Whena
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #20 : 07-06-2013, 20:52 » |
|
Dla mnie prawdziwe masło powinno być twarde po wyjęciu z lodówki. Gdy byłam mała to było porządne masło i z takiego masła moja babcia robiła super krem do tortu na urodziny. Do tej pory pamiętam jego smak. Krem był twardy i dało się go kroić nożem. Teraz z przeciętnego masła extra nie ma szans na zrobienie identycznego kremu. Czyli wniosek z tego, że takie masło ma jakieś domieszki tłuszczu roślinnego. Od dłuższego czasu kupuję tylko masło Klimeko (wydaje mi się, że jest najlepszym wyborem sklepowym). Cena jest różna w zależności od miejsca zakupu. Ja płacę 7,99zł. http://www.klimeko.pl/pr2.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #21 : 07-06-2013, 21:08 » |
|
Tak, jak to Mistrz pisał: masło jest do jedzenia, a margaryna na sprzedaż.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
Płeć:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992
|
|
« Odpowiedz #22 : 07-06-2013, 21:11 » |
|
Whena nieźle ściemniają, jakie to rękodzieło, siedzi gromadka i klepie masło? Ponadto jak na masło naturalne za długi termin przydatności (21dni).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ernestem
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169
|
|
« Odpowiedz #23 : 07-06-2013, 23:20 » |
|
To masło Klimeko to wciąż "tylko" masło extra .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #24 : 08-06-2013, 04:20 » |
|
Warto porównać z "osełką górską" . To dopiero jest oszustwo.
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Whena
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #25 : 08-06-2013, 19:36 » |
|
Whena nieźle ściemniają, jakie to rękodzieło, siedzi gromadka i klepie masło? Ponadto jak na masło naturalne za długi termin przydatności (21dni). No na pewno nie klepie, ale wolę 21 dni termin przydatności, niż to co jest w innych masłach, bo tam terminy są o wiele dłuższe. Nawet do pół roku. Masz jakieś lepsze do polecenia masło sklepowe?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #26 : 08-06-2013, 20:11 » |
|
Łaciate 83% .
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Brer
Offline
Płeć:
MO: 2012.01.23
Wiedza:
Skąd: Między stolicą a Mazurami
Wiadomości: 655
|
|
« Odpowiedz #27 : 08-06-2013, 21:11 » |
|
Łaciate 83% msn-wink. Tłuszczu mlecznego czy tłuszczu w ogóle?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Motyl
|
|
« Odpowiedz #28 : 08-06-2013, 21:59 » |
|
Łaciate 83% msn-wink. Tłuszczu mlecznego czy tłuszczu w ogóle? A kto to wie? Nikt przecież tego nie precyzuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ania
Offline
Płeć:
MO: 18.08.2011
Wiedza:
Skąd: Mazowieckie
Wiadomości: 165
|
|
« Odpowiedz #29 : 09-06-2013, 12:56 » |
|
Producenci masła wzięli się na jeszcze jeden sposób oszukiwania konsumentów. Na opakowaniu masła jest napis potwierdzający, że tłuszczu w maśle jest 82%. Może to i prawda. Ale już w tabeli "Wartość odżywcza produktu" przeczytałem, że 100g masła zawiera 82g tłuszczu, w tym tłuszczu nasyconego 55g. Czyli 27g (1/3 tłuszczu) to prawdopodobnie jakieś tłuszcze trans. Tłuszcz zawarty w smalcu, maśle czy olejach jest zawsze mieszaniną tłuszczów nasyconych i nienasyconych. Od ilości jednych i drugich zależy czy tłuszcz spożywczy jest w temperaturze pokojowej w postaci płynnej czy stałej. Ogólnie, im więcej tłuszczów nienasyconych, tym niższa temperatura topnienia i tłuszcz występuje w postaci płynnej (oleje). Masło i smalec mają więcej tłuszczów nasyconych i dlatego występują w postaci stałej, ale także zawierają tłuszcze nienasycone. Oczywiście nie zmienia to faktu, że producenci, jeśli mają taką możliwość, to omijają prawo i coś tam do tego masła dokładają. Margaryny i miksy tłuszczowe powstają z olejów przez chemiczną zamianę tłuszczów nienasyconych na nasycone (poprzez uwodornienie wiązań podwójnych i potrójnych – to dla wtajemniczonych), czyli mamy olej roślinny w postaci stałej. Mam nadzieję, że nikt u nas tego nie je. Portal wiedzy o zdrowiu Masło wiejskie jest uznawane za najlepiej przyswajalny dla organizmu ludzkiego tłuszcz, który stanowi około 85% jego masy i jest mieszaniną nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozostałe 15% masy masła stanowi woda. W skład masła wchodzą następujące nasycone kwasy tłuszczowe: masłowy, kapronowy, kaprylowy, kaprynowy, laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład masła to: oleinowy, linolowy, linolenowy, arachidowy. Wikipedia W przypadku masła chłodniczego i extra około 82% masła to tłuszcze zarówno nasycone (54%), jednonienasycone (20%), wielonienasycone (3%)[4] oraz do 3% tłuszczów trans[5] (występujących naturalnie w mleku). Niestety nie wiem, co to jest wg definicji masło chłodnicze i extra.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasandra
Offline
Płeć:
MO: 15.05.2010
Skąd: Zielona Góra
Wiadomości: 104
|
|
« Odpowiedz #30 : 10-06-2013, 13:01 » |
|
Kupuję masło Klimeko po 9,90 zł, powinno być prawdziwe za tę cenę. Pisałam o tym maśle kilka postów wyżej: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=27400.msg190614#msg190614 - kupuję je o 2zł taniej.//W.
|
|
« Ostatnia zmiana: 16-06-2016, 15:09 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #31 : 10-06-2013, 14:15 » |
|
Kasandra, pewnie i jest prawdziwe, ale pytanie czy ma dużo wartości odżywczych. Bardzo wątpię, że robią je z mleka niepasteryzowanego...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Whena
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #32 : 10-06-2013, 14:30 » |
|
Nie wiem czy można kupić jakiekolwiek masło w sklepie robione z masła niepasteryzowanego. Klimeko: "Produkowane z pasteryzowanej, ukwaszonej czystymi kulturami bakterii mlekowych śmietanki kremowej; bez dodatku soli, barwnika, konserwantów i aromatów;"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #33 : 10-06-2013, 14:44 » |
|
Raczej nie można, więc szkoda tyle płacić w sklepie. Lepiej iść na targ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #34 : 26-01-2014, 21:42 » |
|
Takich ludzi nam potrzeba: "Użytkownik serwisu Wykop.pl przedstawiający się jako Honolulu przedstawił szeroko udokumentowany opis swojego prywatnego śledztwa w sprawie firmy Masmal – potentata w produkcji masła i innych wyrobów mlecznych". - http://www.hotmoney.pl/Ale-historia-Klient-sam-odkryl-ze-firma-produkuje-falszywe-a33105Omijajmy próbek z biblioteczki!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.252
|
|
« Odpowiedz #35 : 28-01-2014, 11:25 » |
|
Warto porównać z "osełką górską" . To dopiero jest oszustwo. Antonio możesz rozwinąć o tym oszustwie. Bo ja kupuję osełkę i wydaje mi się, że ona pachnie masłem... Pamiętam masło od mojej babci, robione ręcznie, z prawdziwej śmietany, od krowy, która się pasła na trawie i ono nie było twarde, tylko miękkie po wyjęciu z lodówki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-02-2014, 11:13 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Kasandra
Offline
Płeć:
MO: 15.05.2010
Skąd: Zielona Góra
Wiadomości: 104
|
|
« Odpowiedz #36 : 28-01-2014, 13:03 » |
|
Kupuję masło z Gostynia. Próbowałam z różnych firm, lecz to wydaje mi się najlepsze.
|
|
« Ostatnia zmiana: 17-06-2016, 08:36 wysłane przez Gloria »
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #37 : 29-01-2014, 23:09 » |
|
Udana, być może kupujesz osełkę. Osełka zaś górska, firmowana nazwiskiem Sobik, jest popularnym produktem na sklepowych półkach. Może i pachnie masłem, ale chyba nie za bardzo. Na tym kończy się podobieństwo do masła.
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
xxlilithxx
|
|
« Odpowiedz #38 : 25-04-2014, 14:58 » |
|
Udana, być może kupujesz osełkę. Osełka zaś górska, firmowana nazwiskiem Sobik, jest popularnym produktem na sklepowych półkach. Może i pachnie masłem, ale chyba nie za bardzo. Na tym kończy się podobieństwo do masła.
Ciągnąc dalej wątek, myślę, że oczywistym powinno się stać znalezienie słowa: "masło" i odrzucenie wszystkich produktów nie zawierających tego słowa. Uznać ten zabieg jako metodę wstępnej i kategorycznej selekcji.
|
|
« Ostatnia zmiana: 25-04-2014, 18:41 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Xemonoj
|
|
« Odpowiedz #39 : 25-04-2014, 18:48 » |
|
To jakie masło mam w końcu kupować? Mam w moim mieście do wyboru jakieś tanie po 2 zł, albo Masło extra łaciate z 83 g tłuszczu (nie jest napisane, jakiego) po ponad 4 pln i kerrygold po 7 pln. Jak wyciągam to łaciate z lodówki, to jest twarde. Muszę chwilę czekać zanim zmięknie. Większego wyboru nie mam.
|
|
« Ostatnia zmiana: 17-06-2016, 08:35 wysłane przez Gloria »
|
Zapisane
|
|
|
|
|