scorupion
|
|
« Odpowiedz #60 : 15-03-2014, 08:07 » |
|
Ja to o zaciskającej się żelaznej pętli demokracji na przykładzie Ukrainy, Antonio wygląda jakby o polskich obozach koncentracyjnych i chyba zamierza przepraszać za Jedwabne. A tu wierszyk na czasie dla ufającym mediom, wywiadom i innym tam takim oficjelom:
Udzielał raz wywiadu kotek, że jest zdrowy, Wtem uszki mu opadły, oczki wyszły z głowy, Pękł mu brzuch, ogon, płuca i głosowa struna, Wreszcie zdębiał, ocipiał, zesrał się i umarł. Amen.
|
|
|
|
|
|
|
Antonio
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Miejsce pobytu: Bergamuty
|
|
« Odpowiedz #61 : 15-03-2014, 10:59 » |
|
Daj sobie spokój Scorupionie. Pisałem o polskich działaniach wobec Rusinów z Zakarpacia pod koniec II RP. Czytać nie umiesz?
|
|
|
|
I'm going through changes
|
|
|
Antonio
Wiedza:
|
|
« Odpowiedz #62 : 15-03-2014, 14:04 » |
|
Mam teraz dość przykre refleksje o was obu, jako rozmówcach . Dusiu pisze o skundlonych mediach, jednocześnie prezentując wiedzę i pogląd tychże mediów. Mnie nie przesłania Ukrainy to, co się z nią dzieje teraz. Nie uprawiam w sobie uprzedzeń. Ot, słucham różnych głosów i różnych stron. Mam pod ręką plik polskich tekstów o stosunkach polsko-ukraińskich sprzed drugiej i sprzed pierwszej wojny. Czytam i czytam, i myślę. Natomiast wy przytaczacie właśnie te współczesne media skundlone i negatywne emocje. Nawet zastanawiacie się czy istniał w ogóle naród ukraiński... Ciekawe co wiecie o historii polsko-ukraińskich stosunków, prócz paru schematów znanych z mediów i wyświechtanych stereotypów?
|
|
|
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #63 : 15-03-2014, 18:32 » |
|
To może ja Ci Antonio podam numer telefonu do mojej mamy i jej braci. Oni Ci wyjasnią rzezie wołyńskie. A potem możesz zadzwonić do rodziny mojego ojca, oni też ci wyjaśnią skomplikowane stosunki, jeszcze z czasu zaboru austryjackiego. Ciotki mojego ojca są po 90-tce. Bratu (bliźniak) mojej babki został okaleczony w następującej kolejności, przez cywilną hołotę ukraińską: wyłupanie oczy, odcięcie języka, oderżnięcie kończyn, po kolei, odcięcie genitaliów, otwarcie jamy brzusznej, powieszenie na jelitach. Jeszcze jakieś pytania? Majątek spalony. Mam zestaw dokumentów i mogłabym starać się o odszkodowanie, ale mam to gdzieś. Ci, którzy zniszczyli dorobek pokoleń mojej rodziny już nie żyją pewnie. Od Polski brać nie będę, Zydem nie jestem.
A co do reszty zgadzam się z Dusiem i Scorupionem. Widac jak na dłoni rozgrywkę banksterów i ich atak na Rosję. Nie pierwszy. Tak od wsparcia Japonii przez Rotchildów w wojnie 1904-1905 się zaczeło. Potem desant "bolszewików" wymordowanie elit Rosji i rodziny carskiej no i eskpansja i testowanie na słowiańszczyźnie "nowego porządku świata". W między czasie sponsoring tzw III Rzeszy o czym jest w aktach procesów norymberskich. Potem te same "elity" stworzyły UE. Od czasu dojśćia Putina do władzy w Rosji, robi on dziwne ruchy, jakby wyłamał się z sideł banksterów o czym świadczyły aresztowania semickich oligarchów. Chyba, że to pozoracja. Pożyjemy, zobaczymy.
|
|
|
|
|
|
|
Antonio
Wiedza:
|
|
« Odpowiedz #64 : 15-03-2014, 19:59 » |
|
Rzeź Wołyńska i w Galicji Wschodniej to jedno. Dzisiejsze roszady i układy to drugie. Tego pierwszego tłumaczyć mi nie trzeba. Ale też nie będę zakładał, że Ukraińcy wszyscy są rzeźnikami... Rzeź Wołyńska nie wzięła się z pustki. W zasadzie przewidywano ją w latach międzywojennych, a polityka II RP wobec Rusinów nie była za bardzo przewidująca... Czytam o tym nie w GW lecz w publikacjach z lat 30-tych! Polsko-ukraińskie perypetie tak czy owak nie mają chyba związku z tym, co podkreślacie, czyli z globalną wojną o wpływy. Nic tu nie dodam, bo nie jestem w stanie tego globalnego kryzysu sobie wyobrazić... Ograniczony jestem chyba .
|
|
|
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #65 : 15-03-2014, 20:53 » |
|
Rzeź wołyńska nie wzięła się z pustki. No co Ty nie powiesz Antonio. To jakieś usprawiedliwienie? Ty czytałeś jakiekolwiek opisy tych zbrodni? Rozumiem czystki etniczne (znaczy nie rozumiem) ale takie zbydlęcenie? To co jest w tym ukraińskim narodzie? Co on sobą reprezentuje? I jaki mamy interes narodowy wsadzać tam swoje paluchy, czy nie daj Bóg szkolić "majdanowców"?
Ty masz publikacje z lat 30-tych a ja mam rodzinne relacje z których wynika, że póki nie przyszedł nacjonalizm społeczności ukraińskie, polskie, niemieckie, żydowskie, austryjackie, węgierskie żyły obok siebie w spokoju. Potem dopiero podrzucony nacjonalistyczny diabeł zamontał w tym kotle. Przeprosili Ukraińcy Polaków za tę rzeź? Czy już mam sklerozę?
Co do globalnych szachów: postudiuj sobie korporacje. Do kogo należą, jakie mają strefy wpływów.I tak po nitce do kłębka. Póki jest wolny internet.
|
|
|
|
|
|
|
Antonio
Wiedza:
|
|
« Odpowiedz #66 : 15-03-2014, 21:28 » |
|
Izo, szczerze współczuję Twojej rodzinie. Na tym koniec. Twoje spojrzenie jest tym rodzinnym doświadczeniem...
A czy wiesz coś o Tajnym Uniwersytecie Ukraińskim? Czemu był on tajny w wolnej Polsce? Czemu Rusini nie studiowali we Lwowie lecz w Charkowie, w Pradze i w Berlinie? Czemu jeszcze na rok przed wojną burzono w wolnej Polsce prawosławne cerkwie? Czemu z Rusinów robiono na siłę Polaków?
Nie jest to żadne usprawiedliwienie Rzezi Wołyńskiej. Owszem, czytałem o zbydlęceniu i o tym, co tkwi w tym narodzie. Czytałem o Rzezi Wołyńskiej.
Twoimi słowy Polacy przed wojną bagatelizowali głupi, tępy, chamski, ruski lud... przecież to żaden naród. Nie zdziwiłbym się jednak, gdyby ten diabeł, o którym piszesz był Polakiem... A co tam robią dziś Polacy, nie wiem. Dziś jest już chyba pozamiatane...
Historia mnie przeraża. Potworne zbrodnie banderowców, ich antypolonizm. Ale skąd to się wzięło?
|
|
|
|
|
|
|
Dusiu70
|
|
« Odpowiedz #67 : 16-03-2014, 10:46 » |
|
Nie uprawiam w sobie uprzedzeń. Ot, słucham różnych głosów i różnych stron. Mam pod ręką plik polskich tekstów o stosunkach polsko-ukraińskich sprzed drugiej i sprzed pierwszej wojny. Czytam i czytam, i myślę. Cokolwiek w tych tekstach byłoby napisane, już dawno wydałeś wyrok na Polaków. A wpisy w tym wątku świadczą o tym, że jeżeli jesteś Polakiem, to jesteś wyjątkowym lemingiem, albo jesteś Ukraińcem popierającym banderowców/hitlerowców. Innych opcji niema. Wyjątkowo podle manipulujesz. I zanim napiszesz, że nazywam Ukraińców hitlerowcami, to powtórzę jeszcze raz: dla mnie Ukrainiec, Polak, Rusin i każdy inny, który popiera banderowców, jest hitlerowcem. Jeszcze tylko dodam jeden pomijany fakt historyczny dotyczący okresu międzywojennego. To był początek odbudowy państwa polskiego po 150-ciu latach niewoli. Trzeba było być czujnym. Do tego wystarczy spojrzeć na historię najnowszą, jak jest zakłamywana. Niemcy chcą odszkodowań za wypędzenia, Żydzi za utracone majątki, Jaruzelski i Kiszczak są "ludźmi honoru". No qrwa ręce opadają! Mam teraz dość przykre refleksje o was obu, jako rozmówcach . Człowiek o takiej moralności może mnie nazywać nawet czarną dupą i wszystkim co mu przyjdzie do głowy. Dla mnie to zaszczyt. I krótki fragment z wiki mówiący o tym, że Ukraina już dawno jest podzielona. Na ludzi porządnych, przyzwoitych i skurwiałych banderowców/hitlerowców. http://pl.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera Stepan Andrijowycz Bandera... Pośmiertnie odznaczony przez prezydenta Wiktora Juszczenkę tytułem Bohatera Ukrainy, dekret prezydenta został uchylony prawomocnym orzeczeniem Okręgowego Sądu Administracyjnego w Doniecku[3]. 2 sierpnia 2011 r. Naczelny Sąd Administracyjny Ukrainy utrzymał w mocy decyzję donieckiego sądu.
|
|
|
|
(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
|
|
|
Antonio
Wiedza:
|
|
« Odpowiedz #68 : 16-03-2014, 10:57 » |
|
A niech Ci będzie: wobec Ciebie będę Ukraińskim nacjonalistą. Zadowolony? Wielki bohaterze zza monitora...
|
|
|
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #69 : 16-03-2014, 11:02 » |
|
Profesor Ryszard Szawłowski, wybitny specjalista od prawa międzynarodowego, uznaje , że w latach 1943/43-1946/1947 z rąk Ukraińców mogło zginąć ponad 150 tysięcy Polaków. Szawłowski w swojej pracy ?Trzy ludobójstwa? zbrodnie na Wołyniu ocenił jako równoważne z niemieckimi i sowieckimi, nadając im jednak kwalifikację wyższą m.in. ze względu na to, że ludobójstwo popełnione przez nacjonalistów ukraińskich miało formę natychmiastowej eksterminacji, okrucieństwo tortur, do jakich doszło w czasie zbrodni, udział tysięcy ukraińskich chłopów w ludobójstwie, mordowania mieszanych narodowościowo małżeństw, oraz to iż ludobójstwa dokonali nie okupanci, ale Ukraińcy będący obywatelami polskimi. ?Wynik przeprowadzonej komparatystyki jest jednoznaczny: ludobójstwo ukraińskie na Polakach pod względem swej bezwzględności i barbarzyństwa, a po jego dokonaniu ? po dziś dzień ? ze względu na zaprzeczenia lub co najmniej grubymi nićmi szyte relatywizowanie i wykręty ? znacznie przewyższa ludobójstwa niemieckie i sowieckie. Szczególnie obciążające Ukraińców są masowo stosowane na Polakach ? jako "dodatek" do mordów ? okrutne, sadystyczne tortury.? ? podkreślał.Czytaj oryginalny artykuł na: http://www.stefczyk.info/blogi/miedzy-polska-a-swiatem/tryzub-powiewa-nad-sejmem,7982861809#ixzz2w7Oy4by1
|
|
« Ostatnia zmiana: 16-03-2014, 11:10 wysłane przez Scorupion »
|
|
|
|
|
Antonio
Wiedza:
|
|
« Odpowiedz #70 : 16-03-2014, 11:58 » |
|
Scorupionie, z tym się zgadzam, przecież nie kwestionuję ani nie relatywizuję ukraińskiej zbrodni na Kresach. Tym bardziej mnie przerażają te zbrodnie, im więcej o nich czytam. Ale tym bardziej nurtują mnie przyczyny. Historia jest ciągła. Co było, to było, musiało być... tylko dlaczego?
|
|
|
|
|
|
|
Antonio
Wiedza:
|
|
« Odpowiedz #71 : 16-03-2014, 16:58 » |
|
Z tragicznych dziejów polsko-ruskiego pogranicza: http://www.historycy.org/index.php?showtopic=21551http://www.cerkiew1938.pl/Ale ta historia to oczywiście moja podła manipulacja, nie ma przecież żadnego związku ze zbrodniami banderowców na Wołyniu. Niesamowitą czujnością się w 1938 roku wykazało Wojsko Polskie, bo to ono nadzorowało tę akcję... O nienawiści Ukraińców zamieszkujących Kresy II RP do Polaków jest sporo materiałów historycznych i publikacji... tylko nie w skundlonych mediach Dusia. Myślę sobie, że to wszystko było nieuniknione. Nie było możliwości połączenia w jednym państwie wielonarodowego fermentu. Pokój byłby chyba kwadraturą koła... Patrząc na to, co wyprawiano wobec ruskiej ludności w II RP, postąpiłbym chyba tak, jak Józef Mackiewicz, przeszedłbym na prawosławie...
|
|
« Ostatnia zmiana: 16-03-2014, 17:13 wysłane przez Antonio »
|
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #72 : 16-03-2014, 18:14 » |
|
Tym bardziej mnie przerażają te zbrodnie, im więcej o nich czytam. Ale tym bardziej nurtują mnie przyczyny. Bo to była dzicz, pozbawiona cech człowieczeństwa. Oczywiście nie wszyscy Ukraińcy, tylko ten ułamek psychopatów i zwyrodnialców spod znaku Bandery. Problem w tym, że ich pogrobowcy i czciciele dorwali się do władzy i gdyby nie mieli bata nad sobą, kto wie co by im do głowy strzeliło. W linku, który podałeś masz sporo odpowiedzi na swoje wątpliwości. W moim mieście też była cerkiew, zburzona jakoś pod koniec lat trzydziestych, bo zostało chyba z pięciu prawosławnych. Podobnie zakończyła żywot synagoga kilkanaście lat później, nie ma wyznawców. przeszedłbym na prawosławie... Nic straconego jeszcze...
|
|
|
|
|
|
|
Antonio
Wiedza:
|
|
« Odpowiedz #73 : 16-03-2014, 22:21 » |
|
Teraz już po ptokach . Sytuacja jest zupełnie inna, bliżej mi do Rzymu. A w temacie: Krym już chyba w Federacji? Chyba trudniej będzie pojechać tam na wakacje...
|
|
|
|
|
|
|
Dusiu70
|
|
« Odpowiedz #74 : 17-03-2014, 13:02 » |
|
http://marucha.wordpress.com/2014/03/16/ukrainskie-wahadlo/#more-40517 Europejski kraj wielkości Francji, największa republika byłego ZSRR (z wyjątkiem Rosji) , został przejęty przez koalicję ukraińskich ultranacjonalistów i (głównie żydowskich ) oligarchów. Oligarchowie, którzy sfinansowali ?Operację Majdan?, dzielą teraz łupy. Najbardziej hojny zwolennik, ukraińsko-żydowski multimiliarder Igor ?Benia? Kolomojsky, otrzymał w lenno wielkie rosyjskojęzyczne miasto Dniepropietrowsk. Jego pobratymcy przejęli inne rosyjskojęzyczne miasta przemysłowe, w tym Charków i Donieck. http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Jerzy-Buzek-desperacki-pomysl-ukrainskich-nacjonalistow-jest-bardzo-niebezpieczny,wid,16476366,wiadomosc.html Lider Prawego Sektora podkreślił, że pamiętają oni o tym, że Rosja zarabia pieniądze, tłocząc ropę naftową i gaz na Zachód przez ukraińskie rurociągi. ?Dlatego zniszczymy te rurociągi i pozbawimy wroga finansowania? ? czytamy w posłaniu.
"Niech ziemia płonie pod nogami okupanta i niech zachłyśnie się swoją krwią, gdy śmie wkroczyć na nasze terytorium" ? dodał Dmytro Jarosz.
|
|
|
|
(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
|
|
|
Antonio
Wiedza:
|
|
« Odpowiedz #75 : 17-03-2014, 13:35 » |
|
A o co chodzi z tym polskim szkoleniem Majdanu?
|
|
|
|
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #77 : 18-03-2014, 15:35 » |
|
Demokracja na Ukrainie zyskała za jednym zamachem utratę Krymu i złota, niezły początek. A ktoś może jest zorientowany jak tam postępy innej młodej demokracji w Libii?
|
|
|
|
|
|
|
|
Antonio
Wiedza:
|
|
« Odpowiedz #79 : 18-03-2014, 20:12 » |
|
No tak, sporo było w AK mniej lub bardziej ukrytych zwolenników przyjaznych stosunków polsko-sowieckich. Paru takich wydało wyrok śmierci na wspomnianego wcześniej przeze mnie Józefa Mackiewicza, gdy ten pisał o Katyniu i o tym, co czeka Polskę po "wyzwoleniu", o tym że "Niemcy robią z nas bohaterów, a bolszewicy robią z nas gówno".
|
|
|
|
|
|
|
|