Niemedyczne forum zdrowia
03-07-2022, 07:37 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Surówki  (Przeczytany 13597 razy)
Kamil
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.282

« : 13-02-2014, 12:25 »

Na portalu ukazał się nowy artykuł: http://portal.bioslone.pl/kuchnia-bioslone/surowki.

Przy okazji chciałbym dodać, że dział Kuchnia Biosłone stale się rozwija.
Zapisane

Tomasz_Dangel
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2008
Wiadomości: 1.079

« Odpowiedz #1 : 13-02-2014, 16:27 »

Surówka z fasoli? Przecież to trucizna.
Fasolę trzeba najpierw ugotować, żeby zniszczyć fitohemaglutyninę, a wtedy to już nie będzie surówka.
http://www.food-info.net/pl/tox/beans.htm
Zapisane
Kamil
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.282

« Odpowiedz #2 : 13-02-2014, 16:45 »

Każda surowa fasola jest trująca? Więc dlaczego Biosłonejczycy dają przepisy z fasolą do publikacji jako surówka? msn-wink

Przepisy przerobi się na sałatki. Póki co są w zaświatach.
Zapisane

Machos
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.301

WWW
« Odpowiedz #3 : 13-02-2014, 16:52 »

Surówka z fasoli?

Surówka z fasolą. Wielokrotnie zdarzało mi się zjeść surowe warzywa z ugotowaną fasolą.

A co do surowej fasoli, to owszem jadam prosto z tyczek na wiosnę, kiedy jeszcze strąki są zielone i nasiona niewyschnięte.
Zapisane

Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
Tomasz_Dangel
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2008
Wiadomości: 1.079

« Odpowiedz #4 : 13-02-2014, 17:21 »

To takie nudne wciąż tłumaczyć to samo:
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=17052.msg124564#msg124564 #9

"Noah i wsp. w 1980 r. opisali 7 przypadków, w których 43 osoby uległy zatruciu wskutek antyżywieniowego działania nieugotowanej bądź niedogotowanej fasoli ‘Red Kidney’ (Phaseolus vulgaris). W 1981 r. media ujawniły 330 takich wydarzeń z udziałem 880 osób. W większości przypadków konsumowana żywność zawierała wysokie stężenie lektyny PHA (Phytohaemagglutinin), której źródłem była surowa suszona fasola (Phaseolus vulgaris). (...)
Udowodniono, że lektyny fasoli ‘Kidney’ są bardziej toksyczne od lektyn soi. O ile lektyny soi powodują opóźnienie wzrostu karmionych nimi zwierząt, to lektyny fasoli ‘Kidney’ wpływają na ubytek masy ciała aż do śmierci włącznie."
http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2008,%206(61)/02_Wocior.pdf

Rzeczywiście zalecacie jedzenie surowej fasoli, czy robicie kabaret?
Zapisane
Machos
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.301

WWW
« Odpowiedz #5 : 13-02-2014, 17:27 »

Rzeczywiście zalecacie jedzenie surowej fasoli, czy robicie kabaret?

Przecież chodzi o surówkę z warzyw, z fasolą (w domyśle ugotowaną), a nie o surówkę z fasoli i tak jest napisane na portalu.


« Ostatnia zmiana: 13-02-2014, 17:35 wysłane przez Machos » Zapisane

Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
Kamil
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.282

« Odpowiedz #6 : 13-02-2014, 17:33 »

Tak Machos, ale wcześniej były jeszcze 4 przepisy z fasolą czerwoną (surową) i fasolą białą, również surową.
Zapisane

Tomasz_Dangel
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2008
Wiadomości: 1.079

« Odpowiedz #7 : 13-02-2014, 17:40 »

Proponuję podzielić Wasze "surówki" na dwie kategorie:
1/ Dla osób, które chcą być zdrowe (fasola gotowana)
2/ Dla samobójców (fasola surowa)
I wszystko się wyjaśni.
Zapisane
Machos
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.301

WWW
« Odpowiedz #8 : 13-02-2014, 18:09 »

Tak Machos, ale wcześniej były jeszcze 4 przepisy z fasolą czerwoną (surową) i fasolą białą, również surową.

Zastałem stan faktyczny na portalu i do niego się odniosłem, czterech innych wcześniej usuniętych przepisów nie zdążyłem przeczytać, a skoro tak, to Tomek zachował się jak prawdziwy profilaktyk prozdrowotny.
« Ostatnia zmiana: 11-02-2021, 19:49 wysłane przez Kamil » Zapisane

Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582

« Odpowiedz #9 : 13-02-2014, 18:15 »

Może przy okazji warto zrobić listę warzyw, które nie za bardzo nadają się do zjedzenia na surowo?
Czasem mając ochotę na surówkę sama się nad tym zastanawiam. Do głowy przychodzi mi np. rodzina dyniowatych - czy ktoś stosuje surową dynię lub bakłażana?
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.604

WWW
« Odpowiedz #10 : 13-02-2014, 18:28 »

Proponuję podzielić Wasze "surówki" na dwie kategorie:
1/ Dla osób, które chcą być zdrowe (fasola gotowana)
2/ Dla samobójców (fasola surowa)
I wszystko się wyjaśni.
Dobra rada. Zalecanie jedzenia surowej fasoli jest nieporozumieniem. Trzeba to poprawić.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Misiek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję
Wiadomości: 448

« Odpowiedz #11 : 13-02-2014, 19:32 »

Surówka z fasoli? Przecież to trucizna.
Fasolę trzeba najpierw ugotować, żeby zniszczyć fitohemaglutyninę, a wtedy to już nie będzie surówka.
http://www.food-info.net/pl/tox/beans.htm

A ja się tak dziwiłam, dlaczego nie można gotować zupy fasolowej na wodzie w której była moczona fasola przez całą noc. Tylko trzeba tą wodę usunąć i wlać nową do gotowania zupy. Teraz wiem, że to wszytko z powodu tej cholernej fitohemaglutyniny...
« Ostatnia zmiana: 13-02-2014, 19:43 wysłane przez Misiek » Zapisane

Szukaj wyjaśnienia w przyczynie, organizm sam jest najlepszym lekarzem - Platon
Gosia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 12.02.2011
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 118

« Odpowiedz #12 : 14-02-2014, 12:35 »

 - czy ktoś stosuje surową dynię lub bakłażana?
Ja robię surówkę z surowej dyni, marchewki i jabłka startych na tarce o grubych oczkach. Surowego bakłażana jeszcze nie próbowałam, ale może coś pokombinuję bo podsmażony mi nie smakuje.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 61
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.362

« Odpowiedz #13 : 14-02-2014, 12:58 »

Robiłam jesienią surówki z dyni, ale wolę dynię gotowaną.

« Ostatnia zmiana: 14-02-2014, 13:48 wysłane przez Asia61 » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Gauger
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję
Wiadomości: 3

WWW
« Odpowiedz #14 : 16-02-2014, 15:41 »

Może przy okazji warto zrobić listę warzyw, które nie za bardzo nadają się do zjedzenia na surowo?
Czasem mając ochotę na surówkę sama się nad tym zastanawiam. Do głowy przychodzi mi np. rodzina dyniowatych - czy ktoś stosuje surową dynię lub bakłażana?

Może kilka informacji ode mnie:

- rdzeń, pestki, nasiona takich owoców jak jabłka, gruszki, brzoskwinie: zawierają naturalną substancję amigdalinę która w organizmie rozkłada się na między innymi silnie toksyczny cyjanowodór

- "zielone" ziemniaki - kiedy mają kontakt ze zbyt dużą ilością światła wytwarza się w nich solanina. Może wywołać bóle głowy, mdłości, zmęczenie i szeroko pojęte problemy gastryczne

- surowa czerwona fasola:  zawiera lektyny, zjedzenie nawet czterech czy pięciu surowych jej ziaren może wywołać silną reakcję objawiającą się mdłościami, wymiotami i bólem brzucha

- liście rabarbaru: liście te w niebezpiecznie wysokim stężeniu zawierają kwas szczawiowy, który może poważnie uszkodzić nerki, doprowadzając przy tym nawet do śmierci
Zapisane
Kamil
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.282

« Odpowiedz #15 : 16-02-2014, 16:40 »

Gauger, a może zamiast spamować pierdołami z innych stron bez podawania źródła zajęłabyś się czymś bardziej pożytecznym?

Niektórzy ludzie wychodzą z raka przy pomocy amigdaliny. Radzę czytać wiele źródeł i dochodzić do własnych wniosków, zamiast roznosić pierdoły gdzie popadnie. Ten wielce "groźny cyjanowodór" to czysty mit. 
« Ostatnia zmiana: 11-02-2021, 19:49 wysłane przez Kamil » Zapisane

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!