Niemedyczne forum zdrowia
25-04-2024, 16:27 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mąka gryczana i ryżowa  (Przeczytany 9458 razy)
G4H
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 33
MO: 01.10.2012
Skąd: Poznań
Wiadomości: 72

« : 03-02-2014, 10:25 »

Proste pytanie: Czy mogę dodawać np. do omletu trochę w/w mąki? Czy prawdziwy Biosłonejczyk nie uznaje nawet mąki bezglutenowej?
« Ostatnia zmiana: 03-02-2014, 10:48 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #1 : 03-02-2014, 10:34 »

A po co mąka w omlecie?
Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #2 : 03-02-2014, 10:48 »

Też się zastanawiam po co mąka w omlecie. No ale skoro już chcesz, to możesz dodać - choć ja nie radzę, przecież ten smak... Mąki bezglutenowe używamy głównie do okazjonalnych ciast i wypieków.
Zapisane

scorupion
« Odpowiedz #3 : 03-02-2014, 13:02 »

Mąki bezglutenowe nie są wiele lepsze od glutenowych. Jak pisze Kami, używać w niewielkich ilościach okazjonalnie.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #4 : 03-02-2014, 13:34 »

Dla upartych wielbicieli omletów biszkoptowych (z mąką) polecam mąkę z amarantusa.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
G4H
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 33
MO: 01.10.2012
Skąd: Poznań
Wiadomości: 72

« Odpowiedz #5 : 03-02-2014, 13:54 »

Choćby dlatego, że się tak bardzo wtedy nie rozwala i mogę go zwinąć i zabrać do pracy z czymkolwiek w środku i zjeść o dowolnej porze nawet nie podgrzewając.
Zapisane
Fazibazi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 44
MO: 12.2008
Wiedza:
Skąd: Gdynia
Wiadomości: 227

« Odpowiedz #6 : 03-02-2014, 13:59 »

Ja dodaję do omleta mąkę gryczaną (aktualnie samodzielnie zmieloną w młynku) z tym, że konkretnie tylko do żółtek (tak dla zagęszczenia). Tak około łyżki na 4-5 żółtek. Omleta robię oddzielając je od białek, które ubijam i z tymi żółtkami delikatnie wszystko mieszam łyżką. Po to mąka w moim omlecie żeby żółtka po wymieszaniu nie spływały na dół.
Pewnie można i bez, ale jak robię 3-4 omlety (w porywach 6-7) na całą patelnię to bez mąki trzeba było przed każdym wyrzutem na patelnię wszystko przemieszać bo na dole robiła się "zupa żółtkowa" i ostatni omlet bywał jajecznicą msn-wink
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #7 : 03-02-2014, 14:54 »

Oh no. Omlety rządzą się chyba jakimiś regułami...
Zapisane

I'm going through changes
Barbarka15
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 11.04.2011
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69

« Odpowiedz #8 : 24-02-2014, 10:28 »

Ja robię mąkę gryczaną sama, bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy ją mielę. Do naleśników mielę kaszę gryczaną niepaloną z migdałami. Migdały wymieszane z kaszą łatwiej się mielą. Ta przystawka super zdaje egzamin http://agdczesci.bazarek.pl/opis/2736198/mlynek-zarnowy-przystawka-maszynek-do-miesa-firmy-zelmer.html, polecam.
« Ostatnia zmiana: 24-02-2014, 12:55 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane

Barbara
Bitwoman
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 12.12.2012, aktualnie przerwa
Wiadomości: 191

« Odpowiedz #9 : 24-02-2014, 12:12 »

Ja robię mąkę gryczaną sama, bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy ją mielę. Do naleśników mielę kaszę gryczaną niepaloną z migdałami. Migdały wymieszane z kaszą łatwiej się mielą. Ta przystawka super zdaje egzamin http://agdczesci.bazarek.pl/opis/2736198/mlynek-zarnowy-przystawka-maszynek-do-miesa-firmy-zelmer.html , polecam.
Posiadam ten sam młynek i bardzo polecam. Nie rozumiem dlaczego mąki bezglutenowe mają pojawiać się w diecie okazjonalnie, skoro kasza gryczana niepalona i jaglana posiadają tak wiele wartości odżywczych. Co innego mąka ryżowa powstała ze zmielenia białego ryżu.
Zapisane

"Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą." Coelho
Renata, mama Kamili (5) i Daniela (3,5)
Helpme
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Skąd: Texa's
Wiadomości: 110

« Odpowiedz #10 : 24-02-2014, 12:45 »

Dla upartych wielbicieli omletów biszkoptowych (z mąką) polecam mąkę z amarantusa.
  kokosowa smile też
 Nagminne łamanie regulaminu.
 Nagminne łamanie regulaminu oraz niedostosowanie się do poprzednich ostrzeżeń.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!