Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 13:35 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o boczek i koktajl cytrynowy  (Przeczytany 11692 razy)
G4H
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 33
MO: 01.10.2012
Skąd: Poznań
Wiadomości: 72

« : 12-05-2014, 22:13 »

Mianowicie:

1. Czy boczek surowy jest w czymś gorszy od wędzonego?
2. Czy koktajl cytrynowy musi zawierać te włókna z cytryny, czy wystarczy po prostu duża ilość soku z cytryny w koktajlu?
Zapisane
Osci
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 25.05.2013
Wiadomości: 208

« Odpowiedz #1 : 13-05-2014, 05:21 »

Surowe jest zawsze lepsze od czegoś co jest poddane obróbce.
Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #2 : 13-05-2014, 06:22 »

To najedz się surowych kartofli.
Zapisane
Osci
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 25.05.2013
Wiadomości: 208

« Odpowiedz #3 : 13-05-2014, 06:36 »

Surowe w sensie kupowane nieprzetworzone, żal że wszystko trzeba tłumaczyć ale widać tu taki folklor jest.
Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #4 : 13-05-2014, 06:55 »

Też żałuję, ale co zrobić, tyle Bozia rozumu dała.
Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #5 : 13-05-2014, 06:59 »

2. Czy koktajl cytrynowy musi zawierać te włókna z cytryny, czy wystarczy po prostu duża ilość soku z cytryny w koktajlu?
Lepiej dodawać wraz z miąższem.
Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #6 : 13-05-2014, 07:01 »

No racja.
Zapisane
G4H
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 33
MO: 01.10.2012
Skąd: Poznań
Wiadomości: 72

« Odpowiedz #7 : 13-05-2014, 09:58 »

To znaczy miąższ nie stanowi jeszcze problemu, co te włókniste "przegródki" w których on się znajduje - ciężko to zmielić i też gorzej przez gardło przechodzi.
Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #8 : 13-05-2014, 10:38 »

Wykrawaj zatem miąższ spomiędzy przegródek.
Zapisane
Gośka
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 35
MO: 2013-01-09
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 35

« Odpowiedz #9 : 13-05-2014, 19:00 »

Mianowicie:

1. Czy boczek surowy jest w czymś gorszy od wędzonego?
2. Czy koktajl cytrynowy musi zawierać te włókna z cytryny, czy wystarczy po prostu duża ilość soku z cytryny w koktajlu?

1. O ile ten wędzony boczek nie jest typowo "sklepowy" czyli "uwędzony" jakimi chemikaliami, tylko wiadomo, że ktoś uwędził go dymem, to jakość mięsa nie jest gorsza a z pewnością dla niektórych smaczniejsza. Więc jak wszystko, zależy to od jakości.

2. Co do tego też się zastanawiałam ponieważ obrana i zblendowana cytryna w koktajlu absolutnie mi nie wchodzi. Miąższ razem z sokiem wydłubuje łyżeczką i myślę, że nie jest to najgorsze rozwiązanie, bo w końcu sok dostarczamy organizmowi razem z błonnikiem niezbędnym do prawidłowego przyswojenia. Więc lepiej z włóknami, ale nic na siłę. smile
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #10 : 13-05-2014, 20:12 »

Cytat
O ile ten wędzony boczek nie jest typowo "sklepowy" czyli "uwędzony" jakimi chemikaliami,
Gosiu, chciałaś powiedzieć, pomalowany chemiczną breją.
Zapisane
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #11 : 13-05-2014, 20:36 »

Cytat
pomalowany chemiczną breją

Widać kąpiel w dyfterycie zdrowsza od wędzenia. Ale ta Unia dba o nasze zdrowie.
Swoją drogą to rtęć niezdrowa w termometrach, ale już zdrowa w jedynych słusznych energooszczędnych żarówkach. Nie żebym był eurosceptykiem, ale coś jest na rzeczy.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
G4H
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 33
MO: 01.10.2012
Skąd: Poznań
Wiadomości: 72

« Odpowiedz #12 : 20-05-2014, 17:50 »

A czy mogę do koktajli cytrynowych dodawać ostropest?
« Ostatnia zmiana: 20-05-2014, 19:27 wysłane przez Agata » Zapisane
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #13 : 20-05-2014, 17:58 »

A widzisz jakieś przeciwwskazania?
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
G4H
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 33
MO: 01.10.2012
Skąd: Poznań
Wiadomości: 72

« Odpowiedz #14 : 20-05-2014, 18:13 »

Mistrz w książce pisze: "tylko trzy podstawowe składniki" - i tak mi dziś przyszło do głowy.
Zapisane
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #15 : 20-05-2014, 20:00 »

W ten sposób to można wynajdywać ciągle jakieś dylematy. Skoro doczytałeś tylko o trzech składnikach to w zasadzie powinieneś mieć jasność. Mistrz pewnie celowo tak napisał bo chciał uniknąć ulepszania tego co dobre.
Moim skromnym zdaniem jakbyś dał ten ostropest to być może byś nie umarł.
« Ostatnia zmiana: 20-05-2014, 20:19 wysłane przez Savage7 » Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
PawelM
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2011 - 2014 z przerwami
Skąd: Bełchatów
Wiadomości: 165

« Odpowiedz #16 : 20-05-2014, 20:05 »

Cytat
pomalowany chemiczną breją

Widać kąpiel w dyfterycie zdrowsza od wędzenia. Ale ta Unia dba o nasze zdrowie.
Swoją drogą to rtęć niezdrowa w termometrach, ale już zdrowa w jedynych słusznych energooszczędnych żarówkach. Nie żebym był eurosceptykiem, ale coś jest na rzeczy.
Ja, jak najbardziej jestem eurosceptykiem. Dziś byłem na szkoleniu odnośnie nowych norm w wędzeniu mięsa. Połowa wykładu to omówienie norm, druga połowa to kryptoreklama płynów wędzarniczych.
Jestem pewien, że większość dyrektyw unijnych to załatwianie interesów głównie niemieckich firm. Wiadomo przecież, że Niemcy są potentatem węgla drzewnego i płynów wędzarniczych.
Zapisane

Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa.
G4H
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 33
MO: 01.10.2012
Skąd: Poznań
Wiadomości: 72

« Odpowiedz #17 : 07-07-2014, 16:22 »

No dobra, a czy można dodać np. arbuza do koktajlu cytrynowego?
« Ostatnia zmiana: 21-07-2014, 14:26 wysłane przez Agata » Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #18 : 07-07-2014, 19:57 »

Cytat
No dobra, a czy można dodać np. arbuza do koktajlu cytrynowego?

Jak cytrynowy, to nie arbuzowy. Jest przepis i tego się trzymamy.
« Ostatnia zmiana: 21-07-2014, 14:27 wysłane przez Agata » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!