Poni¿ej zamieszczam fragment
atryku³u, gdzie s± opisane najbardziej popularne kategorie mas³a - ekstra oraz ¶mietankowego:
Mas³o ekstra powstaje ze ¶mietany pasteryzowanej i ukwaszonej. Mas³o to z powodu naturalnego ukwaszenia ¶mietany zawiera maksymalnie 0,6% laktozy i uwa¿ane jest za zdrowsze nie tylko dla osób z nietolerancj± laktozy, ale tak¿e dla osób starszych i chorych. Mas³o to pakowane jest w metalizowany pergamin. Mas³o ¶mietankowe powstaje z nieukwaszonej ¶mietanki i zawiera oko³o 2-3% laktozy i pakowane jest najczê¶ciej - z ma³ymi wyj±tkami - w nadrukowany pergamin.
Podstawowa informacja dla wszystkich jest taka, ¿e mas³o wytwarzane jest z mleka lub niektórych produktów mlecznych o du¿ej zawarto¶ci t³uszczu. Wed³ug wytycznych UE w tej kategorii mo¿na wyró¿niæ produkty takie jak: mas³o, mas³o o zawarto¶ci 3 t³uszczu, mas³o pó³t³uste oraz t³uszcz mleczny do smarowania.
Wed³ug przyjêtej nomenklatury: Mas³o to produkt zawieraj±cy nie mniej ni¿ 80% i nie wiêcej ni¿ 90% t³uszczu mlecznego, nie wiêcej ni¿ 16% wody i nie wiêcej ni¿ 2% suchej masy bezt³uszczowej mleka. Do produkcji takiego produktu dopuszcza siê stosowanie innych niezbêdnych substancji, jednak nie mog± byæ one stosowane w celu zast±pienia sk³adników mleka.
Mas³o o zawarto¶ci 3/4 t³uszczu to produkt o zmniejszonej ilo¶ci t³uszczu, zawieraj±cy nie mniej ni¿ 60% i nie wiêcej ni¿ 62% t³uszczu mlecznego. Mas³o pó³t³uste (produkt niskot³uszczowy) - to produkt zawieraj±cy nie mniej ni¿ 39% i nie wiêcej ni¿ 41% t³uszczu mlecznego. W tej kategorii mo¿na wskazaæ tak¿e t³uszcz mleczny do smarowania X% zawieraj±cy nastêpuj±ce ilo¶ci t³uszczu mlecznego: poni¿ej 39%, powy¿ej 41%, ale poni¿ej 60% oraz powy¿ej 62%, ale poni¿ej 80% t³uszczu mlecznego. /wg dodatku do Rozporz±dzenia Rady (WE) nr 1234/2007/. Pytanie, czy przeciêtny klient jest w stanie to zapamiêtaæ, pozostawmy do decyzji ustawodawcy.