Aktualności:

Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij

Sok z brzozy

Zaczęty przez Lucy, 21-04-2013, 17:43

Lucy

Wszystkim forumowiczom przypominam o korzyści z picia wiosennego soku brzozowego. Sok zawiera błyskawicznie przyswajalny cukier, kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy), liczne sole mineralne, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, miedź, aminokwasy, witaminy z grupy B.
W piątek utoczyłam z brzozy 5 l. soku.
Z utaczaniem soku należy się spieszyć, bo wegetacja zaczęła galopować. Kiedy pojawią się liście na brzozie, koniec zbierania soku.
Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.

Marita03

U mnie w lasku brzóz bez liku, ale prosze podać jak się toczy sok z brzozy? Chodzi mi o stronę praktyczną. Przypuszczam, że nacina się w jakimś miejscu brzozę i co dalej? Możesz napisać coś więcej? Będę wdzięczna.
marita

Lucy

Wpisz w google: pozyskiwanie soku z brzozy. Znajdziesz tam filmik praktyczny.
Należy tylko pamiętać, aby po zbiorze zatkać otwór kołkiem. Ja zatykam plasteliną.
Skutecznego utaczania.

Marooned

Skąd wziąć taką rurkę nadającą się do tego? Wężyki z atestem spoż. widziałem na allegro, ale nie mogę żadnej rurki znaleźć.

Grawo

Mój mąż z gałązki bzu pociął rurki, przewiercił środek, rurki powsadzaliśmy w wywiercone otwory brzozy, i wnuki miały zabawę z napełnianiem do butelek.
A może wiecie jak go przechowywać?

Asia61

Koniecznie w szkle i w lodówce.
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna

Marooned

CytatMój mąż z gałązki bzu pociął rurki, przewiercił środek, rurki powsadzaliśmy w wywiercone otwory brzozy, i wnuki miały zabawę z napełnianiem do butelek
Świetny pomysł! I jaki ekologiczny :) Dziękuję.

Lucy

Używam gumowego wężyka dostosowanego do otworu. Jeśli jeszcze wypływa sok, uszczelniam pod rurką tasiemką, którą również wkładam do pojemnika. Po niej dodatkowo spływa sok.
Z przechowywaniem jest problem. Powinno się go wypijać na bieżąco, wtedy jest najsmaczniejszy i ma najwięcej wartości. Podobno można go zakonserwować dodatkiem niewielkiej ilości spirytusu. W ubiegłym roku zamrażałam w niewielkich pojemnikach do jednorazowego spożycia.

Zosia_

Zrobiłam pierwszą próbę. Wieczorem zmontowałam "zestaw" brzoza, rurka, słoik i trochę folii spożywczej dla ochrony przed mrówkami. Rano było ponad dwa litry klarownego soku. Smakuje zupełnie inaczej niż ten kupny. Wygląda jak woda (nie jest żółtawy) i smakuje prawie jak woda. Wasz też taki jest?

Grawo

Tak. Też byłam zdziwiona, że smakuje jak woda.

Marooned

A ja znalazłem taki oto kompletny zestaw. Wiem, że nie jest tani, no ale jak się nie ma czym... http://allegro.pl/sok-z-brzozy-pozyskaj-sam-nowosc-i3187074759.html

Lucy

Świeżo utoczony smakuje jak woda. Następnego dnia, już nieco zmienia smak. Trzydniowy, ma nawet zapach. Zauważyłam również, że wypity taki przed chwilą utoczony, ma właściwości lekko przeczyszczające.

Zosia_

Brzoza już ma liście, a mi się dzisiaj udało utoczyć z niej ponad 6 litrów soku :) .

Denver

Nie słyszałem o tym sposobie. Sok z brzozy jest bardzo drogi. Jutro wyruszam na podbój brzozowych serc.:)
CytatA ja znalazłem taki oto kompletny zestaw. Wiem, że nie jest tani, no ale jak się nie ma czym... http://allegro.pl/sok-z-brzozy-pozyskaj-sam-nowosc-i3187074759.html
Marooned napaliłem się i zakupiłem ten osprzęt przed sekundą.

Zosia_

Ale wystarczy plastikowa rurka do zlewania wina (jakieś 6 zł), słoik i trochę folii spożywczej ;) .

Marooned

Cytat: Zosia_ w 29-04-2013, 00:44
Brzoza już ma liście, a mi się dzisiaj udało utoczyć z niej ponad 6 litrów soku :)
Jakim cudem?! Ja w 3 różne brzozy wwiercałem się w piątek i ani kropli. :( Jakiego obwodu była Twoja brzoza?

Cytat
Marooned napaliłem się i zakupiłem ten osprzęt przed sekundą.
Ja też kupiłem, tylko że dali tam jakieś śmierdzące węże - na bank nie mają atestu spożywczego.

Zosia_

Cytat: Marooned w 29-04-2013, 08:51
Jakim cudem?! Ja w 3 różne brzozy wwiercałem się w piątek i ani kropli. :( Jakiego obwodu była Twoja brzoza?

Dzień wcześniej nawierciłam inną, cienszą brzozę ale nie dała mi ani kropli soku. Natomiast ta, która dała 6 litrów, rośnie kilka metrów dalej, jest grubsza (może ze 25 cm?), sok zaczął wyciekać natychmiast po nawierceniu otworu. Nie wiem od czego to zależy, wszystkie drzewa z których korzystałam, rosły obok siebie i były mniej więcej w tym samym wieku.

Asia61

Po prostu trzeba trafić odwiertem w odpowiednie miejsce (tkankę przewodzącą), i wtedy płynie.
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna

Marooned

Myślicie, że jeszcze warto próbować czy już za późno?
Zosia_ jak głęboko się wwiercałaś?

Zosia_

Na jakieś 3-4 cm.