Aktualności:

Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij

Dr a Dr.

Zaczęty przez Mistrz, 05-04-2014, 20:55

Mistrz

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko

Defragmentor

A gdzie wołacz?

Generał

Chyba ktoś tu, specjalnie tak się wyrażę, przegina pałę. To forum zdrowotne, a nie polonistyczne.
Pewnie zaraz ktoś mi wytknie, że to nie znaczy by nie pisać poprawnie, ale czepiane się takich niuansów jak kropka po skrócie to wg mnie pedantyzm.

scorupion

Zdrowotne, ale z zacięciem polonistycznym.
Z onetowego wiem:
CytatSkrót od nazwy doktor (chodzi tu zarówno o stopień naukowy, jak i o synonim słowa lekarz) w mianowniku piszemy bez kropki: dr; zgodnie bowiem z zasadami polskiej ortografii po skrócie nie stawiamy kropki, jeśli składa się on z pierwszej i ostatniej litery skracanego wyrazu. Natomiast w przypadkach zależnych skrót zapisujemy z kropką, jeśli odnosi się on do osoby płci męskiej, bez kropki ? jeśli odnosi się do kobiety: Widziałem dziś dr. Kowalskiego/ Widziałem dziś dr Kowalską. Należy uważać na formy liczby mnogiej ? skrót zapisujemy wtedy dwa razy przed pierwszym z wymienianych nazwisk i nie stawiamy kropek: dr dr Jan Kowalski i Jerzy Nowak.
Uwaga! Zamiast kropki w przypadkach zależnych możemy użyć skrótu w formie rozszerzonej o końcówkę deklinacyjną: D, Blpoj dra, Clpoj drowi, Nlpoj drem, Msclpoj drze, Wlpoj drze!, Mlmn drowie/ drzy, D, Blmn drów, Clmn drom, Nlmn drami, Msclmn drach, Wlmn drzy!
Por. też -> mgr (skrót).
To jedno, a drugie gdzie użyłem skrótu od doktora? Chyba oślepłem, bo nie widzę.