Niemedyczne forum zdrowia
19-04-2024, 15:51 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Masło orzechowe  (Przeczytany 16145 razy)
KasikKa
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 19.11.2012
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 81

« : 14-12-2013, 23:43 »

Składniki:
orzechy ziemne niesolone

dodatki wedle smaku : szczypta soli, kakao, inne orzechy, sezam, wiórki kokosowe itp.

wykonanie:

Orzechy lekko podprażamy na suchej patelni (lub kupujemy już uprażone).
Jeśli dysponujemy robotem kuchennym to wsypujemy orzechy do misy i miksujemy do uzyskania odpowiadającej konsystencji.
Jeśli mamy jedynie blender to również sobie poradzimy, jednak zajmie nam to więcej czasu. W takiej sytuacji należy robić częste przerwy, aby nie przegrzać urządzenia.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #1 : 15-12-2013, 00:59 »

Orzechy ziemne są niejadalne... msn-wink
Zapisane

I'm going through changes
Margoled
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 66
MO: 01.01.2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 170

« Odpowiedz #2 : 15-12-2013, 09:48 »

Dlaczego?
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #3 : 15-12-2013, 15:11 »

Ilekroć je porównuję z innymi orzechami, zawsze dochodzę do takiego przekonania. Nie smakują mi, źle się po nich czuję. Poza tym, są pewnie z US, jak najgorsze pistacje, najgorsze migdały i najgorsze śliwki na świecie.
Zapisane

I'm going through changes
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #4 : 15-12-2013, 16:08 »

Cytat
Poza tym, są pewnie z US, jak najgorsze pistacje, najgorsze migdały i najgorsze śliwki na świecie.
Antonio, to skąd kupować wymienione przez Ciebie delikatesy?
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #5 : 15-12-2013, 16:20 »

Pistacje z Iranu, migdały z Sycylii, śliwki z Polski msn-wink. Przepraszam, że tak sobie kpię, ale po co nam arachidy? Nie są to żadne orzechy, więc i żadne to masło orzechowe...
Zapisane

I'm going through changes
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582

« Odpowiedz #6 : 15-12-2013, 17:13 »

To fakt, orzeszki ziemne nie występują w naturze i są sztucznie wyhodowaną rośliną uprawną. Poza Stanami uprawiane są też w Azji, Afryce oraz Europie.
Nie ustępują jednak walorom innych orzechów - obfitują w kwasy oleinowe, błonnik, a dodatkowo są mniej tuczące. U niektórych mogą powodować nietolerancje pokarmowe.
Mnie znacznie bardziej odpychają orzechy laskowe - często psujące się w środku, spleśniałe.
Zapisane
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #7 : 15-12-2013, 20:28 »

Mnie znacznie bardziej odpychają orzechy laskowe - często psujące się w środku, spleśniałe.

I dlatego wolę orzechy laskowe. Ktoś mi mówił, że te ziemne są napromieniowywane właśnie po to aby nie pleśniały.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Domi5
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16-06-2011
Wiedza:
Wiadomości: 1.414

« Odpowiedz #8 : 15-12-2013, 22:00 »

A z orzechów włoskich albo migdałów nie da się zrobić masła?
Zapisane
LaktozAnna
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 34
MO: 02.2012-02.2014, 11.2015-teraz
Skąd: Chrzanów
Wiadomości: 96

« Odpowiedz #9 : 16-12-2013, 09:43 »

Pyszne masło jest z masła klarowanego (posmak orzechowy) plus orzechy włoskie.
Zapisane

Czasem trzeba spaść na sam dół, żeby móc się odbić.
Bitwoman
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomości: 191

« Odpowiedz #10 : 16-12-2013, 10:32 »

Robię masło orzechowe z prawdziwego masła, orzechów włoskich lub laskowych, stopionej gorzkiej czekolady i odrobiny ciepłego mleka. Polecam.
Zapisane

"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho
Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
Grawo
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526

« Odpowiedz #11 : 16-12-2013, 11:45 »

Podaj przepis.
Zapisane
Ewela
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 26.12.2009
Skąd: z drogi do zdrowia
Wiadomości: 99

« Odpowiedz #12 : 16-12-2013, 14:11 »

Przepis dla Grawo. Masło dodaj do jajecznicy. Orzechy pogryź, połknij. Po co Ci dodatkowa robota?
« Ostatnia zmiana: 16-12-2013, 17:43 wysłane przez Ania‬ » Zapisane
Grawo
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526

« Odpowiedz #13 : 16-12-2013, 19:32 »

Masz rację Ewela, szkoda czasu, ja odkąd jestem na Biosłone to jadam prosto, ale chciałam zrobić to masło orzechowe dla moich wnuków, zamiast nutelli, którą jadają.
Zapisane
Bitwoman
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomości: 191

« Odpowiedz #14 : 17-12-2013, 09:57 »

Podaj przepis.
Kostka masła, tabliczka gorzkiej czekolady, paczka orzechów (200 g), pół szklanki ciepłego mleka (może być słodka śmietana). Masło i czekoladę roztapiamy, dodajemy zmielone orzechy i mleko, można dosłodzić miodem w zależności od tego jak słodka jest czekolada; wstawiamy do lodówki.
Zapisane

"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho
Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
KasikKa
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 19.11.2012
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 81

« Odpowiedz #15 : 17-12-2013, 12:44 »

Przepis na to masło napisałam w odpowiedzi na post z innego wątku (chodziło o uzupełnienie boru, którego orzechy ziemne są dobrym źródłem). Faktycznie nie są to nawet orzechy a odmiana fasoli. Zdarzają się jednak amatorzy ich smaku.

Jeśli chodzi o inne warianty smarowideł orzechowych to robię podobnie jak Bitwoman tylko bez mleka i cukru za to z kaszą jaglaną i daktylami.

Natomiast na inteligentne pytanie: po co ci dodatkowa robota, w takich przypadkach ciśnie mi się na usta jedna odpowiedz - po g....no.
Zapisane
Grawo
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526

« Odpowiedz #16 : 17-12-2013, 15:55 »

Dzięki dziewczyny za przepisy, zrobię dwa warianty.
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #17 : 17-12-2013, 15:59 »

Natomiast na inteligentne pytanie: po co ci dodatkowa robota, w takich przypadkach ciśnie mi się na usta jedna odpowiedz - po g....no.
No Kasia poleciałaś...ale mnie też się ciśnie, po co gotować jak jest MCdonalds.
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
KasikKa
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 19.11.2012
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 81

« Odpowiedz #18 : 17-12-2013, 17:06 »

Przepraszam jeśli kogoś uraziłam swoim tonem, ale kolejny raz ktoś zadaje to pytanie w odniesieniu do kuchennego pitraszenia. W końcu każdy robi to co lubi a niektórzy lubią kombinować w kuchni zamiast spędzać czas na oglądaniu tańca z gwiazdami.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #19 : 17-12-2013, 17:14 »

Argument Twój Kasiu jest super. Też lubię kuchnię smile.
Arachidy czasem kupuję i zjadam, by nie zasnąć za kierownicą. Efekt jest jednak taki, że szybko tracą smak, a ja wybieram inne orzechy...
Zapisane

I'm going through changes
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!