Pytania i wątpliwości dotyczące przetworów

Zaczęty przez Dusiu70, 12-09-2013, 19:16

Dusiu70

Aby nie zaśmiecać wątku "Domowe przetwory Biosłonejczyków", proszę w tym wątku dyskutować, o podanych tam przepisach.

Dobry pomysł. Jeżeli macie pytania dotyczące konkretnego przepisu to proszę na początku dodać link do tego przepisu. //Kamil
(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)

Zebbra

Ma ktoś może dobry przepis na sałatkę z ogórków, cebuli i marchewki, najlepiej na occie jabłkowym? Lub inne najlepiej z ogórkami bo właśnie zakupiłam. I czy ktoś stosuje ocet jabłkowy do przetworów i może się podzielić doświadczeniami, tj. ile go daje na litr, jakie smakowo są przetwory robione na occie jabłkowym, i jak się przechowują - tak samo, lepiej, gorzej?

Kozaczek

CytatI czy ktoś stosuje ocet jabłkowy do przetworów i może się podzielić doświadczeniami,
W zeszłym roku zrobiłam kilka słoików z octem jabłkowym własnej roboty, nie polecam.
Mnie i mojej rodzinie nie smakuje. Robię z octem spirytusowym.

Kalina

Ostatnie dwa lata robiłam buraczki z octem jabłkowym. W smaku były bardzo dobre. Słoiki przetrwały całą zimę bez problemu.

Stosowałam 1,5 szklanki octu jabłkowego na 2,5 szklanki wody.

Darko

Kisiliście może całe główki kapusty? Jak?

Asia61

Cytat: Kalina w 27-07-2014, 20:48
Ostatnie dwa lata robiłam buraczki z octem jabłkowym. W smaku były bardzo dobre. Słoiki przetrwały całą zimę bez problemu.

Stosowałam 1,5 szklanki octu jabłkowego na 2,5 szklanki wody.
Napisz Kalinko przepis w dziale kulinarnym.
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna

Kalina

Przepis umieściłam, można oczywiście zmienić skład zalewy, według własnych upodobań.

http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=28157.msg195530#new