Niemedyczne forum zdrowia
16-06-2019, 02:57 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Radiobiosłone --> www.radiobioslone.pl
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Nasiona kakaowca  (Przeczytany 31235 razy)
Coffeayers
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 25

« Odpowiedz #20 : 11-04-2014, 13:48 »

Jeśli ktoś głosi jedną bzdurę to nie znaczy, że wszystko inne co powie też jest bzdurą. Tym bardziej, że mówi o konkretnej substancji: http://pl.wikipedia.org/wiki/Teobromina

Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #21 : 11-04-2014, 15:43 »

No i co z tą substancją?
Zapisane
Coffeayers
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 25

« Odpowiedz #22 : 11-04-2014, 17:24 »

Według tego człowieka to neurotoksyna.
Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #23 : 11-04-2014, 19:24 »

Z twojego linku:
Cytat
 Ogólnie jej działanie jest zbliżone do kofeiny, ale znacznie słabsze.
Nie ma powodów do niepokoju, przy przeciętnym używaniu nic nie grozi. Chyba, że ktoś jest psem ważącym do 25 kg i zjada dwie tabliczki czekolady na raz.
Zapisane
Coffeayers
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 25

« Odpowiedz #24 : 11-04-2014, 20:13 »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zatrucie_teobromin%C4%85

"Pierwszymi objawami zatrucia teobrominą są nudności, wymioty, biegunka i wzmożone wydalanie moczu[1]. Później może dojść do arytmii serca, ataku epileptycznego, krwotoku wewnętrznego, zawału mięśnia sercowego, aż w końcu do śmierci."
Zapisane
Osci
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 25.05.2013
Wiadomości: 208

« Odpowiedz #25 : 11-04-2014, 20:47 »

Kiedyś zjadałem sobie po 4, 5 ziarenek surowego kakao dziennie i nic takiego mnie nie spotkało...
Zapisane
Generał
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 135

WWW
« Odpowiedz #26 : 11-04-2014, 21:27 »

Cofeayers zjedz pare tabliczek czekolady i zdaj nam relacje z doznań.
Zapisane

Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 893

« Odpowiedz #27 : 11-04-2014, 21:29 »

Surowe kakao niezbyt jest smaczne...
Zapisane

I'm going through changes
Osci
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 25.05.2013
Wiadomości: 208

« Odpowiedz #28 : 11-04-2014, 21:39 »

Smakuje podobnie jak czekolada 99-100% tylko, że jest twarde i chrupiące.
Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #29 : 12-04-2014, 13:40 »

Cofeayers zjedz pare tabliczek czekolady i zdaj nam relacje z doznań.
Albo snickersa, bo gwiazdorzysz hehehe.
Dopuszczasz do siebie, w gruncie rzeczy prostą myśl, że jakakolwiek substancja wyodrębniona z jakiegokolwiek produktu spożywczego, a zeżarta w nadmiarze, spowoduje różne objawy?
Tylko zaraz mnie nie zmuszaj, abym tłumaczył, że dla każdej substancji ta graniczna dawka będzie inna.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.551

WWW
« Odpowiedz #30 : 12-04-2014, 13:53 »

Cofeayers, zjedz parę tabliczek czekolady i zdaj nam relacje z doznań.
Dobry pomysł. Ustalimy przy okazji dawkę LDLo: http://www.ehs.ucsb.edu/units/labsfty/labrsc/lstoxicology.htm
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Dandi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
NIA: 18-04-2013 - 18-04-2014
Wiadomości: 333

« Odpowiedz #31 : 30-05-2014, 21:30 »

Czy całe ziarna kakaowca po zmiksowaniu w młynku mają dać przysłowiowy "proszek" czy "zakleić" młynek lepką i tłustą "papka"?
Zapisane
Coffeayers
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 25

« Odpowiedz #32 : 30-05-2014, 21:33 »

Proszek. Ktoś stosuje kakaowiec do koktajlu? Jak ma się on do candidy?
Zapisane
Dandi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
NIA: 18-04-2013 - 18-04-2014
Wiadomości: 333

« Odpowiedz #33 : 30-05-2014, 21:44 »

Jesteś tego pewny? Uzasadni proszę.
Zapisane
Coffeayers
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 25

« Odpowiedz #34 : 30-05-2014, 22:15 »

Bardzo zabawne to stwierdzenie z uzasadnieniem;) W blenderze Cucina z nasion robi się proszek. Koszt wypróbowania kosztuje jakieś dwadzieścia kilka złotych za paczkę nasion. Ukłony. 
Zapisane
Dandi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
NIA: 18-04-2013 - 18-04-2014
Wiadomości: 333

« Odpowiedz #35 : 30-05-2014, 22:34 »

Pytam, dlatego ponieważ z kakaowca od firmy Surovital robi się proszek a od firmy puregreen rob się paćka, która się aż świeci. Czyżby za dużo tłuszczów? A może za mało. Łapiesz już?
« Ostatnia zmiana: 31-05-2014, 15:49 wysłane przez Agata » Zapisane
Osci
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 25.05.2013
Wiadomości: 208

« Odpowiedz #36 : 31-05-2014, 00:15 »

Mnie się robił proszek jak kiedyś dorzuczałem do KB. Za to np. orzechy włoskie zalepiają dość skutecznie młynek.
« Ostatnia zmiana: 31-05-2014, 15:50 wysłane przez Agata » Zapisane
Dandi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
NIA: 18-04-2013 - 18-04-2014
Wiadomości: 333

« Odpowiedz #37 : 31-05-2014, 14:39 »

Skąd miałeś swoje ziarna i jakie one były?
Zapisane
Osci
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 25.05.2013
Wiadomości: 208

« Odpowiedz #38 : 31-05-2014, 17:09 »

Jeśli można podać to swoje ziarna (całe) kupiłem w 'Bogutyn Młyn' jeszcze przed erą Biosłone. Resztę, która mi została wykorzystałem do KB.
Wcześniej miałem nawet wyciskarkę i próbowałem robić sobie z kakaa różne masła i desery ale kiepsko to wychodziło bo nigdy nie uzyskałem takiej gładkiej masy 'słoiczkowej'.
« Ostatnia zmiana: 30-06-2014, 16:40 wysłane przez Nieboraczek » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.551

WWW
« Odpowiedz #39 : 31-05-2014, 23:57 »

Cytat
Jeśli można podać to swoje ziarna (całe) kupiłem w 'Bogutyn Młyn'
Można, czemu nie.
« Ostatnia zmiana: 30-06-2014, 16:39 wysłane przez Nieboraczek » Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!