Ogórki kiszoneSkładniki:- ogórki
- koper
- czosnek
- przyprawy: sól, cukier, papryka ostra (mielona)
Sposób wykonania:Ogórki płuczemy i wkładamy pionowo (jak najściślej) do słoika, dokładamy czosnek (dwa do trzech ząbków w zależności od wielkości) i koper. Na wierzch sypiemy po szczypcie cukru i papryki. Zagotowujemy wodę i solimy ją. Następnie gorącą wodą zalewamy słoik i zakręcamy. Gotowe.
Porady/uwagi:Mamy z żoną wieloletnie doświadczenie w robieniu ogórków i wiem, że:
- woda: może być zwykła kranówa, którą solimy tak, aby była średnio słona (jak w Bałtyku
)
- ogórki: najlepiej jak są z pewnego źródła
- cukier: naprawdę szczypta na słoik (1L) lub wek. Podobno to dzięki niemu ogórki są przyjemnie kruche
- papryka: daje delikatną ostrość. Tylko nie więcej jak szczypta, a nawet pół szczypty (słoik 1L)
- koper: dużą wiąchę zużywamy na 20kg ogórków.
- po zalaniu gorącą wodą już nie pasteryzujemy, tylko jeśli to wek, to zostawiamy do wystygnięcia, a jeśli słoik zakręcany, to przewracamy do góry dnem.
- kobieta: nie może kisić w czasie okresu. Ogórki nie wyjdą, nie ma mocnych!