Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 06:27 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dieta w ciąży - przepisy  (Przeczytany 10440 razy)
Kwiatuszek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1 lipca 2011
Wiedza:
Wiadomości: 335

« : 06-04-2013, 21:58 »

Dieta w ciąży
Poniżej sprawdzone zalecenia na czas ciąży wraz z przykładowymi przepisami. Każdą wiedzę warto jednak łączyć z intuicją. Nie ma lepszego sposobu na zdrowie, jak odczytywanie sygnałów płynących z naszego ciała i wnętrza oraz podążanie za nimi. Nie można ułożyć jadłospisu na każdy dzień nie widząc osoby i środowiska w którym przebywa. Można jedynie wskazać właściwy kierunek. Jednak to do niej należy odpowiednie komponowanie i dobieranie posiłków. Uczymy się wówczas siebie, swoich potrzeb. W czasie ciąży również potrzeb naszego dziecka. Wszelkich zmian diety należy dokonywać ostrożnie obserwując reakcje organizmu.

Każdy posiłek przed poczęciem i w czasie ciąży powinien być ciepły, gotowany, spożywany regularnie. Dania powinny być delikatne, neutralne łagodnie słodkie (naturalna słodycz) w smaku. Bardzo pomaga jedzenie pełnowartościowych zbóż, warzyw i owoców w formie gotowanych bądź duszonych posiłków.

Należy za pomocą diety wzmacniać układ pokarmowy.
Należy używać produktów nieprzetworzonych, unikać konserwantów i dodatków chemicznych.
Zwracać uwagę by dania były dopasowane do pory roku.
Jeść dostateczną ilość zielonych warzyw, ze względu na zapotrzebowanie na kwas foliowy i magnez.

Unikać produktów nadmiernie wysuszających typu czarna herbata, kawa, zawierających kofeinę (kofeina nadmiernie stymuluje układ nerwowy dziecka i wypłukuje magnez).

Przyprawy stosować umiarkowanie, dbać o delikatność pożywienia.

Pić najlepiej wodę, korzystnie wypływają też niektóre zioła wzmacniające organizm.

Warto ograniczyć, a nawet wyeliminować nabiał, ze względu na jego wychładzające śluzo-twórcze działanie. Unikać pasteryzowanych produktów ponieważ nadmiernie obciążają organizm i przyczyniają się do usuwania z organizmu witamin, między innymi B9 oraz wypłukiwania wapnia.
Każda kobieta powinna ograniczyć w tym czasie gluten, a koniecznie zrezygnować z niepełnowartościowych produktów spożywczych (makarony, biała mąka, biały ryż).

Godne polecenia jest proso (kasza jaglana), kasza gryczana, wszelkie odmiany brązowego ryżu, kasza kukurydziana (o ile mamy jej sprawdzone źródło, najlepiej nie GMO).

Używać naturalnych i pełnowartościowych słodzików: miodu, nieoczyszczonego cukru trzcinowego, syropu klonowego (zboża gotować na owocowych sokach np. z ciemnych winogron lub malin).

Przy zachciankach na słodycze sporządzamy naturalne przekąski z suszonych owoców, orzechów.

Zwracać uwagę na tłuszcze, używać pełnowartościowych, nierafinowanych i urozmaiconych tłuszczów. Zapewniają nam ciepło, wzmacniają ścianki komórek, ochraniają tkankę nerwową i mózgową, nadają sprężystości skórze, stanowią składnik hormonów i prostaglandyn sprawiają, że potrawy są smaczniejsze.
I najważniejsze jeść spokojnie z zadowoleniem, komponować dania tak, by czuć radość z ich tworzenia i konsumowania.

Używając mięsa do przyrządzania posiłków należy dbać, aby nie pochodziło z hodowli przemysłowych. Mięso zawiera wysoką ilość białka. Codzienne jego spożycie w czasie ciąży w połączeniu z nabiałem może być nadmierną konsumpcją białka i obciążyć naszą wątrobę oraz nerki.
Jeżeli spożywamy np. rośliny strączkowe należy zawsze łączyć je ze zbożami pełnowartościowymi np. zupa z czerwonej fasoli z kaszą gryczaną, zupa z soczewicy lub dal z ryżem itp.

Unikać złości, lęku i smutku. Cieszyć się. Mieć czas dla siebie i dziecka. Odczuwać swoje ciało. Dać sobie czas. Wyjątkowy czas. Czas głębokich doświadczeń.

Przykładowe przepisy:

Smaczne śniadanie na soku z ciemnych winogron
Około ½ litra soku z ciemnych winogron tłoczonego na zimno gotujemy dodając pokrojone suszone morele, goździki, dolewając około 1 szklankę zimnej wody, trochę zmiażdżonych w moździerzu suszonych malin lub soku z cytryny, odrobinę kakao oraz uprzednio sprażone płatki owsiane i nerkowce w ilości około 1 ½ szklanki. Mieszamy, gotujemy do miękkości (zamiast płatków owsianych można użyć kaszy jaglanej lub ryżu, zamiast suszonych owoców w sezonie możemy używać świeżych malin, w miejscu moreli dobrze sprawdzają się śliwki)

Kuleczki kokosowe
Mieszamy zagniatając ciasto z wcześniej zmielonych: 100g fig, 100g moreli, 100g rodzynek, 100g obranych migdałów, doprawiamy szczyptą cynamonu, dosypujemy 100g płatków owsianych lub jaglanych, troszkę wody, zmiażdżone suszone maliny, odrobinę kakao, gnieciemy aż powstanie ciasto, lepimy kuleczki i obtaczamy w kokosie.

Dynia z marchwią i nasionami podawana z kaszą gryczaną
Na rozgrzaną patelnie wlewamy niewielka ilość oliwy z oliwek, skrojoną w kostkę obraną niewielką dynię, 2-3 marchewki, nasiona słonecznika i nasiona dyni (w ilości wg uznania) troszeczkę świeżego startego imbiru (można dodać odrobinkę dobrej jakości masali) trochę soli, zalewamy wodą dusimy mieszając do uzyskania sosu.
Skrapiamy olejem tłoczonym na zimno, zasypujemy siekaną natką pietruszki, podajemy z kaszą gryczaną.

Zupa dyniowa
Pokrojone w talarki 3 marchewki, 2 ząbki czosnku wkładamy do garnka, dodajemy dwa goździki skrapiamy oliwą z oliwek lekko podsmażamy zalewamy zimną wodą, dodajemy soli wg uznania, 2 skrojone w kostkę ziemniaki, całą, obraną cebulę gotujemy, aż warzywa staną się miękkie. Dodajemy delikatnie obraną, pokrojoną dynię (ja używam Hokkaido, bo urzeka mnie jej słodki smak), zasypujemy ziarnami kolendry i gotujemy. Po ugotowaniu blendujemy w celu uzyskania jednolitego kremu. Podajemy z natką pietruszki, prażonymi ziarnami siemienia lnianego i słonecznika. Przed podaniem skrapiamy olejem lnianym.

Kobiety z problemami ze zgagą zastępują cebulę i czosnek świeżym imbirem.

Zupa wzmacniająca (wołowo-warzywna)
Polędwicę wołową kroimy w drobne kostki i uzdatniamy, w garnku zagotowujemy wodę. Na gorąca wodę wrzucamy pokrojoną drobno i uzdatnioną polędwicę wołową, dodajemy lubczyk, 4 owoce jałowca, trochę soli i pieprzu, odrobinę kurkumy (lub inne przyprawy wg potrzeby lub uznania). Gdy wywar przejdzie zapachem przypraw dodajemy 3 pokrojone marchwie, 2 pokrojone korzenie pietruszki, kawałek posiekanego pora, siekaną natkę pietruszki. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 3 godzin. Zupę podajemy zasypaną świeżą natką pietruszki.

Salatka z blanszowanego pora z orzechami włoskimi.
Drobno skrojonego pora, krótko blanszujemy, przekładamy do miski, dodajemy drobno siekane orzechy włoskie, skrapiamy olejem lnianym.

Zupa z czerwonej fasoli podawana z kaszą gryczaną, natką pietruszki i prażonym słonecznikiem
Na rozgrzaną lekko oliwę z oliwek (sklarowane masło) wrzucamy korę cynamonu, dwa goździki, skrojony ząbek czosnku, pół skrojonej cebuli, podsmażamy, dodajemy skrojone w pół talarki 2-3 marchewki, energicznie mieszamy, zalewamy wodą, dodajemy ½ łyżeczki kurkumy, soli, siekaną natkę pietruszki, 2 -3 skrojone ziemniaki. Po ugotowaniu warzyw dodajemy wcześniej namoczoną i ugotowaną czerwoną fasolę, chwilę gotujemy. Na koniec wrzucamy 2-3 obrane ze skórki starte na grubej tarce pomidory, chwilę gotujemy. Podajemy z wcześniej przygotowaną kaszą gryczaną, zasypujemy natką pietruszki i nasionami słonecznika.
« Ostatnia zmiana: 13-05-2013, 00:52 wysłane przez Whena » Zapisane

Gdy brakuje łatwych rozwiązań, przychodzą rozwiązania właściwe.
Kwiatuszek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1 lipca 2011
Wiedza:
Wiadomości: 335

« Odpowiedz #1 : 12-05-2013, 20:56 »

Botwinka z jajkiem

Kroimy drobno młode buraczki wraz z liśćmi, dodajemy 3 drobno skrojone marchewki, 2 pietruszki, kawałek pora lub ząbek czosnku, 3 ziemniaki, pęczek drobno siekanej natki pietruszki, majeranek, 2-3 owoce jałowca, ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę soli, kozieradki i kurkumy. Gotujemy do miękkości. Przed podaniem wkrajamy ugotowane jajko. Możemy dodać kilka kropel oleju lnianego. Zasypać siekanym koperkiem.

« Ostatnia zmiana: 13-05-2013, 00:53 wysłane przez Whena » Zapisane

Gdy brakuje łatwych rozwiązań, przychodzą rozwiązania właściwe.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!