Ukraina i wariacje na temat demokracji.

Zaczęty przez scorupion, 24-02-2014, 09:05

Piotr

Rosja wchodzi teraz w Ukrainę jak w masło. Zajmuje tereny najszybciej od początku ataku. Celowo zintensyfikowali działania, żeby uzyskać przewagę w negocjacjach jeszcze zanim Trump zostanie prezydentem.

Mbogdan

Wczoraj pan premier Donald Tusk powiedział, że Rosja jest KARŁEM gospodarczym i finansowym. Rosja jest największym terytorialnie państwem na Świecie, ale jest 10 razy mniejsza GOSPODARCZO od UE, i 25 razy mniejsza od państw NATO. Jakim trzeba być kretynem, kłamcom żeby głosić propagandę: musimy się zbroić, żeby odstraszyć Rosję.

PIS zwiększył wydatki na wojsko do 4% PKB, a PO musi przebić tą głupotę i zwiększyli wydatki na wojsko do 4,7 %.
Nie rozumiem jak można się chwalić, że jesteśmy PRYMUSEM, bo moja ocena jest taka, że jesteśmy prymusem w GŁUPOCIE.
Rosja jest karłem gospodarczym, więc nie jest zagrożeniem dla Polski, zwiększanie wydatków na wojsko to ZMARNOWANE pieniądze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Możemy zwiększyć wydatki na wojsko do 10%, a Putin podeśle nam rakietę taką jak znaleźliśmy pod Bydgoszczą, ale tym razem na Warszawę i UZBROJONĄ.

Mbogdan

Cytat
Odp: Ukraina i wariacje na temat demokracji.
? Odpowiedz #4 : 26-02-2014, 13:53 ?
Cytat
Cytat od: BogdanCybulski  26-02-2014, 11:35
Janukowycza wybrali sami Ukraińcy. Dostał ok 49 % głosów. To taka wariacja na temat wyborów i ich skutków.
I być może teraz by tak wybrała, wątpie żeby ludzie będący na Majdanie reprezentowali całość narodu.
CytatJakość nie zauważyłem obchodów 10-tej rocznicy Majdanu i nie wiem, czy ja straciłem przytomność, czy oligarchowie zachodniej Ukrainy nie chcą przypomnieć co jest przyczyną obecnego barbarzyństwa. Bardzo chętnie chciałbym sobie przypomnieć, co mówili i kto ich wspierał.

Już wcześniej pisałem, że organizatorzy i ci co wspierali Majdan powinni pierwsi iść na front. Nie zginęło by tyle niewinnych ludzi.
« Ostatnia zmiana: 09-03-2

Ja oceniam rzeczywistość na podstawie FAKTÓW. Ja rozumiem, że większość obywateli nie miała możliwości oglądania majdanu tak jak ja, więc oceny każdy może mieć inne, bo propaganda rusoboficzna jest POWSZECHNA dlatego jest to barbarzyństwo.

Pewnie jest wiele osób, które nie rozumieją mojego poglądu w tym temacie, ale ja przedstawiam FAKTY i na podstawie faktów postrzegam rzeczywistość, na mnie propaganda nie działa. Papież ma podobne zdanie i ostatnio mówił, że to barbarzyństwo w Ukrainie to jest HAŃBA całej ludzkości.

Mbogdan

Według Angeli Merkel Rosja nie powinna wygrać toczącej się od lutego 2022 r. wojny. — To nie jest tylko w interesie Ukrainy, ale także w naszym interesie, aby Putin nie wygrał tej wojny — powiedziała na antenie telewizji. Dodała, że sama, jako kanclerz, zrobiła wszystko, aby zapobiec takiej eskalacji konfliktu. We wcześniejszej rozmowie z "Der Spiegel" podkreślała, że Putin na początku swojej prezydentury nie miał zamiaru atakować Ukrainy. Jego plany, jej zdaniem, kształtowały się przez lata, m.in., pod wpływem działań Zachodu.

Co Angela Merkel sądzi o Polsce. Była kanclerz wspomina spotkanie z Lechem Kaczyńskim

Mbogdan

CytatWczoraj pan premier Donald Tusk powiedział, że Rosja jest KARŁEM gospodarczym i finansowym. Rosja jest największym terytorialnie państwem na Świecie, ale jest 10 razy mniejsza GOSPODARCZO od UE, i 25 razy mniejsza od państw NATO. Jakim trzeba być kretynem, kłamcom żeby głosić propagandę: musimy się zbroić, żeby odstraszyć Rosję.

PIS zwiększył wydatki na wojsko do 4% PKB, a PO musi przebić tą głupotę i zwiększyli wydatki na wojsko do 4,7 %.
Nie rozumiem jak można się chwalić, że jesteśmy PRYMUSEM, bo moja ocena jest taka, że jesteśmy prymusem w GŁUPOCIE.
Rosja jest karłem gospodarczym, więc nie jest zagrożeniem dla Polski, zwiększanie wydatków na wojsko to ZMARNOWANE pieniądze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Możemy zwiększyć wydatki na wojsko do 10%, a Putin podeśle nam rakietę taką jak znaleźliśmy pod Bydgoszczą, ale tym razem na Warszawę i UZBROJONĄ.

Ja przedstawiam proste, CZYTELNE FAKTY, nie potrafię zrozumieć, dlaczego takie idiotyzmy, że musimy wydawać więcej na zbrojenie żeby odstraszyć Rosję są dla społeczeństwa oczywiste.

Mbogdan

iller: Szkoda, że premier Tusk nie miał czasu na spacer po Lwowie
"Pogoda nie sprzyjała, premier nie miał też czasu na spacer po Lwowie. A szkoda. Mógł na przykład przemierzyć jedną z głównych ulic miasta – reprezentacyjną arterię imienia Stepana Bandery. Tam zobaczyć wysoką na 30 metrów kolumnadę i pomnik Bandery, przedstawiający go w lekko rozwianym płaszczu. Idąc dalej mógł dostrzec ulicę Jewhena Konowalca, założyciela i pierwszego dowódcę Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów (OUN), która odegrała kluczową rolę w kształtowaniu ukraińskiego nacjonalizmu w XX wieku. W Polsce międzywojennej ta struktura prowadziła krwawą działalność terrorystyczną. Rada Miejska Lwowa uznała, że jedna ulica to za mało zatem na terenie Politechniki Lwowskiej stanie pomnik godnie upamiętniający czyn zbrojny i dorobek intelektualny tego bojownika" – czytamy w poście opublikowanym na jego X.

W dalszej części wpisu wspomina o kolejnych punktach na mapie Lwowa. "Idąc dalej promenadą imienia Bandery pan premier mógł minąć skrzyżowanie z aleją Bohaterów UPA. Tak, to ta organizacja, która wyrżnęła na Wołyniu i Galicji Wschodniej 120 tysięcy Polaków, głównie starców, kobiety i dzieci. Bohaterów, którzy sprawnie posługiwali się siekierami, widłami, kosami, piłami, młotami czy zwykłymi drągami o czym świadczą polskie kości rozwleczone po polach, lasach, łąkach, studniach czy zakopane w dołach śmierci przysypanych stertami śmieci".

Ja nie wierzę żeby była poznana prawda o tych barbarzyńcach ukrainskich. Ta prawda jest potrzebna, bo prawda cię wyzwoli.

Mbogdan

Cytat
Jeśli patrzymy na istotę rzeczy, a nie na przedstawienie, to sytuacja wygląda następująco. Sowieci zamordowali w Katyniu 22 000 Polaków, głównie wojskowych i policjantów. Zabijali strzałem w tył głowy. Łgali przez wiele lat, że to Niemcy, ale w końcu się przyznali i nawet postawili tam elegancki cmentarz.
Ukraińcy wymordowali kilkadziesiąt tysięcy, o ile nie dwa razy tyle Polaków, głównie na Wołyniu. Byli to cywile, kobiety, dzieci. Mordowali w najokrutniejszy z możliwych sposobów. Do tej pory nie chcą się zgodzić na ekshumacje i godny pochówek.
Jeśli kogoś bliżej interesuje ten temat to polecam książkę "Dziewczyny z Wołynia".

Tutaj jest powód zajęcia części Ukrainy przez Putina.

Krym jest Rosyjski, każdy rozumny to wie, nawet nasz Prezydent to wie, ale jest rozpowszechniana  informacja, że Putin zaatakował Ukrainę bez powodu.
Ukraińcy "kochają" Rosjan i Polaków tą samom "miłością", więc Putin zapobiegł mordowaniu Rosjan!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ostatnio dużo się mówi o Rzezi Wołyńskiej i o ekshumacji, to jest potrzebne rodziną ofiar zbrodni.

Ja mam w tym temacie nieco inne zdanie. Prawda jest potrzebna obywatelom Ukrainy i obywatelom Europy.
Gdyby ta prawda była znana to Europa nie pomagałaby banderowca. Krym jest Rosyjski, a Donbas jest wspólny. Putin przed inwazją przyłączył cztery obwody do Rosji i tak jest obecnie pomimo potwornego barbarzyństwa i na tym się kończą cele Rosji.

Propaganda głosi, że musimy się zbroić żeby zapobiec inwazji Rosji na Europę. To jest propaganda Amerykańska, bo pionki kupują broń w Ameryce, napędzają ich gospodarkę, a Chinom pokazujemy jacy jesteśmy silni, więc nie próbujcie przyłączyć Tajwan do Chin.