Aktualności:

Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij

Według DDP

Zaczęty przez VVV, 15-07-2014, 01:31

VVV

DOBRE PRODUKTY (zwyczajowo nie nadużywane):

BIAŁKA (B)
1. Produkty bogatobiałkowe zwierzęce : białko jaja, żółtko jaja, majonez (dla celów maksymalizacji efektów prozdrowotnych będziemy uznawać go jako białko chociaż majonez to B+T; konserwanty w nim zawarte często nie są przyjazne dla organizmu), mięso wieprzowe, mięso wołowe (cielęce), mięso baranie (jagnięce), dziczyzna, kurczak, indyk, kaczka, gęś, królik, ryby morskie, ryby słodkowodne, owoce morza.

2. Produkty bogatobiałkowe roślinne - groszek (zielony świeży, suszony), fasola (świeża, suszona), bób, soczewica, ciecierzyca, chleb świętojański, orzeszki ziemne, soja, słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie, migdały, sezam (chałwa, tahina-miazga sezamowa), siemię lniane, słonecznik, mak.

TŁUSZCZE (T)
1. Tłuszcze zwierzęce: smalec, słonina, skwarki, skórki wieprzowe, łój wołowy, tłuszcz gęsi, kaczy, z kury, skóra z kurczaka (B+T), tłuszcze rybie, tran, ghee (masło klarowane), masło (z masła należy zrezygnować jeżeli grupa mleczna wywołuje bardzo silne reakcje).

2. Tłuszcze roślinne: oliwa, oleje roślinne, olej kokosowy, wiórki kokosowe, owoc kokosu, tłuszcz palmowy, awokado (W+T), oliwki, czekolada gorzka (W+T, nie powinna być jedzona codziennie), masło kakaowe. Czekolada i kakao nie nadają się do żywienia dzieci do 1 roku życia, w mleku matki karmiącej zwykle tylko niewielkie ich ilości są tolerowane przez niemowlaka karmionego naturalnie.

WĘGLOWODANY (W)
1. Dyniowate: dynia, kabaczek, patison, ogórki, ogórki kiszone, cukinia i jako nisko-węglowodanowe owoce (melon, arbuz). Rośliny w poszczególnym punkcie należą do jednej grupy botanicznej i obsługiwane są zbliżonymi szlakami metabolicznymi.

2. Psiankowate: pomidor, papryka, bakłażany, ziemniaki (do 350g/dobę).

3. Kapustne: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kapusta kiszona, brukselka, kalafior, brokuły, kalarepa, rzeżucha, pasternak, pszonak, rukola, gorczyca, jarmuż, chrzan, rzodkiewka, rzodkiew biała, długa, brukiew, rzepa, kapary. Rzodkiew, rzodkiewka i kapary mimo, że należą do kapustnych, rzadziej dają nietolerancje niż reszta kapustnych.

4. Baldaszkowate (selerowce): marchewka, pietruszka, seler, brukiew; zioła: koper, anyż, kminek, kolendra, żeń-szeń, eleuterokok i blisko z nimi spokrewniony ? lubczyk.

5. Szczeciowce ? roszpunka, kozłek;

6. Astrowate ? zawierają substancje bodźcujące układ odpornościowy pobliskie grupom 4,5,6, ? piołun, jeżówka (Echinacea), komosa, krwawnik, nagietek, łopian, ostropest, podbiał, rumianek, stokrotka, kocanka, karczochy. Do rodziny astrowate należy podrodzina: cykoriowate: zwykle są najmniej alergenne, sałata, mlecz, mniszek, cykoria.

7. Komosowate: burak, szpinak, quinoa i zbliżone do nich goździkowce ? szczaw, rabarbar, gryka, amarantus.

8. Cebulowe: cebula, szczypiorek, por, czosnek.

9. Grzyby suszone i świeże.

10. Inne - glony, szparagi, zioła, kiełki, kawa prawdziwa, przyprawy: szafran, kurkuma, rozmaryn, imbir, cynamon, mięta, tymianek, majeranek, oregano, bazylia, kurkuma, pieprz, gorczyca/musztarda.

12. Strączkowe: (B+W), bób, fasolka szparagowa, groszek zielony, soja, soczewica, ciecierzyca, orzechy ziemne (jako wyjątek zawiera także tłuszcz - BTW), chleb świętojański.

Teraz widzimy jak ważne są okresowo stosowane RÓŻNORODNE zioła, które kontaktują układ odpornościowy z grupą roślin o podobnym składzie białek ZMNIEJSZAJĄC na nią zapotrzebowanie. Zacznijmy żyć świadomie, jedzmy różnorodnie. Jeżeli ktoś nie lubi ziół i warzyw, świadczy to o istotnym obciążeniu metabolicznym ? osoba tak reagująca ma przejść na DDP by zacząć je tolerować! Z drugiej strony, jeżeli ktoś nie lubi warzyw i ziół ? lekiem jest stosowany we właściwej dawce (poniżej) bezalergenowy tłuszcz!

OWOCE I SOKI OWOCOWE

Zaliczam do Dobrych Produktów, ale odpowiednich głównie dla dzieci. W miarę możliwości można dostarczać dzieciom różnorodne owoce czy soki. Bananów, winogron i suszonych owoców nie powinny jadać codziennie przez długi czas. Banany, winogrona można jadać 1-2 razy w tygodniu. Te nie całkiem dojrzałe, zielonkawe, zawierają mniej cukru, a wiec są bardziej przyjazne dla układu odpornościowego. Dla dorosłych owoce są zbyt prozapalne i lepiej traktować je jako produkty ?szkodliwe? - jadać nie częściej niż co 3-7 dni. Im szerzej stosowana dieta obejmuje Szkodliwe Produkty (zboża, produkty mleczne), tym bardziej prozapalne działanie mają owoce. Witaminę C korzystniej jest pozyskiwać z surowych warzyw i kiszonek. Owoce o najmniejszej zawartości cukru to cytryna, grejpfrut, owoce jagodowe (jagoda, borówka, żurawina, poziomki, truskawki, maliny, jeżyny), agrest, porzeczka, aronia, arbuz, ananas, melon. U cukrzyków i osób z dużymi objawami jakiejkolwiek choroby, te mniej słodkie będą tolerowane we większej ilości niż te bardziej słodkie. Miód, syrop klonowy i cukier trzcinowy zaliczane są przeze mnie do Produktów Szkodliwych (wytłumaczenie tego dziwnego podejścia umieściłam w rozdziale Produkty książki ?Dieta Dobrych Produktów?). Cytrusy są niezalecane dla żywienia dziecka do pierwszego roku życia oraz dla karmiących je w tym czasie matek.

ALKOHOLE
wódka, brandy, wino, szampan, ajerkoniak, gin, whisky, likiery ? im bardziej słodkie tym bardziej kłopotliwe dla układu odpornościowego. Alkohole są stosunkowo bez-alergenowe, poza ajerkoniakiem, który można pić czy dolewać do kawy prawdziwej w dzień ?jajeczny?. Najbardziej kłopotliwe pośród alkoholi jest piwo. Nie jest na liście Dobrych Produktów. Alkohole mimo udowodnionego działania antymiażdżycowego i przeciwcukrzyciwego nie powinny być wypijane codziennie.


PRODUKTY SZKODLIWE:

Zboża glutenowe: żyto, pszenica, jęczmień, owies, orkisz.

Zboża bezglutenowe: ryż, kukurydza, proso.

Produkty mleczne: mleko, sery, jogurty, kefiry, lody, śmietana.

Owoce - u dorosłych (w jakich warunkach bardziej szkodzą a w jakich mniej - w książce ?Dieta Dobrych Produktów?)

Wędzonki, glutaminiany, benzoesany, środki sztucznie barwiące, słodziki.

Produkty w/w można jeść co 3-7 dni lub rzadziej.

Produkty Szkodliwe to potrawy ?rozszczelniające? (czytaj: niszczące błony komórkowe, niszczące ?granice?) to produkty silnie cukrogenna (glukogenne). Produkty cukrogenne to takie które wywołują zapalenie (nieszczelność błonową) o każdym umiejscowieniu. Produkty cukrogenne hamują możliwość wycofywania się wszystkich chorób, hamują gojenie się ran i hamują możliwość uzyskania remisji w chorobie nowotworowej. Zakres chorób w których możemy stosować DDP jest olbrzymi.
http://img69.imageshack.us/img69/2840/8gm7.png

Udana

Ale po co nam to, tutaj na tym forum dajesz? Jak ktoś będzie chciał to sobie znajdzie w Internecie.
My się kierujemy tym:
http://portal.bioslone.pl/piramida_zdrowego_odzywiania
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...

Tashideley

Przecież jak ktoś będzie chciał spróbować to może się kierować jednym i drugim. Akurat co do produktów nie ma aż tak wielkich różnic, różnice pojawiają się przy ich łączeniu.

Dużagosia

Właśnie, po co? Dla mnie kasza jaglana to dobry produkt, a tu masz znowu rewolucja.

Poziomek

Zapomniałeś o parówkach https://www.youtube.com/watch?v=0b1DZFv7Vao#t=27m50s
Nie rozumiem co miał na celu twój post. Chcesz nas uświadamiać co jest zdrowe, a co nie? Jeśli tak to zły adres, poczytaj trochę to może się sporo nauczysz, a mądrości Pani Witoszek radzę reklamować na kafeterii. Tam jest od groma jeleni.

Greyhound

Cytat: Poziomek w 15-07-2014, 13:33
Zapomniałeś o parówkach https://www.youtube.com/watch?v=0b1DZFv7Vao#t=27m50s
Nie rozumiem co miał na celu twój post. Chcesz nas uświadamiać co jest zdrowe, a co nie? Jeśli tak to zły adres, poczytaj trochę to może się sporo nauczysz, a mądrości Pani Witoszek radzę reklamować na kafeterii. Tam jest od groma jeleni.

No to teraz narobiłeś. Przecież Adaś pomylił fora i cały czas myśli że jest na kafeterii i że Mistrz to Krystyna Czubówna.

scorupion

Cytat: Udana w 15-07-2014, 08:40
Ale po co nam to, tutaj na tym forum dajesz? Jak ktoś będzie chciał to sobie znajdzie w Internecie.
My się kierujemy tym:
http://portal.bioslone.pl/piramida_zdrowego_odzywiania
Bo nie ma forum Witoszkowej. A tu jest ogromna publika, nawet tomaszewski zagląda, tylko biedaczysko nic nowego nie może znaleźć, a widać już mu się nie chce po raz pięćdziesiąty wklejać tych samych trzech postów, w tym jednego sfałszowanego.

Maninthemirror

Stosując DP + KB + MO spożywam od 5 do 7 różnych białek dziennie w samym KB mam 3 białka. Czyli wg DDP nie mam szans przy takiej ilości białek w pożywieniu na wygojenie nadżerek w jelitach? To pytanie do wszystkich a szczególnie do VVV. Dodatkowo spożywam codziennie kasze które też nie sprzyjają gojeniu wg DDP? Z drugiej strony na forum biosłone jest ponad 2500 użytkowników i wielu z nich jest tu od kilku lat, a przy tym deklarują, że mają wygojone jelita dzięki DP + KB + MO. Ja na dzień dzisiejszy stosuję modyfikowane DP o produkty zgodnie z grupą krwi + KB + MO, a do tego rotuję sobie mięso. W sumie rotowanie mięsa nie jest sprzeczne z DP, a mi to nawet pasuje bo przez pierwsze 3 miesiące DP etap I i II jadłem 7 dni w tygodniu wieprzowinę i takie urozmaicenie dobrze mi robi, chociażby na samopoczucie.
Dziś zrób coś, czego innym się nie chce ...a jutro będziesz miał to, czego inni pragną