KasikKa
Offline
Płeć:
MO: 19.11.2012
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 81
|
|
« : 14-12-2013, 23:43 » |
|
Składniki: orzechy ziemne niesolone
dodatki wedle smaku : szczypta soli, kakao, inne orzechy, sezam, wiórki kokosowe itp.
wykonanie:
Orzechy lekko podprażamy na suchej patelni (lub kupujemy już uprażone). Jeśli dysponujemy robotem kuchennym to wsypujemy orzechy do misy i miksujemy do uzyskania odpowiadającej konsystencji. Jeśli mamy jedynie blender to również sobie poradzimy, jednak zajmie nam to więcej czasu. W takiej sytuacji należy robić częste przerwy, aby nie przegrzać urządzenia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #1 : 15-12-2013, 00:59 » |
|
Orzechy ziemne są niejadalne...
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Margoled
Offline
Płeć:
Wiek: 66
MO: 01.01.2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 170
|
|
« Odpowiedz #2 : 15-12-2013, 09:48 » |
|
Dlaczego?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #3 : 15-12-2013, 15:11 » |
|
Ilekroć je porównuję z innymi orzechami, zawsze dochodzę do takiego przekonania. Nie smakują mi, źle się po nich czuję. Poza tym, są pewnie z US, jak najgorsze pistacje, najgorsze migdały i najgorsze śliwki na świecie.
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #4 : 15-12-2013, 16:08 » |
|
Poza tym, są pewnie z US, jak najgorsze pistacje, najgorsze migdały i najgorsze śliwki na świecie. Antonio, to skąd kupować wymienione przez Ciebie delikatesy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #5 : 15-12-2013, 16:20 » |
|
Pistacje z Iranu, migdały z Sycylii, śliwki z Polski . Przepraszam, że tak sobie kpię, ale po co nam arachidy? Nie są to żadne orzechy, więc i żadne to masło orzechowe...
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #6 : 15-12-2013, 17:13 » |
|
To fakt, orzeszki ziemne nie występują w naturze i są sztucznie wyhodowaną rośliną uprawną. Poza Stanami uprawiane są też w Azji, Afryce oraz Europie. Nie ustępują jednak walorom innych orzechów - obfitują w kwasy oleinowe, błonnik, a dodatkowo są mniej tuczące. U niektórych mogą powodować nietolerancje pokarmowe. Mnie znacznie bardziej odpychają orzechy laskowe - często psujące się w środku, spleśniałe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #7 : 15-12-2013, 20:28 » |
|
Mnie znacznie bardziej odpychają orzechy laskowe - często psujące się w środku, spleśniałe.
I dlatego wolę orzechy laskowe. Ktoś mi mówił, że te ziemne są napromieniowywane właśnie po to aby nie pleśniały.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
Domi5
Offline
Płeć:
MO: 16-06-2011
Wiedza:
Wiadomości: 1.414
|
|
« Odpowiedz #8 : 15-12-2013, 22:00 » |
|
A z orzechów włoskich albo migdałów nie da się zrobić masła?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
LaktozAnna
Offline
Płeć:
Wiek: 34
MO: 02.2012-02.2014, 11.2015-teraz
Skąd: Chrzanów
Wiadomości: 96
|
|
« Odpowiedz #9 : 16-12-2013, 09:43 » |
|
Pyszne masło jest z masła klarowanego (posmak orzechowy) plus orzechy włoskie.
|
|
|
Zapisane
|
Czasem trzeba spaść na sam dół, żeby móc się odbić.
|
|
|
Bitwoman
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomości: 191
|
|
« Odpowiedz #10 : 16-12-2013, 10:32 » |
|
Robię masło orzechowe z prawdziwego masła, orzechów włoskich lub laskowych, stopionej gorzkiej czekolady i odrobiny ciepłego mleka. Polecam.
|
|
|
Zapisane
|
"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
|
|
|
Grawo
Offline
Płeć:
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526
|
|
« Odpowiedz #11 : 16-12-2013, 11:45 » |
|
Podaj przepis.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewela
Offline
Płeć:
MO: 26.12.2009
Skąd: z drogi do zdrowia
Wiadomości: 99
|
|
« Odpowiedz #12 : 16-12-2013, 14:11 » |
|
Przepis dla Grawo. Masło dodaj do jajecznicy. Orzechy pogryź, połknij. Po co Ci dodatkowa robota?
|
|
« Ostatnia zmiana: 16-12-2013, 17:43 wysłane przez Ania »
|
Zapisane
|
|
|
|
Grawo
Offline
Płeć:
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526
|
|
« Odpowiedz #13 : 16-12-2013, 19:32 » |
|
Masz rację Ewela, szkoda czasu, ja odkąd jestem na Biosłone to jadam prosto, ale chciałam zrobić to masło orzechowe dla moich wnuków, zamiast nutelli, którą jadają.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bitwoman
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomości: 191
|
|
« Odpowiedz #14 : 17-12-2013, 09:57 » |
|
Podaj przepis.
Kostka masła, tabliczka gorzkiej czekolady, paczka orzechów (200 g), pół szklanki ciepłego mleka (może być słodka śmietana). Masło i czekoladę roztapiamy, dodajemy zmielone orzechy i mleko, można dosłodzić miodem w zależności od tego jak słodka jest czekolada; wstawiamy do lodówki.
|
|
|
Zapisane
|
"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
|
|
|
KasikKa
Offline
Płeć:
MO: 19.11.2012
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 81
|
|
« Odpowiedz #15 : 17-12-2013, 12:44 » |
|
Przepis na to masło napisałam w odpowiedzi na post z innego wątku (chodziło o uzupełnienie boru, którego orzechy ziemne są dobrym źródłem). Faktycznie nie są to nawet orzechy a odmiana fasoli. Zdarzają się jednak amatorzy ich smaku.
Jeśli chodzi o inne warianty smarowideł orzechowych to robię podobnie jak Bitwoman tylko bez mleka i cukru za to z kaszą jaglaną i daktylami.
Natomiast na inteligentne pytanie: po co ci dodatkowa robota, w takich przypadkach ciśnie mi się na usta jedna odpowiedz - po g....no.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grawo
Offline
Płeć:
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526
|
|
« Odpowiedz #16 : 17-12-2013, 15:55 » |
|
Dzięki dziewczyny za przepisy, zrobię dwa warianty.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251
|
|
« Odpowiedz #17 : 17-12-2013, 15:59 » |
|
Natomiast na inteligentne pytanie: po co ci dodatkowa robota, w takich przypadkach ciśnie mi się na usta jedna odpowiedz - po g....no.
No Kasia poleciałaś...ale mnie też się ciśnie, po co gotować jak jest MCdonalds.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
KasikKa
Offline
Płeć:
MO: 19.11.2012
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 81
|
|
« Odpowiedz #18 : 17-12-2013, 17:06 » |
|
Przepraszam jeśli kogoś uraziłam swoim tonem, ale kolejny raz ktoś zadaje to pytanie w odniesieniu do kuchennego pitraszenia. W końcu każdy robi to co lubi a niektórzy lubią kombinować w kuchni zamiast spędzać czas na oglądaniu tańca z gwiazdami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990
|
|
« Odpowiedz #19 : 17-12-2013, 17:14 » |
|
Argument Twój Kasiu jest super. Też lubię kuchnię . Arachidy czasem kupuję i zjadam, by nie zasnąć za kierownicą. Efekt jest jednak taki, że szybko tracą smak, a ja wybieram inne orzechy...
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
|