Niemedyczne forum zdrowia
28-10-2021, 22:30 *
Witamy, Go嗆. Zaloguj si lub zarejestruj.
Czy dotar do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj si podaj帷 nazw u篡tkownika, has這 i d逝go嗆 sesji
Aktualno軼i: Ram闚ka Radiabios這ne --> kliknij
 
   Strona g堯wna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj si Rejestracja  
Strony: [1]   Do do逝
  Drukuj  
Autor W徠ek: Domowe przetwory Bios這nejczyk闚  (Przeczytany 10274 razy)
Dusiu70
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Sk康: Sk徠owni
Wiadomo軼i: 937

« : 12-09-2013, 18:01 »

Mo瞠 Kamilu do ksi捫ki kucharskiej Bios這ne b璠ziesz chcia dorzuci dzia zatytu這wany "Domowe przetwory Bios這nejczyk闚". Je瞠li tak, to proponuj w tym w徠ku dzieli si swoimi, sprawdzonymi metodami wykonywania przetwor闚.
Aby by這 przejrzy軼ie piszmy jeden post, na jeden opis. A forma taka, jak zaproponowa貫:

NAZWA PRZETWORU (na g鏎ze strony, du篡mi literami):

Sk豉dniki:

- ...
- ...
- ...
- ...

Spos鏏 wykonania.

Porady/uwagi.

Zdj璚ie gotowego wyrobu.


Kamil jak chcesz, to przenie jeszcze tutaj nasze kiszonki, poniewa tak瞠 s przetworami.

Dorzuci貫m jeszcze w徠ek, w kt鏎ym mo積a dyskutowa o przepisach tu podawanych.
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=28158.new#new
« Ostatnia zmiana: 12-09-2013, 18:18 wys豉ne przez Dusiu70 » Zapisane

(20)Gdzie jest m康ry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czy B鏬 nie obr鏂i w g逝pstwo m康ro軼i 鈍iata? (21) Skoro bowiem 鈍iat przez m康ro嗆 swoj nie pozna Boga w jego Bo瞠j m康ro軼i, przeto upodoba這 si Bogu zbawi wierz帷ych przez g逝pie zwiastowanie. (1Kor)
Dusiu70
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Sk康: Sk徠owni
Wiadomo軼i: 937

« Odpowiedz #1 : 12-09-2013, 18:04 »

                                                              Og鏎ki kiszone

Sk豉dniki:
- og鏎ki
- koper
- czosnek
- przyprawy: s鏊, cukier, papryka ostra (mielona)

Spos鏏 wykonania:
Og鏎ki p逝czemy i wk豉damy pionowo (jak naj軼i郵ej) do s這ika, dok豉damy czosnek (dwa do trzech z帳k闚 w zale積o軼i od wielko軼i) i koper. Na wierzch sypiemy po szczypcie cukru i papryki. Zagotowujemy wod i solimy j. Nast瘼nie gor帷 wod zalewamy s這ik i zakr璚amy. Gotowe.

Porady/uwagi:
Mamy z 穎n wieloletnie do鈍iadczenie w robieniu og鏎k闚 i wiem, 瞠:
- woda: mo瞠 by zwyk豉 kran闚a, kt鏎 solimy tak, aby by豉 鈔ednio s這na (jak w Ba速yku smile)
- og鏎ki: najlepiej jak s z pewnego 廝鏚豉
- cukier: naprawd szczypta na s這ik (1L) lub wek. Podobno to dzi瘯i niemu og鏎ki s przyjemnie kruche
- papryka: daje delikatn ostro嗆. Tylko nie wi璚ej jak szczypta, a nawet p馧 szczypty (s這ik 1L)
- koper: du膨 wi帷h zu篡wamy na 20kg og鏎k闚.
- po zalaniu gor帷 wod ju nie pasteryzujemy, tylko je郵i to wek, to zostawiamy do wystygni璚ia, a je郵i s這ik zakr璚any, to przewracamy do g鏎y dnem.
- kobieta: nie mo瞠 kisi w czasie okresu. Og鏎ki nie wyjd, nie ma mocnych!

« Ostatnia zmiana: 12-09-2013, 18:29 wys豉ne przez Dusiu70 » Zapisane

(20)Gdzie jest m康ry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czy B鏬 nie obr鏂i w g逝pstwo m康ro軼i 鈍iata? (21) Skoro bowiem 鈍iat przez m康ro嗆 swoj nie pozna Boga w jego Bo瞠j m康ro軼i, przeto upodoba這 si Bogu zbawi wierz帷ych przez g逝pie zwiastowanie. (1Kor)
Dusiu70
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Sk康: Sk徠owni
Wiadomo軼i: 937

« Odpowiedz #2 : 12-09-2013, 18:07 »

                                                        Przecier pomidorowy

Sk豉dniki:
- pomidory
- olej
-s鏊


Spos鏏 wykonania:
Pomidory myjemy, nast瘼nie kroimy na 獞iartki. Wrzucamy do gara, dolewamy ma陰 ilo嗆 wody (aby pomidory nie przywar造 do dna, zanim puszcz soki). Gotujemy czasami mieszaj帷, do momentu a sk鏎ki zaczn odchodzi od mi捫szu. Po ugotowaniu, przepuszczamy wszystko do drugiego gara lub miski przez durszlak, aby oddzieli sk鏎ki od reszty. Po oddzieleniu, solimy delikatnie do smaku (lepiej mniej ni za du穎). Nast瘼nie wlewamy przecier do s這ik闚, na wierzch lejemy 造磬 (s這ik 1L) oleju. S這ik zakr璚amy i pasteryzujemy 10/20min.  

Porady/uwagi:
- durszlak: lepszy od drobnego sita, bo sk鏎ki si oddziel, a wraz z mi捫szem przelec nasiona
- pasteryzacja: do du瞠go gara wlewam tyle wody, ile przykryje s這iki w 1/2 do 2/3  wysoko軼i. Na dno k豉d gazet (nie mo瞠 by „wyborcza”msn-wink). Nast瘼nie uk豉dam s這iki (nie mog si dotyka), zakrywam garnek i pasteryzuj 10/20 minut od zagotowania. Wy陰czam kuchenk, czekam a troch ostygn, wyci庵am s這iki i k豉d na r璚znik do g鏎y dnem. Trzymam tak do pe軟ego wystygni璚ia. Nawet je郵i podczas przewracania jest lekki wyciek, to za chwil powinno zassa nakr皻k (nie panikowa). Je郵i u篡wamy wek闚, to nie odwracamy.

« Ostatnia zmiana: 12-09-2013, 18:24 wys豉ne przez Dusiu70 » Zapisane

(20)Gdzie jest m康ry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czy B鏬 nie obr鏂i w g逝pstwo m康ro軼i 鈍iata? (21) Skoro bowiem 鈍iat przez m康ro嗆 swoj nie pozna Boga w jego Bo瞠j m康ro軼i, przeto upodoba這 si Bogu zbawi wierz帷ych przez g逝pie zwiastowanie. (1Kor)
Dusiu70
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Sk康: Sk徠owni
Wiadomo軼i: 937

« Odpowiedz #3 : 12-09-2013, 18:10 »

                                                        Sa豉tka warzywna

Sk豉dniki:
- marchew (1kg)
- papryka czerwona (1kg)
- pomidory (1kg)
- cebula (0,5kg)
- olej (1szklanka)
- przyprawy: ocet (3 造磬i), cukier (2 造磬i), s鏊 (1 造磬a), ziele angielskie, li嗆 laurowy


Spos鏏 wykonania:
Marchew obieramy i 軼ieramy (na grubych oczkach), pomidory obieramy ze sk鏎ki, kroimy na 獞iartki/鏀emki, cebul obieramy, kroimy na p馧ksi篹yce, papryk (usuwamy 鈔odek) kroimy w kostk. Wszystko wrzucamy do gara, mieszamy i gotujemy, aby warzywa delikatnie pu軼i造 soki. Przy takiej porcji, to 20/30minut. Pod koniec zalewamy szklank oleju, przyprawiamy i kosztujemy. Jak smakuje, to wk豉damy do s這ik闚 i pasteryzujemy (podobnie jak przecier).

Porady/uwagi:
- pomidory: obowi您kowo obra ze sk鏎ek! Mo積a je lekko naci望 w krzy i w這篡 na chwil do wrz徠ku. Wtedy 豉twiej 軼i庵amy sk鏎k.
- je瞠li kto robi z wi瘯szej ilo軼i, to wszystko dajemy proporcjonalnie wi璚ej.

« Ostatnia zmiana: 12-09-2013, 18:22 wys豉ne przez Dusiu70 » Zapisane

(20)Gdzie jest m康ry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czy B鏬 nie obr鏂i w g逝pstwo m康ro軼i 鈍iata? (21) Skoro bowiem 鈍iat przez m康ro嗆 swoj nie pozna Boga w jego Bo瞠j m康ro軼i, przeto upodoba這 si Bogu zbawi wierz帷ych przez g逝pie zwiastowanie. (1Kor)
Kalina
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk康: lubuskie
Wiadomo軼i: 965

« Odpowiedz #4 : 27-07-2014, 22:49 »

Buraczki czerwone
 

Sk豉dniki:
- buraczki czerwone (2,5kg)
- czosnek (3 z帳ki)

Zalewa:
- ocet jab趾owy (1,5 szklanki)
- woda (2,5 szklanki)
- cukier (1 szklanka)
- li嗆 laurowy (4 listki)
- pieprz czarny (5 ziaren)
- s鏊 (1 造磬a)
- cebula drobno pokrojona (3 szt.)


Spos鏏 wykonania:

Buraczki starannie myjemy (szorujemy), gotujemy ze sk鏎k. Po ugotowaniu obieramy ze sk鏎ki, 軼ieramy na tarce jarzynowej (wi瘯sze oczka).
Z podanych sk豉dnik闚 przygotowujemy zalew, gotujemy ok.10 min.
Do przetartych buraczk闚 wciskamy czosnek, wlewamy zalew i mieszamy. Pozostawiamy do nast瘼nego dnia. W nast瘼nym dniu wk豉damy do s這ik闚 i pasteryzujemy jak inne przetwory.
Najlepiej sporz康za, gdy buraczki s jeszcze m這de (sierpie, pocz徠ek wrze郾ia), szybko si gotuj i s smaczniejsze.
« Ostatnia zmiana: 04-08-2014, 12:13 wys豉ne przez Nieboraczek » Zapisane
Udana
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 56
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk康: Wroc豉w
Wiadomo軼i: 1.234

« Odpowiedz #5 : 03-08-2014, 12:25 »

Kalina zrobi豉m te buraczki wysz造 mi 4 s這iczki po d瞠mie i 4 wi瘯sze p馧litrowe. Tylko wydaje mi si, 瞠 s za kwa郾e, mo瞠 m鎩 ocet by bardzo kwa郾y? Ale smaczne s.
Nast瘼n parti zrobi z 1 szklank octu lub wezm 3 kg burak闚.

Ja kiedy robi豉m takie buraki:
3 kg- ugotowa, obra, zetrze na tarce o du篡ch oczkach;
1 kg cebuli pokroi w kostk;
1 kg papryki pokroi w kostk;
zalewa:
po p馧 szklanki cukru, oliwy, szklank octu jab趾owego i szklank wody + 4 li軼ie laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu, 造磬 soli kamiennej.
Wszystkie sk豉dniki wymiesza i zagotowa 15 minut, gor帷e wk豉da do s這ik闚 i kr鏒ko pasteryzowa.
Zapisane

Nawet najdalsza podr騜 zaczyna si od pierwszego kroku...
Strony: [1]   Do g鏎y
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia豉 na MySQL Dzia豉 na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid這wy XHTML 1.0! Prawid這wy CSS!