Adi88
Offline
P³eæ:
Wiek: 35
MO: 17.08.2011
Wiadomo¶ci: 41
|
|
« : 05-06-2013, 16:36 » |
|
Jak to jest z mas³em? Ka¿de jest dobre? Bo widzê w sklepie mas³o za 4z³ i za 2z³. To pewnie to za 2z³ nie jest chyba jakim¶ pe³nym, pewnie z jakimi¶ dodatkami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #1 : 05-06-2013, 16:49 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 05-06-2013, 17:17 wys³ane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
Ania
Offline
P³eæ:
MO: 18.08.2011
Wiedza:
Sk±d: Mazowieckie
Wiadomo¶ci: 165
|
|
« Odpowiedz #2 : 05-06-2013, 16:56 » |
|
Za 2 z³ to nie jest mas³o. Napisane jest tak na opakowaniu? Na pewno nie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Brer
Offline
P³eæ:
MO: 2012.01.23
Wiedza:
Sk±d: Miêdzy stolic± a Mazurami
Wiadomo¶ci: 655
|
|
« Odpowiedz #3 : 05-06-2013, 20:01 » |
|
Jak to jest z mas³em? Ka¿de jest dobre? Bo widzê w sklepie mas³o za 4z³ i za 2z³. To pewnie to za 2z³ nie jest chyba jakim¶ pe³nym, pewnie z jakimi¶ dodatkami. Je¶li co¶ nie nazywa siê przyk³adowo Mas³o ¦mietankowe tylko ¦mietankowe to nie bêdzie to mas³o tylko jaki¶ mix. Aby produkt nazywa³ siê mas³em i mia³ ten napis na opakowaniu musi mieæ odpowiedni± ilo¶æ t³uszczu mlecznego, co¶ takiego jest w polskim prawie. Za 2 z³ nie mia³o na pewno s³owa Mas³o w nazwie (choæ jest wyj±tek - Mas³o Extra, które jest z³ej jako¶ci, mo¿na ju¿ kupiæ za jakie¶ 2,60 i równie¿ nale¿y go unikaæ bo do t³uszczu mlecznego dodaj± najgorszej jako¶ci oleje palmowe i st±d taka cena).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ernestem
Offline
P³eæ:
Wiek: 46
MO: Nie stosujê.
Sk±d: ¦wiêtokrzyskie
Wiadomo¶ci: 169
|
|
« Odpowiedz #4 : 05-06-2013, 21:52 » |
|
Za 2 z³ nie mia³o na pewno s³owa Mas³o w nazwie (choæ jest wyj±tek - Mas³o Extra, które jest z³ej jako¶ci,
Zawsze mi siê wydawa³o, ¿e Mas³a Extra s± raczej dobre jako¶ciowo. Mam na my¶li te dro¿sze ni¿ 2 z³. Czy¿bym siê myli³?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Brer
Offline
P³eæ:
MO: 2012.01.23
Wiedza:
Sk±d: Miêdzy stolic± a Mazurami
Wiadomo¶ci: 655
|
|
« Odpowiedz #5 : 05-06-2013, 22:32 » |
|
" Zgodnie z prawem powinny sk³adaæ siê w przynajmniej 82% z t³uszczu mlecznego i 16% wody, a badania wykaza³y w nich nawet 30% obecno¶æ t³uszczu ro¶linnego. Wiêkszo¶æ badañ koñczy siê wykryciem w sk³adzie "mas³a" oleju s³onecznikowego lub rzepakowego. A te sk³adniki s± dozwolone jedynie w miksach t³uszczowych - mówi Stanis³aw Ptasznik, kierownik dzia³u przetwórstwa t³uszczów. Tymczasem w sprzeda¿y mamy "mas³o extra", które zawiera ok. 50% t³uszczu mlecznego, 30% oleju palmowego, 16% wody i ok. 1% bezt³uszczowego mleka. " http://media.wp.pl/kat,1022939,opage,2,wid,10324684,wiadomosc.htmlI z wywiadu z jednym profesorkiem: " - Tu mam mistrzostwo Polski: Mas³o Ekstra, z³ote opakowanie z krówk± i dzie¿k± do ¶mietanki. Producent deklaruje 82 proc. t³uszczu mlecznego, a tam jest 72 proc. t³uszczów obcych!
Moi inspektorzy zobaczyli to w sklepie, cena by³a podejrzanie niska, mówi±: szefie, to nie jest mas³o. Poznali po zapachu, konsystencji, charakterystycznie siê ugniata³o. Mas³o siê ugniata w sposób ci±g³y, a to - w przerywany, trzaska pod palcami.
*Co jest w tym "ma¶le"?
- Tani olej palmowy najgorszej jako¶ci, zwany olein±. ¯ó³ta ma¼. On jest przewidziany do celów technicznych, produkcji smarów. ¯eby go zwi±zaæ, dodaje siê utwardzacze chemiczne albo t³uszcze o gêstszej konsystencji, np. ³ój wo³owy. £ój utrudnia nam wykrycie fa³szerstwa, bo profil rozk³adu kwasów t³uszczowych podczas analizy robi siê podobny do profilu mas³a. Czasem dodaje siê te¿ sad³o, t³uszcz oko³ojelitowy z uboju ¶wiñ."
|
|
« Ostatnia zmiana: 05-06-2013, 23:36 wys³ane przez Brer »
|
Zapisane
|
|
|
|
Adi88
Offline
P³eæ:
Wiek: 35
MO: 17.08.2011
Wiadomo¶ci: 41
|
|
« Odpowiedz #6 : 06-06-2013, 12:17 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ernestem
Offline
P³eæ:
Wiek: 46
MO: Nie stosujê.
Sk±d: ¦wiêtokrzyskie
Wiadomo¶ci: 169
|
|
« Odpowiedz #7 : 06-06-2013, 12:48 » |
|
Czyli mas³a w cenie 4 - 6 z³ za kostkê powinny byæ lepszej jako¶ci.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tashideley
Offline
P³eæ:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 582
|
|
« Odpowiedz #8 : 06-06-2013, 13:40 » |
|
Ja bym siê tam nie ³udzi³a, ¿e jakiekolwiek sklepowe mas³o mo¿e byæ dobrej jako¶ci i ¿e warto je kupowaæ. Po pierwsze, przy masowej produkcji jest du¿e prawdopodobieñstwo, ¿e krowy karmione s± pasz± z chemikaliami i/lub hormonami, po drugie sposób produkcji raczej na pewno nie jest tradycyjny (ugniatanie), po trzecie mleko/¶mietana s³u¿±ce do wyrobu mas³a z pewno¶ci± s± pasteryzowane.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dusiu70
|
|
« Odpowiedz #9 : 07-06-2013, 12:05 » |
|
Producenci mas³a wziêli siê na jeszcze jeden sposób oszukiwania konsumentów. Na opakowaniu mas³a jest napis potwierdzaj±cy, ¿e t³uszczu w ma¶le jest 82%. Mo¿e to i prawda. Ale ju¿ w tabeli "Warto¶æ od¿ywcza produktu" przeczyta³em, ¿e 100g mas³a zawiera 82g t³uszczu, w tym t³uszczu nasyconego 55g. Czyli 27g (1/3 t³uszczu) to prawdopodobnie jakie¶ t³uszcze trans. Dla mnie mas³o, które le¿y w lodówce i jest delikatnie miêkkie, od razu jest podejrzane.
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-06-2013, 12:07 wys³ane przez Dusiu70 »
|
Zapisane
|
(20)Gdzie jest m±dry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czy¿ Bóg nie obróci³ w g³upstwo m±dro¶ci ¶wiata? (21) Skoro bowiem ¶wiat przez m±dro¶æ swoj± nie pozna³ Boga w jego Bo¿ej m±dro¶ci, przeto upodoba³o siê Bogu zbawiæ wierz±cych przez g³upie zwiastowanie. (1Kor)
|
|
|
Adi88
Offline
P³eæ:
Wiek: 35
MO: 17.08.2011
Wiadomo¶ci: 41
|
|
« Odpowiedz #10 : 07-06-2013, 12:09 » |
|
Za 2 z³ to nie jest mas³o. Napisane jest tak na opakowaniu? Na pewno nie.
Dzisiaj w sklepie przygl±dn±³em siê tym mas³om i rzeczywi¶cie na tym za 2z³ z drobnymi nie ma napisu mas³o. To za¶ za 4z³ z drobnymi (akurat to by³o najdro¿sze) by³ napis mas³o i ¿e zawiera 82% t³uszczu, ale nie pisze jakiego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #11 : 07-06-2013, 12:20 » |
|
Jest te¿ chyba pewien wybieg w u¿ywaniu nazwy "mas³o extra", która z punktu widzenia prawa nie jest ju¿ tym samym, co nazwa "mas³o". Dziêki temu producenci nie s± zobowi±zani do przestrzegania restrykcyjnych norm dla tego, co siê nazywa "mas³em"...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #12 : 07-06-2013, 13:16 » |
|
Trubadur. Czy masz na myśli coś w stylu - "Opatentuje sobie nazwę "jagody extra" i będę sprzedawał wiśnie pod tą nazwą"?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #13 : 07-06-2013, 13:27 » |
|
Nie, nie chodzi o patentowanie nazwy, tylko o omijanie przepisów. Jest ustawa o rodzajach produktów ¿ywno¶ciowych (nie wiem, czy dok³adnie tak siê nazywa), w której okre¶lone produkty s± konkretnie zdefiniowane. I je¿eli mas³o podpada pod jakie¶ tam regulacje, to producent nie mo¿e u¿ywaæ tej nazwy, je¿eli nie spe³ni okre¶lonych warunków; st±d siê bior± kombinacje ze "¦mietankowym" (w domy¶le: mas³em, a w istocie bublem) i innymi. I mo¿e w³a¶nie podobnie jest z "mas³em extra" -- ¿e to ju¿ nie podpada pod prawn± definicjê produktu o nazwie "mas³o". Ale to tylko moja wyobra¼nia i trzeba by sprawdziæ, jak to dok³adnie reguluje ustawa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dusiu70
|
|
« Odpowiedz #14 : 07-06-2013, 14:54 » |
|
Jak dobrze rozumiem, Trubadurowi chodzi o co¶ takiego, ¿e w nazwie "mas³o extra" mo¿e zawieraæ siê tre¶æ tego typu: p³acisz (frajerze) za kostkê jakiego¶ badziewia, a mas³o dodane do tej kostki... masz ekstra, czyli gratis. I w takim przypadku, tego mas³a mo¿e byæ nawet 0,00000001%. Najwa¿niejsze ¿eby t³uszczu by³o 82%.
|
|
|
Zapisane
|
(20)Gdzie jest m±dry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czy¿ Bóg nie obróci³ w g³upstwo m±dro¶ci ¶wiata? (21) Skoro bowiem ¶wiat przez m±dro¶æ swoj± nie pozna³ Boga w jego Bo¿ej m±dro¶ci, przeto upodoba³o siê Bogu zbawiæ wierz±cych przez g³upie zwiastowanie. (1Kor)
|
|
|
Ernestem
Offline
P³eæ:
Wiek: 46
MO: Nie stosujê.
Sk±d: ¦wiêtokrzyskie
Wiadomo¶ci: 169
|
|
« Odpowiedz #15 : 07-06-2013, 15:01 » |
|
Ja w sklepach widzê tylko "mas³a extra", chyba nie spotka³em mas³a bez "extra" w nazwie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mia
Offline
P³eæ:
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomo¶ci: 271
|
|
« Odpowiedz #16 : 07-06-2013, 15:12 » |
|
Ciekawe jak jest z mas³em klarowanym. Czy klaruj± z tego extra.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dusiu70
|
|
« Odpowiedz #17 : 07-06-2013, 16:02 » |
|
Artyku³ bardziej dotyczy Monsanto, ale i o ma¶le trochê informacji. http://marucha.wordpress.com/2013/06/07/kto-nas-zywi-i-pielegnuje/#more-33269 Nikt nie jada³ ju¿ mas³a jak ca³e pokolenia czyni³y to przed nami, bowiem nagle poczciwe mas³o sta³o siê nowym wrogiem narodu. Od tej pory reklamowane by³y margaryny. Czyli sztucznie przetworzone uwodornione t³uszcze, reklamowane jako bez… cholesterolu (medialnie ods±dzonego od czci i wiary jako sprawca wszelkich nieszczê¶æ, chorób i siedmiu plag egipskich), ale za to wype³nione chemicznym ¶mieciem.
Poza tym dziwnym trafem mas³o ze sklepu stawa³o siê jednocze¶nie z biegiem czasu coraz bardziej „dziwne”: jakie¶ blade, nie bardzo ma¶lane w smaku i twarde przy tym jak kamieñ po wyjêciu z lodówki. Takie mas³o pochodzi od mleka krowy, która przesta³a pa¶æ siê jak Bozia przykaza³a traw±. Obecnie znale¼æ w sklepie mas³o od krów pas±cych siê traw± jest ciê¿ko. Mas³o ¶wie¿e niepasteryzowane zniknê³o za¶ ze sklepowych pó³ek ca³kowicie, podobnie jak niepasteryzowane ¶wie¿e mleko podstawiane co rano przez mleczarza pod próg naszych mieszkañ, choæ w du¿ych miastach s± mlekomaty z naturalnym mlekiem od lokalnych rolników (3 z³/litr, s³odkie trzyma siê w lodówce ok. 3 dni potem robi siê naturalnie zsiad³e).
Jakim¶ wyj¶ciem jest zakup mas³a co prawda pasteryzowanego, lecz od krówek naturalnie pas±cych siê traw± (np. dostêpne w marketach irlandzkie mas³o Kerrygold), takie mas³o przypomina dawne, jest smarowne nawet po wyjêciu z lodówki i ca³kiem niez³e w smaku, choæ do ¶wie¿o ubitego, niepasteryzowanego mu daleko. Namno¿y³o siê te¿ w sklepach mase³ek-mixe³ek czyli mieszanek naturalnego mas³a z innymi t³uszczami. To podobnie jak margaryny takie niby-mas³a dla ubogich.
|
|
|
Zapisane
|
(20)Gdzie jest m±dry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czy¿ Bóg nie obróci³ w g³upstwo m±dro¶ci ¶wiata? (21) Skoro bowiem ¶wiat przez m±dro¶æ swoj± nie pozna³ Boga w jego Bo¿ej m±dro¶ci, przeto upodoba³o siê Bogu zbawiæ wierz±cych przez g³upie zwiastowanie. (1Kor)
|
|
|
Ernestem
Offline
P³eæ:
Wiek: 46
MO: Nie stosujê.
Sk±d: ¦wiêtokrzyskie
Wiadomo¶ci: 169
|
|
« Odpowiedz #18 : 07-06-2013, 17:49 » |
|
Zawsze mnie dziwi³o, dlaczego mas³o Kerrygold jest miêkkie po wyjêciu z lodówki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Brer
Offline
P³eæ:
MO: 2012.01.23
Wiedza:
Sk±d: Miêdzy stolic± a Mazurami
Wiadomo¶ci: 655
|
|
« Odpowiedz #19 : 07-06-2013, 19:15 » |
|
Namno¿y³o siê te¿ w sklepach mase³ek-mixe³ek czyli mieszanek naturalnego mas³a z innymi t³uszczami. A nawet lepiej, ma³¿onka kiedy¶ opowiada³a jak robili mixy w mleczarni. Mas³a, które ze sklepowych pó³ek znika³y wskutek przeterminowania, wraca³y i zostawa³y przetapiane na mixy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|