Niemedyczne forum zdrowia
19-09-2019, 17:12 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Czwarty tom "Zdrowia na własne życzenie" --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy te parówki: Indykpol, Jedynki - są ok?  (Przeczytany 9793 razy)
Xemonoj
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 5.02.2013
Wiadomości: 317

« : 15-04-2013, 18:01 »

Czy te parówki nadają się do jedzenia?
http://www.indykpol.pl/Oferta/Produkty/Kategoria/612_wedliny/Podkategoria/14_parowki/4_parowki_jedynki.html
Na opakowaniu jest napisane:
bez dodatku fosforanów
bez dodatku glutaminianu sodu

Skład:
Mięso : 70% w tym mięso z indyka 64%, wieprzowe 6%, woda, tłuszcz wieprzowy, regulator kwasowości: mleczan sodu,skóry wieprzowe, sól, białko sojowe, przyprawy i ich ekstrakty, aromaty, cukier gronowy, maltodekstryna, przeciwutleniach, izoaskorbinian sodu, azotyn sodu.
« Ostatnia zmiana: 27-06-2016, 21:03 wysłane przez ArtComp » Zapisane
Whena
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 40
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.253

« Odpowiedz #1 : 15-04-2013, 19:00 »

Tu jest na temat azotynu sodu: http://www.dolinaeko.pl/319,azotyny_konserwanty_stosowane_w_przemysle_spozywczym
"Dodatek ten szkodzi przy nadciśnieniu tętniczym, a spożyty w znacznych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew do poszczególnych tkanek. Podczas ogrzewania wchodzi w reakcje z cząsteczkami białek, tworząc nitrozoaminy potencjalnie rakotwórcze."
Tu o izoaskorbinianie sodu: http://www.niam.pl/pl/produkty/3350-e316_izoaskorbinian_sodu

Warto sobie poczytać o reszcie składników. Ja swojemu dziecku takiej parówki na pewno bym nie dała.
Zapisane
PawelM
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2011 - 2014 z przerwami
Skąd: Bełchatów
Wiadomości: 165

« Odpowiedz #2 : 15-04-2013, 19:14 »

Trwałość 50 dni! Uwierz mi, że wytrzymają jeszcze długo po terminie. Takie są zasady w dużych zakładach, nie wspominając o kiepskiej jakości mięsa.
« Ostatnia zmiana: 15-04-2013, 20:28 wysłane przez Agata » Zapisane

Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa.
Erato29
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
NIA: 22.03.2013
Wiadomości: 153

« Odpowiedz #3 : 15-04-2013, 19:15 »

Jak może być dobre coś, co zawiera tylko 70% mięsa (o jego jakości nie wspomnę), a 30% za przeproszeniem syfu? I jeszcze kokosy na tym zbijają (wiadomo - potęga reklamy działa), a mamusie do sklepu lecą, bo takie zdrowe i dzieci lubią. Lepiej znaleźć jakąś małą, sprawdzoną masarnię i kupić białą surową kiełbasę - taniej, zdrowiej i smaczniej msn-wink.
« Ostatnia zmiana: 15-04-2013, 20:33 wysłane przez Agata » Zapisane
Trubadur
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
NIA: 27.03.2013
Wiedza:
Wiadomości: 891

« Odpowiedz #4 : 15-04-2013, 20:09 »

A w tych 70% mięsa nie ma pewnie nawet 5% mięsa...
Zapisane
PawelM
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2011 - 2014 z przerwami
Skąd: Bełchatów
Wiadomości: 165

« Odpowiedz #5 : 15-04-2013, 20:51 »

Jest 70%, musi być. Wiem jak kontrolowane są teraz produkty. Chodzi tylko o to, że mięso pochodzi z najtańszego możliwego źródła, z najtańszych możliwych elementów z indyka. Duże koncerny oszczędzają na wszystkim czym mogą, ponieważ daje to w przełożeniu na ilość ogromne zyski. Tak właśnie trafiła do nas wołowina z koniną w "promocyjnej cenie". Tylko wielkie firmy kupiły to mięso.
Zapisane

Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa.
Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 42
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

« Odpowiedz #6 : 15-04-2013, 23:17 »

Przecież wszystkie wędzone wędliny (szyneczki, polędwiczki) zawierają azotyn sodu. Nawet te z małych masarni. Tyle, że w tych mniejszych masarniach dają mniej dodatkowego syfu niż wielkie koncerny do wyrobów dostępnych w supermarketach. Oczywiście są sole peklujące bez azotynu sodu, tyle że droższe i mało kto ich używa. Może produkty mięsne eko są lepszej jakości? Na pewno najlepszą jakość będzie miało mięsko samodzielnie upieczone w piekarniku, bo wiemy co do niego dodajemy, przynajmniej na etapie obróbki w domu.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!