Niemedyczne forum zdrowia
25-04-2024, 18:34 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Masło czy miks  (Przeczytany 55409 razy)
Osci
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 25.05.2013
Wiadomości: 208

« Odpowiedz #40 : 25-04-2014, 19:02 »

Mam w moim mieście do wyboru jakieś tanie po 2 zł, albo Masło extra łaciate z 83 g tłuszczu (nie jest napisane, jakiego) po ponad 4 pln i kerrygold po 7 pln.
Masło po 2 zł - raczej mało prawdopodobne. Wczytaj się dokładnie w etykietkę (wyglądają jak od masła, ale nie ma na nich napisu masła).
« Ostatnia zmiana: 17-06-2016, 08:35 wysłane przez Gloria » Zapisane
Xemonoj
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 5.02.2013
Wiadomości: 406

« Odpowiedz #41 : 25-04-2014, 19:19 »

Mam w moim mieście do wyboru jakieś tanie po 2 zł, albo Masło extra łaciate z 83 g tłuszczu (nie jest napisane, jakiego) po ponad 4 pln i kerrygold po 7 pln.
Masło po 2 zł - raczej mało prawdopodobne. Wczytaj się dokładnie w etykietkę (wyglądają jak od masła, ale nie ma na nich napisu masła).
Napisałem o tych po 2 zł tylko po to, żeby napisać, jakie mam dostępne. Wiem, żeby ich nie kupować, bo to pewno nie masła, mam wybór jedynie między dwoma pozostałymi, o których napisałem.
« Ostatnia zmiana: 17-06-2016, 08:34 wysłane przez Gloria » Zapisane
Fazibazi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 44
MO: 12.2008
Wiedza:
Skąd: Gdynia
Wiadomości: 227

« Odpowiedz #42 : 28-04-2014, 20:53 »

Jeżeli to, co podaje producent, jest prawdą, to osobiście spotkałem się z taką informacją (tłuszcz mleczny 82%) tylko na najnowszych (dziś kupionych) opakowaniach tej firmy. Tak czy owak polecam. Wcześniej kupowałem to samo, ale tylko z powodu wysokiej oceny "organoleptycznej" msn-wink zbliżonej do oryginału masła od babci (jedyny minus to masło dostawało za to, że nie "wyciskała"(wykraplała) się z niego serwatka podczas krojenia ).

http://www.maluta.galeo.pro/pl/pr/9/maslo/

Z podanego linku chodzi oczywiście o masło extra - po kliknięciu na zdjęcie powiększy się.
« Ostatnia zmiana: 17-06-2016, 08:33 wysłane przez Gloria » Zapisane
Darko
***


Online Online

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiadomości: 230

« Odpowiedz #43 : 05-07-2014, 14:19 »

Ile potrzeba mleka, aby zrobić 1 kg masła?
« Ostatnia zmiana: 05-07-2014, 15:13 wysłane przez Darko » Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992

« Odpowiedz #44 : 05-07-2014, 20:46 »

Ile potrzeba mleka, aby zrobić 1 kg masła?
Dokładnie to trudno podać, to zależy jak tłuste jest mleko, szacuję, że miedzy 15l a 20l.
Zapisane
ArtComp
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 58
MO: 23.01.2017
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 151

« Odpowiedz #45 : 16-06-2016, 15:22 »

Poniżej zamieszczam fragment atrykułu, gdzie są opisane najbardziej popularne kategorie masła - ekstra oraz śmietankowego:

Cytat
Masło ekstra powstaje ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej. Masło to z powodu naturalnego ukwaszenia śmietany zawiera maksymalnie 0,6% laktozy i uważane jest za zdrowsze nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy, ale także dla osób starszych i chorych. Masło to pakowane jest w metalizowany pergamin. Masło śmietankowe powstaje z nieukwaszonej śmietanki i zawiera około 2-3% laktozy i pakowane jest najczęściej - z małymi wyjątkami - w nadrukowany pergamin.

Podstawowa informacja dla wszystkich jest taka, że masło wytwarzane jest z mleka lub niektórych produktów mlecznych o dużej zawartości tłuszczu. Według wytycznych UE w tej kategorii można wyróżnić produkty takie jak: masło, masło o zawartości 3 tłuszczu, masło półtłuste oraz tłuszcz mleczny do smarowania.

Według przyjętej nomenklatury: Masło to produkt zawierający nie mniej niż 80% i nie więcej niż 90% tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej masy beztłuszczowej mleka. Do produkcji takiego produktu dopuszcza się stosowanie innych niezbędnych substancji, jednak nie mogą być one stosowane w celu zastąpienia składników mleka.

Masło o zawartości 3/4 tłuszczu to produkt o zmniejszonej ilości tłuszczu, zawierający nie mniej niż 60% i nie więcej niż 62% tłuszczu mlecznego. Masło półtłuste (produkt niskotłuszczowy) - to produkt zawierający nie mniej niż 39% i nie więcej niż 41% tłuszczu mlecznego. W tej kategorii można wskazać także tłuszcz mleczny do smarowania X% zawierający następujące ilości tłuszczu mlecznego: poniżej 39%, powyżej 41%, ale poniżej 60% oraz powyżej 62%, ale poniżej 80% tłuszczu mlecznego. /wg dodatku do Rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007/. Pytanie, czy przeciętny klient jest w stanie to zapamiętać, pozostawmy do decyzji ustawodawcy.
« Ostatnia zmiana: 17-06-2016, 08:31 wysłane przez Gloria » Zapisane

| ZZO | DP | MO | KB | OJ | SO | GBG | SB
Luki
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 26/11/2014
Wiadomości: 3

« Odpowiedz #46 : 09-12-2016, 14:12 »

Mam dostęp do słodkiej śmietanki 39-42% prosto z mleczarni, z której zrobiłem kilka razy pyszne masło. Jest ona transportowana w aluminiowych bańkach, jakie dawniej były używane do przewożenia mleka. Te bańki są wyparzane przez 1,5h po każdym użyciu w temp. około 100 stopni.
Czy waszym zdaniem aluminium z tych baniek może się przedostawać do śmietanki?
Czy takie masło nadaje się bardziej do spożycia niż sklepowe niby-masło?
« Ostatnia zmiana: 09-12-2016, 15:16 wysłane przez ArtComp » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #47 : 10-12-2016, 07:36 »

Dawniej te bańki były ze stali nierdzewnej.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #48 : 10-12-2016, 23:15 »

Może wciąż są, tylko Luki ma za dużą krzepę do oceny metali.
« Ostatnia zmiana: 12-12-2016, 09:41 wysłane przez ArtComp » Zapisane

I'm going through changes
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #49 : 11-12-2016, 08:55 »

Kto wie dlaczego zagraniczne masła mają kilkukrotnie dłuższy termin ważności aniżeli nasze?
Zapisane
Luki
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 26/11/2014
Wiadomości: 3

« Odpowiedz #50 : 11-12-2016, 09:17 »

Chodzi mi o takie bańki jak z linku poniżej:


http://m.ebay.co.uk/itm/262733806284
Zapisane
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!