Trzeba wracać do historii, aby dostrzec jak działa współczesna dietetyka, jak funkcjonują instytucje publiczne, jak powstają dane poglądy, jak ewoluują i dlaczego są upowszechniane. Trzeba spoglądać wstecz, aby zrozumieć, w jaki sposób dotarliśmy do miejsca, w którym się znajdujemy. A jest coraz gorzej. Już w maju 2008 roku polscy diabetolodzy ostrzegali:
Ponad 2 mln Polaków cierpi na cukrzycę, a nadwagę i otyłość, które są czynnikami ryzyka cukrzycy typu II, stwierdza się u ponad połowy naszych rodaków.
Motorem antytłuszczowych zmian dietetycznych w naszym kraju byli sygnatariusze deklaracji o nazwie Polski Konsensus Tłuszczowy podpisanej w 1996 roku. Do grupy tej należały m.in.
Polskie Towarzystwo Badań nad Miażdżycą,
Rada Promocji Żywienia,
Narodowy Program Profilaktyki Cholesterolowej,
Polski Komitet Zwalczania Raka,
Narodowy Program Ochrony Serca,
Instytut Żywności i Żywienia,
Instytut Kardiologii,
Centrum Onkologii,
Instytut Centrum Zdrowia Dziecka,
Komitet Badań Naukowych.