Odżywianie się według ZZO, a zakwaszanie organizmu

Zaczęty przez Dusiu70, 03-04-2014, 19:27

Dusiu70

Czasami przewijał się temat zakwaszania organizmu, podczas odżywiania się według polecanych tutaj zasad. Że niby takie ilości mięsa i jaj tylko równoważone surówką, muszą zakwasić organizm.
Norma pH krwi wynosi od 7,35-7,45. Niektórzy rozróżniają normy pH dla krwi tętniczej i żylnej. Jest to dla mnie logiczne, ponieważ krew tętnicza jest bardziej dotleniona od krwi żylnej. I tak norma pH wynosi: dla krwi tętniczej 7,35-7,45, a dla żylnej 7,32-7,42.
Ostatnio mój syn na uczelni miał wykonywany test pH krwi. Jego zadaniem było hiperwentylowanie się. Badanie krwi (żylnej) było robione przed zadaniem i po. Wynik był taki: przed 7,42; po 7,46.
Dodam jeszcze, że syn sporo ćwiczy i dzień wcześniej miał trening wysiłkowy. Tkanka tłuszczowa w jego organizmie to raptem 6%.
Uważam, że możliwość zakwaszenia organizmu stosując nasze zasady, można wsadzić między bajki.
(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)

Osci

Cytat: Dusiu70 w 03-04-2014, 19:27

Uważam, że możliwość zakwaszenia organizmu stosując nasze zasady, można wsadzić między bajki.
Bo to kolejny mit jak cholesterol, tyle że bardziej modny i stosowany przez producentów suplementów i cudownych wyciskarek oraz sklepów eko.