Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 20:03 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Wesprzyj Fundacjê Bios³one --> kliknij
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Domowe przetwory Bios³onejczyków  (Przeczytany 13383 razy)
Dusiu70
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Sk±d: Sk±towni
Wiadomo¶ci: 937

« : 12-09-2013, 18:01 »

Mo¿e Kamilu do ksi±¿ki kucharskiej Bios³one bêdziesz chcia³ dorzuciæ dzia³ zatytu³owany "Domowe przetwory Bios³onejczyków". Je¿eli tak, to proponujê w tym w±tku dzieliæ siê swoimi, sprawdzonymi metodami wykonywania przetworów.
Aby by³o przejrzy¶cie piszmy jeden post, na jeden opis. A forma taka, jak± zaproponowa³e¶:

NAZWA PRZETWORU (na górze strony, du¿ymi literami):

Sk³adniki:

- ...
- ...
- ...
- ...

Sposób wykonania.

Porady/uwagi.

Zdjêcie gotowego wyrobu.


Kamil jak chcesz, to przenie¶ jeszcze tutaj nasze kiszonki, poniewa¿ tak¿e s± przetworami.

Dorzuci³em jeszcze w±tek, w którym mo¿na dyskutowaæ o przepisach tu podawanych.
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=28158.new#new
« Ostatnia zmiana: 12-09-2013, 18:18 wys³ane przez Dusiu70 » Zapisane

(20)Gdzie jest m±dry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czy¿ Bóg nie obróci³ w g³upstwo m±dro¶ci ¶wiata? (21) Skoro bowiem ¶wiat przez m±dro¶æ swoj± nie pozna³ Boga w jego Bo¿ej m±dro¶ci, przeto upodoba³o siê Bogu zbawiæ wierz±cych przez g³upie zwiastowanie. (1Kor)
Dusiu70
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Sk±d: Sk±towni
Wiadomo¶ci: 937

« Odpowiedz #1 : 12-09-2013, 18:04 »

                                                              Ogórki kiszone

Sk³adniki:
- ogórki
- koper
- czosnek
- przyprawy: sól, cukier, papryka ostra (mielona)

Sposób wykonania:
Ogórki p³uczemy i wk³adamy pionowo (jak naj¶ci¶lej) do s³oika, dok³adamy czosnek (dwa do trzech z±bków w zale¿no¶ci od wielko¶ci) i koper. Na wierzch sypiemy po szczypcie cukru i papryki. Zagotowujemy wodê i solimy j±. Nastêpnie gor±c± wod± zalewamy s³oik i zakrêcamy. Gotowe.

Porady/uwagi:
Mamy z ¿on± wieloletnie do¶wiadczenie w robieniu ogórków i wiem, ¿e:
- woda: mo¿e byæ zwyk³a kranówa, któr± solimy tak, aby by³a ¶rednio s³ona (jak w Ba³tyku smile)
- ogórki: najlepiej jak s± z pewnego ¼ród³a
- cukier: naprawdê szczypta na s³oik (1L) lub wek. Podobno to dziêki niemu ogórki s± przyjemnie kruche
- papryka: daje delikatn± ostro¶æ. Tylko nie wiêcej jak szczypta, a nawet pó³ szczypty (s³oik 1L)
- koper: du¿± wi±chê zu¿ywamy na 20kg ogórków.
- po zalaniu gor±c± wod± ju¿ nie pasteryzujemy, tylko je¶li to wek, to zostawiamy do wystygniêcia, a je¶li s³oik zakrêcany, to przewracamy do góry dnem.
- kobieta: nie mo¿e kisiæ w czasie okresu. Ogórki nie wyjd±, nie ma mocnych!

« Ostatnia zmiana: 12-09-2013, 18:29 wys³ane przez Dusiu70 » Zapisane

(20)Gdzie jest m±dry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czy¿ Bóg nie obróci³ w g³upstwo m±dro¶ci ¶wiata? (21) Skoro bowiem ¶wiat przez m±dro¶æ swoj± nie pozna³ Boga w jego Bo¿ej m±dro¶ci, przeto upodoba³o siê Bogu zbawiæ wierz±cych przez g³upie zwiastowanie. (1Kor)
Dusiu70
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Sk±d: Sk±towni
Wiadomo¶ci: 937

« Odpowiedz #2 : 12-09-2013, 18:07 »

                                                        Przecier pomidorowy

Sk³adniki:
- pomidory
- olej
-sól


Sposób wykonania:
Pomidory myjemy, nastêpnie kroimy na æwiartki. Wrzucamy do gara, dolewamy ma³± ilo¶æ wody (aby pomidory nie przywar³y do dna, zanim puszcz± soki). Gotujemy czasami mieszaj±c, do momentu a¿ skórki zaczn± odchodziæ od mi±¿szu. Po ugotowaniu, przepuszczamy wszystko do drugiego gara lub miski przez durszlak, aby oddzieliæ skórki od reszty. Po oddzieleniu, solimy delikatnie do smaku (lepiej mniej ni¿ za du¿o). Nastêpnie wlewamy przecier do s³oików, na wierzch lejemy ³y¿kê (s³oik 1L) oleju. S³oik zakrêcamy i pasteryzujemy 10/20min.  

Porady/uwagi:
- durszlak: lepszy od drobnego sita, bo skórki siê oddziel±, a wraz z mi±¿szem przelec± nasiona
- pasteryzacja: do du¿ego gara wlewam tyle wody, ile przykryje s³oiki w 1/2 do 2/3  wysoko¶ci. Na dno k³adê gazetê (nie mo¿e byæ „wyborcza”msn-wink). Nastêpnie uk³adam s³oiki (nie mog± siê dotykaæ), zakrywam garnek i pasteryzujê 10/20 minut od zagotowania. Wy³±czam kuchenkê, czekam a¿ trochê ostygn±, wyci±gam s³oiki i k³adê na rêcznik do góry dnem. Trzymam tak do pe³nego wystygniêcia. Nawet je¶li podczas przewracania jest lekki wyciek, to za chwilê powinno zassaæ nakrêtkê (nie panikowaæ). Je¶li u¿ywamy weków, to nie odwracamy.

« Ostatnia zmiana: 12-09-2013, 18:24 wys³ane przez Dusiu70 » Zapisane

(20)Gdzie jest m±dry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czy¿ Bóg nie obróci³ w g³upstwo m±dro¶ci ¶wiata? (21) Skoro bowiem ¶wiat przez m±dro¶æ swoj± nie pozna³ Boga w jego Bo¿ej m±dro¶ci, przeto upodoba³o siê Bogu zbawiæ wierz±cych przez g³upie zwiastowanie. (1Kor)
Dusiu70
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Sk±d: Sk±towni
Wiadomo¶ci: 937

« Odpowiedz #3 : 12-09-2013, 18:10 »

                                                        Sa³atka warzywna

Sk³adniki:
- marchew (1kg)
- papryka czerwona (1kg)
- pomidory (1kg)
- cebula (0,5kg)
- olej (1szklanka)
- przyprawy: ocet (3 ³y¿ki), cukier (2 ³y¿ki), sól (1 ³y¿ka), ziele angielskie, li¶æ laurowy


Sposób wykonania:
Marchew obieramy i ¶cieramy (na grubych oczkach), pomidory obieramy ze skórki, kroimy na æwiartki/ósemki, cebulê obieramy, kroimy na pó³ksiê¿yce, paprykê (usuwamy ¶rodek) kroimy w kostkê. Wszystko wrzucamy do gara, mieszamy i gotujemy, aby warzywa delikatnie pu¶ci³y soki. Przy takiej porcji, to 20/30minut. Pod koniec zalewamy szklank± oleju, przyprawiamy i kosztujemy. Jak smakuje, to wk³adamy do s³oików i pasteryzujemy (podobnie jak przecier).

Porady/uwagi:
- pomidory: obowi±zkowo obraæ ze skórek! Mo¿na je lekko naci±æ w krzy¿ i w³o¿yæ na chwilê do wrz±tku. Wtedy ³atwiej ¶ci±gamy skórkê.
- je¿eli kto¶ robi z wiêkszej ilo¶ci, to wszystko dajemy proporcjonalnie wiêcej.

« Ostatnia zmiana: 12-09-2013, 18:22 wys³ane przez Dusiu70 » Zapisane

(20)Gdzie jest m±dry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czy¿ Bóg nie obróci³ w g³upstwo m±dro¶ci ¶wiata? (21) Skoro bowiem ¶wiat przez m±dro¶æ swoj± nie pozna³ Boga w jego Bo¿ej m±dro¶ci, przeto upodoba³o siê Bogu zbawiæ wierz±cych przez g³upie zwiastowanie. (1Kor)
Kalina
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992

« Odpowiedz #4 : 27-07-2014, 22:49 »

Buraczki czerwone
 

Sk³adniki:
- buraczki czerwone (2,5kg)
- czosnek (3 z±bki)

Zalewa:
- ocet jab³kowy (1,5 szklanki)
- woda (2,5 szklanki)
- cukier (1 szklanka)
- li¶æ laurowy (4 listki)
- pieprz czarny (5 ziaren)
- sól (1 ³y¿ka)
- cebula drobno pokrojona (3 szt.)


Sposób wykonania:

Buraczki starannie myjemy (szorujemy), gotujemy ze skórk±. Po ugotowaniu obieramy ze skórki, ¶cieramy na tarce jarzynowej (wiêksze oczka).
Z podanych sk³adników przygotowujemy zalewê, gotujemy ok.10 min.
Do przetartych buraczków wciskamy czosnek, wlewamy zalewê i mieszamy. Pozostawiamy do nastêpnego dnia. W nastêpnym dniu wk³adamy do s³oików i pasteryzujemy jak inne przetwory.
Najlepiej sporz±dzaæ, gdy buraczki s± jeszcze m³ode (sierpieñ, pocz±tek wrze¶nia), szybko siê gotuj± i s± smaczniejsze.
« Ostatnia zmiana: 04-08-2014, 12:13 wys³ane przez Nieboraczek » Zapisane
Udana
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.251

« Odpowiedz #5 : 03-08-2014, 12:25 »

Kalina zrobi³am te buraczki wysz³y mi 4 s³oiczki po d¿emie i 4 wiêksze pó³litrowe. Tylko wydaje mi siê, ¿e s± za kwa¶ne, mo¿e mój ocet by³ bardzo kwa¶ny? Ale smaczne s±.
Nastêpn± partiê zrobiê z 1 szklank± octu lub wezmê 3 kg buraków.

Ja kiedy¶ robi³am takie buraki:
3 kg- ugotowaæ, obraæ, zetrzeæ na tarce o du¿ych oczkach;
1 kg cebuli pokroiæ w kostkê;
1 kg papryki pokroiæ w kostkê;
zalewa:
po pó³ szklanki cukru, oliwy, szklankê octu jab³kowego i szklankê wody + 4 li¶cie laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu, ³y¿kê soli kamiennej.
Wszystkie sk³adniki wymieszaæ i zagotowaæ 15 minut, gor±ce wk³adaæ do s³oików i krótko pasteryzowaæ.
Zapisane

Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!