Ogórki kiszoneSk³adniki:- ogórki
- koper
- czosnek
- przyprawy: sól, cukier, papryka ostra (mielona)
Sposób wykonania:Ogórki p³uczemy i wk³adamy pionowo (jak naj¶ci¶lej) do s³oika, dok³adamy czosnek (dwa do trzech z±bków w zale¿no¶ci od wielko¶ci) i koper. Na wierzch sypiemy po szczypcie cukru i papryki. Zagotowujemy wodê i solimy j±. Nastêpnie gor±c± wod± zalewamy s³oik i zakrêcamy. Gotowe.
Porady/uwagi:Mamy z ¿on± wieloletnie do¶wiadczenie w robieniu ogórków i wiem, ¿e:
- woda: mo¿e byæ zwyk³a kranówa, któr± solimy tak, aby by³a ¶rednio s³ona (jak w Ba³tyku

)
- ogórki: najlepiej jak s± z pewnego ¼ród³a
- cukier: naprawdê szczypta na s³oik (1L) lub wek. Podobno to dziêki niemu ogórki s± przyjemnie kruche
- papryka: daje delikatn± ostro¶æ. Tylko nie wiêcej jak szczypta, a nawet pó³ szczypty (s³oik 1L)
- koper: du¿± wi±chê zu¿ywamy na 20kg ogórków.
- po zalaniu gor±c± wod± ju¿ nie pasteryzujemy, tylko je¶li to wek, to zostawiamy do wystygniêcia, a je¶li s³oik zakrêcany, to przewracamy do góry dnem.
- kobieta: nie mo¿e kisiæ w czasie okresu. Ogórki nie wyjd±, nie ma mocnych!
