 : 09-05-2013, 12:55 » |
|
Stosuję takie przyprawy do zup: ziele angielskie, liść laurowy, sól, a poza tym spieczona cebulka na ogniu surowa, przyprawa z ogródka zielona maga, czosnek to jest u mnie podstawa żeby smakowało lepiej niż vegeta.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Wito
Offline
Płeć:
MO: 15.09.09
Skąd: Kraków
Wiadomości: 29
|
|
« Odpowiedz #13 : 31-01-2014, 21:11 » |
|
Czy ktoś stosował może Bulion Wegetariański firmy Drobdar.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Domi5
Offline
Płeć:
MO: 16-06-2011
Wiedza:
Wiadomości: 1.414
|
|
« Odpowiedz #14 : 01-02-2014, 08:02 » |
|
Uczestnicy Biosłone sami robią rosół i nie kupują żadnych podrób. A tak na marginesie wegetariańskie nie jest zalecane.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Wito
Offline
Płeć:
MO: 15.09.09
Skąd: Kraków
Wiadomości: 29
|
|
« Odpowiedz #15 : 01-02-2014, 08:24 » |
|
Miałem na myśli stosowanie go jako przyprawy do potraw.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Domi5
Offline
Płeć:
MO: 16-06-2011
Wiedza:
Wiadomości: 1.414
|
|
« Odpowiedz #16 : 01-02-2014, 09:47 » |
|
Przyprawy można kupić oddzielnie i jest to bezpieczniejsze - w mieszankach często dodają sztuczne dodatki, które szkodzą. W tym bulionie są przyprawy, warzywa i naturalne aromaty - ciekawe co to znaczy - przyprawy i warzywa nie potrzebują dodatkowych aromatów. Najlepsze są świeże warzywa i przyprawy. http://www.medyk1.pl/bulion-wegetarianski-instant-drobdar.html
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-02-2014, 01:18 wysłane przez Whena »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #17 : 01-02-2014, 14:13 » |
|
To jest i tak mało. Tutaj mamy naturalne aromaty, a w popularniejszych typu "warzywko" czy "kucharek" są gorsze rzeczy. Skład warzywka: Skład: sól, warzywa suszone (15,1%) (marchew, pasternak, cebula, czosnek, liście selera, natka pietruszki, pomidor, papryka), (a tu się zaczyna robić fajnie) wzmacniacze smaku (glutaminiam monosodowy, inozynian disodowy, guanylan disodowy), cukier, maltodekstyrna, hyudrolizat białkowy, ekstrakt drożdżowy, przyprawy, barwnik. To się w ogóle nadaje do spożycia?! Już nie mówiąc o stosunku ceny do ilości...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gibbon
Offline
Płeć:
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370
|
|
« Odpowiedz #18 : 01-02-2014, 14:27 » |
|
W jednej z audycji Mistrz wspomina o swojej przygodzie z czymś podobnym.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #19 : 01-02-2014, 17:55 » |
|
Zastanawiające, po co te chemikalia? Czy bez tego nie da się?
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
|